Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPL.01 Pytanie 761
Obsługa magazynów

Rodzaj dystrybucji, w której towarów dostarczanych przez producentów oraz dystrybutorów można znaleźć w kategorii konsumpcyjnych, co implikuje ich szeroką dostępność, określa się jako dystrybucję

A. selektywną
B. pośrednią
C. ekskluzywną
D. intensywną
Obsługa magazynów

W magazynie makaron umieszczono w regale przedstawionym na ilustracji. Na każdej paletowej jednostce ładunkowej jest umieszczony jeden karton. W każdym kartonie znajduje się 60 opakowań jednostkowych makaronu. Ile kilogramów makaronu znajduje się w magazynie, jeżeli jedno opakowanie jednostkowe zawiera 400 g makaronu?

Ilustracja do pytania 4
A. 216 kg
B. 540 kg
C. 24 kg
D. 36 kg
SPL.01 Pytanie 765
Obsługa magazynów

Koncepcja, w ramach której towary dostarczone do terminala, niemal bez składowania, są natychmiast sortowane, dzielone na mniejsze partie, a po połączeniu z innymi towarami są przekazywane do różnych odbiorców, nazywana jest

A. Flow Logistics
B. Purchasing
C. Business Logistics
D. Lean Management
Obsługa magazynów

W porcie kontenerowym przyjęto ładunek drobnicowy w postaci 88 palet. Jak długo potrwa rozładunek towaru, jeśli do tego zadania wykorzystano 4 wózki widłowe, a cykl transportowy jednego wózka trwa 2 minuty?

A. 22 minuty
B. 44 minuty
C. 11 minut
D. 88 minut
SPL.01 Pytanie 769
Obsługa magazynów

Regularne zużycie zapasów materiałowych oraz ich zamawianie w ustalonej ilości i z określoną częstotliwością umożliwia w firmie tworzenie zapasu

A. maksymalnego
B. w drodze
C. sezonowego
D. cyklicznego
Obsługa magazynów

Jaką minimalną liczbę stanowisk z owijarką do palet powinno się przewidzieć w magazynie działającym przez 16 godzin dziennie, gdzie planowane jest zabezpieczenie 960 paletowych jednostek ładunkowych (pjł) w ciągu doby, a średni czas obsługi jednej pjł przez owijarkę wynosi 5 minut?

A. 5 owijarek
B. 12 owijarek
C. 16 owijarek
D. 8 owijarek
SPL.01 Pytanie 773
Obsługa magazynów

Firma zajmująca się transportem otrzymała zlecenie na przewóz ładunku do czterech odbiorców:
- odbiorca I - 1,5 tony,
- odbiorca II - 0,5 tony,
- odbiorca III - 1 tona,
- odbiorca IV - 2 tony.
Odległości pomiędzy dostawcą a każdym z odbiorców są identyczne. Planowanie dostaw ładunków powinno przebiegać w następującej kolejności:

A. IV, III, I, II
B. II, III, I, IV
C. I, II, III, IV
D. IV, I, III, II
SPL.01 Pytanie 774
Obsługa magazynów

Jakie jest określenie systemu zamawiania produktów, który opiera się na formule ustalenia wielkości partii dostawy jako różnicy pomiędzy maksymalnym poziomem zapasu a aktualnym stanem zapasu, oraz na przygotowaniu zamówienia w ustalonym cyklu, gdy bieżący stan zapasu jest niższy od zdefiniowanego minimum?

A. ROC (Reorder Cycle)
B. Partia na partię
C. Min-max
D. ROP (Reorder Point)
Obsługa magazynów

8 listopada 2016 roku przyjęto do magazynu nową dostawę butelek o pojemności 0,5 1 w liczbie 10 000 szt. Na podstawie przedstawionej dokumentacji magazynowej określ, ile wynosi stan zapasu tego materiału po przyjęciu dostawy z dnia 8 listopada 2016.

Kartoteka magazynowa
Producent Napojów Owocowych
ul. Źródlana 25
60-690 Poznań
NIP 781-160-92-15
Nazwa: Butelka o poj. 0,5 litra
Indeks: 848.044.154
Jednostka miary: szt.Cena zakupu netto: 0,30 zł
Lp.DataSymbol i numer dowoduPrzeznaczeniePrzychódRozchódStan
1.05.11.2016Pz/23/2016Do produkcji20 000-20 000
2.06.11.2016Rw/36/2016Do produkcji-18 5001 500

A. 11 500 szt.
B. 31 500 szt.
C. 21 500 szt.
D. 8 500 szt.
SPL.01 Pytanie 776
Obsługa magazynów

Zgodnie z przedstawionymi w tabeli warunkami składowania środków żywnościowych określ, w jakich warunkach należy przechowywać tłuszcze i czekolady.

