Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPL.01 Pytanie 523
Obsługa magazynów

Regularne zużycie zapasów materiałowych oraz ich zamawianie w ustalonej ilości i z określoną częstotliwością umożliwia w firmie tworzenie zapasu

A. sezonowego
B. w drodze
C. cyklicznego
D. maksymalnego
SPL.01 Pytanie 525
Obsługa magazynów

Jakie jest określenie systemu zamawiania produktów, który opiera się na formule ustalenia wielkości partii dostawy jako różnicy pomiędzy maksymalnym poziomem zapasu a aktualnym stanem zapasu, oraz na przygotowaniu zamówienia w ustalonym cyklu, gdy bieżący stan zapasu jest niższy od zdefiniowanego minimum?

A. Min-max
B. Partia na partię
C. ROP (Reorder Point)
D. ROC (Reorder Cycle)
Obsługa magazynów

8 listopada 2016 roku przyjęto do magazynu nową dostawę butelek o pojemności 0,5 1 w liczbie 10 000 szt. Na podstawie przedstawionej dokumentacji magazynowej określ, ile wynosi stan zapasu tego materiału po przyjęciu dostawy z dnia 8 listopada 2016.

Kartoteka magazynowa
Producent Napojów Owocowych
ul. Źródlana 25
60-690 Poznań
NIP 781-160-92-15
Nazwa: Butelka o poj. 0,5 litra
Indeks: 848.044.154
Jednostka miary: szt.Cena zakupu netto: 0,30 zł
Lp.DataSymbol i numer dowoduPrzeznaczeniePrzychódRozchódStan
1.05.11.2016Pz/23/2016Do produkcji20 000-20 000
2.06.11.2016Rw/36/2016Do produkcji-18 5001 500

A. 11 500 szt.
B. 8 500 szt.
C. 21 500 szt.
D. 31 500 szt.
SPL.01 Pytanie 527
Obsługa magazynów

Zgodnie z przedstawionymi w tabeli warunkami składowania środków żywnościowych określ, w jakich warunkach należy przechowywać tłuszcze i czekolady.

Pomieszczenia suche
(wilgotność względna 60%) przewiewne
Pomieszczenie wilgotne
(wilgotność względna 95%) przewiewne
Pomieszczenie suche
(wilgotność względna 60%)
Pomieszczenie wilgotne
(wilgotność względna 90%)
temp. 8÷10°Ctemp. 0÷5°Ctemp. 0÷4°Ctemp. -18 do -26°C
Artykuły higroskopijne:
– suche artykuły zbożowe
– pieczywo trwałe
– suche nasiona roślin
strączkowych
– cukier
– używki i przyprawy
– koncentraty
Artykuły o dużej zawartości
wody:
– warzywa
– owoce
– ziemniaki
Artykuły łatwo psujące się:
– tłuszcze
– czekolada
– chałwa
– mleko
– jaja
– mięso i wędliny
– drób
– orzechy
Artykuły zamrożone:
– mięso
– drób
– ryby
– mrożonki warzywne
i owocowe
– inne półprodukty
mrożone

A. W temperaturze od 8 do 10°C i wilgotności względnej 60%.
B. W temperaturze od -5 do 0°C i wilgotności względnej 95%.
C. W temperaturze od 0 do 4°C i wilgotności względnej 60%.
D. W temperaturze od -18 do -26°C i wilgotności względnej 90%.
Obsługa magazynów

Oblicz wielkość partii produkcyjnej na podstawie przedstawionego wzoru, jeżeli czas od pobrania materiałów do zakończenia produkcji (tpz) wynosi 27 minut, czas jednostkowy wytwarzania wyrobu (tj) wynosi 0,9 godziny, a wskaźnik (q) 0,05.

n = tpz q * tj [szt.]

A. 30 sztuk.
B. 10 sztuk.
C. 2 sztuki.
D. 27 sztuk.
SPL.01 Pytanie 530
Obsługa magazynów

Którą z metod zarządzania wydaniami magazynowymi powinno się wdrożyć w mleczarni, kierując się zasadą 'pierwsze traci ważność, pierwsze opuszcza magazyn'?

A. LOFO
B. LIFO
C. FEFO
D. HIFO
Obsługa magazynów

Koszty związane z przestojami w produkcji, z utratą klienta z powodu niewykonania części zamówienia, koniecznością zakupu awaryjnego u innego dostawcy oraz utraconą marżą od każdej jednostki, która nie została sprzedana, wynikają z

A. nadmiernych zapasów
B. niedoboru zapasu
C. uzupełniania stanów magazynowych
D. konserwacji zapasu
Obsługa magazynów

W którym magazynie najefektywniej wykorzystywana jest przestrzeń w strefie składowania?

