Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.11 Pytanie 44
Prowadzenie chowu i inseminac…

Która z pasz charakteryzuje się najwyższą zawartością białka ogólnego?

A. Ziemniaki gotowane na parze
B. Drożdże paszowe
C. Kiszonka z kukurydzy
D. Śruta z jęczmienia
ROL.11 Pytanie 47
Prowadzenie chowu i inseminac…

Jakie pasze zaliczają się do suchych pasz objętościowych?

A. Kiszonka, zielonka, okopowe
B. Ziarno, nasiona roślin motylkowych, okopowe
C. Siano, słoma, plewy
D. Susz, wysłodki buraczane, siano
ROL.11 Pytanie 49
Prowadzenie chowu i inseminac…

W diecie klaczy karmiących wykorzystuje się dodatek stymulujący laktację w formie pójła z

A. śruty poekstrakcyjnej sojowej
B. kiszonek z kukurydzy
C. siana z traw
D. otrąb pszennych
ROL.11 Pytanie 51
Prowadzenie chowu i inseminac…

Kreda pastewna, zmielone muszle ślimaków oraz skorupy jajek są dodawane do pasz dla kur w celu dostarczenia ptakom

A. białek
B. lipidów
C. soli mineralnych
D. węglowodanów
Prowadzenie chowu i inseminac…

Niedobór witaminy A w diecie zwierząt może prowadzić do

A. krwawych wybroczyn pod skórą
B. osłabienia wzroku znanego jako "kurza ślepota"
C. obrzmienia oraz krwawienia dziąseł
D. osłabienia kości i stawów, określanego krzywicą
ROL.11 Pytanie 55
Prowadzenie chowu i inseminac…

Metoda bilansowa, która polega na określeniu ilości składnika pobranego z paszy oraz ilości tego składnika wydalonego z kałem, służy do ustalania

A. strawności paszy
B. zbilansowania paszy
C. składu chemicznego paszy
D. kaloryczności paszy
ROL.11 Pytanie 56
Prowadzenie chowu i inseminac…

W mieszance stosowanej do żywienia prosiąt zawartość zakwaszacza wynosi 0,5%. Ile kilogramów zakwaszacza powinno się dodać do przygotowania 1 tony tej mieszanki?

A. 10 kg
B. 20 kg
C. 50 kg
D. 5 kg
ROL.11 Pytanie 58
Prowadzenie chowu i inseminac…

W fermentowanej masie do produkcji kwasu mlekowego w ilości zapewniającej prawidłowy proces fermentacji konieczna jest odpowiednia ilość

A. białka
B. tłuszczy
C. węglowodanów
D. witamin
ROL.11 Pytanie 61
Prowadzenie chowu i inseminac…

Preparat zastępujący mleko dla cieląt stosuje się w ilości: 125 g preparatu na 1 litr pójła. Ile kilogramów tego preparatu należy zważyć, aby przygotować 20 litrów pójła?

A. 3,00 kg
B. 2,50 kg
C. 1,00 kg
D. 0,50 kg
Prowadzenie chowu i inseminac…

Wskaż właściwą sekwencję przechodzenia pokarmu przez cztery kolejne odcinki układu pokarmowego, podczas trawienia u kozy?

A. Księgi, żwacz, czepiec, trawieniec
B. Czepiec, żwacz, księgi, trawieniec
C. Trawieniec, czepiec, księgi, żwacz
D. Żwacz, czepiec, księgi, trawieniec
ROL.11 Pytanie 69
Prowadzenie chowu i inseminac…

Zgodnie z "Normami żywienia" zapotrzebowanie kur niosek wynosi: 16,5% białka ogólnego oraz 2700 kcal energii metabolicznej na 1 kg paszy pełnowartościowej. Kura zjada dziennie od 100 do 120 g paszy. Jaką minimalną ilość białka spożywa stado składające się z 50 kur?

A. 825
B. 5000
C. 990
D. 6000
ROL.11 Pytanie 72
Prowadzenie chowu i inseminac…

Jaką rośliną jest trudno uzyskać zakwas?

A. kukurydza
B. koniczyna
C. życzica
D. kupkówka
ROL.11 Pytanie 73
Prowadzenie chowu i inseminac…

Wskaż pasze, które należy dokupić.

Bilans paszowy przykładowego gospodarstwa (w dt)
WyszczególnienieZielonkiKukurydza na kiszonkęSianoPasze treściwe
Zapotrzebowanie7,0765,92238333
Produkcja7,2508 100280
Nadwyżka (+)
Niedobór (-)

A. Zielonki i kukurydza.
B. Siano i pasze treściwe.
C. Kukurydza i pasze treściwe.
D. Siano i kukurydza.
ROL.11 Pytanie 75
Prowadzenie chowu i inseminac…

System karmienia krów mlecznych, który opiera się na jednoczesnym podawaniu zmieszanych wszystkich rodzajów pasz wchodzących w skład diety, to system

A. JPM
B. BTJ
C. TMR
D. PMR
ROL.11 Pytanie 77
Prowadzenie chowu i inseminac…

Substancją przeciwutleniającą, stosowaną w karmach w celu zapobiegania jełczeniu tłuszczów, jest

A. witamina A
B. witamina C
C. witamina D
D. witamina B
ROL.11 Pytanie 79
Prowadzenie chowu i inseminac…

W kiszonce z kukurydzy o dobrej jakości, przygotowanej bez użycia inokulantów, proporcja kwasu mlekowego do octowego powinna wynosić

A. 2:1
B. 1:3
C. 1:1
D. 3:1