Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPL.01 Pytanie 441
Obsługa magazynów

Jaką wadą cross-dockingu, stosowanego w centrach dystrybucji, można wskazać?

A. redukcja liczby przestojów towarów pomiędzy producentem a odbiorcą
B. zmniejszenie kosztów związanych z przechowywaniem towarów
C. szybsze dostarczenie towarów do poszczególnych miejsc w łańcuchu dostaw
D. konieczność synchronizacji wszystkich procesów związanych z odbieraniem i wydawaniem towarów
SPL.01 Pytanie 442
Obsługa magazynów

Strategia selektywnej dystrybucji jest wykorzystywana podczas sprzedaży towarów

A. w pewnych wybranych lokalizacjach
B. na obszarze wybranych krajów poprzez wejście na rynek
C. za pośrednictwem jednego dystrybutora
D. w każdym dostępnym punkcie sprzedaży
Obsługa magazynów

Na podstawie zamieszczonego cennika oblicz koszt przewozu 20 ton ładunku na odległość 200 km.

Cennik
ładunek do 3,5 t: 0,20 zł/tkm
ładunek do 6,5 t: 0,22 zł/tkm
ładunek do 12,0 t: 0,25 zł/tkm
ładunek do 15,0 t: 0,27 zł/tkm
ładunek do 24,0 t: 0,30 zł/tkm

A. 60,00 zł
B. 50,00 zł
C. 1 080,00 zł
D. 1 200,00 zł
SPL.01 Pytanie 445
Obsługa magazynów

Zjawiska zachodzące w ramach całej gospodarki narodowej określamy jako

A. mikrologistykę
B. makrologistykę
C. mezologistykę
D. logistykę globalną
Obsługa magazynów

Tabela przedstawia cennik usług przewozowych. Na jego podstawie ustalono, że wartość netto usługi przewozu 10 t artykułów głęboko mrożonych na odległość 100 km wynosi

CENY JEDNOSTKOWE NETTO w PLN
Rodzaj towaruWaga ładunkuStawka za 1 km ładowny
1. Towary neutralne1 000 – 2 999 kgPLN 1,90
3 000 – 5 999 kgPLN 2,10
6 000 – 14 999 kgPLN 2,40
15 000 – 24 000 kgPLN 2,80
2. Towar niebezpieczne
oraz wymagające
kontrolowanej temperatury
1 000 – 2 999 kgPLN 2,40
3 000 – 5 999 kgPLN 2,70
6 000 – 14 999 kgPLN 2,90
15 000 – 24 000 kgPLN 3,10

A. 310 zł
B. 240 zł
C. 290 zł.
D. 280 zł
Obsługa magazynów

Zakład zajmujący się produkcją soku jabłkowego ma wybrać najlepszego dostawcę jabłek. Z którym dostawcą zakład powinien nawiązać współpracę, biorąc pod uwagę podane kryteria doboru wraz z wagami oraz przydzielone punkty w skali od 1 do 6, gdzie 1 punkt oznacza najniższą, a 6 punktów najwyższą ocenę?

DostawcaKryteria doboru
Jakość produktu
(waga 0,3)
Cena produktu
(waga 0,3)
Wielkość dostawy
(waga 0,2)
Forma płatności
(waga 0,2)
A.4563
B.4434
C.5555
D.6453

A. C.
B. A.
C. B.
D. D.
Obsługa magazynów

Rozładunek 160 paletowych jednostek ładunkowych (pjł) wymaga użycia dwóch wózków widłowych. Jaki będzie całkowity koszt rozładunku ładunku, jeżeli wózek X odbierze 40 pjł a wózek Y odbierze 120 pjł?

Koszty wynajęcia wózka i jego obsługi
Wózek Xkoszt: 0,40 zł/pjł + operator: 18,00 zł/h; czas rozładunku jednej pjł: 3 minuty
Wózek Ykoszt: 0,75 zł/pjł + operator: 25,00 zł/h; czas rozładunku jednej pjł: 1 minuta

A. 86,00 zł
B. 149,00 zł
C. 106,00 zł
D. 192,00 zł
SPL.01 Pytanie 459
Obsługa magazynów

Jakie jest zadanie dystrybucji?

A. zmniejszanie standardu jakości obsługi klienta przy jednoczesnym ograniczaniu kosztów
B. zmniejszanie standardu jakości obsługi klienta przy jednoczesnym zwiększaniu kosztów
C. podnoszenie standardu jakości obsługi klienta przy jednoczesnym ograniczaniu kosztów
D. podnoszenie standardu jakości obsługi klienta przy jednoczesnym zwiększaniu kosztów
Obsługa magazynów

System HACCP stosowany jest w zakładach zajmujących się produkcją i dystrybucją artykułów spożywczych. Celem wdrożenia tego systemu jest zapewnienie

A. wzajemnie korzystnych relacji z dostawcami na rynku
B. bezpieczeństwa zdrowotnego oferowanej żywności
C. przywództwa cenowego rynku dóbr i usług
D. podejmowania decyzji na podstawie faktów
SPL.01 Pytanie 464
Obsługa magazynów

Który opis zadań logistycznych charakteryzuje centrum logistyczne?

