Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.05 Pytanie 42
Organizacja i prowadzenie prz…

Wytwórnia przetworów mięsnych postanowiła wesprzeć finansowo organizowane przez Stowarzyszenie Producentów Trzody Chlewnej Święto Wieprzowiny. Jakie to działanie marketingowe?

A. franchising
B. sponsoring
C. transport
D. wymiana
Organizacja i prowadzenie prz…

Jakie narzędzie powinno być wykorzystane w promocji sprzedaży danego produktu?

A. Artykuły sponsorowane w magazynie dla kobiet
B. Próbki produktu, drugi produkt 50% gratis
C. Kartki z życzeniami świątecznymi dla lojalnych klientów
D. Reklama w lokalnych gazetach i stacjach radiowych
Organizacja i prowadzenie prz…

Firma rozpoczęła dystrybucję specjalistycznego preparatu do pielęgnacji wymion krów mlecznych. Postanowiono, że w fazie wprowadzania produktu na rynek firma skoncentruje się na nawiązywaniu kontaktów z gospodarstwami zajmującymi się chowem bydła mlecznego. Firma zastosowała marketing

A. wielopoziomowy
B. internetowy
C. bezpośredni
D. szeptany
Organizacja i prowadzenie prz…

Rolnik sprzedaje swoje plony przedsiębiorcy, który je standaryzuje i odsprzedaje do zakładów przetwórczych. Jaką formę działalności gospodarczej to reprezentuje?

A. wytwórcza
B. reklamowa
C. handlowa
D. świadcząca usługi
Organizacja i prowadzenie prz…

Wymienione czynności występują w technologii produkcji

Wykaz czynności:
  • obłuskiwanie
  • sortowanie
  • obtaczanie
  • rozdrabnianie
  • polerowanie
  • sortowanie produktu końcowego.

A. mąki.
B. kaszy.
C. makaronu.
D. płatków.
Organizacja i prowadzenie prz…

Z danych w tabeli wynika, że twaróg zapakowany próżniowo można maksymalnie przechowywać w lodówce

Wpływ sposobu pakowania na trwałość produktów przechowywanych w lodówce
Artykuły spożywcze w lodówce (+5°C / +2°C)Trwałość produktów niezapakowanych
próżniowo
Trwałość produktów zapakowanych
próżniowo
dziczyzna2-3 dni30-40 dni
wołowina3-4 dni30-40 dni
drób2-3 dni6-9 dni
Cała ryba1-3 dni4-5 dni
Twardy ser15-20 dni40-60 dni
Twaróg5-7 dni13-15 dni
Surowe warzywa5 dni18-20 dni
Świeże zioła2-3 dni7-14 dni
Świeże owoce3-7 dni8-25 dni
Desery5 dni10-18 dni
Ugotowane makarony2-3 dni8-12 dni
Ugotowane zupy2-3 dni8-12 dni
Ugotowane risotto2-3 dni8-12 dni
Pieczone mięso2-3 dni8-12 dni

A. 13-15 dni.
B. 4-5 dni.
C. 5-7 dni.
D. 8-12 dni.
Organizacja i prowadzenie prz…

Osoba prowadząca działalność gospodarczą specjalizuje się w przerobie owoców jagodowych. Propozycję zakupu surowców powinna wysłać do wytwórców

A. winogron, brzoskwiń, wiśni
B. czarnego bzu, jarzębiny, śliwek
C. truskawek, malin, borówek, aronii
D. jabłek, gruszek, moreli