Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Eksploatacja maszyn i urządze…

Który etap formowania kieliszka sposobem ręcznym przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 2
A. Formowanie podstawki kieliszka – denka.
B. Przylepianie kropli masy szkła do korpusu.
C. Toczenie nóżki.
D. Formowanie korpusu – czarki.
Eksploatacja maszyn i urządze…

Którą czynność należy wykonać podczas formowania bańki szklanej, w procesie ręcznego formowania wyrobów szklanych, bezpośrednio po nabraniu masy szklanej na piszczel?

A. Nadanie bańce odpowiedniego kształtu.
B. Wstępne rozdmuchanie bańki.
C. Rozwalcowanie masy szklanej na stalowej płytce.
D. Ostateczne rozdmuchanie bańki.
Eksploatacja maszyn i urządze…

W tabeli przedstawiono dopuszczalne wady szkła w szybach zespolonych i pojedynczych formatkach. Którą z przedstawionych formatek należy uznać za wadliwą?
formatki o 300 mm

Kryteria oceny jakości szyb zespolonych i pojedynczych formatek
Dopuszczalne wady szkła w szybach zespolonych i pojedynczych formatkach
Nazwa wadyObszar głównyObszar brzegowy (pas wokół szyb, o szerokości równej 10% wymiaru szyby zespolonej)
Zarysowania włosowateDozwolone, ale nie w skupiskachDozwolone, ale nie w skupiskach
RysyDozwolona pojedyncza rysa o długości do 15 mm, suma długości wszystkich rys nie może przekroczyć 15 mmDozwolona pojedyncza rysa o długości do 30 mm, suma długości wszystkich rys nie może przekroczyć 90 mm
Punktowe defekty
•< 0,5 mmdozwolonedozwolone
•< 1,0 mmdozwolone, ale nie w skupiskachdozwolone, ale nie w skupiskach
•< 2,0 mm2 szt. na m², max. 5 szt.1 szt. na mb, na jeden bok szyby
•> 2,0 mmniedopuszczalneniedopuszczalne

A. Formatkę o wymiarach 900×900 mm z defektem punktowym 2,1 mm oddalonym od brzegów formatki o 78 mm
B. Formatkę o wymiarach 800×800 mm z rysą długości 25 mm oddaloną od brzegów formatki o 45 mm
C. Formatkę o wymiarach 900×900 mm z defektem punktowym 0,8 mm, oddalonym od brzegów
D. Formatkę o wymiarach 800×800 mm z rysą długości 12 mm oddaloną od brzegów formatki o 160 mm
Eksploatacja maszyn i urządze…

Prawidłowo przeprowadzony rozgrzew (tamprowanie) pieca ma wpływ na

A. wydłużenie kampanii pieca.
B. jednostkowy wskaźnik wytopu.
C. wysokość temperatury topnienia.
D. sprawność cieplną pieca.
Eksploatacja maszyn i urządze…

W której grupie, przedstawionej w tabeli, wymienione są surowce wprowadzające do szkła tlenki zmniejszające współczynnik rozszerzalności szkła?

GrupaSurowce
I.Soda, potaż
II.Mączka wapienna, kreda
III.Siarczan, dolomit
IV.Boraks, skaleń

A. W grupie IV.
B. W grupie II.
C. W grupie I.
D. W grupie III.
Eksploatacja maszyn i urządze…

W której grupie, przedstawionej w tabeli, wymienione są surowce wprowadzające do szkła tlenki zmniejszające współczynnik rozszerzalności szkła?

GrupaSurowce
A.Soda, potaż
B.Boraks, skaleń
C.Siarczan, dolomit
D.Mączka wapienna, kreda

A. B.
B. A.
C. C.
D. D.
Eksploatacja maszyn i urządze…

Na podstawie przedstawionego schematu produkcji butelek, określ rodzaj zasilania maszyny szklarskiej.

Ilustracja do pytania 12
A. Kroplowo zasilaczem z regulacją wypływu i kształtu kropli.
B. Z wanienki obrotowej automatu ssącego.
C. Wypływem przez kształtkę progową wanny szklarskiej.
D. Zasysanie masy szklanej za pomocą podciśnienia do formy wstępnej.
Eksploatacja maszyn i urządze…

W jaki sposób należy wyeliminować powstawanie pęcherzy gazowych w obrzeżach wyrobów szklanych zatapianych na zatapiarce?

