Filtrowanie pytań
 Obsługa magazynów 
A. selektywną
B. pośrednią
C. ekskluzywną
D. intensywną
 Obsługa magazynów 
Systemy klasy WMS (Warehouse Management System) są wykorzystywane do
A. zatrudniania nowych pracowników
B. koordynowania działań w magazynie
C. zakupu nowego wyposażenia do magazynu
D. przekazywania informacji do kadry zarządzającej
 SPL.01  Pytanie 763 
 Obsługa magazynów 
Ile jednostek ładunkowych paletowych (pjł) można utworzyć i zrealizować z magazynu w trakcie 5 dni, jeśli magazyn funkcjonuje w systemie dwóch zmian, a średnio w jednej zmianie przygotowywanych i wydawanych jest 220 pjł?
A. 1100 pjł
B. 88 pjł
C. 440 pjł
D. 2 200 pjł
 SPL.01  Pytanie 764 
 Obsługa magazynów 
W magazynie makaron umieszczono w regale przedstawionym na ilustracji. Na każdej paletowej jednostce ładunkowej jest umieszczony jeden karton. W każdym kartonie znajduje się 60 opakowań jednostkowych makaronu. Ile kilogramów makaronu znajduje się w magazynie, jeżeli jedno opakowanie jednostkowe zawiera 400 g makaronu?

A. 216 kg
B. 540 kg
C. 24 kg
D. 36 kg
 Obsługa magazynów 
Koncepcja, w ramach której towary dostarczone do terminala, niemal bez składowania, są natychmiast sortowane, dzielone na mniejsze partie, a po połączeniu z innymi towarami są przekazywane do różnych odbiorców, nazywana jest
A. Flow Logistics
B. Purchasing
C. Business Logistics
D. Lean Management
 Obsługa magazynów 
W porcie kontenerowym przyjęto ładunek drobnicowy w postaci 88 palet. Jak długo potrwa rozładunek towaru, jeśli do tego zadania wykorzystano 4 wózki widłowe, a cykl transportowy jednego wózka trwa 2 minuty?
A. 22 minuty
B. 44 minuty
C. 11 minut
D. 88 minut
 SPL.01  Pytanie 767 
 Obsługa magazynów 
Ile wynosił stan magazynowy kalkulatorów przed wydaniem ich Hurtowni PAPIRUS na podstawie zamieszczonego dokumentu WZ?

A. 10 000 szt.
B. 4 000 szt.
C. 18 000 szt.
D. 14 000 szt.
 Obsługa magazynów 
Materiały, które najczęściej są wykorzystywane w procesie produkcji, powinny być przechowywane w magazynie producenta jak najbliżej strefy
A. kompletacji
B. wydań
C. buforowej
D. przyjęć
 Obsługa magazynów 
Regularne zużycie zapasów materiałowych oraz ich zamawianie w ustalonej ilości i z określoną częstotliwością umożliwia w firmie tworzenie zapasu
A. maksymalnego
B. w drodze
C. sezonowego
D. cyklicznego
 Obsługa magazynów 
Przechowywanie jednostek ładunkowych bezpośrednio na podłodze, w stosach ustawionych w liniach lub blokach, jest stosowane w magazynach
A. niskich
B. wielopoziomowych
C. wysokich
D. specjalistycznych
 SPL.01  Pytanie 771 
 Obsługa magazynów 
Jaką minimalną liczbę stanowisk z owijarką do palet powinno się przewidzieć w magazynie działającym przez 16 godzin dziennie, gdzie planowane jest zabezpieczenie 960 paletowych jednostek ładunkowych (pjł) w ciągu doby, a średni czas obsługi jednej pjł przez owijarkę wynosi 5 minut?
A. 5 owijarek
B. 12 owijarek
C. 16 owijarek
D. 8 owijarek
 Obsługa magazynów 
Dokumentem, który potwierdza wydanie towarów z magazynu do odbiorcy zewnętrznego, jest
A. RW
B. PZ
C. WZ
D. ZW
 Obsługa magazynów 
Firma zajmująca się transportem otrzymała zlecenie na przewóz ładunku do czterech odbiorców:
 - odbiorca I - 1,5 tony,
 - odbiorca II - 0,5 tony,
 - odbiorca III - 1 tona,
 - odbiorca IV - 2 tony.
 Odległości pomiędzy dostawcą a każdym z odbiorców są identyczne. Planowanie dostaw ładunków powinno przebiegać w następującej kolejności:
A. IV, III, I, II
B. II, III, I, IV
C. I, II, III, IV
D. IV, I, III, II
 Obsługa magazynów 
Jakie jest określenie systemu zamawiania produktów, który opiera się na formule ustalenia wielkości partii dostawy jako różnicy pomiędzy maksymalnym poziomem zapasu a aktualnym stanem zapasu, oraz na przygotowaniu zamówienia w ustalonym cyklu, gdy bieżący stan zapasu jest niższy od zdefiniowanego minimum?
A. ROC (Reorder Cycle)
B. Partia na partię
C. Min-max
D. ROP (Reorder Point)
 SPL.01  Pytanie 775 
 Obsługa magazynów 
8 listopada 2016 roku przyjęto do magazynu nową dostawę butelek o pojemności 0,5 1 w liczbie 10 000 szt. Na podstawie przedstawionej dokumentacji magazynowej określ, ile wynosi stan zapasu tego materiału po przyjęciu dostawy z dnia 8 listopada 2016. 
 
