Filtrowanie pytań
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
A. pipetę jednomiarową o pojemności 20 cm3
B. cylinder miarowy o pojemności 25 cm3
C. pipetę wielomiarową o pojemności 25 cm3
D. pipetę jednomiarową o pojemności 10 cm3
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
W urządzeniu Soxhleta wykonuje się
A. ługowanie
B. dekantację
C. krystalizację
D. sublimację
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Symbol "In" znajduje się na
A. pipetach i oznacza sprzęt kalibrowany "na wylew"
B. kolbach miarowych i wskazuje na sprzęt kalibrowany "na wylew"
C. biuretach i oznacza sprzęt kalibrowany "na wlew"
D. kolbach miarowych i wskazuje na sprzęt kalibrowany "na wlew"
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Aby odcedzić galaretowaty osad, konieczne jest użycie sączka
A. sztywny
B. średni
C. utwardzony
D. miękki
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Instrukcja dotycząca przygotowania wzorcowego roztworu NaCl
 0,8242 g NaCl, które wcześniej wysuszono w temperaturze 140 °C do stałej masy, należy rozpuścić w kolbie miarowej o pojemności 1 dm3 w wodzie podwójnie destylowanej, a następnie uzupełnić do kreski tym samym rodzajem wody.
 Z treści instrukcji wynika, że odpowiednio skompletowany sprzęt wymagany do sporządzenia wzorcowego roztworu NaCl, oprócz naczynia wagowego, powinien zawierać
A. wagę analityczną o precyzji ważenia 0,0001 g oraz kolbę miarową o pojemności 1000 cm3
B. wagę laboratoryjną o precyzji ważenia 0,001 g oraz kolbę miarową o pojemności 1000 cm3
C. wagę analityczną o precyzji ważenia 0,0001 g oraz kolbę miarową o pojemności 100 cm3
D. wagę laboratoryjną o precyzji ważenia 0,001 g oraz kolbę miarową o pojemności 100 cm3
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
W trakcie pobierania próbek wody, które mają być analizowane pod kątem składników podatnych na rozkład fotochemiczny, należy
A. dodać do próbek roztwór H3PO4 w celu zakwaszenia
B. stosować opakowania nieprzezroczyste
C. obniżyć temperaturę próbek do 10oC
D. wykorzystywać pojemniki z jasnego szkła z dokładnie dopasowanym korkiem
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Błąd związany z odczytem poziomu cieczy w kolbie miarowej, spowodowany niewłaściwą pozycją oka w stosunku do skali, nazywany jest błędem
A. losowym
B. dokładności
C. paralaksy
D. instrumentalnym
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Na podstawie informacji zawartej na pipecie, została ona skalibrowana na
A. zimno.
B. gorąco.
C. wylew.
D. wlew.
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Który zestaw zawiera niezbędne urządzenia laboratoryjne do przygotowania 10% (m/m) roztworu NaCl?
A. Waga laboratoryjna, cylinder miarowy, kolba miarowa, szkiełko zegarkowe
B. Waga laboratoryjna, kolba miarowa, naczynko wagowe, palnik
C. Waga laboratoryjna, zlewka, cylinder miarowy, palnik
D. Waga laboratoryjna, zlewka, cylinder miarowy, naczynko wagowe
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Naczynia miarowe, skalibrowane "na wlew" (IN) to:
A. kolby destylacyjne
B. pipety jednomiarowe o obj. 25 cm3
C. kolby miarowe
D. biurety
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Do przechowywania zamrożonych próbek wody stosuje się naczynia wykonane
A. z polietylenu
B. ze szkła sodowego
C. ze szkła krzemowego
D. ze szkła borokrzemowego
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Aby uzyskać drobnokrystaliczny osad BaSO4, należy wykonać poniższe kroki:
 Do zlewki wlać 20 cm3 roztworu BaCl2, następnie dodać 100 cm3 wody destylowanej oraz kilka kropli roztworu HCl. Zawartość zlewki podgrzać na łaźni wodnej, a potem, ciągle mieszając, dodać 35 cm3 roztworu H2SO4.
