Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Obsługa magazynów

Główną cechą systemu zaopatrzenia Just in Time jest

A. regularność dostaw w ustalonych odstępach
B. transport jedynie dużych partii towaru
C. możliwość elastycznego ustalania terminów dostaw
D. dostarczenie towarów dokładnie w ustalonym czasie
Obsługa magazynów

Firma złożyła zamówienie na 24 600 kg cukru w hurtowni. W dniu dostawy do magazynu przywieziono 33 paletowe jednostki ładunkowe (pjł) tego cukru. Cukier był pakowany w workach po 25 kg. Na każdej palecie worki z cukrem były ułożone w 8 warstwach, a w każdej warstwie znajdowały się 4 worki. Po przeprowadzeniu kontroli ilościowej magazynier zauważył,

A. nadwyżkę 72 worków cukru
B. nadwyżkę 1 600 kg cukru
C. niedobór 64 worków cukru
D. niedobór 1 800 kg cukru
SPL.01 Pytanie 284
Obsługa magazynów

Zasada HIFO (ang. Highest in First Out) wskazuje

A. najtańsze przyszło, jako pierwsze wychodzi.
B. najdroższe przyszło, jako pierwsze wychodzi.
C. pierwsze traci ważność, jako pierwsze wychodzi.
D. pierwsze przyszło, jako pierwsze wychodzi.
Obsługa magazynów

Zestawienie analizy ABC z analizą XYZ określa, że kombinację AX cechuje

A. niski poziom wartości zużycia, niska precyzja prognozy
B. wysoki poziom wartości zużycia, średnia precyzja prognozy
C. wysoki poziom wartości zużycia, wysoka precyzja prognozy
D. średni poziom wartości zużycia, wysoka precyzja prognozy
Obsługa magazynów

Na podstawie podanej tabeli określ które z wymienionych towarów według klasyfikacji ABC (80/15/5%) zaliczają się do grupy C.

ProduktSkumulowana wartość zużycia [%]
Klocki drewniane31,84
Lalka51,97
Kolejka elektryczna67,12
Układanka81,15
Karty92,93
Miś pluszowy95,86
Tor samochodowy98,39
Szachy100,00

A. Układanka, karty, miś pluszowy.
B. Układanka, miś pluszowy, tor samochodowy, lalka.
C. Miś pluszowy, tor samochodowy, szachy.
D. Klocki drewniane, lalka, kolejka elektryczna.
Obsługa magazynów

W kodzie EAN-13 zawarte są dane

A. cyfra kontrolna, prefiks GS 1, numer jednostki kodującej, numer unikalny produktu
B. cyfra kontrolna, numer jednostki kodującej, numer unikalny produktu, prefiks GS 1
C. prefiks GS 1, numer jednostki kodującej, numer unikalny produktu, cyfra kontrolna
D. prefiks GS 1, numer unikalny produktu, numer jednostki kodowej, cyfra kontrolna
Obsługa magazynów

Produkty, które należą do grupy X w analizie zapasów XYZ, to

A. o regularnym zapotrzebowaniu i niskiej dokładności prognoz
B. o nieregularnym zapotrzebowaniem i niskiej dokładności prognoz
C. o nieregularnym zapotrzebowaniem i wysokiej dokładności prognoz
D. o regularnym zapotrzebowaniu i wysokiej dokładności prognoz
Obsługa magazynów

Ekonomiczna wielkość dostawy to zasada, która spełnia kryterium

A. minimalizacji kosztów zmiennych uzupełniania oraz przechowywania zapasów
B. maksymalizacji całkowitych kosztów uzupełniania oraz przechowywania zapasów
C. minimalizacji kosztu jednostkowego uzupełniania oraz przechowywania zapasów
D. minimalizacji całkowitych kosztów uzupełniania oraz przechowywania zapasów
Obsługa magazynów

Grupa AX zapasów, która powstała w wyniku analizy ABC/XYZ z wykorzystaniem dwóch kryteriów, odznacza się

A. niskim poziomem wartości zużycia oraz niską precyzją prognozy
B. wysokim poziomem wartości zużycia oraz wysoką precyzją prognozy
C. wysokim poziomem wartości zużycia oraz niską precyzją prognozy
D. średnim poziomem wartości zużycia oraz średnią precyzją prognozy
Obsługa magazynów

W tabeli przedstawiono dane o optymalnej wielkości i dynamice dostaw siewników dostarczanych w latach 2000 - 2004 do firmy zajmującej się sprzedażą sprzętu rolniczego. Określ metodę analizy, którą zastosowano przy obliczaniu wskaźników dynamiki.