| Kartoteka magazynowa | ||||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Producent Napojów Owocowych ul. Źródlana 25 60-690 Poznań NIP 781-160-92-15  | Nazwa: Butelka o poj. 0,5 litra Indeks: 848.044.154  | |||||
| Jednostka miary: szt. | Cena zakupu netto: 0,30 zł | |||||
| Lp. | Data | Symbol i numer dowodu | Przeznaczenie | Przychód | Rozchód | Stan | 
| 1. | 05.11.2016 | Pz/23/2016 | Do produkcji | 20 000 | - | 20 000 | 
| 2. | 06.11.2016 | Rw/36/2016 | Do produkcji | - | 18 500 | 1 500 | 
A. 11 500 szt.
B. 31 500 szt.
C. 21 500 szt.
D. 8 500 szt.
 Obsługa magazynów 
Zgodnie z przedstawionymi w tabeli warunkami składowania środków żywnościowych określ, w jakich warunkach należy przechowywać tłuszcze i czekolady. 
 
| Pomieszczenia suche (wilgotność względna 60%) przewiewne  | Pomieszczenie wilgotne (wilgotność względna 95%) przewiewne  | Pomieszczenie suche (wilgotność względna 60%)  | Pomieszczenie wilgotne (wilgotność względna 90%)  | 
|---|---|---|---|
| temp. 8÷10°C | temp. 0÷5°C | temp. 0÷4°C | temp. -18 do -26°C | 
| Artykuły higroskopijne: – suche artykuły zbożowe – pieczywo trwałe – suche nasiona roślin strączkowych – cukier – używki i przyprawy – koncentraty  | Artykuły o dużej zawartości wody: – warzywa – owoce – ziemniaki  | Artykuły łatwo psujące się: – tłuszcze – czekolada – chałwa – mleko – jaja – mięso i wędliny – drób – orzechy  | Artykuły zamrożone: – mięso – drób – ryby – mrożonki warzywne i owocowe – inne półprodukty mrożone  | 
A. W temperaturze od 8 do 10°C i wilgotności względnej 60%.
B. W temperaturze od -5 do 0°C i wilgotności względnej 95%.
C. W temperaturze od 0 do 4°C i wilgotności względnej 60%.
D. W temperaturze od -18 do -26°C i wilgotności względnej 90%.
 SPL.01  Pytanie 777 
 Obsługa magazynów 
Jaką maksymalną liczbę kartonów o wymiarach 300 x 350 x 950 mm można ułożyć w jednej warstwie na palecie o wymiarach 1 200 x 1 000 x 150 mm?
A. 11 kartonów
B. 10 kartonów
C. 9 kartonów
D. 8 kartonów
 Obsługa magazynów 
Którą z metod zarządzania wydaniami magazynowymi powinno się wdrożyć w mleczarni, kierując się zasadą 'pierwsze traci ważność, pierwsze opuszcza magazyn'?
A. LOFO
B. HIFO
C. LIFO
D. FEFO
 SPL.01  Pytanie 779 
 Obsługa magazynów 
Jaką wartość miała dostawa do punktu sprzedaży detalicznej, jeżeli początkowy stan magazynowy wynosił 1 200 szt., sprzedaż wyniosła 900 szt., a końcowy stan to 500 szt.?
A. 300 szt.
B. 650 szt.
C. 200 szt.
D. 400 szt.
 Obsługa magazynów 
Przedstawione na rysunku wypełnienie kartonu ma na celu

