Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Laboratoryjny stół powinien być zaopatrzony w instalację gazową oraz

A. elektryczną, próżniową oraz hydrantową
B. elektryczną oraz chłodniczą
C. elektryczną i wodociągowo-kanalizacyjną
D. wodociągową i grzewczą
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Sód powinien być przechowywany

A. w szczelnie zamkniętym pojemniku pod warstwą chloroformu
B. w pojemniku z dowolnym zamknięciem pod warstwą nafty
C. w pojemniku z dowolnym zamknięciem pod warstwą chloroformu
D. w szczelnie zamkniętym pojemniku pod warstwą nafty
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Etykiety chemikaliów zawierają zwroty H, które informują o rodzaju zagrożenia. Cyfra "3" pojawiająca się po literze "H" w oznaczeniu, definiuje rodzaj zagrożenia?

A. fizyczne
B. dla środowiska
C. chemiczne
D. dla człowieka
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Komora przeszklona w formie dużej szafy, wyposażona w wentylator, która zapobiega wydostawaniu się szkodliwych substancji do atmosfery laboratorium oraz chroni przed pożarami i eksplozjami, to

A. urządzenie do sterylizacji
B. komora laminarna
C. zespół powietrzny
D. dygestorium
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby przeprowadzać ręczną obróbkę szkła w laboratorium, konieczne jest posiadanie okularów ochronnych oraz rękawic.

A. zapewniające izolację termiczną
B. zwykłe gumowe
C. chroniące przed substancjami chemicznymi
D. płócienne
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jakie są zalecenia dotyczące postępowania z odpadowymi roztworami kwasów oraz zasad?

A. Roztwory kwasów i zasad można umieścić bez neutralizacji w tym samym pojemniku, gdzie będą się wzajemnie neutralizowały
B. Roztwory kwasów i zasad należy mocno zagęścić i zobojętnić stężonymi roztworami NaOH oraz HCl, aby uzyskać odpady w postaci stałych soli
C. Roztwory kwasów i zasad należy rozcieńczyć, zobojętnić zgodnie z procedurą, a następnie umieścić w osobnych pojemnikach
D. Roztwory kwasów i zasad można wylewać do kanalizacji, przepłukując silnym strumieniem wody w celu maksymalnego rozcieńczenia
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Związki chromu(VI) oddziałują negatywnie na środowisko, ponieważ

A. powodują nadmierny wzrost roślinności w zbiornikach wodnych
B. wykazują toksyczne działanie na organizmy żywe
C. stanowią główną przyczynę korozji urządzeń technicznych w wodzie
D. prowadzą do zakwaszenia wód
CHM.03 Pytanie 53
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jakim kolorem oznacza się instalację gazową w laboratorium analitycznym?

A. żółtym
B. czerwonym
C. niebieskim
D. zielonym
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Laboratoryjna apteczka powinna zawierać m.in.

A. adrenalinę, bandaż, wodę utlenioną
B. gazę opatrunkową, wodę utlenioną, plaster
C. alkohol etylowy, perhydrol, płyn Lugola
D. bandaż, watę higroskopijną, gips
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Resztki szkła, osadników czy inne odpady stałe powstałe w laboratorium analitycznym powinny być umieszczone

A. w pojemnikach na odpady komunalne
B. w kartonowych opakowaniach
C. w szklanych słoikach z plastikowym wieczkiem
D. w workach z polietylenu i oznaczyć zawartość
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Wszystkie pojemniki z odpadami, zarówno stałymi, jak i ciekłymi, które są przekazywane do służby zajmującej się utylizacją, powinny być opatrzone informacjami

A. o nazwie wytwórcy oraz dacie zakupu
B. o jak najbardziej dokładnym składzie tych odpadów
C. o dacie i godzinie przekazania
D. o rodzaju analizy, do której były używane
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Roztwór amoniaku o stężeniu 25% nie powinien być trzymany

A. w pobliżu otwartego ognia.
B. z dala od źródeł ciepła i promieni słonecznych.
C. w butelce z ciemnego szkła.
D. pod sprawnie działającym wyciągiem.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Które z poniższych działań należy wykonać przed rozpoczęciem pracy z nowym szkłem laboratoryjnym?

A. Przetrzeć szkło suchą szmatką
B. Włożyć szkło do zamrażarki na 30 minut
C. Dokładnie umyć, wypłukać wodą destylowaną i wysuszyć
D. Ogrzać szkło w suszarce do 200°C bez mycia
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby uniknąć trwałego połączenia szlifowanych części sprzętu laboratoryjnego, co należy zrobić?

