Filtrowanie pytań
Organizacja procesów wytwarza…
A. produkty finalne
B. akcesoria krawieckie
C. elementy odzieży po uszyciu
D. rolki materiałów
Organizacja procesów wytwarza…
Która z metod kontroli jest wykorzystywana w trakcie międzyoperacyjnego prasowania produktu?
A. Próbkowa, laboratoryjna
B. Całkowita, organoleptyczna
C. Całkowita, laboratoryjna
D. Próbkowa, organoleptyczna
Organizacja procesów wytwarza…
Jakie narzędzie wykorzystuje się do kontroli jakości materiału przed jego rozkrojem?
A. mikroskopu
B. lupy tkackiej
C. układarki
D. przeglądarki
Organizacja procesów wytwarza…
Przed cięciem materiału odzieżowego przeznaczonego do wytwarzania odzieży, zwykle dokonuje się oceny jego jakości oraz ilości, najczęściej przy użyciu
A. warstwowarki
B. przeglądarki
C. lupy tkackiej
D. mikroskopu
Organizacja procesów wytwarza…
W jaki sposób można oznaczyć uszkodzenia mechaniczne występujące na materiale, które zostały zauważone podczas inspekcji jego jakości?
A. Igłą elektryczną z płynem fluorescencyjnym
B. Przez nacięcie krawędzi materiału za pomocą krajarki
C. Laserem, topniejąc brzeg materiału
D. Nitką w kolorze przypiętą do brzegu materiału
Organizacja procesów wytwarza…
W którym etapie produkcji odzieży wykonywana jest kontrola jakości materiałów, aby zapewnić brak wad i zgodność z wymaganiami projektu?
A. Przed krojeniem
B. Na etapie projektowania
C. Podczas pakowania
D. Po szyciu
Organizacja procesów wytwarza…
Jaką metodę należy wykorzystać do oceny jakości materiałów odzieżowych przed ich rozkrojem, przy użyciu urządzenia pokazowego na ilustracji?

A. Metodę laboratoryjną
B. Metodę doświadczalnego użytkowania
C. Metodę organoleptyczną
D. Metodę analityczną
Organizacja procesów wytwarza…
Jakie czynności powinny być przeprowadzone, aby uniknąć błędów podczas montażu, które mogą wynikać z łączenia niewłaściwych elementów konstrukcyjnych produktu?
A. Zebrać wykroje
B. Oznaczyć numerycznie wykroje
C. Posegregować wykroje
D. Zaznaczyć punkty montażowe
Organizacja procesów wytwarza…
Jakie parametry są oceniane w trakcie kontroli jakości w procesie szycia w szwalni działającej w systemie potokowym lub synchro?
A. Zgodność realizacji wyrobu odzieżowego z dokumentacją i zatwierdzonym projektem
B. Jakość wykonania części wyrobu odzieżowego na każdym etapie ich konfekcjonowania
C. Jakość materiałów oraz dodatków krawieckich użytych do produkcji wyrobu odzieżowego
D. Jakość wykrojów poszczególnych elementów wyrobu odzieżowego poprzez ich porównanie z szablonami wzorcowymi
Organizacja procesów wytwarza…
Wybierając tkaninę do stworzenia damskiego żakietu, kluczowe jest, aby skupić się na jej estetycznych cechach takich jak
A. ścieralność, elastyczność i skurczliwość
B. śliskość, podatność na rozciąganie i strukturę powierzchni
C. układalność, gniotliwość i odporność na pilling
D. przewiewność, higroskopijność i izolacyjność cieplną
Organizacja procesów wytwarza…
Jakie są cele obróbki parowej oraz cieplnej odzieży?
A. eliminacja błędów wynikających z niewłaściwego konfekcjonowania wyrobu.
B. nadanie odpowiednich kształtów i cech wyrobom.
C. przygotowanie wyrobu do oceny jakości.
D. przygotowanie wyrobu w celu usunięcia błędów.
Organizacja procesów wytwarza…
Jaką metodę kontroli opisuje stwierdzenie: "...metoda ta polega na ocenie jakości produktów lub surowców przy użyciu zmysłów oraz porównaniu cech jakościowych badanych elementów z ustalonymi normami "?
A. Organoleptycznej
B. Laboratoryjnej
C. Wyrywkowej
D. Pełnej
Organizacja procesów wytwarza…
Kontrola jakości w produkcji międzyoperacyjnej obejmuje nadzorowanie jakości w procesie szycia odzieży oraz ocenę jakości
A. dodatków krawieckich
B. opakowań odzieży
C. materiałów
D. wykrojów
Organizacja procesów wytwarza…
Która cecha tkaniny podlega ocenie przez metrologa?
