Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Eksploatacja maszyn i urządze…

Co może być przyczyną owalności przy ręcznym formowaniu wyrobów szklanych o kształtach brył obrotowych?

A. Złe rozłożenie masy szklanej w bańce.
B. Źle dobrany kształtownik.
C. Nieumiejętne wyjęcie wyrobu z formy.
D. Nierównomierne pokrycie smarem wewnętrznej powierzchni formy.
Eksploatacja maszyn i urządze…

Co może być przyczyną powstawania zmarszczek na powierzchni wyrobów szklanych formowanych metodą wytłaczania?

A. Zbyt zimne formy i wytłocznik.
B. Nieodpowiedni kształt kropli masy szklanej.
C. Zbyt gorące formy i wytłocznik.
D. Nadmierna porcja masy szklanej.
Eksploatacja maszyn i urządze…

Co może być przyczyną powstawania owalności okrągłych naczyń formowanych ręcznie z obracaniem?

A. Złe przygotowanie porcji szkła za pomocą kształtownika.
B. Złe rozłożenie masy szklanej w bańce.
C. Przedwczesne wyjęcie wyrobu z formy.
D. Nierównomierne nałożenie smaru na powierzchnię formy.
Eksploatacja maszyn i urządze…

W tabeli przedstawiono dopuszczalne wady szkła w szybach zespolonych i pojedynczych formatkach. Którą z przedstawionych formatek należy uznać za wadliwą?
formatki o 300 mm

Kryteria oceny jakości szyb zespolonych i pojedynczych formatek
Dopuszczalne wady szkła w szybach zespolonych i pojedynczych formatkach
Nazwa wadyObszar głównyObszar brzegowy (pas wokół szyb, o szerokości równej 10% wymiaru szyby zespolonej)
Zarysowania włosowateDozwolone, ale nie w skupiskachDozwolone, ale nie w skupiskach
RysyDozwolona pojedyncza rysa o długości do 15 mm, suma długości wszystkich rys nie może przekroczyć 15 mmDozwolona pojedyncza rysa o długości do 30 mm, suma długości wszystkich rys nie może przekroczyć 90 mm
Punktowe defekty
•< 0,5 mmdozwolonedozwolone
•< 1,0 mmdozwolone, ale nie w skupiskachdozwolone, ale nie w skupiskach
•< 2,0 mm2 szt. na m², max. 5 szt.1 szt. na mb, na jeden bok szyby
•> 2,0 mmniedopuszczalneniedopuszczalne

A. Formatkę o wymiarach 900×900 mm z defektem punktowym 0,8 mm, oddalonym od brzegów
B. Formatkę o wymiarach 800×800 mm z rysą długości 12 mm oddaloną od brzegów formatki o 160 mm
C. Formatkę o wymiarach 900×900 mm z defektem punktowym 2,1 mm oddalonym od brzegów formatki o 78 mm
D. Formatkę o wymiarach 800×800 mm z rysą długości 25 mm oddaloną od brzegów formatki o 45 mm
Eksploatacja maszyn i urządze…

W jaki sposób należy wyeliminować powstawanie pęcherzy gazowych w obrzeżach wyrobów szklanych zatapianych na zatapiarce?

A. Wydłużyć czas zatapiania.
B. Zmniejszyć ilość tlenu dozowanego do spalania gazu.
C. Skrócić strumień ognia.
D. Zwiększyć ilość tlenu dozowanego do spalania gazu.
Eksploatacja maszyn i urządze…

Co może być przyczyną wady widocznej na szyjce butelki, której fragment przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 14
A. Zaoliwiona powierzchnia formy.
B. Zbyt zimna forma.
C. Zanieczyszczenia mechaniczne formy.
D. Źle dociśnięta forma na złączach.