Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Obsługa magazynów

Firma złożyła zamówienie na 24 600 kg cukru w hurtowni. W momencie dostawy do magazynu przywieziono 33 paletowe jednostki ładunkowe (pjł) cukru. Cukier był zapakowany w worki o wadze 25 kg. Na każdej palecie worki z cukrem były zorganizowane w 8 warstwach, z 4 workami w każdej warstwie. W wyniku przeprowadzonej kontroli ilościowej magazynier powinien ustalić

A. nadwyżkę 1 600 kg cukru
B. nadwyżkę 72 worków cukru
C. niedobór 1 800 kg cukru
D. niedobór 64 worków cukru
SPL.01 Pytanie 892
Obsługa magazynów

W zamkniętym magazynie, w którym znajdują się środki do prania, umieszczono 50 pojemników z acetonem. Niewłaściwe warunki przechowywania mogą skutkować

A. zmętnieniem substancji
B. zmianą barwy
C. wysuszeniem substancji
D. wybuchem substancji
Obsługa magazynów

Rozładunek 160 paletowych jednostek ładunkowych (pjł) wymaga użycia dwóch wózków widłowych. Jaki będzie całkowity koszt rozładunku ładunku, jeżeli wózek X odbierze 40 pjł a wózek Y odbierze 120 pjł?

Koszty wynajęcia wózka i jego obsługi
Wózek Xkoszt: 0,40 zł/pjł + operator: 18,00 zł/h; czas rozładunku jednej pjł: 3 minuty
Wózek Ykoszt: 0,75 zł/pjł + operator: 25,00 zł/h; czas rozładunku jednej pjł: 1 minuta

A. 86,00 zł
B. 149,00 zł
C. 106,00 zł
D. 192,00 zł
SPL.01 Pytanie 897
Obsługa magazynów

Jakie jest zadanie dystrybucji?

A. podnoszenie standardu jakości obsługi klienta przy jednoczesnym ograniczaniu kosztów
B. zmniejszanie standardu jakości obsługi klienta przy jednoczesnym zwiększaniu kosztów
C. podnoszenie standardu jakości obsługi klienta przy jednoczesnym zwiększaniu kosztów
D. zmniejszanie standardu jakości obsługi klienta przy jednoczesnym ograniczaniu kosztów
Obsługa magazynów

Towar jest pakowany w opakowania zbiorcze zawierające 25 sztuk, a następnie tworzone są jednostki ładunkowe paletowe (pjł) składające się z 24 opakowań zbiorczych/pjł. Jaki strumień dostaw w pjł jest realizowany miesięcznie, jeśli do centrum dystrybucji dociera 40 800 sztuk towaru?

A. 1 700 pjł
B. 68 pjł
C. 816 pjł
D. 1 632 pjł
Obsługa magazynów

Do zalet wprowadzenia systemu informatycznego do zarządzania magazynem (MSI) należy

A. zmniejszenie zdolności operacyjnej magazynu
B. wydłużenie czasu realizacji zamówień
C. wzrost wydatków na utrzymanie magazynu
D. lepsze wykorzystanie przestrzeni magazynowej
Obsługa magazynów

Jakie są korzyści z implementacji automatycznego systemu zarządzania informacją w procesie składowania?

A. zmniejszenie dostępności asortymentu
B. wzrost wydatków w łańcuchu dostaw
C. redukcja efektywności i produktywności magazynu
D. usprawnienie obsługi klientów
SPL.01 Pytanie 905
Obsługa magazynów

Który opis zadań logistycznych charakteryzuje centrum logistyczne?

A.B.C.D.
Kompletacja asortymentowa, marketing, usługi informacyjne, finansoweKompletacja asortymentowa, marketing, usługi manipulacyjne, finansoweKompletacja asortymentowa, marketing, usługi informacyjne, magazynowanieKompletacja asortymentowa, marketing, usługi manipulacyjne, magazynowanie

A. D.
B. B.
C. C.
D. A.
Obsługa magazynów

Który magazyn oferuje najniższy koszt wyładunku i składowania 12 t ładunku przez 7 dni (tydzień)?

