Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.05 Pytanie 241
Organizacja i prowadzenie prz…

Frytki wyprodukowano i zamrożono w dniu 1.11.2017 r. W chłodni panuje stała temperatura -12°C. Mogą one być przechowywane do

Okres przechowywania frytek w zależności od temperatury
Temperatura
w °C
Długość przechowywania
w miesiącach
-129
-1818
Powyżej-18Do 24

A. 31.03.2018 r.
B. 30.03.2019 r.
C. 31.07.2018 r.
D. 31.07.2019 r.
ROL.04 Pytanie 242
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Po użyciu pestycydów w uprawach roślinnych należy przestrzegać okresu karencji, aby

A. nie obniżyć wartości sprzedawanych plonów rolnych
B. zapobiec kontroli ze strony Państwowej Inspekcji Sanitarnej
C. uniknąć zatrucia spożywanymi plonami rolnymi
D. nie stwarzać ryzyka dla pszczół
ROL.04 Pytanie 243
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obornik można stosować jako nawóz tuż przed rozpoczęciem uprawy

A. lucerny
B. bobiku
C. peluszki
D. kukurydzy
ROL.04 Pytanie 244
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rolnik zajmujący się hodowlą świń zauważył u kilku osobników chorobę - pomór świń. W takiej sytuacji powinien

A. od razu sprzedać chore zwierzęta na ubój
B. przeprowadzić szczepienia ochronne przeciwko tej chorobie
C. niezwłocznie poinformować najbliższy zakład weterynaryjny
D. natychmiast wzbogacić paszę o mieszanki witaminowo-mineralne
ROL.04 Pytanie 245
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Po przeprowadzeniu analizy SWOT rolnik zdecydował się zrezygnować z planowanej uprawy ziemniaków. Który z aspektów analizy mógłby uznać za zagrożenie dla tej uprawy?

A. Niewystarczającą powierzchnię magazynową.
B. Niską skalę produkcji.
C. Brak odpowiednich urządzeń.
D. Niekorzystne warunki pogodowe.
ROL.05 Pytanie 246
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie aktywo trwałe nie podlega procesowi amortyzacji?

A. urządzenie produkcyjne
B. grunt orny
C. obora
D. wgórze
ROL.05 Pytanie 247
Organizacja i prowadzenie prz…

Warzelnia to część browaru, gdzie znajduje się urządzenie do sporządzania

A. śruty
B. brzeczki
C. warki
D. młóta
ROL.04 Pytanie 248
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Znana firma zajmująca się przetwarzaniem mleka planuje wprowadzenie nowych smaków jogurtów. W wyniku przeprowadzonych badań rynkowych ustalono, że nowe produkty wzbudzą duże zainteresowanie klientów. Jaką strategię dystrybucji należy zastosować dla jogurtów?

A. Intensywna
B. Wyłączna
C. Ekskluzywna
D. Selektywna
ROL.05 Pytanie 249
Organizacja i prowadzenie prz…

Zakład zajmujący się przetwórstwem mięsnym uruchomił sieć własnych sklepów sprzedających swoje produkty. Jaką formę działalności to reprezentuje?

A. handlową
B. usługową
C. logistyczną
D. produkcyjną
ROL.05 Pytanie 250
Organizacja i prowadzenie prz…

Metoda konserwacji żywności polegająca na fermentacji z udziałem bakterii kwasu mlekowego to

A. pasteryzacja
B. kiszenie
C. liofilizacja
D. marynowanie
ROL.04 Pytanie 251
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Uszeregowane zboża według kryterium, od najwyższych do najniższych wymagań glebowych, przedstawia wariant

Wariant IWariant IIWariant IIIWariant IV
1. Jęczmień1. Pszenica1. Pszenica1. Pszenica
2. Pszenica2. Jęczmień2. Jęczmień2. Pszenżyto
3. Pszenżyto3. Żyto3. Pszenżyto3. Jęczmień
4. Żyto4. Pszenżyto4. Żyto4. Żyto

