Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPL.01 Pytanie 1281
Obsługa magazynów

Koncepcja, w ramach której towary dostarczone do terminala, niemal bez składowania, są natychmiast sortowane, dzielone na mniejsze partie, a po połączeniu z innymi towarami są przekazywane do różnych odbiorców, nazywana jest

A. Flow Logistics
B. Purchasing
C. Business Logistics
D. Lean Management
Obsługa magazynów

W porcie kontenerowym przyjęto ładunek drobnicowy w postaci 88 palet. Jak długo potrwa rozładunek towaru, jeśli do tego zadania wykorzystano 4 wózki widłowe, a cykl transportowy jednego wózka trwa 2 minuty?

A. 44 minuty
B. 11 minut
C. 22 minuty
D. 88 minut
SPL.01 Pytanie 1285
Obsługa magazynów

Regularne zużycie zapasów materiałowych oraz ich zamawianie w ustalonej ilości i z określoną częstotliwością umożliwia w firmie tworzenie zapasu

A. sezonowego
B. maksymalnego
C. cyklicznego
D. w drodze
Obsługa magazynów

Jaką minimalną liczbę stanowisk z owijarką do palet powinno się przewidzieć w magazynie działającym przez 16 godzin dziennie, gdzie planowane jest zabezpieczenie 960 paletowych jednostek ładunkowych (pjł) w ciągu doby, a średni czas obsługi jednej pjł przez owijarkę wynosi 5 minut?

A. 16 owijarek
B. 5 owijarek
C. 8 owijarek
D. 12 owijarek
SPL.01 Pytanie 1290
Obsługa magazynów

Firma zajmująca się transportem otrzymała zlecenie na przewóz ładunku do czterech odbiorców:
- odbiorca I - 1,5 tony,
- odbiorca II - 0,5 tony,
- odbiorca III - 1 tona,
- odbiorca IV - 2 tony.
Odległości pomiędzy dostawcą a każdym z odbiorców są identyczne. Planowanie dostaw ładunków powinno przebiegać w następującej kolejności:

A. IV, III, I, II
B. II, III, I, IV
C. IV, I, III, II
D. I, II, III, IV
SPL.01 Pytanie 1291
Obsługa magazynów

Jakie jest określenie systemu zamawiania produktów, który opiera się na formule ustalenia wielkości partii dostawy jako różnicy pomiędzy maksymalnym poziomem zapasu a aktualnym stanem zapasu, oraz na przygotowaniu zamówienia w ustalonym cyklu, gdy bieżący stan zapasu jest niższy od zdefiniowanego minimum?

A. ROP (Reorder Point)
B. ROC (Reorder Cycle)
C. Min-max
D. Partia na partię
Obsługa magazynów

8 listopada 2016 roku przyjęto do magazynu nową dostawę butelek o pojemności 0,5 1 w liczbie 10 000 szt. Na podstawie przedstawionej dokumentacji magazynowej określ, ile wynosi stan zapasu tego materiału po przyjęciu dostawy z dnia 8 listopada 2016.

Kartoteka magazynowa
Producent Napojów Owocowych
ul. Źródlana 25
60-690 Poznań
NIP 781-160-92-15
Nazwa: Butelka o poj. 0,5 litra
Indeks: 848.044.154
Jednostka miary: szt.Cena zakupu netto: 0,30 zł
Lp.DataSymbol i numer dowoduPrzeznaczeniePrzychódRozchódStan
1.05.11.2016Pz/23/2016Do produkcji20 000-20 000
2.06.11.2016Rw/36/2016Do produkcji-18 5001 500

A. 31 500 szt.
B. 8 500 szt.
C. 11 500 szt.
D. 21 500 szt.
SPL.01 Pytanie 1293
Obsługa magazynów

Zgodnie z przedstawionymi w tabeli warunkami składowania środków żywnościowych określ, w jakich warunkach należy przechowywać tłuszcze i czekolady.

Pomieszczenia suche
(wilgotność względna 60%) przewiewne
Pomieszczenie wilgotne
(wilgotność względna 95%) przewiewne
Pomieszczenie suche
(wilgotność względna 60%)
Pomieszczenie wilgotne
(wilgotność względna 90%)
temp. 8÷10°Ctemp. 0÷5°Ctemp. 0÷4°Ctemp. -18 do -26°C
Artykuły higroskopijne:
– suche artykuły zbożowe
– pieczywo trwałe
– suche nasiona roślin
strączkowych
– cukier
– używki i przyprawy
– koncentraty
Artykuły o dużej zawartości
wody:
– warzywa
– owoce
– ziemniaki
Artykuły łatwo psujące się:
– tłuszcze
– czekolada
– chałwa
– mleko
– jaja
– mięso i wędliny
– drób
– orzechy
Artykuły zamrożone:
– mięso
– drób
– ryby
– mrożonki warzywne
i owocowe
– inne półprodukty
mrożone

A. W temperaturze od 0 do 4°C i wilgotności względnej 60%.
B. W temperaturze od -5 do 0°C i wilgotności względnej 95%.
C. W temperaturze od 8 do 10°C i wilgotności względnej 60%.
D. W temperaturze od -18 do -26°C i wilgotności względnej 90%.
SPL.01 Pytanie 1294
Obsługa magazynów