A. Odcień
B. Typ splotu
C. Typ wykończenia
D. Odporność na pilling
Organizacja procesów wytwarza…
Dokumenty wykorzystywane w trakcie końcowej kontroli wyrobu odzieżowego obejmują, między innymi, normę odnoszącą się do klas jakości, pod warunkiem, że została zawarta w umowie pomiędzy producentem a nabywcą, a także
A. karta działań i operacji
B. dokumentacja organizacyjno-produkcyjna przebiegu technologicznego
C. normatywy wykorzystania materiałów
D. dokumentacja techniczno-technologiczna wyrobu
Organizacja procesów wytwarza…
Sprawdzanie jakości materiałów przed ich cięciem obejmuje, między innymi,
A. oznaczanie miejsc, w których występują błędy i dziury
B. analizowanie 1 m2 materiału w dowolnym punkcie w beli
C. ustalanie składu surowców materiału
D. aklimatyzację materiału w magazynie
Organizacja procesów wytwarza…
Przyrząd pomiarowy przedstawiony na obrazku powinien być używany do ustalenia

A. czasu tkaniny
B. wplecenia nitek w tkaninie
C. liczności nitek
D. ilości skrętu nitek
Organizacja procesów wytwarza…
Jakie zadania są realizowane przez pracowników działu kontroli produkcji w przedsiębiorstwie odzieżowym?
A. Cięcie materiału zgodnie z dokumentacją technologiczną
B. Ocena jakości gotowych wyrobów
C. Tworzenie i realizacja wzorów ubrań
D. Przygotowanie oraz opracowanie szablonów wzorcowych
Organizacja procesów wytwarza…
Zadaniem badania organoleptycznego dotyczącego oceny użyteczności materiału odzieżowego jest ustalenie jego
A. przewiewności i zdolności do chłonięcia wilgoci
B. kurczliwości oraz trwałości kolorów
C. splotu i metody nanoszenia wzoru
D. wytrzymałości na rozciąganie i łamanie
Organizacja procesów wytwarza…
Jakiego typu kontrola może być wykorzystana w procesie szycia odzieży w zakładach z organizacją produkcji potokowej z synchronizowanymi zespołami obróbczo-szywającymi oraz synchro?
A. Końcowa wyrywkowa
B. Międzyoperacyjna pełna
C. Międzyoperacyjna wyrywkowa
D. Końcowa pełna
Organizacja procesów wytwarza…
Jakie działania związane z przygotowaniem tkanin do produkcji są realizowane przed ich krojeniem?
A. Ustalenie wytrzymałości tkaniny na rozciąganie
B. Weryfikacja tkaniny pod kątem ilości i jakości
C. Określenie odporności tkaniny na pilling
D. Analiza układalności tkaniny
Organizacja procesów wytwarza…
Szantung to materiał wykorzystywany do produkcji sukienek, bluzek oraz zasłon, który wyróżnia się
A. mimującym, metalicznym blaskiem i szeleszczącym dotykiem
B. chropowatą, ziarnistą a także lekko przezroczystą powierzchnią
C. blaskiem o różnym natężeniu oraz fakturą z wyraźnymi nierównościami
D. przezroczystym, szyfonowym tłem z aksamitnym wzorem
Organizacja procesów wytwarza…
Cechami charakterystycznymi włókien są termoplastyczność, skłonność do elektryzowania się oraz tendencja do mechacenia?
A. zwierzęcych
B. roślinnych
C. syntetycznych
D. sztucznych
Organizacja procesów wytwarza…
Na stanowisku końcowej inspekcji wyrobów gotowych powinny znajdować się, między innymi,
A. narzędzia oraz akcesoria do prucia, miary i tabele pomiarowe
B. manekin, miara krawiecka, dokumentacja techniczna i zatwierdzony model wyrobu
C. miary, gotowy wyrób i worki do pakowania
D. narzędzia oraz akcesoria do szycia ręcznego, manekin i gotowy wyrób
Organizacja procesów wytwarza…
Wypadki wewnętrzne to straty materiałowe, które pojawiają się w wyniku
A. nierównośc długości poszczególnych warstw materiału w nakładzie
B. dopasowywania raportu wzoru materiału w nakładzie w stykających się elementach wyrobu
C. nieprecyzyjnego przylegania konturów szablonów w układzie
D. nierównośc szerokości poszczególnych warstw materiału w nakładzie
Organizacja procesów wytwarza…
Jakie jest główne zadanie analizy tkaniny w laboratorium?
