Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.11 Pytanie 1
Prowadzenie chowu i inseminac…

Drożdże karmienne stanowią znakomite źródło

A. tłuszczów
B. węglowodanów
C. białka
D. włókna
ROL.11 Pytanie 2
Prowadzenie chowu i inseminac…

Jakie jest roczne zapotrzebowanie na kiszonkę z kukurydzy dla 20 krów, jeżeli dzienna dawka dla jednej krowy wynosi 25 kg, a rezerwa wynosi 20%?

A. 146 t
B. 182,5 t
C. 365 t
D. 219 t
ROL.11 Pytanie 4
Prowadzenie chowu i inseminac…

W karmieniu krów mlecznych, biorąc pod uwagę jakość uzyskiwanego mleka, nie zaleca się stosowania

A. ziemniaków
B. buraków ćwikłowych
C. wysłodków buraczanych
D. buraków pastewnych
ROL.11 Pytanie 5
Prowadzenie chowu i inseminac…

Co można uznać za paszę wysokobiałkową?

A. serwatka świeża
B. mączka rybna
C. śruta jęczmienna
D. melasa
ROL.11 Pytanie 11
Prowadzenie chowu i inseminac…

Pasza, która jest produktem ubocznym w procesie tłoczenia oleju rzepakowego na zimno, występująca w formie płytek i zawierająca około 30-34% białka oraz 9-13% tłuszczu, to

A. młóto
B. makuchy
C. ekspelery
D. śruta poekstrakcyjna
ROL.11 Pytanie 12
Prowadzenie chowu i inseminac…

Rolnik ma obowiązek używać w diecie cieląt paszy zawierającej włókniste komponenty dla zwierząt po ukończeniu

A. 6 tygodnia życia
B. 4 tygodnia życia
C. 8 tygodnia życia
D. 2 tygodnia życia
ROL.11 Pytanie 18
Prowadzenie chowu i inseminac…

Co to jest produkt uboczny uzyskany podczas ekstrakcji oleju z nasion roślin oleistych, który znajduje zastosowanie w karmieniu zwierząt?

A. wywar
B. młóto
C. makuchy
D. otręby
ROL.11 Pytanie 20
Prowadzenie chowu i inseminac…

Wskaż produkt uboczny, który powstaje podczas wytwarzania piwa i jest stosowany w karmieniu bydła.

A. Makuchy
B. Młóto
C. Śruta poekstrakcyjna
D. Ekspelery
ROL.11 Pytanie 21
Prowadzenie chowu i inseminac…

Który składnik paszy dostarcza najwięcej energii?

A. popiół
B. białko
C. tłuszcz
D. włókno
ROL.11 Pytanie 22
Prowadzenie chowu i inseminac…

Najbardziej powszechną metodą przechowywania całych roślin kukurydzy jest

A. suszenie
B. toastowanie
C. kiszenie
D. parowanie
ROL.11 Pytanie 24
Prowadzenie chowu i inseminac…

Wskaż rodzaj paszy o składzie: sucha masa SM 91%, białko ogólne BO 60%, włókno surowe WS 0%?

A. Siano łąkowe
B. Mączka rybna
C. Nasiona soi
D. Ziarno pszenicy
ROL.11 Pytanie 25
Prowadzenie chowu i inseminac…

Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz dzienną dawkę mieszanki treściwej dla jednego tucznika.

Parametry 1 kg mieszanki:
Energia metaboliczna – 12,8 MJ
Białko ogólne – 14,8 %
Dzienne zapotrzebowanie tucznika na energię metaboliczną i białko ogólne:
Energia metaboliczna – 28,2 MJ
Białko ogólne – 325 g

A. 3,0 kg
B. 2,0 kg
C. 2,2 kg
D. 2,5 kg
ROL.11 Pytanie 28
Prowadzenie chowu i inseminac…

Z uwagi na wysoką zawartość substancji antyodżywczych oraz ich działanie zapierające i wzdęciowe w diecie świń, należy unikać podawania większych ilości śruty

A. z pszenicy
B. z jęczmienia
C. z kukurydzy
D. z żyta
ROL.11 Pytanie 29
Prowadzenie chowu i inseminac…

Ile kilogramów preparatu zakwaszającego należy użyć do sporządzenia 500 kg mieszanki pełnoporcjowej dla warchlaków?

Preparat zakwaszający
Dawkowanie na 1 tonę paszy:
- prosięta, warchlaki: 2 kg
- lochy, tuczniki, knury: 1,5 kg

A. 5,0 kg
B. 3,0 kg
C. 0,5 kg
D. 1,0 kg
ROL.11 Pytanie 30
Prowadzenie chowu i inseminac…

Substancje, które są dodawane do pasz w celu zabezpieczenia składników podatnych na utlenianie, takich jak witaminy czy karoteny, to

A. antyoksydanty
B. detoksykanty
C. konserwanty
D. enzymy paszowe
ROL.11 Pytanie 38
Prowadzenie chowu i inseminac…

W dietach dla krów mlecznych ogranicza się ilość pasz mogących wpływać na kolor mleka. Przykładem takich pasz są

A. marchew i buraki ćwikłowe
B. siano łąkowe wraz z słomą jęczmienną
C. ziemniaki i buraki pastewne
D. słoma jęczmienna oraz sianokiszonka z traw
ROL.11 Pytanie 40
Prowadzenie chowu i inseminac…

Prawidłowe warunki kiszenia paszy obejmują następujące elementy:

A. duża ilość białka w roślinach, obecność kwasu mlekowego, warunki tlenowe
B. duża ilość cukru w roślinach, obecność kwasu masłowego, warunki tlenowe
C. duża ilość białka w roślinach, obecność kwasu masłowego, warunki beztlenowe
D. duża ilość cukru w roślinach, obecność kwasu mlekowego, warunki beztlenowe