Filtrowanie pytań
Wytwarzanie obuwia
A. molino.
B. wigonka.
C. flanela.
D. brokat.
Wytwarzanie obuwia
Wadą powstałą w procesie przygotowania elementów cholewek do montażu jest
A. pływające lico.
B. niejednolite uzanierienie lica.
C. fałda przy zawijaniu brzegów.
D. nadmierna jarzmowatość.
Wytwarzanie obuwia
Optymalna zawartość wody przy nawilżaniu cholewek skórzanych nie powinna przekraczać
A. 15 %
B. 10 %
C. 25 %
D. 20 %
Wytwarzanie obuwia
Element maszyny szyjącej oznaczony na rysunku numerem 3 to

A. uszko igielnicy.
B. wodzik.
C. talerzyki naprężacza.
D. dociągacz.
Wytwarzanie obuwia
Do łączenia elementów wierzchu z podeszwą za pomocą kleju należy zastosować
A. dublerkę.
B. przeszywarkę.
C. prasę.
D. odwijarkę.
Wytwarzanie obuwia
Obcasy do czółenek, przedstawione na rysunku, należy wykonać z

A. gumy.
B. styrogumu.
C. polistyrenu.
D. kauczuku.
Wytwarzanie obuwia
Nieodpowiedni przekrój dyszy wtryskarki może powodować
A. deformację spodu.
B. zmatowienie powierzchni.
C. niedolewy w czubku.
D. pory na powierzchni.
Wytwarzanie obuwia
Częścią składową spodu obuwia, której zadaniem jest utrzymanie kształtu obuwia jest
A. usztywniacz.
B. obcas.
C. podeszwa.
D. wypełnienie.
Wytwarzanie obuwia
Grubość warstw tkanin składanych w stos do rozkroju na wycinarkach nie powinna przekraczać
A. 2,0 cm
B. 2,5 cm
C. 1,0 cm
D. 1,5 cm
Wytwarzanie obuwia
W celu wykończenia obuwia montowanego systemem przeszywanym należy zastosować kopyta
A. nazuwaki.
B. ćwiekowe.
C. klinowe.
D. przegubowe.
Wytwarzanie obuwia
Pasek skórzany naszyty od wewnątrz na górny brzeg obłożyn w celu wzmocnienia brzegu cholewki nazywany jest
A. ramką.
B. noskiem.
C. obrzeżem.
D. tylnikiem.
Wytwarzanie obuwia
Grubość warstw tkanin składanych w stos do rozkroju na wycinarkach, nie powinna przekraczać
A. 1,0 cm
B. 2,0 cm
C. 2,5 cm
D. 1,5 cm
Wytwarzanie obuwia
Ćwiekowanie pięt najczęściej wykonuje się za pomocą
A. teksów.
B. gwoździ.
C. kleju.
D. klamerek.
Wytwarzanie obuwia
Do odpadów bezużytecznych zaliczyć należy odpady klas
A. III i V
B. II i IV
C. I i II
D. I i III
Wytwarzanie obuwia
Wygładzeniu poddaje się brzegi elementów połączonym szwem
A. naszywanym.
B. zygzakowanym.
C. obszywanym.
D. zszywanym.
Wytwarzanie obuwia
W jakim systemie montażu obuwia, brzeg cholewki podczas ćwiekowania nie jest przegięty przez grań kopyta, lecz odwinięty na zewnątrz?
A. Wtryskowym.
B. Klejonym.
C. Sandałowym.
D. Wywrotkowym.
Wytwarzanie obuwia
W jakim systemie montażu obuwia, brzeg cholewki podczas ćwiekowania nie jest przejęty przez grań kopyta, lecz odwinięty na zewnątrz?
A. Wywrotkowym.
B. Wtryskowym.
C. Klejonym.
D. Sandałowym.
Wytwarzanie obuwia
W przypadku gdy brzegi elementów cholewki mają być zawijane, należy zastosować ścienianie
A. wklęsłe.
B. tępe.
C. stępione.
D. ostre.
Wytwarzanie obuwia
Na rysunku przedstawiono ścieg

