Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji pszczel…
A. warrozy.
B. kiślicy.
C. amebiozy.
D. nosemozy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Podstawową cechą decydującą o wartości użytkowej pszczół jest
A. kolor wosku.
B. wydajność miodowa i woskowa.
C. mała skłonność do rabunku.
D. trzymanie się plastrów.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Co wpływa na wybór larw do przekładania?
A. Data złożenia jajeczka przez matkę.
B. Obfitość zapasów miodu wokół komórek z larwami.
C. Wielkość i kształt larwy.
D. Obfitość pierzgi wokół komórek z larwami.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jakie są objawy zgnilca amerykańskiego?
A. Zmiany na zasklepach komórek z martwym czerwiem.
B. Wypadanie szczecinek.
C. Drżenia skrzydełek pszczół lotnych.
D. Zaburzenia lokomocyjne.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Podczas pierwszego przeglądu wiosennego pszczelarz stwierdził w gnieździe rodziny pszczelej za małą ilość pokarmu węglowodanowego. Czym powinien uzupełnić brakujący pokarm?
A. Cukrem pudrem.
B. Ciastem miodowo-cukrowym.
C. Syropem cukrowym.
D. Nektarem.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jeżeli pszczoły oblepiają kitem siatkę klateczki, w której poddawana jest nowa matka to należy
A. przejrzeć gniazdo w celu usunięcia mateczników.
B. usunąć kit z klateczki.
C. usunąć z ula klateczkę z matką.
D. wypuścić matkę do gniazda.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Oblicz ile kilogramów miodu na dobę zużyje podczas karmienia czerwiu rodzina ważący 2 kg, jeżeli rodzina o wadze 1 kg zużywa do tego celu 0,09 kg na dobę.
A. 0,09 kg
B. 0,18 kg
C. 1,00 kg
D. 2,00 kg
Prowadzenie produkcji pszczel…
Czym powinny odżywiać się robotnice przed okresem wypacania, aby miały silnie rozwinięte gruczoły woskowe?
A. Miodem.
B. Kandem.
C. Syropem.
D. Pyłkiem.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który produkt wytwarzany jest w gruczole gardzielowym pszczoły?
A. Kit.
B. Mleczko.
C. Pierzga.
D. Wosk.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Kiedy należy wprowadzić młodą matkę do rodziny pszczelej?
A. Tuż po wyrojeniu.
B. W obecności matki czerwiącej.
C. Kilka dni po osieroceniu rodziny, bez przeglądu gniazda.
D. Do 6 godz. od momentu usunięcia starej matki, bez ponownego przeglądania gniazda.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jesienne uzupełnianie zapasów zimowych syropem cukrowym powinno zakończyć się nie później niż
A. 10 października
B. 30 października.
C. 30 sierpnia.
D. 20 września.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której choroby pszczół dotyczą objawy przedstawione na ilustracji?

A. Zatrucia pyłkiem.
B. Grzybicy wapiennej.
C. Grzybicy kamiennej.
D. Zgnilca amerykańskiego.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z wymienionych właściwości jest podstawową cechą świadczącą o jakości matki pszczelej?
A. Liczba plastrów z czerwiem.
B. Wygląd czerwiu na plastrze.
C. Zachowanie się pszczół w gnieździe.
D. Liczba plastrów zajętych przez pszczoły.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który z wymienionych czynników nie ma bezpośredniego wpływu na powodzenie wychowu wartościowych matek pszczelich?
A. Wiek larw hodowlanych.
B. Liczba młodych pszczół w rodzinie wychowującej.
C. Zdrowotność rodziny wychowującej.
D. Rodzaj klateczek do izolowania mateczników.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Które z wymienionych osobników pszczelich są w normalnych warunkach karmione tylko czystym mleczkiem pszczelim?
A. Larwy robotnic i trutni do 3 dnia życia.
B. Trutnie przez całe życie.
C. Larwy robotnic i trutni do 16 dnia życia.
D. Robotnice przez całe życie.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na rysunku przedstawiono kwiaty

A. wierzby.
B. głogu.
C. berberysu.
D. lipy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której rasy pszczół dotyczy zamieszczony opis?
| Osobniki należące do tej rasy są najmniejsze spośród występujących w Polsce pszczół. Ciało mają pokryte szarobiałym owłosieniem. Są łagodne, mają najmniejszą skłonność do rojenia, miód sklepią na mokro, silnie klują gniazdo, ul trzymają niezbyt czysto. Cechuje je duża skłonność do rabunku. Posiadają najdłuższe języczki dzięki czemu są cenione jako dobre zapylaczki. |
A. Włoskiej.
B. Środkowoeuropejskiej.
C. Kaukaskiej.
D. Krainskiej.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który zabieg należy wykonać w rodzinie pszczelej posiadającej czerw przedstawiony na ilustracji?