A. przed połączeniem wypłukać szlify acetonem
B. przed połączeniem nałożyć na szlify wazelinę
C. dokładnie oczyścić i osuszyć sprzęt
D. przed połączeniem nałożyć na szlify glicerynę
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Określ, jakie informacje powinny być zarejestrowane w ewidencji wydania substancji niebezpiecznych, stosowanych w badaniach laboratoryjnych?

A. Ilości wydane, stan magazynowy, imię i nazwisko osoby, której przekazano substancję
B. Metoda wydania, imię i nazwisko osoby wydającej
C. Data ważności, forma substancji
D. Liczba przeprowadzonych prób z użyciem tej substancji, data wydania
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Którego z poniższych naczyń laboratoryjnych nie powinno się używać do podgrzania 100 cm3wody?

A. Kolby miarowej o pojemności 100 cm3
B. Zlewki o pojemności 200 cm3
C. Kolby stożkowej o pojemności 200 cm3
D. Zlewki o pojemności 150 cm3
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W przypadku kontaktu ze stężonym roztworem zasady, co należy zrobić jak najszybciej?

A. skorzystać z amoniaku
B. polać 3% roztworem wody utlenionej
C. zmyć bieżącą wodą
D. zastosować 5% roztwór wodorowęglanu sodu
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Nie należy podgrzewać cieczy w szczelnie zamkniętych pojemnikach, ponieważ

A. istnieje ryzyko zalania palnika
B. może wystąpić niebezpieczeństwo zgaszenia płomienia
C. wzrost ciśnienia może spowodować wybuch
D. może to zwiększyć jej toksyczność
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Który sposób przechowywania próbek żywności jest niezgodny z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia?

Fragment Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego
(...)
Zakład przechowuje próbki, przez co najmniej 3 dni, licząc od chwili, kiedy cała partia została spożyta w miejscu wyłącznym właściwym do tego celu oraz w warunkach zapewniających utrzymanie temperatury +4°C lub niższej, w zależności od przechowywanego produktu.
Miejsce przechowywania próbek musi być tak zabezpieczone, aby dostęp do niego posiadał tylko kierujący zakładem lub osoba przez niego upoważniona.

A. Przechowywanie w specjalnie do tego celu wyznaczonym miejscu, do którego dostęp posiada kierownik zakładu lub osoba przez niego upoważniona.
B. Przechowywanie w temperaturze maksymalnej +4°C.
C. Przechowywanie przez co najmniej 3 dni od czasu spożycia całej partii żywności.
D. Przechowywanie przez maksymalnie 3 dni od czasu pobrania próbek.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na etykietach substancji chemicznych można znaleźć oznaczenia literowe R i S (zgodnie z regulacjami CLP: H i P), które wskazują

A. na ryzyko wystąpienia zagrożeń i zasady postępowania z nimi
B. na obecność zanieczyszczeń oraz metody ich usuwania
C. na pojemność oraz skład opakowania
D. na ilość domieszek w składzie oraz datę przydatności
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W wypadku oblania skóry kwasem mrówkowym należy

Wyciąg z karty charakterystyki
Skład: kwas mrówkowy 80%, woda 11-20%
Pierwsza pomoc.
Po narażeniu przez drogi oddechowe. Natychmiast wezwać lekarza.
Po kontakcie ze skórą. Zanieczyszczoną skórę natychmiast przemyć dużą ilością wody.

A. zastosować na skórę mydło w płynie.
B. polać skórę środkiem zobojętniającym.
C. podać do picia dużą ilość schłodzonej wody.
D. przemyć skórę dużą ilością wody.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Do pojemników na odpady stałe, które są przeznaczone do utylizacji, nie można wprowadzać bezpośrednio cyjanków oraz związków kompleksowych zawierających jony cyjankowe z powodu

A. uwalniania związków o drażniącym zapachu
B. powolnego rozkładu związków
C. zajścia nagłej, egzotermicznej reakcji
D. produkcji toksycznych par lub gazów
CHM.03 Pytanie 75
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jakim kolorem zazwyczaj oznacza się przewody w instalacji gazowej w laboratorium?

A. zielonym
B. szarym
C. niebieskim
D. żółtym
CHM.03 Pytanie 76
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W przypadku rozlania żrącego odczynnika chemicznego na skórę pierwszym poprawnym działaniem jest:

A. Natychmiastowe spłukanie miejsca kontaktu dużą ilością wody
B. Pocieranie miejsca kontaktu papierowym ręcznikiem
C. Zaklejenie miejsca plastrem
D. Posypanie miejsca solą kuchenną