A. rozpoznanie prawej i lewej strony tkaniny
B. ustalenie kierunku skrętu włókien
C. określenie kierunku osnowy i wątku
D. zbadanie skłonności tkaniny do pillingu
Organizacja procesów wytwarza…
Aby ocenić jakość akcesoriów krawieckich, należy przeprowadzić kontrolę
A. ostateczną
B. wzajemną
C. wyrywkową
D. pełną
Organizacja procesów wytwarza…
Jakie są warunki przechowywania wyrobów odzieżowych?
A. temperatura 12°C oraz wilgotność 70%
B. temperatura 23°C oraz wilgotność 45%
C. temperatura 10°C oraz wilgotność 75%
D. temperatura 18°C oraz wilgotność 65%
Organizacja procesów wytwarza…
Jakie dokumenty są wymagane od brakarza, aby ocenić wymiary gotowego produktu odzieżowego?
A. Tabele wymiarów wyrobu, rysunki instruktażowe
B. Rysunki technologiczne, tabele klasyfikacji wielkości
C. Rysunki techniczne, tabele wymiarów wyrobu
D. Karty operacji, rysunki techniczne
Organizacja procesów wytwarza…
Które z wymienionych defektów w gotowej odzieży brakarz powinien zakwalifikować jako błędy surowcowe?
A. Brak mocowania szwu na początku i końcu szwów
B. Odcienie koloru na tkaninie
C. Brak ciągłości szwu w szwach
D. Niewłaściwa budowa rękawów
Organizacja procesów wytwarza…
Jakie rodzaje błędów mogą wystąpić w tkaninach w trakcie ich wykończenia?
A. Nierównomierność koloru
B. Brakujące włókna
C. Zniekształcone krajki
D. Rozrzedzenia
Organizacja procesów wytwarza…
Znak przedstawiony na dołączonym rysunku powinien być umieszczony na metce informacyjnej wszytej w odzieży, która ma być suszona?

A. w stanie rozwieszonym
B. w stanie rozłożonym
C. w suszarce bębnowej w normalnej temperaturze
D. w suszarce bębnowej w niskiej temperaturze
Organizacja procesów wytwarza…
Jakie zadania są wykonywane przez pracowników działu kontroli produkcji?
A. Analiza jakości dokumentacji produkcji
B. Tworzenie i realizacja wzorów odzieżowych
C. Monitoring terminu wykonania zamówienia
D. Przygotowanie materiału zgodnie z dokumentacją technologiczną
Organizacja procesów wytwarza…
Jakie parametry mają wpływ na jakość produktu, które są weryfikowane podczas finalnej inspekcji przez brakarza wyrobów gotowych?
A. Trwałość wymiarów gotowego wyrobu
B. Odporność materiału odzieżowego na światło
C. Wymiary poszczególnych elementów odzieży
D. Szerokość zastosowanego materiału odzieżowego
Organizacja procesów wytwarza…
Który z defektów wykrytych przez brakarza podczas ostatecznej inspekcji należy do kategorii błędów surowcowych?
A. Wybłyszczenia szwów
B. Zgrubienia pojedynczych nitek
C. Widoczna na powierzchni substancja klejowa
D. Zniekształcenie stębnówek
Organizacja procesów wytwarza…
Kurczliwość, odporność na ścieranie, pilling oraz odbarwienie to cechy użytkowe tkanin, które określane są metodą
A. laboratoryjną przez brakarza
B. laboratoryjną przez metrologa
C. organoleptyczną przez brakarza
D. organoleptyczną przez metrologa
Organizacja procesów wytwarza…
W trakcie badań metrologicznych materiałów odzieżowych dokonuje się oceny, między innymi
A. barwy i jej intensywności
B. wzoru oraz defektów
C. kurczliwości i pillingu
D. rozmiarów i proporcji
Organizacja procesów wytwarza…
Jakie zadania realizuje krojownia?
A. ustalenie liczby kompletnych wykrojów w różnych rozmiarach produktu
B. przekazywanie wykrojów do rozdzielni lub szwalni
C. określenie norm zużycia materiałów oraz dodatków krawieckich
D. nadzór nad jakością odzieżowych elementów podczas procesu produkcji
Organizacja procesów wytwarza…
W szwalni do kontroli międzyoperacyjnej należy stosować metodę
A. organoleptyczną i jest kontrolą całościową
B. organoleptyczną i jest kontrolą wyrywkową
C. laboratoryjną i jest kontrolą całościową
D. laboratoryjną i jest kontrolą wyrywkową
Organizacja procesów wytwarza…
Jaką maszynę powinno się wykorzystać do oceny jakości i ilości materiału w beli przed jego podziałem?
A. Przeglądarkę.
B. Pantograf.
C. Ploter.
D. Planimeter.