Filtrowanie pytań
SPL.01 Pytanie 361
Obsługa magazynów
A. 2 040 ryz
B. 920 ryz
C. 2 160 ryz
D. 2 120 ryz
Obsługa magazynów
Produkty w grupie X w kontekście analizy zapasów XYZ to
A. o regularnym zapotrzebowaniu i wysokiej precyzji prognoz
B. o nieregularnym zapotrzebowaniu i wysokiej precyzji prognoz
C. o nieregularnym zapotrzebowaniu i niskiej precyzji prognoz
D. o regularnym zapotrzebowaniu i niskiej precyzji prognoz
Obsługa magazynów
Metoda FIFO odnosi się do zasady wydawania towarów z magazynu, która opiera się na
A. kolejności przyjęcia
B. wartości ewidencyjnej
C. dacie ważności
D. częstotliwości wydań
SPL.01 Pytanie 364
Obsługa magazynów
Firma złożyła zamówienie na 24 600 kg cukru w hurtowni. W dniu dostawy do magazynu przywieziono 33 paletowe jednostki ładunkowe (pjł) tego cukru. Cukier był pakowany w workach po 25 kg. Na każdej palecie worki z cukrem były ułożone w 8 warstwach, a w każdej warstwie znajdowały się 4 worki. Po przeprowadzeniu kontroli ilościowej magazynier zauważył,
A. niedobór 64 worków cukru
B. nadwyżkę 72 worków cukru
C. niedobór 1 800 kg cukru
D. nadwyżkę 1 600 kg cukru
Obsługa magazynów
Obliczenia związane z określaniem kosztów przypadających na jednostkę, na przykład zapasu towarowego lub powierzchni, nazywa się
A. budżetowaniem kosztów
B. optymalizacją wydatków
C. nadzorem kosztów
D. kalkulacją kosztów
Obsługa magazynów
Do wydatków stałych w firmie należy
A. zużycie materiałów do ochrony towarów
B. wynagrodzenie akordowe pracownika
C. koszt zakupu paliwa
D. koszt wynajmu hali produkcyjnej
Obsługa magazynów
Określ na podstawie tabeli maksymalny czas przechowywania mrożonej marchwi w temperaturze -18°C.
| Produkt | Maksymalny czas przechowywania w miesiącach | ||
|---|---|---|---|
| w temperaturze -24°C | w temperaturze -18°C | w temperaturze -12°C | |
| Brukselka | 24 | 15 | 6 |
| Kalafiory | 24 | 12 | 4 |
| Marchew | 24 | 18 | 10 |
A. 24 miesiące
B. 15 miesięcy
C. 10 miesięcy
D. 18 miesięcy
Obsługa magazynów
Zapas awaryjny to zapas
A. utrzymywany na liniach produkcyjnych
B. tworzony w celu pokrycia prognozowanego wzrostu zapotrzebowania, ilości zamówień lub wielkości produkcji konkretnego wyrobu
C. systematycznie stosowany do produkcji lub sprzedaży
D. ochraniający produkcję lub dystrybucję przed przerwami i zmianami w dostawach
Obsługa magazynów
Analizowana i uśredniona wielkość dostaw lub wartość sprzedaży to
A. wahania sezonowe
B. wartości średnie
C. wahania losowe
D. trend
SPL.01 Pytanie 370
Obsługa magazynów
Jeśli zapas w magazynie wynosi 220 szt., zapas w trakcie transportu to 50 szt., a rezerwacja wynosi 210 szt., to jaka jest wartość zapasu dostępnego?
A. 170 szt.
B. 60 szt.
C. 270 szt.
D. 10 szt.
SPL.01 Pytanie 371
Obsługa magazynów
Firma, ustalając ilości oraz terminy wykonania serii produkcyjnych w planowanym czasie, wykorzystuje
A. MCI
B. MRP
C. DRP
D. MPS
SPL.01 Pytanie 372
Obsługa magazynów
Czym jest spis z natury?
A. obliczeniem stanów magazynowych
B. zestawieniem kartotek magazynowych
C. określeniem różnicy między dokumentami PZ a WZ
D. potwierdzeniem sald na kontach księgowych
Obsługa magazynów
Koszt produkcji 1 litra mleka w mleczarni wynosi 1,00 zł. Zakład sprzedaje mleko z 20% marżą. Jaką kwotę stanowi cena brutto za 1 litr mleka, jeżeli obowiązuje 5% stawka VAT?
A. 2,00 zł
B. 1,05 zł
C. 1,25 zł
D. 1,26 zł
SPL.01 Pytanie 374
Obsługa magazynów
Jaką wartość miała dostawa do punktu sprzedaży detalicznej, jeżeli początkowy stan magazynowy wynosił 1 200 szt., sprzedaż wyniosła 900 szt., a końcowy stan to 500 szt.?
