Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja procesów wytwarza…

Jakiego rodzaju metoda kontroli jakości jest wykorzystywana w produkcji odzieży w trakcie klejenia elementów wyrobów tekstylnych?

A. Kontrola całkowita, organoleptyczna
B. Kontrola losowa, organoleptyczna
C. Kontrola losowa, laboratoryjna
D. Kontrola całkowita, laboratoryjna
Organizacja procesów wytwarza…

Podczas finalnej inspekcji, na podstawie rysunku technicznego oraz tabeli wymiarów, brakarz dokonuje kontroli

A. łączenia elementów konstrukcyjnych odzieży
B. układania poszczególnych składników odzieży
C. wielkości poszczególnych elementów odzieży
D. jakości materiałów użytych w odzieży
Organizacja procesów wytwarza…

Który z defektów wykrytych przez brakarza podczas końcowej inspekcji odzieży można zakwalifikować jako błąd konfekcyjny?

A. Nieodpowiedni wybór guzików
B. Zabrudzenie wielonitkowe
C. Skrzywione stębnówki
D. Nierówności pojedynczych nitek
MOD.11 Pytanie 45
Organizacja procesów wytwarza…

Jakie cechy materiałów odzieżowych, które mają być wykorzystane do produkcji, ocenia brakarz metodą organoleptyczną przed ich rozkrojem?

A. Uszkodzenia mechaniczne i pilling.
B. Wytrzymałość na ścieranie i wybarwienia.
C. Wymiary oraz kurczliwość.
D. Długość, szerokość i błędy np. tkackie.
MOD.11 Pytanie 46
Organizacja procesów wytwarza…

Przeprowadzenie kontroli organoleptycznej materiałów w belach przed ich rozkrojem ma na celu między innymi określenie

A. błędów tkackich
B. długości materiału
C. raportu splotu
D. wskaźników użytkowych
MOD.11 Pytanie 47
Organizacja procesów wytwarza…

Wyroby włókiennicze, które po przeprowadzonym badaniu organoleptycznym zostały opisane jako gruba oraz miękka włóknina przeszywana, powinny być zastosowane jako materiał

A. wzmacniający
B. usztywniający
C. podszewkowy
D. ocieplający
Organizacja procesów wytwarza…

Które niedociągnięcie zauważone podczas końcowej inspekcji spódnicy podstawowej klasyfikuje się jako błąd konfekcyjny?

A. Odklejona taśma wzmacniająca pasek
B. Zły kolor nici
C. Miejscowe przerzedzenie nitek w podszewce
D. Uszkodzona taśma od zamka
MOD.11 Pytanie 49
Organizacja procesów wytwarza…

Oceny tkaniny należy dokonać metodą organoleptyczną wzrokową w celu ustalenia jej

A. składu materiałowego, struktury splotu i wytrzymałości
B. powierzchni, koloru i właściwości termoizolacyjnych
C. kierunku skrętu włókien, tendencji do kurczenia się i podatności na gniecenie
D. struktury powierzchni, koloru i typu wzoru drukowanego
MOD.11 Pytanie 50
Organizacja procesów wytwarza…

Które urządzenie służy do pomiaru długości materiału w beli oraz do oceny jego jakości, w tym identyfikacji błędów i uszkodzeń?

A. Warstwowarka
B. Układarka
C. Przeglądarka
D. Noposkop
Organizacja procesów wytwarza…

Jakiego rodzaju kontrolę powinni przeprowadzać brakarze wyrobów gotowych podczas weryfikacji poszczególnych sztuk odzieży w kontekście dokumentacji technicznej oraz zatwierdzonego wzoru?

A. Międzyoperacyjną pełną
B. Ostateczną reprezentatywną
C. Ostateczną pełną
D. Międzyoperacyjną reprezentatywną
Organizacja procesów wytwarza…

Wszywka, która jest używana w odzieży, powinna być

A. trwale połączona z wyrobem
B. umiejscowiona na przedniej stronie wyrobu
C. w intensywnym kolorze
D. zamocowana ściegiem zygzakowym
MOD.11 Pytanie 53
Organizacja procesów wytwarza…

Jakie cechy materiału, przede wszystkim przed jego cięciem, są oceniane metodami organoleptycznymi?

A. Kurczliwość i pilling
B. Długość i szerokość
C. Wytrzymałość i połysk
D. Kolor i wybarwienie
MOD.11 Pytanie 54
Organizacja procesów wytwarza…

Jakie metody kontroli są wykorzystywane w szwalni?