A. III
B. IV
C. I
D. II
ROL.05 Pytanie 252
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorca wystawił fakturę VAT. Oryginał dokumentu powinien być dostarczony

A. księgowej w firmie wystawcy
B. urzędowi skarbowemu
C. odbiorcy towaru
D. firmie transportowej, która przewozi towar
ROL.05 Pytanie 253
Organizacja i prowadzenie prz…

Konta bilansowe aktywne mają saldo początkowe po

A. stronie Winien (Debet).
B. jakiejkolwiek stronie.
C. stronie Winien (Debet) oraz po stronie Ma (Credit).
D. stronie Ma (Credit).
ROL.05 Pytanie 254
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma funkcjonuje na dwóch zmianach. Na każdej zmianie pracuje 6 pracowników produkcji oraz kierownik. Dodatkowo zatrudniono dyrektora oraz 2 osoby odpowiedzialne za biuro i sprzedaż w systemie jednozmianowym. Ile łącznie pracowników pracuje w firmie?

A. 15 pracowników
B. 17 pracowników
C. 19 pracowników
D. 13 pracowników
ROL.05 Pytanie 255
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie substancje pomocnicze stosuje się w dżemie?

A. fruktoza i pektyna
B. karoten i glukoza
C. cukier i karoten
D. cukier i pektyna
ROL.04 Pytanie 256
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obsługa gniotownika do owsa z luźną osłoną jest niewskazana ze względu na

A. ryzyko niewystarczającego rozdrobnienia ziarna
B. zagrożenie urazami mechanicznymi osób pracujących z urządzeniem
C. ryzyko powstania iskry oraz wystąpienia pożaru
D. możliwość zanieczyszczenia ziarna podczas procesu rozdrabniania
ROL.04 Pytanie 257
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do chwastów rosnących przy ziemi, które wyrastają w dolnej części łanu roślin, zalicza się

A. owies głuchy
B. chwastnica jednostronna
C. gwiazdnica pospolita
D. komosa biała
ROL.04 Pytanie 258
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gleby o lekko kwaśnym odczynie, zawierające piasek i glinę, nadają się do uprawy

A. koniczyny czerwonej
B. ziemniaków
C. lucerny
D. buraków cukrowych
ROL.04 Pytanie 259
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Czym różni się jajo kurze przeznaczone do konsumpcji od jaja wylęgowego?

A. stanem tarczki zarodkowej
B. kolorem skorupy
C. wagą
D. zawartością odżywczą
ROL.05 Pytanie 260
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie produkty mogą być spożywane w surowej formie?

A. jaja
B. ryby
C. ziemniaki
D. owoce
ROL.05 Pytanie 261
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba prowadząca działalność gospodarczą specjalizuje się w przerobie owoców jagodowych. Propozycję zakupu surowców powinna wysłać do wytwórców

A. winogron, brzoskwiń, wiśni
B. truskawek, malin, borówek, aronii
C. jabłek, gruszek, moreli
D. czarnego bzu, jarzębiny, śliwek
ROL.04 Pytanie 262
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie symptomów określ schorzenie bydła:
Na grzbiecie zwierząt zauważalne są guzki osiągające rozmiar orzecha włoskiego, w których znajdują się larwy. Na wierzchołku guzka dostrzega się otwór zatkany ropną wydzieliną.

A. ketoza
B. bruceloza
C. gza wica
D. pryszczyca
ROL.04 Pytanie 263
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W jakiej fazie wegetacji ziemniaki mają najwyższe zapotrzebowanie na wodę?

