Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Eksploatacja maszyn i urządze…

Które z wymienionych urządzeń jest najbardziej odpowiednie do zastosowania w celu rozdrabniania stłuczki szklanej w hutach szkła gospodarczego i opakowaniowego?

A. Kruszarka młotkowa.
B. Kołogniot.
C. Młyn kulowy.
D. Kruszarka szczękowa.
Eksploatacja maszyn i urządze…

Na rysunku przedstawiono wykres z reżimu odprężania butelek syfonowych. Jaką szybkość przesuwu taśmy należy ustawić, aby proces odprężania przebiegał zgodnie z przedstawionym reżimem, gdzie całkowity czas odprężania wynosi 117 minut?

Ilustracja do pytania 6
A. 0,10 m/min
B. 0,21 m/min
C. 0,35 m/min
D. 0,12 m/min
Eksploatacja maszyn i urządze…

Co może być przyczyną powstawania owalności okrągłych naczyń formowanych ręcznie z obracaniem?

A. Złe rozłożenie masy szklanej w bańce.
B. Nierównomierne nałożenie smaru na powierzchnię formy.
C. Złe przygotowanie porcji szkła za pomocą kształtownika.
D. Przedwczesne wyjęcie wyrobu z formy.
Eksploatacja maszyn i urządze…

Którą czynność należy wykonać, aby zmienić atmosferę płomienia w piecu szklarskim z redukującej na utleniającą?

A. Zwiększyć ilość gazu wpływającego do palnika.
B. Zwiększyć przekrój wlotu powietrza w szybie klapy powietrznej.
C. Zmniejszyć ciąg komina.
D. Zmniejszyć przekrój wlotu powietrza w szybie klapy powietrznej.
Eksploatacja maszyn i urządze…

Który etap formowania kieliszka sposobem ręcznym przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 15
A. Toczenie nóżki.
B. Formowanie korpusu – czarki.
C. Formowanie podstawki kieliszka – denka.
D. Przylepianie kropli masy szkła do korpusu.
Eksploatacja maszyn i urządze…

Którą czynność należy wykonać podczas formowania bańki szklanej, w procesie ręcznego formowania wyrobów szklanych, bezpośrednio po nabraniu masy szklanej na piszczel?

A. Ostateczne rozdmuchanie bańki.
B. Wstępne rozdmuchanie bańki.
C. Rozwalcowanie masy szklanej na stalowej płytce.
D. Nadanie bańce odpowiedniego kształtu.
Eksploatacja maszyn i urządze…

W tabeli przedstawiono dopuszczalne wady szkła w szybach zespolonych i pojedynczych formatkach. Którą z przedstawionych formatek należy uznać za wadliwą?
formatki o 300 mm

Kryteria oceny jakości szyb zespolonych i pojedynczych formatek
Dopuszczalne wady szkła w szybach zespolonych i pojedynczych formatkach
Nazwa wadyObszar głównyObszar brzegowy (pas wokół szyb, o szerokości równej 10% wymiaru szyby zespolonej)
Zarysowania włosowateDozwolone, ale nie w skupiskachDozwolone, ale nie w skupiskach
RysyDozwolona pojedyncza rysa o długości do 15 mm, suma długości wszystkich rys nie może przekroczyć 15 mmDozwolona pojedyncza rysa o długości do 30 mm, suma długości wszystkich rys nie może przekroczyć 90 mm
Punktowe defekty
•< 0,5 mmdozwolonedozwolone
•< 1,0 mmdozwolone, ale nie w skupiskachdozwolone, ale nie w skupiskach
•< 2,0 mm2 szt. na m², max. 5 szt.1 szt. na mb, na jeden bok szyby
•> 2,0 mmniedopuszczalneniedopuszczalne

A. Formatkę o wymiarach 900×900 mm z defektem punktowym 0,8 mm, oddalonym od brzegów
B. Formatkę o wymiarach 900×900 mm z defektem punktowym 2,1 mm oddalonym od brzegów formatki o 78 mm
C. Formatkę o wymiarach 800×800 mm z rysą długości 25 mm oddaloną od brzegów formatki o 45 mm
D. Formatkę o wymiarach 800×800 mm z rysą długości 12 mm oddaloną od brzegów formatki o 160 mm
Eksploatacja maszyn i urządze…

