Filtrowanie pytań
Wytwarzanie obuwia
A. fałda przy zawijaniu brzegów.
B. pływające lico.
C. niejednolite uzanierienie lica.
D. nadmierna jarzmowatość.
Wytwarzanie obuwia
Optymalna zawartość wody przy nawilżaniu cholewek skórzanych nie powinna przekraczać
A. 25 %
B. 20 %
C. 15 %
D. 10 %
Wytwarzanie obuwia
Do łączenia elementów wierzchu z podeszwą za pomocą kleju należy zastosować
A. przeszywarkę.
B. dublerkę.
C. prasę.
D. odwijarkę.
Wytwarzanie obuwia
Obcasy do czółenek, przedstawione na rysunku, należy wykonać z

A. styrogumu.
B. gumy.
C. kauczuku.
D. polistyrenu.
Wytwarzanie obuwia
Częścią składową spodu obuwia, której zadaniem jest utrzymanie kształtu obuwia jest
A. obcas.
B. wypełnienie.
C. podeszwa.
D. usztywniacz.
Wytwarzanie obuwia
W celu wykończenia obuwia montowanego systemem przeszywanym należy zastosować kopyta
A. klinowe.
B. ćwiekowe.
C. przegubowe.
D. nazuwaki.
Wytwarzanie obuwia
Pasek skórzany naszyty od wewnątrz na górny brzeg obłożyn w celu wzmocnienia brzegu cholewki nazywany jest
A. noskiem.
B. ramką.
C. tylnikiem.
D. obrzeżem.
Wytwarzanie obuwia
Ćwiekowanie pięt najczęściej wykonuje się za pomocą
A. gwoździ.
B. klamerek.
C. teksów.
D. kleju.
Wytwarzanie obuwia
Do odpadów bezużytecznych zaliczyć należy odpady klas
A. I i II
B. II i IV
C. I i III
D. III i V
Wytwarzanie obuwia
Wygładzeniu poddaje się brzegi elementów połączonym szwem
A. zygzakowanym.
B. zszywanym.
C. obszywanym.
D. naszywanym.
Wytwarzanie obuwia
W jakim systemie montażu obuwia, brzeg cholewki podczas ćwiekowania nie jest przegięty przez grań kopyta, lecz odwinięty na zewnątrz?
A. Klejonym.
B. Wywrotkowym.
C. Sandałowym.
D. Wtryskowym.
Wytwarzanie obuwia
W jakim systemie montażu obuwia, brzeg cholewki podczas ćwiekowania nie jest przejęty przez grań kopyta, lecz odwinięty na zewnątrz?
A. Wtryskowym.
B. Wywrotkowym.
C. Sandałowym.
D. Klejonym.
Wytwarzanie obuwia
W przypadku gdy brzegi elementów cholewki mają być zawijane, należy zastosować ścienianie
A. wklęsłe.
B. stępione.
C. tępe.
D. ostre.
Wytwarzanie obuwia
Na rysunku przedstawiono ścieg

A. zwarty.
B. kratkowany.
C. zygzakowy.
D. łańcuszkowy.
Wytwarzanie obuwia
Reakcja poliaddycji składników wyjściowych jest podstawowym procesem chemicznym w produkcji podeszw
A. gumowych.
B. poliuretanowych.
C. mieszanych.
D. z PCW.
Wytwarzanie obuwia
Na elementy cholewki wycięte z luźniejszych miejsc skóry należy nakleić
A. międzypodszewki.
B. usztywniacze.
C. zakładki.
D. podnoski.
Wytwarzanie obuwia
Podczas obróbki obcasów zbijanych ze skórzanych składek należy wykonać ich
A. nacinanie.
B. frontowanie.
C. nawilżanie.
D. obciąganie.
Wytwarzanie obuwia
Przed wtryskiem granulat PCW należy ogrzać do temperatury
A. 100°C
B. 160°C
C. 180°C
D. 130°C
Wytwarzanie obuwia
Nacinanie wargi należy wykonać przy opracowaniu podeszew do obuwia
A. pasowego.
B. przeszywanego.
C. klejonego.
D. sandałowego.
Wytwarzanie obuwia
Czas od momentu przygotowania powierzchni podeszw gumowych przez drapanie do momentu nanoszenia kleju, nie powinien być dłuższy niż
A. 7 godzin.
B. 6 godzin.
C. 8 godzin.
D. 5 godzin.
Wytwarzanie obuwia
Cholewki połączone z podpodeszwą (ściółką) w obuwiu wtryskowym należy wykonać szwem
