Filtrowanie pytań
Planowanie i organizacja prac…
A. ziemniaki późne
B. kapustę głowiastą
C. cebulę suchą
D. ogórki szklarniowe
Planowanie i organizacja prac…
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż właściwe warunki do przechowywania podziemnych organów bylin niezimujących w gruncie.
| Warunki przechowywania bulw, cebul i kłączy roślin ozdobnych | ||||
|---|---|---|---|---|
| Temperatura | Podłoże | Pojemniki | Pomieszczenia | |
| I | 8 – 15°C | Lekko wilgotny torf lub piasek | Drewniane lub plastikowe skrzynki ażurowe | Suche piwnice lub budynki gospodarcze |
| II | 0 – 2°C | Suchy piasek | Worki foliowe | Suche piwnice lub budynki gospodarcze |
| III | 15 - 20°C | Suchy torf | Worki jutowe | Ciepłe szklarnie |
| IV | -5 – 0°C | Wilgotna ziemia gliniasta | Skrzynki ażurowe | Chłodne altanki |
A. III
B. I
C. II
D. IV
Planowanie i organizacja prac…
Tulipany zbiera się w etapie
A. pełnego rozwinięcia kielicha.
B. połowicznie otwartego kielicha.
C. wybarwionego pąka.
D. zielonego pąka.
Planowanie i organizacja prac…
Podczas zbierania pieczarek należy owoce grzybów
A. wykręcać
B. podważać
C. wyrywać
D. wykopywać
Planowanie i organizacja prac…
Z tabeli wynika, że aby możliwy był zbiór kalafiora w październiku, rozsadę należy wysadzić
| Terminy uprawy kalafiora | ||||
|---|---|---|---|---|
| Uprawa na zbiór | Odmiany | Termin siewu | Termin sadzenia | Termin zbioru |
| wiosenny | wczesne | połowa lutego | połowa kwietnia | czerwiec |
| średnio wczesne | marzec | koniec kwietnia, początek maja | lipiec | |
| jesienny | średnio późne i późne | maj do początku czerwca | od czerwca do początku lipca | od września do początku listopada |
A. w końcu czerwca.
B. w połowie kwietnia.
C. w końcu kwietnia.
D. na początku maja.
Planowanie i organizacja prac…
Temperatura w komorze składowej przed załadunkiem jabłek powinna być obniżona do wartości
A. 0-4°C
B. 5-8°C
C. -5°C
D. 10°C
Planowanie i organizacja prac…
Odmiany zimowe jabłek i gruszek zbiera się
A. gdy uzyskają właściwe zabarwienie
B. gdy osiągną odpowiednią wielkość
C. na krótko przed osiągnięciem pełnej dojrzałości spożywczej
D. na kilka miesięcy przed osiągnięciem dojrzałości konsumpcyjnej
Planowanie i organizacja prac…
Najlepszym momentem na zbiór cebuli, który ma być długo przechowywany, jest czas, w którym
A. 90% roślin ma zbrązowiały szczypior
B. 80% roślin ma żółty szczypior
C. 70 – 80% roślin ma załamany szczypior
D. 50% roślin ma uschnięty szczypior
Planowanie i organizacja prac…
Długotrwałe przechowywanie ciętych kwiatów w chłodni ułatwia
A. wzrost poziomu etylenu
B. usuwanie fragmentów liści
C. łamane końcówki pędów
D. trzymanie ich obok owoców
Planowanie i organizacja prac…
Określ najbardziej odpowiedni czas na zbiór cebuli, która ma być przechowywana.
