Zawód: Technik usług kelnerskich
Kategorie: Potrawy i napoje Organizacja i rodzaje usług
Zabaione to taki włoski deser, który robi się z żółtek jajek, cukru i wina, zazwyczaj Marsala. Ubijamy go na parze, aż stanie się puszysty. Dlatego wrzucamy go do działu deserów, bo jest idealnym słodkim zakończeniem każdego posiłku. Są też inne fajne desery, jak tiramisu, panna cotta czy mus czekoladowy, które też warto znać. Przy tworzeniu karty menu ważne, żeby dobrze klasyfikować potrawy, bo to ułatwia gościom wybór i sprawia, że cała oferta restauracji wygląda spójnie. Zabaione jest lekkie i eleganckie, więc świetnie pasuje do tej filozofii, że dania muszą być nie tylko smaczne, ale też ładnie podane. O dobrych praktykach gastronomicznych warto pamiętać i klasyfikować potrawy według ich charakteru i składników, a Zabaione idealnie pasuje do deserów.