A. od wschodów do okresu kwitnienia
B. podczas zawiązywania i formowania bulw
C. w czasie dojrzewania i zbioru bulw
D. od momentu sadzenia do zakończenia wschodów
ROL.04 Pytanie 264
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mięsny kierunek użytkowania reprezentują rasy zwierząt gospodarskich wymienione w grupie

Grupa IGrupa IIGrupa IIIGrupa IV
pietrainwielka biała polskapolska biała zwisłouchaduroc
holsztyńsko-fryzyjskajerseycharolaisepolska czerwona
owca fryzyjskawrzosówkaczarnogłówkameryños
leghornsussexindyk biały szerokopierśnykaczka piżmowa

A. IV
B. II
C. I
D. III
ROL.04 Pytanie 265
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie urządzenia są wykorzystywane do suchego czyszczenia roślin okopowych przeznaczonych na paszę?

A. kolumny parnikowe
B. otrząsaczo-siekacze
C. rozdrabniacze bijakowe
D. płuczki bębnowe
ROL.04 Pytanie 266
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaka powinna być zawartość białka ogólnego w 1 kg mieszanki pełnoporcjowej dla lochy karmiącej, przy koncentracji energii 12 MJ/kg paszy.

Wymagania zawartości białka w gramach na 1MJ energii
Faza cykluBiałko
ogólne
Białko
strawne
Ciąża do 90 dnia11,08,7
Laktacja13,010,0

A. 130,0 g
B. 13,0 g
C. 156,0 g
D. 10,0 g
ROL.04 Pytanie 267
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie tabeli, określ wymaganą zawartość skrobi w ziemniakach przeznaczonych na frytki.

Wymagania jakościowe dla ziemniaków
Cechy określające jakośćJadalneFrytkiChipsy
Wielkość bulw (mm)40-60> 5040-60
Kształt bulw*RegularnyOwalne
do podłużnych
owalnych
Okrągłe
do okrągło-
wanych
Typ kulinarnyOd średnio
zwięzłego do mączystego
Średnio
zwięzły
mączysty
Zawartość suchej masy (%)18-2220-2422-24
Zawar. cukrów redukując. (%)< 0,5< 0,50,2-0,3
Zawartość skrobi (%)12-1614-1815-19
Ciemnienie miąższu surowego
w skali 1-9 (9-nie ciemnieje,
1-ciemnieje)
> 7> 6,5> 6,5
Ciemnienie miąższu
po ugotowaniu w skali 1-9
(9-nie ciemnieje, 1-ciemnieje)
> 8> 7,5> 7,5
Wady wewnętrznedopuszczalna ilość wad do 2%
* dla wszystkich wymienionych kierunków bulwy powinny mieć gładką skórkę i płytkie oczka, aby w procesie technologicznym straty z tytułu obierania były jak najmniejsze

A. 16% do 19%
B. 15% do 19%
C. 14% do 18%
D. 12% do 16%
ROL.05 Pytanie 268
Organizacja i prowadzenie prz…

Oblicz wartość kapitału własnego w bilansie przedsiębiorstwa, jeśli łączna suma aktywów trwałych oraz obrotowych wynosi 400 000,00 zł, a całkowita wartość kapitału obcego to 170 000,00 zł?

A. 400 000,00 zł
B. 170 000,00 zł
C. 230 000,00 zł
D. 570 000,00 zł
ROL.05 Pytanie 269
Organizacja i prowadzenie prz…

Wszystkie produkty w sklepie zostały zliczone i zapisane w dedykowanym formularzu. Inwentaryzację przeprowadzono według metody

A. pośrednią uproszczoną
B. potwierdzenia sald
C. spisu z natury
D. weryfikacji
ROL.04 Pytanie 270
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak obliczamy wynik finansowy netto?

A. dodając lub odejmując od wyniku z działalności operacyjnej rezultaty działalności finansowej
B. dodając lub odejmując od wyniku z działalności gospodarczej rezultaty operacji nadzwyczajnej
C. od wyniku brutto odejmując obowiązkowe obciążenie wyniku finansowego
D. dodając lub odejmując od wyniku ze sprzedaży rezultaty pozostałej działalności operacyjnej
ROL.04 Pytanie 271
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W ciągu roku gospodarstwo wyprodukowało 100 ton pszenicy, ponosząc następujące wydatki na zakup:
- nasion 4 000 zł
- środków ochrony roślin 4 000 zł
- nawozów mineralnych 10 500 zł
- paliwa 7 500 zł
Jakie były koszty zużycia materiałów na produkcję 1 tony ziarna?