A. okrętkowym.
B. naszywanym.
C. zygzakowym.
D. przeginanym.
Wytwarzanie obuwia
Częścią składową spodu obuwia, której zadaniem jest utrzymanie kształtu obuwia jest
A. obcas.
B. usztywniacz.
C. podeszwa.
D. wypełnienie.
Wytwarzanie obuwia
Bezpośrednio przed formowaniem zakładek, w celu obniżenia tarcia płyty zaprasowującej brzeg zakładki należy przeprowadzić ich
A. parafinowanie.
B. karbowanie.
C. ścieranie.
D. ścienianie.
Wytwarzanie obuwia
Ćwiekacze bez okuć stosuje się do obuwia produkowanego systemem
A. sandałowym.
B. pasowym.
C. wywrotkowym.
D. kołkowanym.
Wytwarzanie obuwia
Sprawdzenia prawidłowości szycia cholewek dokonuje się za pomocą
A. lupy.
B. ściegomierza.
C. przymiaru.
D. grubościomierza.
Wytwarzanie obuwia
Czynnością kończącą zaciąganie cholewki na kopycie jest
A. stabilizacja obuwia.
B. wyzuwanie kopyt.
C. prasowanie obuwia.
D. wklejanie zakładek.
Wytwarzanie obuwia
Nierównomierne podawanie zszywanych na maszynie szyjącej elementów spowodowane jest
A. rozluźnioną płytką.
B. krzywą igłą.
C. zużytymi ząbkami.
D. uszkodzoną szpulką.
Wytwarzanie obuwia
Połączenie zewnętrznego brzegu pasa z podeszwą należy wykonać na
A. przybijarce.
B. dublowarce.
C. zgrzewarce.
D. wtryskarce.
Wytwarzanie obuwia
Do łączenia elementów metodą zgrzewania należy zastosować szew
A. zszywany.
B. czołowy.
C. łańcuszkowy.
D. zygzakowy.
Wytwarzanie obuwia
Łączenie wierzchu z podszewką cholewki, które złożone są stronami zewnętrznymi do siebie przeszywa się jednym rzędem ściegów zwartych, odwraca i ponownie przeszywa się szwem
A. przeginanym.
B. naszywanym.
C. lamówkowym.
D. obszywanym.
Wytwarzanie obuwia
Optymalna zawartość wody przy nawilżaniu cholewek skórzanych nie powinna przekraczać
A. 25 %
B. 15 %
C. 10 %
D. 20 %
Wytwarzanie obuwia
Przy wytwarzaniu obuwia systemem gdyńkowym typu ASTRA należy zastosować ćwiekacze
A. przegubowe.
B. pasowe.
C. całokute.
D. sandałowe.
Wytwarzanie obuwia
Czynnością kończącą zaciąganie cholewki na kopycie jest
A. prasowanie obuwia.
B. stabilizacja obuwia.
C. wyzuwanie kopyt.
D. wklejanie zakładek.
Wytwarzanie obuwia
Po ścieraniu zaciągniętego brzegu cholewki należy wykonać
A. odpylanie.
B. zmywanie.
C. aktywowanie.
D. prasowanie.
Wytwarzanie obuwia
Pierwszą czynnością technologiczną montażu obuwia systemem pasowym jest
A. zwilżanie podeszw.
B. zakrywanie rys.
C. przymocowanie wypełnień.
D. wszywanie pasa.
Wytwarzanie obuwia
W celu wykończenia obuwia montowanego systemem przeszywanym należy zastosować kopyta
A. nazuwaki.
B. ćwiekowe.
C. klinowe.
D. przegubowe.
Wytwarzanie obuwia
Wklejanie zakładek z wtórnej skóry wykonuje się za pomocą kleju
A. lateksowego.
B. kostnego.
C. kauczukowego.
D. poliuretanowego.
Wytwarzanie obuwia
Łączenie podszewek przyszw z obłożynami w obuwiu derbowym należy wykonać szwem
A. zszywanym.
B. kratkowanym.
C. zygzakowym.
D. naszywanym.
Wytwarzanie obuwia
Podczas obróbki obcasów zbijanych ze skórzanych składek należy wykonać ich
A. frontowanie.
B. nawilżanie.
C. nadcinanie.
D. obciąganie.
Wytwarzanie obuwia
Do czyszczenia cholewek wykonywanych z welurów należy zastosować
A. ścierki frotte.
B. nożyki obuwnicze.
C. surową krępę.
D. papier ścierny.