A. Skrócić strumień ognia.
B. Zmniejszyć ilość tlenu dozowanego do spalania gazu.
C. Zwiększyć ilość tlenu dozowanego do spalania gazu.
D. Wydłużyć czas zatapiania.
Eksploatacja maszyn i urządze…

Do której operacji obróbki wyrobów szklanych należy wykorzystać narzędzia przedstawione na rysunkach?

Ilustracja do pytania 16
A. Rozwiercania otworów.
B. Wygładzania żłobin.
C. Wiercenia i fazowania otworów.
D. Docierania i fazowania korków.
Eksploatacja maszyn i urządze…

Którą temperaturę należy utrzymywać podczas odprężania wyrobów ze szkła borokrzemianowego w stadium relaksacji naprężeń?

A. 550∶600 K
B. 500∶550 K
C. 800∶850 K
D. 700∶750 K
Eksploatacja maszyn i urządze…

Na rysunku przedstawiono schemat ciągnienia

Ilustracja do pytania 19
A. rur szklanych sposobem Hänleina.
B. szkła płaskiego sposobem Pittsburgha.
C. szkła płaskiego sposobem Fourcaulta.
D. rur szklanych sposobem Dannera.
Eksploatacja maszyn i urządze…

Którą z wymienionych technik zdobienia hutniczego należy zastosować, aby otrzymać efekt zdobienia wyrobu widoczny na rysunku?

Ilustracja do pytania 21
A. Zdobienie wzorami optycznymi.
B. Powlekanie szkieł.
C. Technikę millefiori charakteryzującą szkła tzw. weneckie.
D. Technikę murrino charakteryzującą szkła tzw. rzymskie.
Eksploatacja maszyn i urządze…

Który z wymienionych surowców barwiących należy dodać do zestawu szklarskiego, aby wyprodukować szkło o barwie żółtej?

A. Selenek kadmu.
B. Selenin baru.
C. Siarczek kadmu.
D. Siarczek żelaza.
Eksploatacja maszyn i urządze…

Którą czynność należy wykonać bezpośrednio po uformowaniu wyrobów szklanych metodą wytłaczania, aby wypolerować ich powierzchnię?

A. Poddać obróbce płomieniowej.
B. Zanurzyć w roztworze polerującym.
C. Intensywnie chłodzić powietrzem.
D. Poddać obróbce mechanicznej.
Eksploatacja maszyn i urządze…

Na rysunku przedstawiono schemat urządzenia służącego do

Ilustracja do pytania 27
A. rozdrabniania dolomitu.
B. uszlachetniania piasku szklarskiego.
C. mieszania surowców szklarskich.
D. odważania surowców szklarskich.
Eksploatacja maszyn i urządze…

W jakim celu stosuje się granulowanie zestawu szklarskiego?

A. Wyeliminowania etapu mieszania zestawu.
B. Opóźnienia procesu topienia zestawu.
C. Zapewnienia stałości składu chemicznego zestawu.
D. Skrócenia czasu transportu zestawu do pieca.
Eksploatacja maszyn i urządze…

Którą czynność należy wykonać w pierwszej kolejności przy odważaniu surowców szklarskich mieszanych w mieszarce typu saksonia, której pojemnik służy do ważenia surowców?

A. Ustalić tarę pojemnika.
B. Ustalić obroty bębna mieszarki.
C. Napełnić pojemnik piaskiem.
D. Napełnić pojemnik sodą.
Eksploatacja maszyn i urządze…

Na podstawie tabeli określ, który z automatów należy zastosować do formowania butelek o wysokości 27,9 cm, średnicy główki 2,7 cm i średnicy korpusu 7,8 cm.

AutomatI.II.III.IV.
Wymiary wyrobów [mm]
Wysokość całkowita
Średnica główki
Średnica korpusu
25÷300
Do 35
Do 60
160÷275
Do 85
Do 100
90÷372,5
Do 60
Do 125
200÷320
Do 40
Do 75

A. Automat IV.
B. Automat I.
C. Automat II.
D. Automat III.