 Mieszaninę ogrzewać na łaźni wodnej przez 1 godzinę. Osad odsączyć i przepłukać kilkakrotnie gorącą wodą zakwaszoną kilkoma kroplami roztworu H2SO4.
 Według przedstawionej procedury, do uzyskania osadu BaSO4 potrzebne są:
A. zlewka, cylindry miarowe o pojemności 25, 50 i 100 cm3, palnik, trójnóg, zestaw do sączenia, sączek "miękki"
B. zlewka, cylindry miarowe o pojemności 25, 50 i 100 cm3, łaźnia wodna, zestaw do sączenia, sączek "twardy"
C. zlewka, cylindry miarowe o pojemności 50 i 100 cm3, pipeta jednomiarowa o pojemności 20 cm3, łaźnia wodna, bagietka, zestaw do sączenia, sączek "twardy"
D. zlewka, pipeta wielomiarowa o pojemności 25 cm3, cylindry miarowe o pojemności 50 i 100 cm3, łaźnia wodna, bagietka, zestaw do sączenia, sączek "miękki"
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Zgłębniki o konstrukcji przypominającej świder są wykorzystywane do pobierania próbek różnych materiałów
A. płynnych
B. sypkich
C. półpłynnych
D. ciastowatych
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Aspirator jest urządzeniem wykorzystywanym do pobierania próbek
A. wody
B. gleby
C. ścieków
D. powietrza
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Z podanych w tabeli danych wybierz sprzęt potrzebny do zmontowania zestawu do destylacji z parą wodną. 
 
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 
| manometr | kociołek miedziany | chłodnica powietrzna | kolba destylacyjna | odbieralnik | 
A. 1,2,3
B. 2,3,5
C. 2,4,5
D. 1,3,4
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Jakim narzędziem dokonuje się poboru próbki wody?
A. czerpaka.
B. przelewki.
C. odbieralnika.
D. pływaka.
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
W parownicy porcelanowej, w której znajduje się 2,5 g naftalenu, umieść krążek bibuły z niewielkimi otworami oraz odwrócony lejek szklany. Zatyczkę lejka zrób z korka z waty. Parownicę umieść w płaszczu grzejnym. Po delikatnym ogrzaniu parownicy, pary substancji przechodzą przez otwory w bibule i kondensują na wewnętrznych ściankach lejka... Powyższy opis dotyczy metody oczyszczania naftalenu przez
A. ługowanie
B. krystalizację
C. sublimację
D. resublimację
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Zestaw do filtracji nie zawiera
A. kolby miarowej
B. szklanej bagietki
C. szklanego lejka
D. metalowego statywu
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Który z poniższych sposobów homogenizacji próbki jest najbardziej odpowiedni do przygotowania próbki gleby do analizy chemicznej?
A. Suszenie gleby przed pobraniem próbki bez mieszania
B. Pobranie losowego fragmentu bez rozdrabniania
C. Dokładne wymieszanie i rozdrobnienie całej próbki
D. Przesianie gleby przez sitko o dużych oczkach bez mieszania
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Po zakończeniu pomiarów pH, elektrody powinny być przepłukane
A. roztworem chlorku potasu
B. wodą destylowaną z dodatkiem roztworu wzorcowego
C. wodą destylowaną
D. roztworem buforowym o ustalonym pH
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Oblicz, ile moli gazu można zebrać w pipecie gazowej o pojemności 500 cm3, jeśli gaz będzie gromadzony w warunkach normalnych. (W normalnych warunkach jeden mol gazu ma objętość 22,4 dm3)
A. 0,200 mola
B. 0,022 mola
C. 0,002 mola
D. 0,100 mola
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Aby oddzielić galaretowaty osad typu Fe(OH)3 od roztworu, jaki sączek należy zastosować?
A. twardy
B. średni
C. częściowy
D. miękki
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Instalacja, do której należy podłączyć palnik, powinna być pokryta farbą w kolorze
A. żółtym
B. zielonym
C. niebieskim
D. szarym
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Jaka minimalna pojemność powinna mieć miarka, aby jednorazowo zmierzyć 60,0 cm3 wody?