A. 1/3 roślin posiada zbrązowiały szczypior
B. 70-80% roślin wykazuje pożółkły szczypior
C. 70-80% roślin ma załamany szczypior
D. wszystkie rośliny mają zwiędnięty szczypior
Planowanie i organizacja prac…
Zbiór owoców papryki polega na
A. wycinaniu sekatorem owoców bez szypułki
B. ucinaniu sekatorem owoców wraz z szypułką
C. oderwaniu owocu od szypułki
D. ukręcaniu szypułki razem z owocem
Planowanie i organizacja prac…
Przy zakładaniu sadu z zimowymi odmianami gruszy, które owoce będą przeznaczone do długoterminowego przechowywania, warto nabyć sadzonki odmiany
A. Komisówka
B. Carola
C. Konferencja
D. Faworytka
Planowanie i organizacja prac…
W sadach jabłoniowych najwyższe zapotrzebowanie na pracowników występuje w czasie
A. letniego przycinania drzew
B. wczesnowiosennego przycinania drzew
C. przygotowywania owoców do sprzedaży
D. zbioru owoców
Planowanie i organizacja prac…
Wiele schorzeń fizjologicznych jabłek, które mogą wystąpić podczas przechowywania, jest spowodowanych niskim poziomem składników w owocach
A. fosforu
B. azotu
C. potasu
D. wapnia
Planowanie i organizacja prac…
Kiedy należy przystąpić do zbioru kminku zwyczajnego?
A. W drugim roku uprawy, pod koniec czerwca
B. Gdy rośliny osiągną 10–15 cm wysokości
C. W drugim roku uprawy, na początku maja
D. Gdy rośliny mają 30–45 cm wysokości
Planowanie i organizacja prac…
Podczas pełnego rozkwitu, które kwiaty należy przycinać do długotrwałego przechowywania?
A. róże
B. frezje
C. gerbery
D. goździki
Planowanie i organizacja prac…
Jakiej rośliny ciętej temperatura podczas długotrwałego przechowywania jest najwyższa?
A. anturium
B. gerbera
C. chryzantema
D. lilia
Planowanie i organizacja prac…
Owoce pomidora, które są przeznaczone do transportu i przechowywania, zbiera się
A. w stanie zapalonym
B. w pełni wybarwione
C. zielone
D. pomarańczowe
Planowanie i organizacja prac…
Aby wydłużyć czas przechowywania ogórków, owoce powinno się
A. rozłożyć na plastikowych tacach i zakryć folią
B. umieścić w ażurowych siatkach
C. umieścić w ażurowych skrzynkach
D. zabezpieczyć folią i poukładać w skrzynkach
Planowanie i organizacja prac…
Aby jabłka mogły być przechowywane przez dłuższy czas w KA, temperatura powietrza powinna wynosić około
A. + 2 °C
B. + 7 °C
C. – 2 °C
D. +10 °C
Planowanie i organizacja prac…
Po zbiorze, pieczarki powinny być natychmiast wystawione na temperaturę około
A. 5°C
B. -2°C
C. 2°C
D. 10°C
Planowanie i organizacja prac…
Maliny przeznaczone do sprzedaży detalicznej najczęściej umieszcza się w
A. łubiankach
B. pojemnikach papierowych
C. skrzyniach
D. workach foliowych
Planowanie i organizacja prac…
Aby zapewnić długotrwałe przechowywanie, w fazie "pędzla" (półotwartego pąka) powinno się przycinać
A. cyklameny
B. storczyki
C. anturium
D. goździki
Planowanie i organizacja prac…
Aby przyspieszyć zbiór kapusty wczesnej, powinno się zastosować
A. ściółkowanie przestrzeni międzyrzędzi czarną folią
B. okrywanie roślin włókniną przed zbiorem
C. ściółkowanie przestrzeni międzyrzędzi słomą
D. okrywanie włókniną posadzonej rozsady
Planowanie i organizacja prac…
W czasie szczytowego rozwoju, w celu długotrwałego przechowywania, zaleca się przycinanie
A. piwonie
B. mieczyki
C. chryzantemy
D. goździki
Planowanie i organizacja prac…
Jabłka przeznaczone do długoterminowego przechowywania powinny być
A. określonej jakości, bez względu na metodę zbioru
B. zbierane ręcznie, po wcześniejszym sortowaniu w sadzie
C. zbierane ręcznie, niezależnie od ich jakości
D. zbierane mechanicznie, po wcześniejszym sortowaniu w sadzie
Planowanie i organizacja prac…
W przypadku dwuetapowego zbioru cebuli należy wykonać następujące kroki:
A. wykopywanie cebul, dosuszanie na polu, zbieranie i ścinanie szczypioru pod wiatą
B. wykopywanie cebul, zbieranie, dosuszanie pod wiatą i ścinanie szczypioru
C. ścinanie szczypioru, wykopywanie cebul, zbieranie i suszenie pod wiatą
D. wykopywanie cebul, podsuszanie na polu, ścinanie szczypioru i zbieranie
Planowanie i organizacja prac…
Aby jabłka mogły być długoterminowo przechowywane w komorach ULO, optymalna zawartość tlenu powinna wynosić nieco poniżej
A. 3,5%
B. 1,5%
C. 0,5%
D. 4,5%
Planowanie i organizacja prac…
Pomidory, które mają być przetwarzane, powinny być zbierane, gdy owoce
A. nie osiągnęły jeszcze dojrzałości fizjologicznej
B. przechodzą zmianę koloru na czerwony
C. zmieniają swój kolor na różowo-żółtawy
D. osiągają pełną dojrzałość do spożycia
Planowanie i organizacja prac…
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż termin wysiewu buraka przeznaczonego do bezpośredniego spożycia w sierpniu.
