Filtrowanie pytań
Wykonywanie weterynaryjnych c…
A. Gruźlica
B. Pryszczyca
C. Bruceloza
D. Szelestnica
Wykonywanie weterynaryjnych c…
W dolnej części żołądka u bydła analizuje się ruchy
A. ksiąg
B. jelit
C. płodu
D. żwacza
ROL.12 Pytanie 163
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Metoda referencyjna do identyfikacji włośni Trichinella spiralis w mięsie wymaga użycia jako elementu płynu trawiącego
A. 25% kwasu siarkowego
B. 25% kwasu chlorowodorowego
C. 12% kwasu chlorowodorowego
D. 12% kwasu siarkowego
ROL.12 Pytanie 164
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Celem badania przedubojowego zwierząt rzeźnych jest
A. ocena wartości mięsa zwierzęcia
B. ocena poziomu odżywienia zwierzęcia
C. określenie wartości technologicznej zwierzęcia
D. ustalenie kondycji zdrowotnej zwierzęcia
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Próbki moczu do analiz bakteriologicznych należy zanieść do laboratorium w ciągu
A. 24 godzin, przechowując je w temp. poniżej 0°C
B. 12 godzin, przechowując je w temp. około 15°C
C. 8 godzin, przechowując je w temp. pokojowej
D. 4 godzin, przechowując je w temp. 2-8°C
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Gastroskopia to procedura, która polega na wprowadzeniu endoskopu do
A. odbytu
B. pęcherza
C. żołądka
D. pochwy
ROL.12 Pytanie 167
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Jakie badania laboratoryjne dotyczące produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego wymagają pobierania próbek w warunkach sterylnych?
A. Chemicznych
B. Mikrobiologicznych
C. Organoleptycznych
D. Parazytologicznych
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Na płytce Petriego z agarowym pożywką krwawą przeprowadza się analizę
A. hematologiczną
B. parazytologiczną
C. bakteriologiczną
D. wirusologiczną
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Nacięcia mięśni żwaczy i mięśni skrzydłowych przeprowadza się podczas analizy poubojowej głowy
A. świń powyżej 6 miesiąca życia
B. świń poniżej 6 miesiąca życia
C. bydła powyżej 6 tygodnia życia
D. bydła poniżej 6 tygodnia życia
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Do analiz koproskopowych pobiera się
A. nasienie
B. surowicę
C. kał
D. mocz
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Podczas badania w mięśniach bydła zauważono okrągłe, perłowo-białe pęcherzyki wągrów o średnicy 1 cm, będące formami larwalnymi
A. tasiemca uzbrojonego
B. motylicy wątrobowej
C. tasiemca nieuzbrojonego
D. włośnia spiralnego
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Mikologiczne badania przeprowadza się w celu znalezienia oraz rozpoznania
A. wirusów
B. grzybów
C. bakterii
D. pasożytów
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Na podstawie zamieszczonego wpisu w książeczce można stwierdzić, że pies został uodporniony przeciwko
| Data | Nazwa szczepionki | Seria szczepionki |
|---|---|---|
| 26.06.2013 | xxx DHPL | 211010 |
A. nosówce, wirusowemu zapaleniu wątroby, kaszlowi kenelowemu, leptospirozie.
B. nosówce, parwowirozie, kaszlowi kenelowemu, leptospirozie.
C. wirusowemu zapaleniu wątroby, kaszlowi kenelowemu, parwowirozie, leptospirozie.
D. nosówce, wirusowemu zapaleniu wątroby, parwowirozie, leptospirozie.
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Wzrost stężenia mocznika oraz kreatyniny w surowicy krwi może wskazywać na chorobę
A. nerek
B. trzustki
C. wątroby
D. śledziony
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Podczas badania trawieńca u bydła, należy zbadać okolicę
A. pachowej lewej
B. prawej zażebrowej
C. zapępkowej
D. lewej słabizny
ROL.12 Pytanie 176
Wykonywanie weterynaryjnych c…
W jakiej temperaturze należy przechowywać próbki mleka do badań bakteriologicznych?
A. poniżej 0°C
B. około 15°C
C. od 6°C do 10°C
D. od 1°C do 5°C
Wykonywanie weterynaryjnych c…
U zwierzęcia po urazie zaobserwowano rozszerzone, niereagujące na światło źrenice oraz brak odruchu rogówkowego. Jakie jest rokowanie w tej sytuacji?
A. złe
B. ostrożne
C. dobre
D. wątpliwe
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Badanie serca bydła po ubiciu ma na celu identyfikację
A. włośnicy
B. motylicy
C. wągrzycy
D. różycy
ROL.12 Pytanie 179
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Ile litrów reagentu trawiącego powinno się przygotować do analizy próbki zbiorczej składającej się z 49 próbek mięśni o masie jednego grama, korzystając z metody wytrawiania próbki zbiorczej przy użyciu mieszania magnetycznego?
