Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Obsługa magazynów

Na początku zmiany stan magazynowy papieru ksero wynosił 600 ryz. W trakcie zmiany otrzymano dostawę papieru w ilości 2 100 ryz, a także dokonano dwóch wydania dla podmiotów zewnętrznych: 250 ryz oraz 310 ryz, oraz jednego wydania na potrzeby własne przedsiębiorstwa w ilości 20 ryz. Jaki poziom stanu magazynowego papieru ksero będzie na koniec zmiany?

A. 2 040 ryz
B. 920 ryz
C. 2 160 ryz
D. 2 120 ryz
Obsługa magazynów

Produkty w grupie X w kontekście analizy zapasów XYZ to

A. o regularnym zapotrzebowaniu i wysokiej precyzji prognoz
B. o nieregularnym zapotrzebowaniu i wysokiej precyzji prognoz
C. o nieregularnym zapotrzebowaniu i niskiej precyzji prognoz
D. o regularnym zapotrzebowaniu i niskiej precyzji prognoz
Obsługa magazynów

Firma złożyła zamówienie na 24 600 kg cukru w hurtowni. W dniu dostawy do magazynu przywieziono 33 paletowe jednostki ładunkowe (pjł) tego cukru. Cukier był pakowany w workach po 25 kg. Na każdej palecie worki z cukrem były ułożone w 8 warstwach, a w każdej warstwie znajdowały się 4 worki. Po przeprowadzeniu kontroli ilościowej magazynier zauważył,

A. niedobór 64 worków cukru
B. nadwyżkę 72 worków cukru
C. niedobór 1 800 kg cukru
D. nadwyżkę 1 600 kg cukru
SPL.01 Pytanie 367
Obsługa magazynów

Określ na podstawie tabeli maksymalny czas przechowywania mrożonej marchwi w temperaturze -18°C.

ProduktMaksymalny czas przechowywania w miesiącach
w temperaturze
-24°C
w temperaturze
-18°C
w temperaturze
-12°C
Brukselka24156
Kalafiory24124
Marchew241810

A. 24 miesiące
B. 15 miesięcy
C. 10 miesięcy
D. 18 miesięcy
SPL.01 Pytanie 368
Obsługa magazynów

Zapas awaryjny to zapas

A. utrzymywany na liniach produkcyjnych
B. tworzony w celu pokrycia prognozowanego wzrostu zapotrzebowania, ilości zamówień lub wielkości produkcji konkretnego wyrobu
C. systematycznie stosowany do produkcji lub sprzedaży
D. ochraniający produkcję lub dystrybucję przed przerwami i zmianami w dostawach
Obsługa magazynów

Z analizy wymagań sieci dystrybucji wynika, że jeśli zapas na końcu sieci sprzedaży wynosił 460 szt., sprzedano 2 430 szt., a łączna ilość przyjętych dostaw wyniosła 2 380 szt., to początkowy zapas wynosił

A. 510 szt.
B. 5 270 szt.
C. 4 350 szt.
D. 410 szt.
Obsługa magazynów

Firma nabyła 40 t kruszywa w cenie 850,00 zł/t brutto przed przyznaniem rabatu. Jaka byłaby kwota, którą firma musiałaby uiścić za zakupione kruszywo, gdyby sprzedawca zaoferował jej rabat w wysokości 5%?

A. 1 700,00 zł
B. 32 300,00 zł
C. 35 700,00 zł
D. 807,50 zł
Obsługa magazynów

Jaką ilość ziemi uniwersalnej trzeba pobrać z magazynu, aby przygotować 10 800 sztuk doniczek do rozsady kwiatów ozdobnych, jeśli w jednej doniczce znajduje się 0,6 litra ziemi?

A. 54 worki o pojemności 120 litrów
B. 70 worków o pojemności 80 litrów
C. 115 worków o pojemności 50 litrów
D. 30 worków o pojemności 200 litrów
Obsługa magazynów

Na podstawie tygodniowego planu sprzedaży wyrobów gotowych, zamieszczonego w tabeli, określ wielkość produkcji w tym okresie, jeżeli w magazynie znajduje się 200 szt. wyrobów gotowych, w tym zapas bezpieczeństwa wynoszący 50 szt.

