Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Wykonywanie i dobieranie prze…

Na podstawie zamieszczonej informacji oceń stopień mobilności pacjenta.

Pacjent może poruszać się na zewnątrz za pomocą protezy w sposób nieograniczony. Czas poruszania się i długość pokonywanej drogi nie są limitowane. Ze względu na duże wymagania pacjenta dotyczące funkcjonalności protezy mogą pojawić się zniekształcenia, naprężenia, obciążenie uderzeniowe. Celem terapii jest przywrócenie zdolności samodzielnego stania i nieograniczonej możliwości poruszania się w pomieszczeniu zamkniętym jak i na zewnątrz.

A.
B.
C.
D.
Wykonywanie i dobieranie prze…

Kula, która umożliwia opieranie się na niej całym przedramieniem oraz pozwala na sterowanie za pomocą umieszczonego z przodu uchwytu, jest dedykowana dla pacjenta

A. po amputacji kończyny górnej.
B. z zaburzeniami ogólnych funkcji.
C. z niedowładem ręki.
D. z gośćcowym ograniczeniem ruchu.
Wykonywanie i dobieranie prze…

Jakie są etapy prac w technologii produkcji obuwia ortopedycznego?

A. Montaż obuwia, przymiarka, wykonanie oraz wklejenie wkładek
B. Przygotowanie podeszew, wykonanie podeszew, modelowanie kopyt
C. Wykonanie podeszew, wklejenie wkładek, szycie cholewek
D. Modelowanie kopyt, stworzenie szablonów cholewek, szycie cholewek
Wykonywanie i dobieranie prze…

Jakie zasady powinny być przestrzegane podczas tworzenia pozytywu obuwia ortopedycznego przy użyciu wyciśnięcia stóp w pianie pedilen?

A. Obróbkę końcową przeprowadzić przy użyciu siatki szlifierskiej
B. Wycisk stóp pokryć gipsem, a następnie zalać wodą
C. W miejscach bolesnych ściąć powierzchnię gipsu
D. W obszarach do podparcia struktur miękkich wykonać nadlewy gipsowe
Wykonywanie i dobieranie prze…

Do miejsc oraz obszarów wymagających odciążenia w protezie goleni typu leja podrzepkowego zalicza się

A. koniec dystalny kości piszczelowej oraz okolica podrzepkowa
B. koniec dystalny kości piszczelowej i guzowatość piszczeli
C. okolica podrzepkowa oraz głowa kości strzałkowej
D. okolica podrzepkowa i guzowatość piszczeli