Pomieszczenia suche
(wilgotność względna 60%) przewiewne
Pomieszczenie wilgotne
(wilgotność względna 95%) przewiewne
Pomieszczenie suche
(wilgotność względna 60%)
Pomieszczenie wilgotne
(wilgotność względna 90%)
temp. 8÷10°Ctemp. 0÷5°Ctemp. 0÷4°Ctemp. -18 do -26°C
Artykuły higroskopijne:
– suche artykuły zbożowe
– pieczywo trwałe
– suche nasiona roślin
strączkowych
– cukier
– używki i przyprawy
– koncentraty
Artykuły o dużej zawartości
wody:
– warzywa
– owoce
– ziemniaki
Artykuły łatwo psujące się:
– tłuszcze
– czekolada
– chałwa
– mleko
– jaja
– mięso i wędliny
– drób
– orzechy
Artykuły zamrożone:
– mięso
– drób
– ryby
– mrożonki warzywne
i owocowe
– inne półprodukty
mrożone

A. W temperaturze od 8 do 10°C i wilgotności względnej 60%.
B. W temperaturze od -5 do 0°C i wilgotności względnej 95%.
C. W temperaturze od 0 do 4°C i wilgotności względnej 60%.
D. W temperaturze od -18 do -26°C i wilgotności względnej 90%.
SPL.01 Pytanie 778
Obsługa magazynów

Którą z metod zarządzania wydaniami magazynowymi powinno się wdrożyć w mleczarni, kierując się zasadą 'pierwsze traci ważność, pierwsze opuszcza magazyn'?

A. LOFO
B. HIFO
C. LIFO
D. FEFO
SPL.01 Pytanie 784
Obsługa magazynów

Zbiór działań realizowanych przez wyznaczoną grupę pracowników, których celem jest zapewnienie klientom dostępu do produktów w odpowiedniej jakości, ilości, miejscu oraz czasie, odbywa się w obrębie

A. zaopatrzenia
B. dystrybucji
C. magazynowania
D. produkcji
SPL.01 Pytanie 786
Obsługa magazynów

Logistyczne centra, które oferują dostęp do infrastruktury transportowej związanej z co najmniej dwoma kategoriami transportu, to centra

A. modułowe
B. rozproszone
C. intermodalne
D. monotransportowe
Obsługa magazynów

W którym magazynie najefektywniej wykorzystywana jest przestrzeń w strefie składowania?

Magazyn 1Magazyn 2Magazyn 3Magazyn 4
Pojemność strefy składowania:
4 000 m3

Przeciętna objętość ładunku:
3 000 m3
Pojemność strefy składowania:
3 000 m3

Przeciętna objętość ładunku:
2 100 m3
Pojemność strefy składowania:
12 000 m3

Przeciętna objętość ładunku:
7 200 m3
Pojemność strefy składowania:
9 000 m3

Przeciętna objętość ładunku:
8 100 m3

A. W magazynie 2.
B. W magazynie 4.
C. W magazynie 1.
D. W magazynie 3.
Obsługa magazynów

W magazynie, w którym wykorzystuje się wózki podnośnikowe, materiały zamawiane w największych ilościach powinny być rozsądnie rozmieszczone na regałach na

A. najwyższych poziomach
B. dowolnym poziomie
C. najniższych poziomach
D. środkowych poziomach
Obsługa magazynów

Przy wymianie zniszczonego elementu regału w magazynie wysokiego składowania, powinno się

A. zabezpieczyć obszar wokół regału i całkowicie go opróżnić
B. przeprowadzić naprawę samodzielnie, stosując metodę gospodarczą
C. zabezpieczyć obszar wokół regału, bez potrzeby jego opróżniania
D. usunąć jednostki paletowe, które znajdują się powyżej uszkodzenia
SPL.01 Pytanie 795
Obsługa magazynów

Aktywności magazynu, które obejmują sortowanie, grupowanie, pakowanie oraz etykietowanie towarów według wymagań klienta, to realizacja usługi

A. dekonsolidacji
B. konfekcjonowania
C. komasacji
D. dywersyfikacji
Obsługa magazynów

Przedsiębiorstwo otrzymało zamówienie na 750 par spodni. Na podstawie struktury wyrobu gotowego ustal zapotrzebowanie netto na materiały, jeżeli w magazynie znajduje się 200 par spodni, 100 opakowań guzików po 10 szt., 100 szpulek nici po 500 mb oraz 500 suwaków.

Ilustracja do pytania 39
A. 660 mb tkaniny o szer. 1,5 m; 550 guzików oraz 550 suwaków.
B. 825 mb tkaniny o szer. 1,5 m; 450 guzików; 340 szpulek nici po 500 mb oraz 50 suwaków.
C. 660 mb tkaniny o szer. 1,5 m; 340 szpulek nici po 500 mb oraz 50 suwaków.
D. 900 mb tkaniny o szer. 1,5 m; 750 guzików; 600 szpulek nici po 500 mb oraz 750 suwaków.
SPL.01 Pytanie 800
Obsługa magazynów

Kiedy w łańcuchu dostaw biorą udział producent, hurtownik oraz detalista, tworzą oni kanał sprzedaży

A. pośredni, pionowy
B. bezpośredni, pionowy
C. pośredni, poziomy
D. bezpośredni, poziomy