Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Planowanie i organizacja prac…

Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż właściwe warunki do przechowywania podziemnych organów bylin niezimujących w gruncie.

Warunki przechowywania bulw, cebul i kłączy roślin ozdobnych
TemperaturaPodłożePojemnikiPomieszczenia
I8 – 15°CLekko wilgotny torf lub piasekDrewniane lub plastikowe skrzynki ażuroweSuche piwnice lub budynki gospodarcze
II0 – 2°CSuchy piasekWorki folioweSuche piwnice lub budynki gospodarcze
III15 - 20°CSuchy torfWorki jutoweCiepłe szklarnie
IV-5 – 0°CWilgotna ziemia gliniastaSkrzynki ażuroweChłodne altanki

A. III
B. I
C. II
D. IV
Planowanie i organizacja prac…

Z tabeli wynika, że aby możliwy był zbiór kalafiora w październiku, rozsadę należy wysadzić

Terminy uprawy kalafiora
Uprawa na zbiórOdmianyTermin siewuTermin sadzeniaTermin zbioru
wiosennywczesnepołowa lutegopołowa kwietniaczerwiec
średnio wczesnemarzeckoniec kwietnia, początek majalipiec
jesiennyśrednio późne i późnemaj do początku czerwcaod czerwca do początku lipcaod września do początku listopada

A. w końcu czerwca.
B. w połowie kwietnia.
C. w końcu kwietnia.
D. na początku maja.
Planowanie i organizacja prac…

Odmiany zimowe jabłek i gruszek zbiera się

A. gdy uzyskają właściwe zabarwienie
B. gdy osiągną odpowiednią wielkość
C. na krótko przed osiągnięciem pełnej dojrzałości spożywczej
D. na kilka miesięcy przed osiągnięciem dojrzałości konsumpcyjnej
Planowanie i organizacja prac…

Najlepszym momentem na zbiór cebuli, który ma być długo przechowywany, jest czas, w którym

A. 90% roślin ma zbrązowiały szczypior
B. 80% roślin ma żółty szczypior
C. 70 – 80% roślin ma załamany szczypior
D. 50% roślin ma uschnięty szczypior
Planowanie i organizacja prac…

Określ najbardziej odpowiedni czas na zbiór cebuli, która ma być przechowywana.

A. 1/3 roślin posiada zbrązowiały szczypior
B. 70-80% roślin wykazuje pożółkły szczypior
C. 70-80% roślin ma załamany szczypior
D. wszystkie rośliny mają zwiędnięty szczypior
Planowanie i organizacja prac…

Kiedy należy przystąpić do zbioru kminku zwyczajnego?

A. W drugim roku uprawy, pod koniec czerwca
B. Gdy rośliny osiągną 10–15 cm wysokości
C. W drugim roku uprawy, na początku maja
D. Gdy rośliny mają 30–45 cm wysokości
Planowanie i organizacja prac…

Aby wydłużyć czas przechowywania ogórków, owoce powinno się

A. rozłożyć na plastikowych tacach i zakryć folią
B. umieścić w ażurowych siatkach
C. umieścić w ażurowych skrzynkach
D. zabezpieczyć folią i poukładać w skrzynkach
Planowanie i organizacja prac…

Aby przyspieszyć zbiór kapusty wczesnej, powinno się zastosować

A. ściółkowanie przestrzeni międzyrzędzi czarną folią
B. okrywanie roślin włókniną przed zbiorem
C. ściółkowanie przestrzeni międzyrzędzi słomą
D. okrywanie włókniną posadzonej rozsady
Planowanie i organizacja prac…

Jabłka przeznaczone do długoterminowego przechowywania powinny być

A. określonej jakości, bez względu na metodę zbioru
B. zbierane ręcznie, po wcześniejszym sortowaniu w sadzie
C. zbierane ręcznie, niezależnie od ich jakości
D. zbierane mechanicznie, po wcześniejszym sortowaniu w sadzie
Planowanie i organizacja prac…

W przypadku dwuetapowego zbioru cebuli należy wykonać następujące kroki:

A. wykopywanie cebul, dosuszanie na polu, zbieranie i ścinanie szczypioru pod wiatą
B. wykopywanie cebul, zbieranie, dosuszanie pod wiatą i ścinanie szczypioru
C. ścinanie szczypioru, wykopywanie cebul, zbieranie i suszenie pod wiatą
D. wykopywanie cebul, podsuszanie na polu, ścinanie szczypioru i zbieranie
Planowanie i organizacja prac…

Pomidory, które mają być przetwarzane, powinny być zbierane, gdy owoce

A. nie osiągnęły jeszcze dojrzałości fizjologicznej
B. przechodzą zmianę koloru na czerwony
C. zmieniają swój kolor na różowo-żółtawy
D. osiągają pełną dojrzałość do spożycia
Planowanie i organizacja prac…

Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż termin wysiewu buraka przeznaczonego do bezpośredniego spożycia w sierpniu.

Terminy uprawy buraka
Rodzaj uprawyTermin siewuTermin zbioru
Zbiór pęczkowykwiecieńczerwiec, lipiec
Zbiór na bezpośrednie spożycie20 kwietnia do 20 majalipiec do 15 września
Zbiór do przemysłu przetwórczego1 do 15 lipcakoniec września
Na przechowywanie20 maja do 10 lipcawrzesień, październik

A. W połowie maja.
B. W pierwszej dekadzie czerwca.
C. W pierwszej dekadzie kwietnia.
D. W połowie lipca.
Planowanie i organizacja prac…

Szyjka cebuli, która ma być sprzedawana, powinna mieć

A. ukręconą lub odciętą na wysokości około 10 cm
B. uciętą pod kątem na wysokości 1 cm
C. oberwaną ręcznie na wysokości 15 cm
D. uciętą równo na wysokości 2 cm
Planowanie i organizacja prac…

Najprostszy ręczny zbiór owoców wiśni umożliwia formowanie drzew w postaci

A. wysokopiennej, w systemie jednorzędowym
B. krzaczastej, w systemie dwurzędowym
C. niskopiennej, w systemie jednorzędowym
D. niskopiennej, w systemie pasowym
Planowanie i organizacja prac…

Na jakim etapie zbiera się owoce pomidora w celu ich przechowywania i późniejszego dojrzewania?

A. W pełni wybarwione
B. Na początku procesu wybarwiania
C. Zielone, nieuformowane
D. Bielejące, w pełni wyrośnięte
Planowanie i organizacja prac…

Aby właściwie wybarwić zebrane niedojrzałe owoce papryki, powinny one być przechowywane w miejscu

A. mocno oświetlonym i ciepłym
B. osłoniętym od słońca i chłodnym
C. mocno oświetlonym oraz chłodnym
D. osłoniętym od słońca i ciepłym
Planowanie i organizacja prac…

Jakie jest zalecane optimum temperatury dla przechowywania większości typów gruszek?

A. w wartości od -1 do 1°C
B. w granicach od 0 do 2°C
C. w przedziale od 5 do 6°C
D. w zakresie od 3 do 4°C