A. Kontrola całkowita i laboratoryjna
B. Kontrola losowa i organoleptyczna
C. Kontrola całkowita i organoleptyczna
D. Kontrola losowa i laboratoryjna
MOD.11 Pytanie 55
Organizacja procesów wytwarza…

Na metkach przypinanych do tekstyliów zawarta jest informacja między innymi o

A. systemie organizacji szycia
B. metodzie kontroli końcowej
C. normie zużycia materiału
D. metodzie konserwacji wyrobu
MOD.11 Pytanie 56
Organizacja procesów wytwarza…

Który opis obrazu włókna wzdłużnego jest typowy dla wełny?

A. Włókno w formie spiralnie skręconej wstążeczki o skrętach w różnych kierunkach
B. Włókno proste, z widocznymi na powierzchni dwoma równoległymi rysami
C. Włókno wygięte łukowo, pokryte łuskami ułożonymi dachówkowo
D. Na powierzchni włókna zauważalne są wyraźne przesunięcia, węzły, rysy oraz zgrubienia
Organizacja procesów wytwarza…

Który z usterek zauważonych przez brakarza podczas ostatecznej inspekcji kwalifikuje się do kategorii błędów konfekcyjnych?

A. Źle ułożony rękaw w żakiecie
B. Nieodpowiednio dobrane guziki na mankietach
C. Smugi na dolnym kołnierzu
D. Zgrubienia wielonitkowe na kieszeni
Organizacja procesów wytwarza…

Jakiego rodzaju kontrola jest wykorzystywana w trakcie procesu produkcji odzieży-klejenie i formowanie?

A. Końcowa pełna
B. Międzyoperacyjna pełna
C. Końcowa wyrywkowa
D. Międzyoperacyjna wyrywkowa
Organizacja procesów wytwarza…

Przy kontroli międzyoperacyjnej w krojowni brygadzista lub mistrz ocenia

A. kurczliwość materiałów tekstylnych
B. jakość wykrojonych części odzieży
C. kolor oraz wzór materiału odzieżowego
D. jakość wykonania uszytego modelu odzieży
Organizacja procesów wytwarza…

W wyniku przeprowadzonego rozkroju, defekty wykrojów dostrzegane podczas inspekcji jakości mogą być skorygowane bez zmiany rozmiaru odzieży jedynie wtedy, gdy są one w relacji do szablonów

A. zbyt duże
B. zbyt wąskie
C. zbyt małe
D. zbyt krótkie
MOD.11 Pytanie 63
Organizacja procesów wytwarza…

Wskaź kogoś, kto wykonuje kontrolę końcową produktów gotowych?

A. Kierownik szwalni
B. Brakarz w dziale metrologii
C. Kierownik krojowni
D. Brakarz wyrobów gotowych
Organizacja procesów wytwarza…

Do zadań związanych z kontrolą jakości nie wchodzi

A. rozpatrywanie reklamacji klientów
B. nadzór nad produkcją w trakcie
C. weryfikacja gotowych produktów
D. przygotowanie dokumentacji produktów
Organizacja procesów wytwarza…

W trakcie kontroli międzyoperacyjnej w krojowni pracownicy odpowiedzialni za jakość analizują

A. jakość wykrojonych części produktu w odniesieniu do wzorcowych szablonów
B. jakość połączeń elementów produktu w kontekście dokumentacji technicznej
C. odporność na międlenie wyrobu w porównaniu do oryginału
D. wymiary wykrojów produktu według dokumentacji
MOD.11 Pytanie 67
Organizacja procesów wytwarza…

Jakie cechy materiału można ocenić przed jego rozkrojem przy użyciu metody organoleptycznej?

A. Masa powierzchniowa i wytrzymałość materiału na tarcie
B. Sztywność zginania oraz odporność materiału na zgniecenie
C. Rodzaje błędów tkackich oraz prawą i lewą stronę materiału
D. Odporność na ścieranie i trwałość wybarwienia materiału
Organizacja procesów wytwarza…

W trakcie finalnej kontroli brakarz ocenia na podstawie rysunku technicznego oraz tabeli wymiarów

A. wymiary poszczególnych elementów odzieży
B. złączenie części konstrukcyjnych odzieży
C. symetrię parzystych elementów odzieży
D. ustawienie poszczególnych elementów odzieży