A. 650 szt.
B. 400 szt.
C. 300 szt.
D. 200 szt.
SPL.01 Pytanie 375
Obsługa magazynów
Zastosowanie zasady wyznaczania rozmiaru partii dostawy na podstawie formuły Wilsona umożliwia wykorzystanie metod uzupełniania zapasów
A. stałego cyklu oraz ROP
B. partia na partię oraz s-S
C. stałej wielkości oraz ROC
D. maksymalnej dostawy oraz s-C-S
Obsługa magazynów
Z analizy wymagań sieci dystrybucji wynika, że jeśli zapas na końcu sieci sprzedaży wynosił 460 szt., sprzedano 2 430 szt., a łączna ilość przyjętych dostaw wyniosła 2 380 szt., to początkowy zapas wynosił
A. 510 szt.
B. 5 270 szt.
C. 4 350 szt.
D. 410 szt.
Obsługa magazynów
Firma nabyła 40 t kruszywa w cenie 850,00 zł/t brutto przed przyznaniem rabatu. Jaka byłaby kwota, którą firma musiałaby uiścić za zakupione kruszywo, gdyby sprzedawca zaoferował jej rabat w wysokości 5%?
A. 1 700,00 zł
B. 32 300,00 zł
C. 35 700,00 zł
D. 807,50 zł
SPL.01 Pytanie 378
Obsługa magazynów
Jeśli do centrum dystrybucji realizowane są zamówienia produktów w ilości 12 000 sztuk, 4 razy w miesiącu, to roczny wolumen dostaw wynosi
A. 1 000 szt.
B. 576 000 szt.
C. 3 000 szt.
D. 48 000 szt.
SPL.01 Pytanie 379
Obsługa magazynów
Zastosowanie wielkości obrotu towarowego podczas planowania układu towarów w magazynie ma na celu
A. zapewnienie stałych miejsc do transportu towarów
B. uproszczenie procesu kompletacji zamawianych towarów
C. skrócenie odległości przemieszczania towarów w magazynie
D. wyszukiwanie dostępnych miejsc do transportu towarów
Obsługa magazynów
Aby skrócić czas realizacji zamówień od dostawców, należy
A. posiadać własne środki transportu
B. reduktować ilość zapasów
C. poprawić komunikację między dostawcą a odbiorcą
D. otwierać nowe magazyny
Obsługa magazynów
Zakładając, że realizacja zamówień klientów będzie odbywać się bezpośrednio z magazynu gotowych produktów producenta, konieczne jest zastosowanie modelu zaopatrzenia materiałowego dla produkcji na
A. zamówienie
B. montaż
C. popyt
D. magazyn
SPL.01 Pytanie 382
Obsługa magazynów
Jeśli łączne wydatki na magazynowanie w analizowanym czasie wynoszą 6 000 zł, a powierzchnia użytkowa magazynu w tym czasie to 300 m2, to jaki jest wskaźnik kosztów utrzymania powierzchni magazynowej?
A. 6000
B. 5
C. 0,05
D. 20
SPL.01 Pytanie 383
Obsługa magazynów
Jaką wartość ma zapas końcowy towaru w sieci dystrybucji, jeśli dostawa wynosiła 7 600 sztuk, zapas początkowy 2 200 sztuk, a klient odebrał 6 500 sztuk?
A. 3 300 szt.
B. 1 100 szt.
C. 4 300 szt.
D. 5 400 szt.
SPL.01 Pytanie 384
Obsługa magazynów
Jaką ilość ziemi uniwersalnej trzeba pobrać z magazynu, aby przygotować 10 800 sztuk doniczek do rozsady kwiatów ozdobnych, jeśli w jednej doniczce znajduje się 0,6 litra ziemi?
A. 54 worki o pojemności 120 litrów
B. 70 worków o pojemności 80 litrów
C. 115 worków o pojemności 50 litrów
D. 30 worków o pojemności 200 litrów
SPL.01 Pytanie 385
Obsługa magazynów
Na podstawie tygodniowego planu sprzedaży wyrobów gotowych, zamieszczonego w tabeli, określ wielkość produkcji w tym okresie, jeżeli w magazynie znajduje się 200 szt. wyrobów gotowych, w tym zapas bezpieczeństwa wynoszący 50 szt.
| Dzień tygodnia | poniedziałek | wtorek | środa | czwartek | piątek | sobota |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Plan sprzedaży, szt. | 300 | 150 | 230 | 120 | 250 | 100 |
A. 1 000 szt.
B. 1 150 szt.
C. 900 szt
D. 950 szt.
Obsługa magazynów
Jaką część procentową stanowi wyodrębniona w procesie klasyfikacji ABC grupa B?