MagazynCennik
I.Brak opłat za wyładunek
Składowanie: 10,00 zł/t/dzień
II.Wyładunek: 1,50 zł/t
Składowanie: 8,00 zł/t/dzień
III.Wyładunek: 2,00 zł/t
Składowanie: 6,00 zł/t/dzień
IV.Brak opłat za wyładunek
Składowanie: 40,00 zł/t/tydzień

A. Magazyn II.
B. Magazyn IV.
C. Magazyn I.
D. Magazyn III.
SPL.01 Pytanie 909
Obsługa magazynów

Znak umieszczony na opakowaniu towaru, który został przyjęty do magazynu, oznacza

Ilustracja do pytania 29
A. "dopuszczalna masa piętrzenia".
B. "dopuszczalna liczba warstw piętrzenia".
C. "nie piętrzyć".
D. "nie przewracać".
Obsługa magazynów

Ile paletowych jednostek ładunkowych (pjł) można przygotować i wydać z magazynu w ciągu 4 dni, jeśli magazyn funkcjonuje na trzy zmiany, a w trakcie jednej zmiany średnio wydawanych jest 180 pjł?

A. 540 pjł
B. 1 260 pjł
C. 720 pjł
D. 2 160 pjł
SPL.01 Pytanie 913
Obsługa magazynów

Kto zajmuje się planowaniem, realizacją i kontrolą efektywnego oraz sprawnego obiegu strumieni materialnych, informacyjnych i decyzyjnych?

A. firmowy spedytor
B. logistyk
C. handlowiec
D. wytwórca
Obsługa magazynów

W metodzie MRP, ilość wymaganych materiałów ustalana jest na podstawie

A. potrzeb netto, struktury asortymentowej oraz wymaganych zapasów zabezpieczających.
B. potrzeb netto, zapasów w magazynie, w transporcie oraz zapasów zarezerwowanych.
C. potrzeb brutto, struktury produktu oraz bieżącego stanu zapasów dostępnych.
D. potrzeb brutto, planu produkcji oraz aktualnych zasobów dostępnych.
Obsługa magazynów

W czasie trwania miesiąca (30 dni) dział jakości powinien skontrolować 810 szt. wyrobów gotowych. Ilu pracowników konieczne jest zatrudnienie na każdej zmianie w dziale kontroli jakości, pracującym na trzy zmiany, aby efektywnie wykorzystać zasoby ludzkie, biorąc pod uwagę, że jeden pracownik jest w stanie ocenić 3 wyroby gotowe w trakcie jednej zmiany?

A. 3 pracowników
B. 7 pracowników
C. 5 pracowników
D. 1 pracownika
SPL.01 Pytanie 920
Obsługa magazynów

Które towary zostały dostarczone niezgodnie z przedstawionym fragmentem wewnętrznej instrukcji przyjmowania towarów spożywczych do magazynu?

Fragment wewnętrznej instrukcji przyjmowania towarów spożywczych do magazynu
INSTRUKCJA PRZYJMOWANIA
TOWARÓW SPOŻYWCZYCH DO MAGAZYNU
Podczas dostawy towarów należy skontrolować:
  1. temperaturę panującą w środku transportu;
    • od 0°C do +4°C dla żywności wymagającej przechowywania w warunkach chłodniczych,
    • poniżej -18°C dla żywności mrożonej,
    • maksymalnie do 20°C dla żywności nie wymagającej przechowywania w obniżonych temperaturach;
  2. stan opakowania (np.: zamknięte, nieuszkodzone, itd.);
  3. oznakowanie produktu:
    • nazwę artykułu spożywczego,
    • datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia,
    • sposób przygotowania lub stosowania,
    • dane identyfikujące (producent, miejsce produkcji),
    • zawartość netto lub liczbę sztuk w opakowaniu,
    • warunki przechowywania (...)
Po sprawdzeniu wszystkich warunków należy wypełnić kartę przyjęcia towaru.
Nazwa towaruPrawidłowe oznakowanie produktu*Temperatura panująca w środku transportuRodzaj opakowaniaStan opakowania
LodyTAK/NIE-20°Ckartonzamknięte i nieuszkodzone
JabłkaTAK/NIE+3,5°Cskrzynianieuszkodzone
JogurtyTAK/NIE-2,5°Ckartonzamknięte i nieuszkodzone
MarmoladaTAK/NIE+14°Czgrzewkanieuszkodzone
* niepotrzebne skreślić

A. Jabłka.
B. Lody.
C. Marmolada.
D. Jogurty.