Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Prowadzenie chowu i inseminac…

Proces wytwarzania wiernych kopii organizmu macierzystego, czyli tworzenie osobników posiadających identyczny materiał genetyczny, to

A. klonowanie
B. in vitro
C. embriotransfer
D. inseminacja
ROL.11 Pytanie 2
Prowadzenie chowu i inseminac…

Która z ras świń, znana jako świnia czteroszynkowa, wyróżnia się doskonałą jakością mięsa?

A. Puławska
B. Pietrain
C. Złotnicka biała
D. Polska biała zwisłoucha
ROL.11 Pytanie 3
Prowadzenie chowu i inseminac…

Opis dotyczy rasy świń, która jest średniej wielkości rasą mięsnych, charakteryzującą się późnym dojrzewaniem i szybkim wzrostem, ma czarne umaszczenie oraz biały pas, który jest różnej szerokości i biegnie przez łopatki, przednie kończyny oraz brzuch.

A. złotnicka pstra
B. pietrain
C. duroc
D. hampshire
ROL.11 Pytanie 7
Prowadzenie chowu i inseminac…

Rasa bydła klasyfikowana jako mała rasa mięsna, szybko dojrzewająca i charakteryzująca się szybkim przyrostem masy, bez rogów, o najczęściej czarnej i błyszczącej sierści. Doskonale radzi sobie w trudnych warunkach żywienia i klimatycznych. Jak nazywa się ta rasa?

A. limousine
B. aberdeen angus
C. hereford
D. salers
ROL.11 Pytanie 9
Prowadzenie chowu i inseminac…

Które z ras kur nie nadają się do ekologicznej produkcji jaj konsumpcyjnych?

A. rhode island red
B. zielononóżka kuropatwiana
C. żółtonóżka kuropatwiana
D. dominant white cornish
Prowadzenie chowu i inseminac…

Opis dotyczy selekcji

W hodowli bydła mlecznego selekcja ta pozwala na identyfikację dużej liczby najlepszych zwierząt w bardzo młodym wieku, pozwala na zastosowanie ostrzejszej selekcji, skrócenie odstępu między pokoleniami i prawie dwukrotnie większy postęp hodowlany.

A. naturalnej.
B. sztucznej.
C. hodowlanej.
D. genomowej.
ROL.11 Pytanie 13
Prowadzenie chowu i inseminac…

Jakie umaszczenie charakteryzuje bydło rasy aberdeen angus?

A. jednolite jasnoszare
B. jednolite czarne lub czerwone
C. łaciate, bułane lub szare
D. łaciate czarno-białe lub czerwono-białe
ROL.11 Pytanie 14
Prowadzenie chowu i inseminac…

Jednolite umaszczenie w różnych odcieniach czerwieni, z wyraźnymi jaśniejszymi plamami na sierści wokół śluzawicy, oczu, w pachwinach oraz na kończynach, jest typowe dla bydła rasy

A. hereford
B. charolaise
C. limousine
D. piemontese
ROL.11 Pytanie 16
Prowadzenie chowu i inseminac…

Aby polepszyć właściwości jakościowe wołowiny pochodzącej z hodowli krów mlecznych, stosuje się krzyżowanie towarowe krów mlecznych z buhajami ras mięsnych. Do takiego krzyżowania zazwyczaj wybiera się buhaja rasy

A. Ayrshire
B. Jersey
C. Angler
D. Hereford
ROL.11 Pytanie 17
Prowadzenie chowu i inseminac…

Knury rasy białej powinny być wykorzystywane do hodowli, gdy osiągną wiek około 10 miesięcy oraz adekwatną masę ciała

A. 150-170 kg
B. 110-130 kg
C. 90-110 kg
D. 130-150 kg
ROL.11 Pytanie 18
Prowadzenie chowu i inseminac…

Która rasa kur jest najbardziej odpowiednia do ekologicznego chowu w Polsce?

A. Zielononóżka kuropatwiana
B. Dominant White Cornish
C. Plymouth Rock
D. New Hampshire
ROL.11 Pytanie 21
Prowadzenie chowu i inseminac…

Do grupy zwierząt mięsnych zalicza się świnie, które

A. dojrzewają wcześnie i rosną szybko
B. dojrzewają wcześnie i rosną wolno
C. dojrzewają późno i rosną szybko
D. dojrzewają późno i rosną wolno
ROL.11 Pytanie 23
Prowadzenie chowu i inseminac…

Jakie rasy bydła należą do typu mlecznego?

A. holsztyńsko-fryzyjska i hereford
B. jersey i ayrshire
C. polska czerwona oraz limousine
D. charolaise oraz angler
ROL.11 Pytanie 27
Prowadzenie chowu i inseminac…

Która z ras powinna być zastosowana do hodowli jagniąt rzeźnych w metodzie krzyżowania towarowego?

A. Polska owca górska
B. Wschodniofryzyjska
C. Świniarka
D. Suffolk
ROL.11 Pytanie 28
Prowadzenie chowu i inseminac…

Rasa owiec, z której pozyskuje się wełnę mieszaną charakteryzującą się typowo kożuchowym układem frakcji włosów, to

A. wrzosówka
B. suffolk
C. texel
D. merynos polski
ROL.11 Pytanie 33
Prowadzenie chowu i inseminac…

Rasa bydła mięsnego pochodząca z Włoch. Waga dorosłego buhaja wynosi od 900 do 1000 kg, natomiast krowy osiągają masę około 600 kg. Wysokość w kłębie wynosi 140-145 cm. Krowy mają umaszczenie siwo-białe, czasem jasnobeżowe, z ciemniejszymi pigmentami na śluzawicy, uszach, rogach oraz racicach. Umaszczenie buhajów jest ciemniejsze, z czarnym podpalaniem na głowie i rogach. Wyróżniają się stosunkowo małą głową, zwartym tułowiem, delikatnym kościołem oraz świetnym umięśnieniem zadu. Rasa dojrzewa średnio wcześnie; pierwsze krycie jałówek odbywa się w wieku 16-18 miesięcy. Krowy w okresie laktacji produkują około 2000 kg mleka o wysokiej zawartości białka ogólnego, które jest wykorzystywane do produkcji sera – parmezanu.

A. charolaise
B. piemontese
C. salers
D. hereford
ROL.11 Pytanie 35
Prowadzenie chowu i inseminac…

Świnie o typie mięsnym

A. powoli się rozwijają i wcześnie osiągają dojrzałość
B. szybko się rozwijają i późno osiągają dojrzałość
C. powoli się rozwijają i późno osiągają dojrzałość
D. szybko się rozwijają i wcześnie osiągają dojrzałość
ROL.11 Pytanie 36
Prowadzenie chowu i inseminac…

Rasa owiec, z której uzyskuje się wełnę o mieszanym składzie frakcji włosów, charakteryzującą się typowym kożuchowym układem, to

A. wrzosówka
B. suffolk
C. texel
D. merynos polski
ROL.11 Pytanie 40
Prowadzenie chowu i inseminac…

Kolor sierści brunatno-żółty, ogon oraz grzywa w tej samej lub jaśniejszej tonacji, skóra ciemna.
Jaki to opis konia maści?

A. kasztanowatej
B. bułanej
C. gniadej
D. dereszowatej