A. zwarty.
B. zygzakowy.
C. łańcuszkowy.
D. kratkowany.
Wytwarzanie obuwia
Do bezpośredniego transportu tkanin w warstwach od stanowisk ich układania do stanowisk wycinania tkanin należy zastosować
A. wózek dźwigniowy.
B. wózek windowy.
C. pojemnik na elementy.
D. regał na materiały.
Wytwarzanie obuwia
Reakcja poliaddycji składników wyjściowych jest podstawowym procesem chemicznym w produkcji podeszw
A. mieszanych.
B. poliuretanowych.
C. gumowych.
D. z PCW.
Wytwarzanie obuwia
Na elementy cholewki wycięte z luźniejszych miejsc skóry należy nakleić
A. usztywniacze.
B. zakładki.
C. podnoski.
D. międzypodszewki.
Wytwarzanie obuwia
Podczas obróbki obcasów zbijanych ze skórzanych składek należy wykonać ich
A. nawilżanie.
B. frontowanie.
C. obciąganie.
D. nacinanie.
Wytwarzanie obuwia
Przed wtryskiem granulat PCW należy ogrzać do temperatury
A. 130°C
B. 160°C
C. 100°C
D. 180°C
Wytwarzanie obuwia
Jeżeli z jednej skóry wycięto elementy podstawowe i pomocnicze, to znaczy, że zastosowano metodę
A. kompleksową.
B. równoległą.
C. kombinowaną.
D. naprzemianległą.
Wytwarzanie obuwia
Nacinanie wargi należy wykonać przy opracowaniu podeszew do obuwia
A. pasowego.
B. klejonego.
C. sandałowego.
D. przeszywanego.
Wytwarzanie obuwia
Czas od momentu przygotowania powierzchni podeszw gumowych przez drapanie do momentu nanoszenia kleju, nie powinien być dłuższy niż
A. 8 godzin.
B. 5 godzin.
C. 7 godzin.
D. 6 godzin.
Wytwarzanie obuwia
Cholewki połączone z podpodeszwą (ściółką) w obuwiu wtryskowym należy wykonać szwem
A. zygzakowym.
B. okrętkowym.
C. naszywanym.
D. przeginanym.
Wytwarzanie obuwia
Częścią składową spodu obuwia, której zadaniem jest utrzymanie kształtu obuwia jest
A. wypełnienie.
B. obcas.
C. usztywniacz.
D. podeszwa.
Wytwarzanie obuwia
Bezpośrednio przed formowaniem zakładek, w celu obniżenia tarcia płyty zaprasowującej brzeg zakładki należy przeprowadzić ich
A. ścienianie.
B. karbowanie.
C. ścieranie.
D. parafinowanie.
Wytwarzanie obuwia
Ćwiekacze bez okuć stosuje się do obuwia produkowanego systemem
A. wywrotkowym.
B. sandałowym.
C. kołkowanym.
D. pasowym.
Wytwarzanie obuwia
Sprawdzenia prawidłowości szycia cholewek dokonuje się za pomocą
A. ściegomierza.
B. grubościomierza.
C. lupy.
D. przymiaru.
Wytwarzanie obuwia
Czynnością kończącą zaciąganie cholewki na kopycie jest
A. prasowanie obuwia.
B. wklejanie zakładek.
C. wyzuwanie kopyt.
D. stabilizacja obuwia.
Wytwarzanie obuwia
Nierównomierne podawanie zszywanych na maszynie szyjącej elementów spowodowane jest
A. uszkodzoną szpulką.
B. zużytymi ząbkami.
C. krzywą igłą.
D. rozluźnioną płytką.
Wytwarzanie obuwia
Połączenie zewnętrznego brzegu pasa z podeszwą należy wykonać na
A. dublowarce.
B. wtryskarce.
C. przybijarce.
D. zgrzewarce.
Wytwarzanie obuwia
Do łączenia elementów metodą zgrzewania należy zastosować szew
A. łańcuszkowy.
B. czołowy.
C. zszywany.
D. zygzakowy.
Wytwarzanie obuwia
Łączenie wierzchu z podszewką cholewki, które złożone są stronami zewnętrznymi do siebie przeszywa się jednym rzędem ściegów zwartych, odwraca i ponownie przeszywa się szwem
A. naszywanym.
B. lamówkowym.
C. przeginanym.
D. obszywanym.
Wytwarzanie obuwia
Optymalna zawartość wody przy nawilżaniu cholewek skórzanych nie powinna przekraczać
A. 10 %
B. 25 %
C. 15 %
D. 20 %
Wytwarzanie obuwia
Przy wytwarzaniu obuwia systemem gdyńkowym typu ASTRA należy zastosować ćwiekacze
A. sandałowe.
B. przegubowe.
C. całokute.
D. pasowe.
Wytwarzanie obuwia
Czynnością kończącą zaciąganie cholewki na kopycie jest
A. stabilizacja obuwia.
B. prasowanie obuwia.
C. wyzuwanie kopyt.
D. wklejanie zakładek.