Na rysunku przedstawiono

BIEDRONKA "CODZIENNIE NISKIE CENY" 2020
40-007 Katowice ul.Uniwersytecka 12
JERONIMO MARTINS DYSTRYBUCJA S.A.
02-273 KOSTRZYN UL.ZNINA 5
NIP 779-10-11-327
2010-05-111011291
Nap.Coca Cola 0,5L A1x2,292,29A
Czek. Z Orzem 50G A1x1,291,29A
Sprzed. opodatk.3,58
Kwota PTU A 22 %0,65
ŁĄCZNA KWOTA PTU0,65
SUMA3,58
Gotówka5,00
Reszta1,42
0360 #Kasa 3 Kasjer nr 131 13:40
Z BEJ 00000
Nr sys.: 702

A. rachunek.
B. paragon fiskalny.
C. fakturę.
D. raport kasowy.
Obsługa magazynów

Oblicz wielkość partii produkcyjnej na podstawie przedstawionego wzoru, jeżeli czas od pobrania materiałów do zakończenia produkcji (tpz) wynosi 27 minut, czas jednostkowy wytwarzania wyrobu (tj) wynosi 0,9 godziny, a wskaźnik (q) 0,05.

n = tpz q * tj [szt.]

A. 30 sztuk.
B. 27 sztuk.
C. 10 sztuk.
D. 2 sztuki.
Obsługa magazynów

Oblicz czas potrzebny na przewóz przesyłki kurierskiej z punktu A do punktu B, gdy odległość pomiędzy tymi punktami wynosi 180 km, a średnia prędkość wynosi 75 km/h?

A. 2 godziny i 14 minut
B. 2 godziny i 4 minuty
C. 2 godziny i 24 minuty
D. 2 godziny i 34 minuty
SPL.01 Pytanie 1300
Obsługa magazynów

Którą z metod zarządzania wydaniami magazynowymi powinno się wdrożyć w mleczarni, kierując się zasadą 'pierwsze traci ważność, pierwsze opuszcza magazyn'?

A. LOFO
B. FEFO
C. LIFO
D. HIFO
Obsługa magazynów

Fragment Instrukcji wysyłkowej - eksport przedstawia część informacji dotyczących wysyłki towarów. Wskaż, której stacji dla przesyłek nie podano

INSTRUKCJA WYSYŁKOWA – EKSPORT
................
................
Opis ładunku: Dostawy wagonowe: towar należy wysłać do portu, aby nadszedł w dni robocze, tj. od poniedziałku do piątku, nr kontraktu oraz specyfikacji podany w instrukcji
Stacja przeznaczenia:
dla przesyłek morskich - Gdynia XXXXXXX-
dla przesyłek drobnicowych - Gdynia XXXXXXX
dla przesyłek wagonowych - Gdańsk XXXXXXX -
dla przesyłek morskich - Gdańsk XXXXXXX

A. wagonowych - Gdańsk port.
B. morskich - Gdynia port.
C. morskich - Gdańsk port.
D. wagonowych - Gdynia port.
SPL.01 Pytanie 1309
Obsługa magazynów

Zbiór działań realizowanych przez wyznaczoną grupę pracowników, których celem jest zapewnienie klientom dostępu do produktów w odpowiedniej jakości, ilości, miejscu oraz czasie, odbywa się w obrębie

A. magazynowania
B. zaopatrzenia
C. produkcji
D. dystrybucji
SPL.01 Pytanie 1311
Obsługa magazynów

Logistyczne centra, które oferują dostęp do infrastruktury transportowej związanej z co najmniej dwoma kategoriami transportu, to centra

A. modułowe
B. rozproszone
C. intermodalne
D. monotransportowe
Obsługa magazynów

Koszty związane z przestojami w produkcji, z utratą klienta z powodu niewykonania części zamówienia, koniecznością zakupu awaryjnego u innego dostawcy oraz utraconą marżą od każdej jednostki, która nie została sprzedana, wynikają z

A. konserwacji zapasu
B. uzupełniania stanów magazynowych
C. nadmiernych zapasów
D. niedoboru zapasu
Obsługa magazynów

W którym magazynie najefektywniej wykorzystywana jest przestrzeń w strefie składowania?

Magazyn 1Magazyn 2Magazyn 3Magazyn 4
Pojemność strefy składowania:
4 000 m3

Przeciętna objętość ładunku:
3 000 m3
Pojemność strefy składowania:
3 000 m3

Przeciętna objętość ładunku:
2 100 m3
Pojemność strefy składowania:
12 000 m3

Przeciętna objętość ładunku:
7 200 m3
Pojemność strefy składowania:
9 000 m3

Przeciętna objętość ładunku:
8 100 m3

A. W magazynie 2.
B. W magazynie 3.
C. W magazynie 4.
D. W magazynie 1.
Obsługa magazynów

W magazynie, w którym wykorzystuje się wózki podnośnikowe, materiały zamawiane w największych ilościach powinny być rozsądnie rozmieszczone na regałach na

A. najwyższych poziomach
B. środkowych poziomach
C. dowolnym poziomie
D. najniższych poziomach