A.B.C.D.
Kompletacja asortymentowa, marketing, usługi informacyjne, finansoweKompletacja asortymentowa, marketing, usługi manipulacyjne, finansoweKompletacja asortymentowa, marketing, usługi informacyjne, magazynowanieKompletacja asortymentowa, marketing, usługi manipulacyjne, magazynowanie

A. B.
B. C.
C. A.
D. D.
SPL.01 Pytanie 466
Obsługa magazynów

Kto zajmuje się planowaniem, realizacją i kontrolą efektywnego oraz sprawnego obiegu strumieni materialnych, informacyjnych i decyzyjnych?

A. wytwórca
B. firmowy spedytor
C. handlowiec
D. logistyk
SPL.01 Pytanie 467
Obsługa magazynów

Zespół działań dotyczących transportu osób i towarów z wykorzystaniem właściwych środków to

A. suprastruktura
B. transport
C. kanał dystrybucji
D. korytarz transportowy
SPL.01 Pytanie 470
Obsługa magazynów

Które towary zostały dostarczone niezgodnie z przedstawionym fragmentem wewnętrznej instrukcji przyjmowania towarów spożywczych do magazynu?

Fragment wewnętrznej instrukcji przyjmowania towarów spożywczych do magazynu
INSTRUKCJA PRZYJMOWANIA
TOWARÓW SPOŻYWCZYCH DO MAGAZYNU
Podczas dostawy towarów należy skontrolować:
  1. temperaturę panującą w środku transportu;
    • od 0°C do +4°C dla żywności wymagającej przechowywania w warunkach chłodniczych,
    • poniżej -18°C dla żywności mrożonej,
    • maksymalnie do 20°C dla żywności nie wymagającej przechowywania w obniżonych temperaturach;
  2. stan opakowania (np.: zamknięte, nieuszkodzone, itd.);
  3. oznakowanie produktu:
    • nazwę artykułu spożywczego,
    • datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia,
    • sposób przygotowania lub stosowania,
    • dane identyfikujące (producent, miejsce produkcji),
    • zawartość netto lub liczbę sztuk w opakowaniu,
    • warunki przechowywania (...)
Po sprawdzeniu wszystkich warunków należy wypełnić kartę przyjęcia towaru.
Nazwa towaruPrawidłowe oznakowanie produktu*Temperatura panująca w środku transportuRodzaj opakowaniaStan opakowania
LodyTAK/NIE-20°Ckartonzamknięte i nieuszkodzone
JabłkaTAK/NIE+3,5°Cskrzynianieuszkodzone
JogurtyTAK/NIE-2,5°Ckartonzamknięte i nieuszkodzone
MarmoladaTAK/NIE+14°Czgrzewkanieuszkodzone
* niepotrzebne skreślić

A. Lody.
B. Jabłka.
C. Marmolada.
D. Jogurty.
Obsługa magazynów

Aby zapewnić dostępność oraz dostarczenie produktu jedynie w przypadku jego rzeczywistej potrzeby przez odbiorcę, niezbędne jest istnienie

A. znaczny zapas u odbiorcy
B. nieaktywny zapas u dostawcy
C. szybki sposób transportu do odbiorcy
D. szeroki asortyment towarów u odbiorcy
Obsługa magazynów

Który rodzaj z wymienionych skrzyń należy zastosować do transportu 96 szt. ładunku o wymiarach 30 x 15 x 15 cm (dł. x szer. x wys.), jeżeli ładunek będzie ułożony w skrzyniach w 4 warstwach?

Wymiary wewnętrzneSkrzynia 1.Skrzynia 2.Skrzynia 3.Skrzynia 4.
długość600 mm620 mm100 cm100 cm
szerokość320 mm300 mm35 cm40 cm
wysokość400 mm550 mm55 cm62 cm
Liczba sztuk w magazynie4354

A. Skrzynia 1
B. Skrzynia 3
C. Skrzynia 4
D. Skrzynia 2
Obsługa magazynów

Przedstawiony harmonogram czasu pracy kierowców ilustruje liczbę kursów realizowanych przez przedsiębiorstwo logistyczne w ciągu tygodnia oraz długość poszczególnych odcinków tras. Każdy pojazd poruszał się ze średnią prędkością 80 km/h. Najwięcej czasu na realizację zleceń poświęcił kierowca

KierowcaTrasa – 240 kmTrasa – 320 kmTrasa – 160 kmTrasa – 400 km
A.XXX
B.XXX
C.XXX
D.XXX

A. D.
B. A.
C. C.
D. B.
Obsługa magazynów

Strategia mająca na celu zmniejszenie ilości zapasów, podniesienie elastyczności w planowaniu dostaw oraz ograniczenie wydatków logistycznych nosi nazwę

A. Just for You
B. Just in Time
C. Just on Time
D. ABC
Obsługa magazynów

Jaką wartość stawki za 1 km ustaliło przedsiębiorstwo transportowe, biorąc pod uwagę, że koszty stałe wyniosły 35 000 zł, koszty zmienne 5 000 zł, średni przebieg pojazdu to 20 000 km, a zysk wynosił 10%? (UWAGA: Na egzaminie w tym pytaniu przyznawany jest 1 punkt, niezależnie od odpowiedzi)

A. 4,50 zł/km
B. 3,80 zł/km
C. 3,50 zł/km
D. 4,40 zł/km