A. zabezpieczenie towaru przed wilgocią.
B. zabezpieczenie przed promieniowaniem UV.
C. zablokowanie towaru.
D. oddzielenie od siebie warstw towarów.
 Obsługa magazynów 
Jak bardzo ładunek może wystawać poza krawędź palety maksymalnie?
A. 20 mm na stronę
B. 40 mm na stronę
C. 80 mm na stronę
D. 60 mm na stronę
 Obsługa magazynów 
Na ilustracji jest przedstawiony wózek do obsługi

A. dłużyc.
B. kontenerów.
C. bel.
D. beczek.
 Obsługa magazynów 
Planowanie dostaw materiałów dla procesu produkcji wymaga opracowania strategii
A. obciążenia kanałów sprzedażowych
B. obciążenia infrastruktury magazynowej
C. zużycia zasobów transportowych
D. zużycia materiałów i narzędzi
 Obsługa magazynów 
Zbiór działań realizowanych przez wyznaczoną grupę pracowników, których celem jest zapewnienie klientom dostępu do produktów w odpowiedniej jakości, ilości, miejscu oraz czasie, odbywa się w obrębie
A. zaopatrzenia
B. dystrybucji
C. magazynowania
D. produkcji
 SPL.01  Pytanie 785 
 Obsługa magazynów 
Jeśli zapas w magazynie wynosi 220 szt., zapas w trakcie transportu to 50 szt., a rezerwacja wynosi 210 szt., to jaka jest wartość zapasu dostępnego?
A. 60 szt.
B. 170 szt.
C. 270 szt.
D. 10 szt.
 Obsługa magazynów 
Logistyczne centra, które oferują dostęp do infrastruktury transportowej związanej z co najmniej dwoma kategoriami transportu, to centra
A. modułowe
B. rozproszone
C. intermodalne
D. monotransportowe
 SPL.01  Pytanie 787 
 Obsługa magazynów 
Która z poniższych informacji nie jest powiązana z procesem wymiany wiadomości w systemie EDI?
A. Potwierdzenie zamówienia
B. Raport o stanie zapasów
C. Harmonogram dostawy
D. Analiza marketingowa firmy
 SPL.01  Pytanie 788 
 Obsługa magazynów 
W którym magazynie najefektywniej wykorzystywana jest przestrzeń w strefie składowania? 
 
| Magazyn 1 | Magazyn 2 | Magazyn 3 | Magazyn 4 | 
|---|---|---|---|
| Pojemność strefy składowania: 4 000 m3 Przeciętna objętość ładunku: 3 000 m3  | Pojemność strefy składowania: 3 000 m3 Przeciętna objętość ładunku: 2 100 m3  | Pojemność strefy składowania: 12 000 m3 Przeciętna objętość ładunku: 7 200 m3  | Pojemność strefy składowania: 9 000 m3 Przeciętna objętość ładunku: 8 100 m3  | 
A. W magazynie 2.
B. W magazynie 4.
C. W magazynie 1.
D. W magazynie 3.
 Obsługa magazynów 
Który wózek widłowy powinien zastosować magazynier w celu umieszczenia paletowej jednostki ładunkowej w gnieździe regałowym na wysokości 1,9 metra?