A. 500 zł
B. 330 zł
C. 400 zł
D. 260 zł
ROL.04 Pytanie 272
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Widoczne zwiększenie objętości brzucha, wypełnienie dołów głodowych (szczególnie po lewej stronie), apatia, brak łaknienia, zwierzę porusza się z oporem, stoi z rozstawionymi nogami. W poważniejszych sytuacjach napięte powłoki brzucha, twarde doły głodowe pod uciskiem, stękanie, ryczenie, wyciągnięta szyja i wysunięty język, zasinienie błon śluzowych, duszność, bezwładne oddawanie kału. czy te objawy mogą świadczyć o wystąpieniu u krowy

A. tężyczki pastwiskowej
B. wzdęcia
C. brucelozy
D. zatrucia
ROL.04 Pytanie 273
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zakład produkcyjny zajmujący się opakowaniami tworzy jeden typ kontenerów. Całkowite koszty produkcji wyniosły 16 000 zł. W trakcie procesu produkcyjnego do magazynu dostarczono 160 gotowych kontenerów. Jaką wartość ma koszt jednostkowy wyrobu?

A. 95 zł/szt.
B. 106,25 zł/szt.
C. 100 zł/szt.
D. 110 zł/szt.
ROL.04 Pytanie 274
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który z zabiegów uprawowych jest najbardziej kosztowny i zużywa najwięcej energii?

A. bronowanie
B. głęboszowanie
C. włókowanie
D. talerzowanie
ROL.04 Pytanie 275
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W uprawie rzepaku ozimego, w nawożeniu należy używać nawozów

A. fosforowych
B. potasowych
C. azotowych
D. wapniowych
ROL.05 Pytanie 276
Organizacja i prowadzenie prz…

Początkowa wartość środka trwałego wynosi 120 000 zł. Jaka będzie jego wartość po 9 latach użytkowania, jeśli czas jego amortyzacji to 10 lat?

A. 48 000 zł
B. 36 000 zł
C. 12 000 zł
D. 24 000 zł
ROL.05 Pytanie 277
Organizacja i prowadzenie prz…

Przedsiębiorstwo zakłada z roku na rok stałą dynamikę wzrostu liczby zatrudnionych pracowników. Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ planowaną liczbę pracowników w 2017 roku.

Rok2014201520162017
Liczba pracowników100110121?

A. 142
B. 122
C. 133
D. 125
ROL.04 Pytanie 278
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wybierz odpowiedni zestaw roślin do uprawy na glebach kompleksu żytniego dobrego oraz żytniego słabego?

A. Żyto, ziemniaki przemysłowe, owies
B. Kukurydza na ziarno, pszenica jara, jęczmień ozimy
C. Pszenżyto, ziemniaki wczesne, rzepak ozimy
D. Burak cukrowy, jęczmień jary, lucerna
ROL.04 Pytanie 279
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Projektując budynek inwentarski dla tuczników o powierzchni podłogi 120 m2, zgodnie z dobrostanem zwierząt, należy zaplanować okna o powierzchni co najmniej

Kategoria zwierzątOświetlenie dzienne (stosunek powierzchni okien do powierzchni podłogi)
Tuczniki1 : 30

A. 4 m2
B. 36 m2
C. 3 m2
D. 30 m2
ROL.04 Pytanie 280
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W płodozmianie po uprawie roślin motylkowych powinno się przeznaczyć miejsce na uprawę roślin

A. potrzebujących głębokiej warstwy gleby.
B. preferujących gleby o odczynie zasadowym.
C. o najwyższym zapotrzebowaniu na fosfor i potas.
D. o najwyższym zapotrzebowaniu na azot.