A. Ścieśnić gniazdo.
B. Wymienić matkę.
C. Usunąć czerw.
D. Podzielić rodzinę.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Najkorzystniejszą porą do prowadzenia wychowu matek jest okres między
A. czerwcem a połową lipca.
B. wrześniem a połową października.
C. kwietniem a połową maja.
D. lutym a połową marca.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Podgatunek pszczoły Apis mellifera sicula zaliczany jest do pszczół
A. środkowoeuropejskich.
B. orientalnych.
C. afrykańskich.
D. bałkańskich.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jakiej proporcji powinno stosować się syrop cukrowy do podkarmiania pobudzającego?
A. 1:2
B. 3:1
C. 1:1
D. 3:2
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który typ aparatu gębowego występuje u pszczół?
A. Kłująco-ssący.
B. Ssący.
C. Gryzący.
D. Gryząco-ssący.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z wymienionych cech pszczół jest ich podstawową cechą użytkową?
A. Zachowanie się na plastrze.
B. Sklepianie miodu na sucho lub mokro.
C. Miodność.
D. Czerwienie matki.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z wymienionych ras pszczół charakteryzuje się jednolitym ziemisto-ciemnobrązowym ubarwieniem ciała, krótkim języczkiem, dużą skłonnością do żądlenia, płochliwością na plastrze oraz dobrą zimotrwałością?
A. Włoska.
B. Kaukaska.
C. Kraińska.
D. Środkowoeuropejska.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który szkodnik jest przedstawiony na ilustracji?

A. Mszyca kapuściana.
B. Słodyszek rzepakowy.
C. Pryszczarek kapustnik.
D. Chowacz czterozębny.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Typowym szkodnikiem miodu jest
A. mącznik młynarek.
B. trojszyk ciemny.
C. roztoczek suszowy.
D. motylica mniejsza.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jakim stadium rozwoju matki pszczelej nie należy robić żadnych przeglądów w rodzinie wychowującej?
A. Larwy przędzącej.
B. Larwy zwiniętej.
C. Poczwarki.
D. Przedpoczwarki.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Pszczoła kaukaska zaliczana jest do grupy pszczół
A. orientalnych.
B. bałkanów.
C. ciemnych z północnej Afryki.
D. ciemnych z północnej Europy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której metody tworzenia rodzin pszczelich dotyczy opis?
| Z kilku rodzin pszczelich należy odebrać po 1-2 plastry z czerwiem na wygryzieniu, a także plastry z miodem i pierzgą oraz odsiadującymi je pszczołami. Po przewiezieniu ula na nowe pasieczysko należy podać matecznik na wygryzieniu lub nieunasiennioną matkę pszczelą. |
A. Dzielenia na pół lotu.
B. Zsypańców.
C. Z dwóch trzecia.
D. Składańców.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który z rysunków przedstawia matkę pszczelą?

A. D.
B. B.
C. C.
D. A.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jakiej rasy pszczół dotyczy opis?
| Należą do najmniejszych pszczół europejskich lecz posiadają najdłuższy języczek 6,7-7,3 mm. Są bardzo łagodne, podczas przeglądów dobrze trzymają się plastrów. Posiadają zdolność szybkiego wyszukiwania nowych pożytków. Pszczoły te wykazują dużą skłonność do rabunków, ale własnego gniazda bronią bardzo energicznie. Wyjątkowo mocno kitują gniazdo i wylot. |
A. Kaukaskiej.
B. Środkowoeuropejskiej.
C. Kraińskiej.
D. Włoskiej.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Ilustracja przedstawia siedlisko/domek dla jednego z gatunków pszczoły samotnicy. Jaki to gatunek?

A. Kornutka.
B. Murarka ogrodowa.
C. Spójnica lucernowa.
D. Pszczolinka.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Zadaniem pracy hodowlanej w pszczelarstwie jest
A. zwiększenie liczebności pogłowia pszczół w pasiece.
B. doskonalenie pogłowia pszczół.
C. zapobieganie rójkom w pasiece.
D. tworzenie odkładów na sprzedaż.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Narząd wzroku pszczoły zbudowany jest z oka
A. stereoskopowego.
B. skrzelowego.
C. bocznego i złożonego.
D. złożonego i prostego.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W celu ułatwienia odnalezienia wejścia do ula pszczoły oznaczają pobliże ula wydzieliną. W którym gruczole powstaje ta wydzielina?
A. Zapachowym.
B. Rektalnym.
C. Kieszonkowym.
D. Żuwaczkowym.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Których plastrów należy użyć do utworzenia 5-ramkowego startera wg Hodowli Pszczół J. Wilde i J. Prabuckiego?
A. Plastra z czerwiem krytym, dwóch z czerwiem otwartym, plastra z zapasem miodu i plastra z pierzgą.
B. Plastra z zapasem miodu, plastra z pierzgą i plastra z czerwiem otwartym.
C. Dwóch plastrów z czerwiem krytym i dwóch plastrów z zapasem miodu.
D. Plastra z pierzgą i dwóch plastrów z zapasem miodu.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który z wymienionych zabiegów powinien być zastosowany w celu uniknięcia zaparzenia rodzin pszczelich w czasie transportu na pożytek?
A. Dostawienie korpusu z pustymi plastrami nad powałkę.
B. Usunięcie kraty odgrodowej.
C. Dodanie nadstawek z plastrami wypełnionymi miodem.
D. Dostawienie kolejnego korpusu z pustymi plastrami pod powałkę.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Które pszczoły zaliczane są do grupy pszczół orientalnych?
A. Kaukaskie.
B. Kraińskie.
C. Macedońskie.
D. Włoskie.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który plaster należy dodać do ula, jeżeli po otwarciu słychać głośne buczenie (płacz) pszczół, a w plastrach brak czerwiu (jajeczek)?
A. Z czerwiem na wygryzieniu.
B. Z obsiadującymi pszczołami.
C. Z jednodniowymi larwami.
D. Z czerwiem zasklepionym.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaką minimalną ilość pszczół powinna liczyć rodzina pszczela na początku maja, aby można było uznać ją za silną?
A. Ok. 20 tys.
B. Ok. 10 tys.
C. Ok. 80 tys.
D. Ok. 40 tys.