A. 1,0 l
B. 0,5 l
C. 1,5 l
D. 3,0 l
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Nadzór dotyczący brucelozy obejmuje
A. ptactwo
B. konie
C. świnie
D. bydło
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Zastosowanie refraktometru do analizy moczu umożliwia ustalenie
A. liczby nabłonków w moczu
B. zrównoważenia kwasowo-zasadowego moczu
C. ciężaru właściwego moczu
D. występowania kryształów w moczu
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Jaka jest prawidłowa temperatura ciała dorosłej owcy?
A. 38,5-40,0°C
B. 40,5-42,0°C
C. 35,5-36,0°C
D. 36,0-36,5°C
ROL.12 Pytanie 183
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Podczas analizy próbek mięsa pod kątem obecności larw włośni, stosując metodę wytrawiania, temperatura roztworu trawiącego powinna wynosić
A. od 12°C do 15°C
B. od 50°C do 55°C
C. od 44°C do 46°C
D. od 20°C do 25°C
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Badanie, które pozwala na diagnozowanie chorób stawu, nazywa się
A. artroskopią
B. kolonoskopią
C. gastroskopią
D. laparoskopią
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Jakie elementy są analizowane w badaniu biochemicznym?
A. elektrolity
B. liczba erytrocytów
C. krwinki białe
D. pasożyty wewnątrzkrwinkowe
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Wirusowa choroba psów, której objawy obejmują napady szału, nasilone reakcje na bodźce zewnętrzne, nadmierną produkcję śliny, uszkodzenie mięśni żuchwy oraz przełyku, a także chwiejną postawę, śpiączkę, drgawki, ogólną dezorientację, nadwrażliwość na światło i problemy z zatrzymywaniem wody to
A. tężec
B. parwowiroza
C. wścieklizna
D. nosówka
ROL.12 Pytanie 187
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Rozpuszczalnik używany do analizy mięsa w poszukiwaniu włośni składa się z:
A. wody, pepsyny, kwasu azotowego
B. wody, pepsyny, kwasu siarkowego
C. wody, podpuszczki, kwasu solnego
D. wody, pepsyny, kwasu solnego
Wykonywanie weterynaryjnych c…
W jakim badaniu diagnostycznym wykorzystuje się promieniowanie X?
A. EKG
B. MR
C. USG
D. TK
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Który z wymienionych w tabeli gatunków zwierząt ma błędnie wpisane parametry ogólne?
| Gatunek zwierzęcia | Temperatura | Tętno | Oddechy |
|---|---|---|---|
| koń dorosły | 38,5 – 39,5°C | 45 – 50 | 16 – 30 |
| pies | 37,5 – 39°C | 60 – 140 | 15 – 20 |
| bydło dorosłe | 38 – 39°C | 40 – 60 | 10 – 20 |
| świnia | 38 – 40°C | 60 – 70 | 8 – 18 |
A. Pies.
B. Bydło.
C. Koń.
D. Świnia.
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Jaką ma etiologię nużyca?
A. pasożytniczą
B. bakteryjną
C. grzybiczą
D. wirusową
ROL.12 Pytanie 191
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Temperatura płynu wytrawiającego, stosowanego do analizy mięsa w celu wykrycia włośni, powinna wynosić
A. 32-36°C
B. 44-46°C
C. 40-42°C
D. 36-38°C
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Jakie organizmy przenoszą myksomatozę u królików?
A. komary
B. ślimaki
C. muchy
D. gzy
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Jak można zdiagnozować obecność kamieni w pęcherzu moczowym u kota?
A. EEG
B. EKG
C. EMG
D. USG
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Nierównomierne tempo pracy serca określa się mianem
A. arytmii
B. bradykardii
C. tachykardii
D. miokardii
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Trichogram to analiza mikroskopowa
A. włosów
B. tkanki mięśniowej.
C. płynów ustrojowych.
D. plazmy.
ROL.12 Pytanie 196
Wykonywanie weterynaryjnych c…
W ramach kontroli właścicielskiej w kierunku pałeczek Salmonella i Campylobacter konieczne jest pobieranie próbek z tusz
A. wieprzowych
B. wołowych
C. końskich
D. brojlerów
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Standardowe badanie przedubojowe obejmuje
A. pobranie próbek do badań bakteriologicznych
B. rozpoznanie wysokiej ciąży
C. ocenę wskaźników krwi
D. osłuchanie szmerów oddechowych
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Scyntygrafia to technika obrazowania stosowana w medycynie nuklearnej, która polega na podawaniu do organizmu substancji chemicznych, zazwyczaj farmaceutyków oznakowanych
A. radioizotopami
B. węglem
C. związkami jodu
D. związkami baru
Wykonywanie weterynaryjnych c…
Morfologię przeprowadza się na
A. surowicy
B. osoczu
C. krwi pełnej
D. supernatancie
Wykonywanie weterynaryjnych c…
U zdrowego psa do analizy dostępne są węzły chłonne
A. podkolanowe i podbiodrowe
B. podkolanowe oraz pachowe dodatkowe
C. podżuchwowe oraz podbiodrowe
D. podżuchwowe oraz podkolanowe