A. Wózek 3.
B. Wózek 4.
C. Wózek 1.
D. Wózek 2.
 Obsługa magazynów 
W magazynie, w którym wykorzystuje się wózki podnośnikowe, materiały zamawiane w największych ilościach powinny być rozsądnie rozmieszczone na regałach na
A. najwyższych poziomach
B. dowolnym poziomie
C. najniższych poziomach
D. środkowych poziomach
 Obsługa magazynów 
Pojemnik elastyczny służący do przechowywania piasku określany jest jako pojemnik
A. tank
B. big bag
C. ACTS
D. IBC
 SPL.01  Pytanie 792 
 Obsługa magazynów 
Jaki procent zamówień w magazynie jest poprawnie zrealizowanych, jeśli wynosi on 90%? Ile zamówień zostało zrealizowanych, jeśli liczba zamówień niepełnych wynosi 20?
A. 200
B. 180
C. 220
D. 18
 SPL.01  Pytanie 793 
 Obsługa magazynów 
Na początku kwartału w magazynie zgromadzono 45 t cementu, a na koniec tego samego kwartału było 50 t. W ciągu tego kwartału łączna ilość dostarczonego cementu wyniosła 735 t. Jak dużo cementu sprzedano w tym okresie?
A. 73 000 kg
B. 830 t
C. 730 000 kg
D. 740 t
 SPL.01  Pytanie 794 
 Obsługa magazynów 
Przy wymianie zniszczonego elementu regału w magazynie wysokiego składowania, powinno się
A. zabezpieczyć obszar wokół regału i całkowicie go opróżnić
B. przeprowadzić naprawę samodzielnie, stosując metodę gospodarczą
C. zabezpieczyć obszar wokół regału, bez potrzeby jego opróżniania
D. usunąć jednostki paletowe, które znajdują się powyżej uszkodzenia
 Obsługa magazynów 
Aktywności magazynu, które obejmują sortowanie, grupowanie, pakowanie oraz etykietowanie towarów według wymagań klienta, to realizacja usługi
A. dekonsolidacji
B. konfekcjonowania
C. komasacji
D. dywersyfikacji
 SPL.01  Pytanie 796 
 Obsługa magazynów 
W magazynowaniu analiza ABC służy do organizacji rozmieszczenia produktów w strefie składowania. Jakie są udziały poszczególnych grup?
A. 60%, 25% oraz 15%
B. 70%, 20% oraz 10%
C. 80%, 15% oraz 5%
D. 70%, 25% oraz 5%
 SPL.01  Pytanie 797 
 Obsługa magazynów 
Dokument potwierdzający zamówienie na surowiec realizowane na podstawie Incoterms EXW zazwyczaj zawiera
A. cenę, ilość surowca, adres miejsca odbioru
B. ilość surowca, informacje o przewoźniku
C. dane urzędów celnych
D. ilość surowca, adres miejsca dostawy
 Obsługa magazynów 
Producent makaronu przechowuje mąkę w swoim magazynie?
A. części zamiennych
B. wyrobów gotowych
C. półproduktów
D. materiałów
 SPL.01  Pytanie 799 
 Obsługa magazynów 
Przedsiębiorstwo otrzymało zamówienie na 750 par spodni. Na podstawie struktury wyrobu gotowego ustal zapotrzebowanie netto na materiały, jeżeli w magazynie znajduje się 200 par spodni, 100 opakowań guzików po 10 szt., 100 szpulek nici po 500 mb oraz 500 suwaków.

A. 660 mb tkaniny o szer. 1,5 m; 550 guzików oraz 550 suwaków.
B. 825 mb tkaniny o szer. 1,5 m; 450 guzików; 340 szpulek nici po 500 mb oraz 50 suwaków.
C. 660 mb tkaniny o szer. 1,5 m; 340 szpulek nici po 500 mb oraz 50 suwaków.
D. 900 mb tkaniny o szer. 1,5 m; 750 guzików; 600 szpulek nici po 500 mb oraz 750 suwaków.
 Obsługa magazynów 
Kiedy w łańcuchu dostaw biorą udział producent, hurtownik oraz detalista, tworzą oni kanał sprzedaży
A. pośredni, pionowy
B. bezpośredni, pionowy
C. pośredni, poziomy
D. bezpośredni, poziomy