Filtrowanie pytań
Eksploatacja maszyn i urządze…
A. Złe rozłożenie masy szklanej w bańce.
B. Źle dobrany kształtownik.
C. Nieumiejętne wyjęcie wyrobu z formy.
D. Nierównomierne pokrycie smarem wewnętrznej powierzchni formy.
Eksploatacja maszyn i urządze…
Co może być przyczyną powstawania zmarszczek na powierzchni wyrobów szklanych formowanych metodą wytłaczania?
A. Zbyt zimne formy i wytłocznik.
B. Nieodpowiedni kształt kropli masy szklanej.
C. Zbyt gorące formy i wytłocznik.
D. Nadmierna porcja masy szklanej.
Eksploatacja maszyn i urządze…
Doraźnie do pomiaru temperatury strumienia masy szklanej wypływającej z zasilacza należy zastosować
A. termoparę.
B. pirometr.
C. termometr manometryczny.
D. termometr rtęciowy.
Eksploatacja maszyn i urządze…
Poprawnie zatopione obrzeże wyrobu szklanego charakteryzuje się
A. ostrością.
B. falistością
C. wklęsłością.
D. owalnością.
Eksploatacja maszyn i urządze…
Co może być przyczyną powstawania owalności okrągłych naczyń formowanych ręcznie z obracaniem?
A. Złe przygotowanie porcji szkła za pomocą kształtownika.
B. Złe rozłożenie masy szklanej w bańce.
C. Przedwczesne wyjęcie wyrobu z formy.
D. Nierównomierne nałożenie smaru na powierzchnię formy.
Eksploatacja maszyn i urządze…
Parametrem świadczącym o poprawnym sporządzeniu zestawu szklarskiego jest
A. wilgotność.
B. jednorodność.
C. sypkość.
D. ziarnistość.
Eksploatacja maszyn i urządze…
W tabeli przedstawiono dopuszczalne wady szkła w szybach zespolonych i pojedynczych formatkach. Którą z przedstawionych formatek należy uznać za wadliwą?
formatki o 300 mm
| Kryteria oceny jakości szyb zespolonych i pojedynczych formatek | ||
| Dopuszczalne wady szkła w szybach zespolonych i pojedynczych formatkach | ||
| Nazwa wady | Obszar główny | Obszar brzegowy (pas wokół szyb, o szerokości równej 10% wymiaru szyby zespolonej) |
| Zarysowania włosowate | Dozwolone, ale nie w skupiskach | Dozwolone, ale nie w skupiskach |
| Rysy | Dozwolona pojedyncza rysa o długości do 15 mm, suma długości wszystkich rys nie może przekroczyć 15 mm | Dozwolona pojedyncza rysa o długości do 30 mm, suma długości wszystkich rys nie może przekroczyć 90 mm |
| Punktowe defekty | ||
| •< 0,5 mm | dozwolone | dozwolone |
| •< 1,0 mm | dozwolone, ale nie w skupiskach | dozwolone, ale nie w skupiskach |
| •< 2,0 mm | 2 szt. na m², max. 5 szt. | 1 szt. na mb, na jeden bok szyby |
| •> 2,0 mm | niedopuszczalne | niedopuszczalne |
A. Formatkę o wymiarach 900×900 mm z defektem punktowym 0,8 mm, oddalonym od brzegów
B. Formatkę o wymiarach 800×800 mm z rysą długości 12 mm oddaloną od brzegów formatki o 160 mm
C. Formatkę o wymiarach 900×900 mm z defektem punktowym 2,1 mm oddalonym od brzegów formatki o 78 mm
D. Formatkę o wymiarach 800×800 mm z rysą długości 25 mm oddaloną od brzegów formatki o 45 mm
Eksploatacja maszyn i urządze…
Przedstawiona na rysunku wada masy szklanej to

A. smuga.
B. pasmo.
C. odszklenie.
D. węzeł.
Eksploatacja maszyn i urządze…
W jaki sposób należy wyeliminować powstawanie pęcherzy gazowych w obrzeżach wyrobów szklanych zatapianych na zatapiarce?
A. Wydłużyć czas zatapiania.
B. Zmniejszyć ilość tlenu dozowanego do spalania gazu.
C. Skrócić strumień ognia.
D. Zwiększyć ilość tlenu dozowanego do spalania gazu.
Eksploatacja maszyn i urządze…
Wtrącenia mogące wystąpić w wyrobach szklanych w postaci czarnych ziaren lub płatków to
A. węzeł.
B. zendra.
C. pęcherz.
D. smuga.
Eksploatacja maszyn i urządze…
Co jest przyczyną zbyt grubych den w wyrobach formowanych za pomocą prasy?
A. Zbyt krótkie szkło.
B. Wadliwa stożkowatość wytłocznika.
C. Nadmierna porcja masy szklanej.
D. Zbyt zimna forma.
Eksploatacja maszyn i urządze…
Które z wymienionych urządzeń służy do oceny jakości odprężenia wyrobów szklanych?
A. Piec gradientowy.
B. Aparat Orsata.
C. Pirometr.
D. Polaryskop.
Eksploatacja maszyn i urządze…
Które urządzenie służy do oceny naprężeń w wyrobach szklanych?
A. Pirometr.
B. Polarymetr.
C. Manometr.
D. Wiskozymetr.
Eksploatacja maszyn i urządze…
Co może być przyczyną wady widocznej na szyjce butelki, której fragment przedstawiono na rysunku?

A. Zaoliwiona powierzchnia formy.
B. Zbyt zimna forma.
C. Zanieczyszczenia mechaniczne formy.
D. Źle dociśnięta forma na złączach.
- ‹
- 1
- ›