Prawidłowo przeprowadzony rozgrzew (tamprowanie) pieca ma wpływ na

A. wysokość temperatury topnienia.
B. jednostkowy wskaźnik wytopu.
C. wydłużenie kampanii pieca.
D. sprawność cieplną pieca.
Eksploatacja maszyn i urządze…

W której grupie, przedstawionej w tabeli, wymienione są surowce wprowadzające do szkła tlenki zmniejszające współczynnik rozszerzalności szkła?

GrupaSurowce
I.Soda, potaż
II.Mączka wapienna, kreda
III.Siarczan, dolomit
IV.Boraks, skaleń

A. W grupie IV.
B. W grupie II.
C. W grupie III.
D. W grupie I.
Eksploatacja maszyn i urządze…

W której grupie, przedstawionej w tabeli, wymienione są surowce wprowadzające do szkła tlenki zmniejszające współczynnik rozszerzalności szkła?

GrupaSurowce
A.Soda, potaż
B.Boraks, skaleń
C.Siarczan, dolomit
D.Mączka wapienna, kreda

A. A.
B. B.
C. C.
D. D.
Eksploatacja maszyn i urządze…

Na podstawie przedstawionego schematu produkcji butelek, określ rodzaj zasilania maszyny szklarskiej.

Ilustracja do pytania 26
A. Wypływem przez kształtkę progową wanny szklarskiej.
B. Z wanienki obrotowej automatu ssącego.
C. Zasysanie masy szklanej za pomocą podciśnienia do formy wstępnej.
D. Kroplowo zasilaczem z regulacją wypływu i kształtu kropli.
Eksploatacja maszyn i urządze…

W jaki sposób należy wyeliminować powstawanie pęcherzy gazowych w obrzeżach wyrobów szklanych zatapianych na zatapiarce?

A. Skrócić strumień ognia.
B. Zwiększyć ilość tlenu dozowanego do spalania gazu.
C. Zmniejszyć ilość tlenu dozowanego do spalania gazu.
D. Wydłużyć czas zatapiania.
Eksploatacja maszyn i urządze…

Do której operacji obróbki wyrobów szklanych należy wykorzystać narzędzia przedstawione na rysunkach?

Ilustracja do pytania 32
A. Wygładzania żłobin.
B. Docierania i fazowania korków.
C. Wiercenia i fazowania otworów.
D. Rozwiercania otworów.
Eksploatacja maszyn i urządze…

Którą temperaturę należy utrzymywać podczas odprężania wyrobów ze szkła borokrzemianowego w stadium relaksacji naprężeń?

A. 800∶850 K
B. 500∶550 K
C. 700∶750 K
D. 550∶600 K
Eksploatacja maszyn i urządze…

Na rysunku przedstawiono schemat ciągnienia

Ilustracja do pytania 35
A. rur szklanych sposobem Dannera.
B. rur szklanych sposobem Hänleina.
C. szkła płaskiego sposobem Fourcaulta.
D. szkła płaskiego sposobem Pittsburgha.
Eksploatacja maszyn i urządze…

Którą z wymienionych technik zdobienia hutniczego należy zastosować, aby otrzymać efekt zdobienia wyrobu widoczny na rysunku?

Ilustracja do pytania 39
A. Technikę millefiori charakteryzującą szkła tzw. weneckie.
B. Technikę murrino charakteryzującą szkła tzw. rzymskie.
C. Zdobienie wzorami optycznymi.
D. Powlekanie szkieł.
Eksploatacja maszyn i urządze…

Który z wymienionych surowców barwiących należy dodać do zestawu szklarskiego, aby wyprodukować szkło o barwie żółtej?

A. Selenek kadmu.
B. Siarczek żelaza.
C. Selenin baru.
D. Siarczek kadmu.