Dzień tygodniaponiedziałekwtorekśrodaczwartekpiąteksobota
Plan sprzedaży, szt.300150230120250100

A. 1 000 szt.
B. 1 150 szt.
C. 900 szt
D. 950 szt.
Obsługa magazynów

Jaką część procentową stanowi wyodrębniona w procesie klasyfikacji ABC grupa B?

A. 95% wartości obrotu w obrocie całkowitym
B. 80% wartości obrotu w obrocie całkowitym
C. 5% wartości obrotu w obrocie całkowitym
D. 15% wartości obrotu w obrocie całkowitym
Obsługa magazynów

Ustal średni miesięczny koszt magazynowania w trzech magazynach hurtowni obuwia, dysponując następującymi danymi:

Koszty magazynowania ogółemPowierzchnia
magazynowa
Magazyn nr 1 - 1000 zł100 m²
Magazyn nr 2 - 1100 zł100 m²
Magazyn nr 3 - 1500 zł100 m²

A. 14 zł/m2
B. 10 zł/m2
C. 12 zł/m2
D. 16 zł/m2
SPL.01 Pytanie 389
Obsługa magazynów

Czas od momentu wystąpienia potrzeby uzupełnienia zapasu do momentu, w którym to zapas jest dostępny do użycia, to

A. cykl uzupełnienia zapasu
B. cykl życia wyrobu
C. cykl dostaw
D. cykl realizacji zamówienia
Obsługa magazynów

Logistyczny operator realizuje niewielkie zamówienia oraz częste dostawy materiałów do produkcji samochodów. Taki system cechuje się

A. wysokimi kosztami przechowywania, niskimi wydatkami na realizację zamówień, możliwością negocjowania niższych cen zakupu
B. dłuższymi przerwami pomiędzy dostawami, niskimi wydatkami na transport, lepszymi warunkami umowy dla dostawcy
C. niskim poziomem zapasu awaryjnego, dużą ilością składanych zamówień, wysokimi kosztami realizacji zamówień
D. wysokim poziomem zapasu awaryjnego, dużymi kosztami utrzymania zapasów oraz małą liczbą składanych zamówień
Obsługa magazynów

W magazynie makaron umieszczono w regale przedstawionym na ilustracji. Na każdej paletowej jednostce ładunkowej jest umieszczony jeden karton. W każdym kartonie znajduje się 60 opakowań jednostkowych makaronu. Ile kilogramów makaronu znajduje się w magazynie, jeżeli jedno opakowanie jednostkowe zawiera 400 g makaronu?

Ilustracja do pytania 35
A. 540 kg
B. 36 kg
C. 24 kg
D. 216 kg
Obsługa magazynów

Analiza ABC oparta na liczbie pobrań umożliwia klasyfikację produktów na różne grupy i ich odpowiednie rozmieszczenie. Produkty z grupy A, które są najczęściej pobierane, są umieszczane

A. jak najdalej od wyjścia
B. na początku obszaru kompletacji
C. w centralnej części obszaru magazynowania
D. z dala od strefy wydań
Obsługa magazynów

Firma handlowa zamierza nawiązać współpracę z jednym dostawca palet. W tabeli przedstawiono kryteria doboru dostawcy oraz ich wagi. Który dostawca palet powinien zostać zaproszony do nawiązania współpracy z firmą handlową?

Kryteria doboru i ich wagiDostawca opakowań
Dostawca AlfaDostawca BetaDostawca GammaDostawca Delta
Cena (0,4)3545
Jakość (0,3)4344
Terminowość (0,3)5334

A. Dostawca Alfa.
B. Dostawca Delta.
C. Dostawca Beta.
D. Dostawca Gamma.
SPL.01 Pytanie 398
Obsługa magazynów

Którą z metod zarządzania wydaniami magazynowymi powinno się wdrożyć w mleczarni, kierując się zasadą 'pierwsze traci ważność, pierwsze opuszcza magazyn'?

A. LIFO
B. FEFO
C. HIFO
D. LOFO