| Terminy uprawy buraka | ||
|---|---|---|
| Rodzaj uprawy | Termin siewu | Termin zbioru |
| Zbiór pęczkowy | kwiecień | czerwiec, lipiec |
| Zbiór na bezpośrednie spożycie | 20 kwietnia do 20 maja | lipiec do 15 września |
| Zbiór do przemysłu przetwórczego | 1 do 15 lipca | koniec września |
| Na przechowywanie | 20 maja do 10 lipca | wrzesień, październik |
A. W połowie maja.
B. W pierwszej dekadzie czerwca.
C. W pierwszej dekadzie kwietnia.
D. W połowie lipca.
Planowanie i organizacja prac…
Termin zbioru owoców aronii powinien przypadać na
A. sierpień/wrzesień
B. listopad/grudzień
C. luty/marzec
D. maj/czerwiec
Planowanie i organizacja prac…
Szyjka cebuli, która ma być sprzedawana, powinna mieć
A. ukręconą lub odciętą na wysokości około 10 cm
B. uciętą pod kątem na wysokości 1 cm
C. oberwaną ręcznie na wysokości 15 cm
D. uciętą równo na wysokości 2 cm
Planowanie i organizacja prac…
Najprostszy ręczny zbiór owoców wiśni umożliwia formowanie drzew w postaci
A. wysokopiennej, w systemie jednorzędowym
B. krzaczastej, w systemie dwurzędowym
C. niskopiennej, w systemie jednorzędowym
D. niskopiennej, w systemie pasowym
Planowanie i organizacja prac…
Czynnikami obniżającymi trwałość kwiatów po ich zbiorze są
A. niska temperatura powietrza
B. obecność CO2 w powietrzu
C. obecność etylenu w powietrzu
D. duża wilgotność powietrza
Planowanie i organizacja prac…
Po zbiorze cebuli, którą planuje się długo przechowywać, należy
A. dosuszyć
B. zapakować w folię
C. schłodzić
D. poddać szokowi termicznemu
Planowanie i organizacja prac…
Na jakim etapie zbiera się owoce pomidora w celu ich przechowywania i późniejszego dojrzewania?
A. W pełni wybarwione
B. Na początku procesu wybarwiania
C. Zielone, nieuformowane
D. Bielejące, w pełni wyrośnięte
Planowanie i organizacja prac…
Aby właściwie wybarwić zebrane niedojrzałe owoce papryki, powinny one być przechowywane w miejscu
A. mocno oświetlonym i ciepłym
B. osłoniętym od słońca i chłodnym
C. mocno oświetlonym oraz chłodnym
D. osłoniętym od słońca i ciepłym
Planowanie i organizacja prac…
Jakie jest zalecane optimum temperatury dla przechowywania większości typów gruszek?
A. w wartości od -1 do 1°C
B. w granicach od 0 do 2°C
C. w przedziale od 5 do 6°C
D. w zakresie od 3 do 4°C
Planowanie i organizacja prac…
Który typ roślin ozdobnych może być przechowywany w suchym stanie najdłużej, nie tracąc znacznie na atrakcyjności?
A. Tulipan
B. Róża
C. Chryzantema
D. Goździk
Planowanie i organizacja prac…
Aby przechować kłącza paciorecznika, należy je wykopać
A. w środku lata
B. na początku jesieni
C. na początku wiosny
D. na początku zimy