Kategorie: Agroturystyka i obsługa gości Ekonomia i rachunkowość
Odpowiedź 50% jest poprawna, ponieważ stopień wykorzystania miejsc noclegowych w gospodarstwie agroturystycznym oblicza się poprzez podzielenie liczby sprzedanych miejsc przez całkowitą liczbę miejsc dostępnych w obiekcie i pomnożenie przez 100. W tym przypadku gospodarstwo dysponuje 20 miejscami noclegowymi, a planowana sprzedaż wynosi 300 miejsc. Obliczenia wyglądają następująco: (300 / 20) * 100 = 1500%. Jest to oczywiście nielogiczne w kontekście jednego miesiąca, ponieważ nie można sprzedawać więcej miejsc, niż jest ich dostępnych. W rzeczywistości, jeśli rozpatrujemy poszczególne dni w miesiącu, to gospodarstwo mogłoby sprzedawać miejsca wielokrotnie w skali miesiąca lub z uwzględnieniem rezerwacji, co jest powszechną praktyką. Dlatego realistycznym podejściem do obliczeń jest ograniczenie liczby sprzedanych miejsc w oparciu o dostępność, co w tym przypadku prowadzi do wniosku, że jeśli w danym okresie jedno miejsce może być zajmowane przez różne osoby, należy uwzględnić odpowiednią metodologię przy obliczaniu stopnia wykorzystania.