Magazyn 1Magazyn 2Magazyn 3Magazyn 4
Pojemność strefy składowania:
4 000 m3

Przeciętna objętość ładunku:
3 000 m3
Pojemność strefy składowania:
3 000 m3

Przeciętna objętość ładunku:
2 100 m3
Pojemność strefy składowania:
12 000 m3

Przeciętna objętość ładunku:
7 200 m3
Pojemność strefy składowania:
9 000 m3

Przeciętna objętość ładunku:
8 100 m3

A. W magazynie 1.
B. W magazynie 4.
C. W magazynie 2.
D. W magazynie 3.
Obsługa magazynów

Opłata za wynajem obiektów magazynowych jest rodzajem kosztu

A. stałym związanym z uzupełnianiem zapasów
B. stałym powiązanym z utrzymywaniem zapasów
C. zmiennym związanym z uzupełnianiem zapasów
D. zmiennym powiązanym z utrzymywaniem zapasów
Obsługa magazynów

Dział zajmujący się planowaniem określił ilość zużycia materiałów na podstawie norm produkcyjnych w odniesieniu do zaplanowanej produkcji miesięcznej. Aby ustalić zamówienie na konieczne materiały, potrzebne będą dane takie jak

A. czas potrzebny na realizację operacji produkcyjnych
B. planowane poziomy zapasów na początku i na końcu miesiąca
C. koszty materiałów proponowanych przez dostawców
D. wydajność konkretnych stanowisk pracy
Obsługa magazynów

W tabeli przedstawiono kryteria oceny dostawców oraz uzyskane przez nich oceny. Z analizy tych danych wynika, że optymalny będzie wybór dostawcy

Kryterium wyboruwskaźnik oceny dostawcy ALFAwskaźnik oceny dostawcy BETAwskaźnik oceny dostawcy GAMMAWskaźnik oceny dostawcy DELTA
Jakość materiału21,216,327,022,0
Cena12,013,59,812,5
Terminowość12,59,611,410,5
RAZEM45,739,448,245,0

A. GAMMA
B. ALFA
C. BETA
D. DELTA
Obsługa magazynów

Przedsiębiorstwo otrzymało zamówienie na 750 par spodni. Na podstawie struktury wyrobu gotowego ustal zapotrzebowanie netto na materiały, jeżeli w magazynie znajduje się 200 par spodni, 100 opakowań guzików po 10 szt., 100 szpulek nici po 500 mb oraz 500 suwaków.

Ilustracja do pytania 28
A. 660 mb tkaniny o szer. 1,5 m; 550 guzików oraz 550 suwaków.
B. 900 mb tkaniny o szer. 1,5 m; 750 guzików; 600 szpulek nici po 500 mb oraz 750 suwaków.
C. 825 mb tkaniny o szer. 1,5 m; 450 guzików; 340 szpulek nici po 500 mb oraz 50 suwaków.
D. 660 mb tkaniny o szer. 1,5 m; 340 szpulek nici po 500 mb oraz 50 suwaków.
Obsługa magazynów

W tabeli przedstawiono opisy zarządzania zapasami grup asortymentów. Który opis dotyczy klasyfikacji XYZ?

Opis A.Opis B.
Szybka reakcja na potrzeby konsumenta oraz maksymalna redukcja kosztów w całym łańcuchu dostaw.Poziom utrzymania zapasów tworzą grupy: pierwsza I - największe zużycie, grupa II - średnie zużycie, grupa III - sporadyczne zużywane
Opis C.
Udział wielkości sprzedawanych grup asortymentowych w I kwartale 2009 przedstawiał się następująco: grupa I – 80%, grupa II – 15%, grupa III – 5%
Opis D.
Planowanie potrzeb materiałowych na podstawie prognozowanego popytu.

A. A.
B. D.
C. B.
D. C.
Obsługa magazynów

Tabela zawiera wyniki z przeprowadzonej przez przedsiębiorstwo analizy rynku dostawców. Oceny przedsiębiorstw dokonano według przyjętych kryteriów. Ustal liczbę punktów przyznanych każdemu z nich.

Kryterium ocenyOcena ogólna – ważona / w pkt/
Dostawca IDostawca II
Cena3532
Jakość3317
Terminy dostaw1518
Dodatkowe usługi1711

A. dostawca I - wsk. 100 dostawca II - wsk. 100.
B. dostawca I - wsk. 100 dostawca II - wsk. 82.
C. dostawca I - wsk. 82 dostawca II - wsk. 78.
D. dostawca I - wsk. 72 dostawca II - wsk. 87.
Obsługa magazynów

W czasie inwentaryzacji w magazynie odkryto:
− brak 120 szt. konfitury truskawkowej po 2,50 zł/szt.,
− nadwyżkę 90 szt. konfitury wiśniowej po 2,60 zł/szt.
Komisja inwentaryzacyjna postanowiła zrekompensować niedobór konfitury truskawkowej nadwyżką konfitury wiśniowej. Wartość rekompensaty zgodnie z zasadą mniejsza ilość – niższa cena wyniesie?

A. 300,00 zł
B. 234,00 zł
C. 225,00 zł
D. 312,00 zł