A. 95% wartości obrotu w obrocie całkowitym
B. 80% wartości obrotu w obrocie całkowitym
C. 5% wartości obrotu w obrocie całkowitym
D. 15% wartości obrotu w obrocie całkowitym
Obsługa magazynów
Ustal średni miesięczny koszt magazynowania w trzech magazynach hurtowni obuwia, dysponując następującymi danymi:
| Koszty magazynowania ogółem | Powierzchnia magazynowa |
| Magazyn nr 1 - 1000 zł | 100 m² |
| Magazyn nr 2 - 1100 zł | 100 m² |
| Magazyn nr 3 - 1500 zł | 100 m² |
A. 14 zł/m2
B. 10 zł/m2
C. 12 zł/m2
D. 16 zł/m2
Obsługa magazynów
Logistyka zajmuje się procesami wyboru dostawców oraz zarządzania zapasami, biorąc pod uwagę ograniczenia rynkowe
A. kooperacji
B. zaopatrzenia
C. produkcji
D. dystrybucji
Obsługa magazynów
Czas od momentu wystąpienia potrzeby uzupełnienia zapasu do momentu, w którym to zapas jest dostępny do użycia, to
A. cykl uzupełnienia zapasu
B. cykl życia wyrobu
C. cykl dostaw
D. cykl realizacji zamówienia
SPL.01 Pytanie 390
Obsługa magazynów
Jak nazywa się system do planowania zapotrzebowania na materiały?
A. MRP
B. MRP II
C. ERP
D. MRP III
SPL.01 Pytanie 391
Obsługa magazynów
System organizacji dostaw materiałów w procesie produkcyjnym, oparty na przekazywaniu informacji o potrzebie zainicjowania przepływu materiałów, zapisanej na tzw. karcie to
A. kanban
B. outsourcing
C. lean manufacturing
D. partia na partię
SPL.01 Pytanie 392
Obsługa magazynów
W systemie kontroli ciągłej monitorowanie poziomu zapasów oraz podejmowanie odpowiednich decyzji odbywa się
A. w ustalonych interwałach obserwacji
B. co miesiąc
C. w regularnych odstępach czasowych
D. na bieżąco
Obsługa magazynów
Logistyczny operator realizuje niewielkie zamówienia oraz częste dostawy materiałów do produkcji samochodów. Taki system cechuje się
A. wysokimi kosztami przechowywania, niskimi wydatkami na realizację zamówień, możliwością negocjowania niższych cen zakupu
B. dłuższymi przerwami pomiędzy dostawami, niskimi wydatkami na transport, lepszymi warunkami umowy dla dostawcy
C. niskim poziomem zapasu awaryjnego, dużą ilością składanych zamówień, wysokimi kosztami realizacji zamówień
D. wysokim poziomem zapasu awaryjnego, dużymi kosztami utrzymania zapasów oraz małą liczbą składanych zamówień
SPL.01 Pytanie 394
Obsługa magazynów
Określanie rozmiaru oraz struktury np. przestrzeni magazynowej i środków transportu określamy mianem planowania
A. potencjału
B. produkcji
C. obciążeń
D. sprzedaży
SPL.01 Pytanie 395
Obsługa magazynów
W magazynie makaron umieszczono w regale przedstawionym na ilustracji. Na każdej paletowej jednostce ładunkowej jest umieszczony jeden karton. W każdym kartonie znajduje się 60 opakowań jednostkowych makaronu. Ile kilogramów makaronu znajduje się w magazynie, jeżeli jedno opakowanie jednostkowe zawiera 400 g makaronu?

A. 540 kg
B. 36 kg
C. 24 kg
D. 216 kg
SPL.01 Pytanie 396
Obsługa magazynów
Analiza ABC oparta na liczbie pobrań umożliwia klasyfikację produktów na różne grupy i ich odpowiednie rozmieszczenie. Produkty z grupy A, które są najczęściej pobierane, są umieszczane
A. jak najdalej od wyjścia
B. na początku obszaru kompletacji
C. w centralnej części obszaru magazynowania
D. z dala od strefy wydań
SPL.01 Pytanie 397
Obsługa magazynów
Firma handlowa zamierza nawiązać współpracę z jednym dostawca palet. W tabeli przedstawiono kryteria doboru dostawcy oraz ich wagi. Który dostawca palet powinien zostać zaproszony do nawiązania współpracy z firmą handlową?
| Kryteria doboru i ich wagi | Dostawca opakowań | |||
|---|---|---|---|---|
| Dostawca Alfa | Dostawca Beta | Dostawca Gamma | Dostawca Delta | |
| Cena (0,4) | 3 | 5 | 4 | 5 |
| Jakość (0,3) | 4 | 3 | 4 | 4 |
| Terminowość (0,3) | 5 | 3 | 3 | 4 |
A. Dostawca Alfa.
B. Dostawca Delta.
C. Dostawca Beta.
D. Dostawca Gamma.
Obsługa magazynów
Którą z metod zarządzania wydaniami magazynowymi powinno się wdrożyć w mleczarni, kierując się zasadą 'pierwsze traci ważność, pierwsze opuszcza magazyn'?
A. LIFO
B. FEFO
C. HIFO
D. LOFO
SPL.01 Pytanie 399
Obsługa magazynów
Klient zrealizował zakup 220 sztuk towarów w cenie 35,00 zł/szt. netto. Produkty te podlegają 23% VAT. Jaką całkowitą kwotę brutto będzie zawierała faktura dla klienta?
A. 6 260,00 zł
B. 5 929,00 zł
C. 9 471,00 zł
D. 7 700,00 zł
Obsługa magazynów
Zasoby wejściowe w firmie produkcyjnej są tworzone przez
A. towary
B. materiały
C. produkty w procesie
D. produkty gotowe