Ile wynosił stan magazynowy kalkulatorów przed wydaniem ich Hurtowni PAPIRUS na podstawie zamieszczonego dokumentu WZ?


| Kartoteka magazynowa | ||||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Producent Napojów Owocowych ul. Źródlana 25 60-690 Poznań NIP 781-160-92-15  | Nazwa: Butelka o poj. 0,5 litra Indeks: 848.044.154  | |||||
| Jednostka miary: szt. | Cena zakupu netto: 0,30 zł | |||||
| Lp. | Data | Symbol i numer dowodu | Przeznaczenie | Przychód | Rozchód | Stan | 
| 1. | 05.11.2016 | Pz/23/2016 | Do produkcji | 20 000 | - | 20 000 | 
| 2. | 06.11.2016 | Rw/36/2016 | Do produkcji | - | 18 500 | 1 500 | 
| Pomieszczenia suche (wilgotność względna 60%) przewiewne  | Pomieszczenie wilgotne (wilgotność względna 95%) przewiewne  | Pomieszczenie suche (wilgotność względna 60%)  | Pomieszczenie wilgotne (wilgotność względna 90%)  | 
|---|---|---|---|
| temp. 8÷10°C | temp. 0÷5°C | temp. 0÷4°C | temp. -18 do -26°C | 
| Artykuły higroskopijne: – suche artykuły zbożowe – pieczywo trwałe – suche nasiona roślin strączkowych – cukier – używki i przyprawy – koncentraty  | Artykuły o dużej zawartości wody: – warzywa – owoce – ziemniaki  | Artykuły łatwo psujące się: – tłuszcze – czekolada – chałwa – mleko – jaja – mięso i wędliny – drób – orzechy  | Artykuły zamrożone: – mięso – drób – ryby – mrożonki warzywne i owocowe – inne półprodukty mrożone  | 
| n = tpz q * tj [szt.] | 
| Magazyn 1 | Magazyn 2 | Magazyn 3 | Magazyn 4 | 
|---|---|---|---|
| Pojemność strefy składowania: 4 000 m3 Przeciętna objętość ładunku: 3 000 m3  | Pojemność strefy składowania: 3 000 m3 Przeciętna objętość ładunku: 2 100 m3  | Pojemność strefy składowania: 12 000 m3 Przeciętna objętość ładunku: 7 200 m3  | Pojemność strefy składowania: 9 000 m3 Przeciętna objętość ładunku: 8 100 m3  | 
| Kryterium wyboru | wskaźnik oceny dostawcy ALFA | wskaźnik oceny dostawcy BETA | wskaźnik oceny dostawcy GAMMA | Wskaźnik oceny dostawcy DELTA | 
|---|---|---|---|---|
| Jakość materiału | 21,2 | 16,3 | 27,0 | 22,0 | 
| Cena | 12,0 | 13,5 | 9,8 | 12,5 | 
| Terminowość | 12,5 | 9,6 | 11,4 | 10,5 | 
| RAZEM | 45,7 | 39,4 | 48,2 | 45,0 | 

| Opis A. | Opis B. | 
| Szybka reakcja na potrzeby konsumenta oraz maksymalna redukcja kosztów w całym łańcuchu dostaw. | Poziom utrzymania zapasów tworzą grupy: pierwsza I - największe zużycie, grupa II - średnie zużycie, grupa III - sporadyczne zużywane | 
| Opis C. Udział wielkości sprzedawanych grup asortymentowych w I kwartale 2009 przedstawiał się następująco: grupa I – 80%, grupa II – 15%, grupa III – 5%  | Opis D. Planowanie potrzeb materiałowych na podstawie prognozowanego popytu.  | 
| Ilość przyjętych palet | Cena przyjęcia | Ilość wydanych palet | Cena wydania | 
|---|---|---|---|
| 10 000 szt. | 2,00 zł/szt. | 10 000 szt. | 3,00 zł/szt. | 

| Kryterium oceny | Ocena ogólna – ważona / w pkt/ | |
|---|---|---|
| Dostawca I | Dostawca II | |
| Cena | 35 | 32 | 
| Jakość | 33 | 17 | 
| Terminy dostaw | 15 | 18 | 
| Dodatkowe usługi | 17 | 11 | 
| Dostawy do magazynu | ||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Dostawa/tydzień | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 
| Wielkość dostawy [kg]  | 150 | 110 | 135 | 140 | 150 | 120 | 100 | 135 | 140 | 125 |