LataOptymalna wielkość partii dostawy w szt.Wskaźnik dynamiki %
200054-
200160111
200271118
200377108
200494122

A. Szeregów czasowych.
B. Struktury zapasów.
C. Wyznaczania trendu.
D. Struktury przewozów.
SPL.01 Pytanie 303
Obsługa magazynów

Na podstawie zamieszczonej tabeli określ metodę ustalania wielkości dostawy stosowaną przez ciastkarnię.

Tygodniowy popyt na cukier, t3,03,53,54,55,53,02,52,02,5
Wielkość dostawy cukru, t10,0--10,0-10,0---

A. Stałej wielkości dostawy.
B. Partia na partię.
C. Stałej częstotliwości dostawy.
D. Maksymalnej dostawy.
SPL.01 Pytanie 306
Obsługa magazynów

Gromadzony przez firmę zajmującą się produkcją soków zapas świeżych owoców w czasie ich dostępności, mający na celu zapewnienie ciągłości produkcji, nosi nazwę

A. buforowy
B. sezonowy
C. bezpieczeństwa
D. spekulacyjny
Obsługa magazynów

W tabeli przedstawiono koszty poszczególnych czynności logistycznych poniesione przez centrum logistyczne w I kwartale 2005 roku. Jeżeli przedsiębiorstwo na II kwartał zaplanuje wzrost wszystkich pozycji kosztów o 10%, to ich wartość całkowita wyniesie

OkresKoszty fizycznego przepływu w mln złKoszty zapasu w mln złKoszty procesów informatycznych w mln zł
I kwartał500300200

A. 1 000 mln zł
B. 1 100 mln zł
C. 550 mln zł
D. 220 mln zł
Obsługa magazynów

Korzystając z przedstawionego schematu, oblicz ile minimum kilogramów jabłek oraz marchwi należy zamówić, aby przedsiębiorstwo produkcyjne mogło zrealizować zamówienie na 1 500 sztuk soku w kartonie, jeżeli w magazynie znajduje się 150 szt. wyrobu gotowego oraz 13 kg jabłek.

Ilustracja do pytania 29
A. Jabłek – 1 500 kg, marchwi – 1 500 kg
B. Jabłek – 675 kg, marchwi – 1 350 kg
C. Jabłek – 750 kg, marchwi – 1 500 kg
D. Jabłek – 662 kg, marchwi – 1 350 kg
Obsługa magazynów

Zakłady produkujące rowery, otrzymały zamówienie na wykonanie 1 000 rowerów. Biorąc pod uwagę stan zapasów i produkcji w toku ustal, ile kół rowerowych tylnych powinno zamówić przedsiębiorstwo aby zrealizować zamówienie.

Pozycja zapasu
w kartotece
magazynowej
Produkcja w toku
w szt.
Zapas
w magazynie
w szt.
Koła tylne-600
Koła przednie-1 100
Piasta tylna2001 800
Piasta przednia600400

A. 200 szt.
B. 100 szt.
C. 300 szt.
D. 400 szt.
Obsługa magazynów

Analiza ABC oparta na liczbie pobrań umożliwia klasyfikację produktów na różne grupy i ich odpowiednie rozmieszczenie. Produkty z grupy A, które są najczęściej pobierane, są umieszczane

A. jak najdalej od wyjścia
B. z dala od strefy wydań
C. w centralnej części obszaru magazynowania
D. na początku obszaru kompletacji
SPL.01 Pytanie 318
Obsługa magazynów

Podstawową zasadą w zarządzaniu zapasami jest

A. maksymalizowanie wydatków na zakup oraz utrzymanie zapasów
B. zapobieganie powstawaniu nadmiarowych i niepotrzebnych zapasów oraz ich optymalne wykorzystanie
C. zapewnienie ciągłości produkcji oraz systematyczności w obsłudze klientów, mimo wysokich kosztów zapasów
D. gromadzenie nadmiarowych zapasów i kierowanie ich do produkcji