A. 100 cm3
B. 50 cm3
C. 250 cm3
D. 25 cm3
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Na rysunku przedstawiono wagę

A. precyzyjną.
B. hydrostatyczną.
C. automatyczną.
D. mikroanalityczną.
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Nie należy używać do czyszczenia szklanych naczyń laboratoryjnych
A. alkoholowego roztworu NaOH
B. piasku oraz ściernych detergentów
C. stężonego kwasu siarkowego(VI) technicznego
D. mydlanego roztworu
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Średnia masa wody wypływająca z pipety o deklarowanej pojemności 25 cm3, w temperaturze 25°C wynosi 24,80 g. Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli wskaż wartość poprawki kalibracyjnej dla tej pipety. 
 
| Masa wody zajmującej objętość 1 dm3 w zależności od temperatury pomiaru | |
|---|---|
| Temperatura °C  | Masa wody g  | 
| 20 | 997,17 | 
| 21 | 997,00 | 
| 22 | 996,80 | 
| 23 | 996,59 | 
| 24 | 996,38 | 
| 25 | 996,16 | 
| 26 | 995,93 | 
| 27 | 995,69 | 
| 28 | 995,45 | 
| 29 | 995,18 | 
| 30 | 994,92 | 
A. 0,16 ml
B. 0,18 ml
C. 0,25 ml
D. 0,10 ml
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Sączków o najmniejszych średnicach, nazywanych "twardymi" i oznaczonych kolorem niebieskim, używa się do filtracji osadów?
A. grubokrystalicznych
B. drobnokrystalicznych
C. galaretowatych
D. serowatych
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Aby odróżnić urządzenia w laboratorium chemicznym, rury do próżni maluje się w kolorze
A. czerwonym
B. żółtym
C. niebieskim
D. szarym
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Nie należy używać gorącej wody do mycia
A. zlewki
B. kolby stożkowej
C. szkiełka zegarkowego
D. kolby miarowej
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Do metalowego sprzętu laboratoryjnego używanego w praktykach analitycznych zalicza się
A. zlewka
B. statyw
C. eksykator
D. bagietka
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Naczynia miarowe o kształcie rurek poszerzonych w środku, z wąskim i wydłużonym dolnym końcem, przeznaczone do pobierania i transportowania cieczy o ściśle określonej objętości, to
A. wkraplacze
B. pipety
C. biurety
D. cylindry
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Przy przygotowywaniu 100 cm3 roztworu o określonym stężeniu procentowym (m/V) konieczne jest odważenie wyliczonej ilości substancji, a następnie przeniesienie jej do
A. zlewki, rozpuścić w 100 cm3 rozpuszczalnika, opisać, wymieszać bagietką
B. zlewki, rozpuścić w 100 cm3 rozpuszczalnika, przenieść do kolby miarowej, opisać
C. kolby miarowej, dodać 100 cm3 rozpuszczalnika, wymieszać, opisać
D. kolby miarowej, rozpuścić, uzupełnić kolbę rozpuszczalnikiem do kreski, wymieszać, opisać
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Jakie oznaczenie znajduje się na naczyniach szklanych kalibrowanych do wlewu?
A. W
B. R
C. In
D. Ex
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Jak nazywa się naczynie o płaskim dnie, które wykorzystuje się do pozyskiwania substancji stałej poprzez stopniowe odparowanie rozpuszczalnika z roztworu?
A. Tygiel Schotta
B. Eksykator
C. Kolba Kjeldahla
D. Krystalizator
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Mając wagę laboratoryjną z dokładnością pomiaru 10 mg, nie da się wykonać odważki o masie
A. 1300 mg
B. 0,013 g
C. 130 mg
D. 13 g
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Do szklanych narzędzi laboratoryjnych wielomiarowych używanych w analizach ilościowych należy
A. pipeta Mohra
B. cylinder z podziałką
C. kolba stożkowa
D. zlewka
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Wskaź sprzęt laboratoryjny, który znajduje się w zestawie do filtracji pod obniżonym ciśnieniem?
A. Kolba ssawkowa, lejek szklany, urządzenie do pompowania wody
B. Kolba ssawkowa, lejek z sitkiem, urządzenie do pompowania wody
C. Kolba miarowa, lejek szklany, bagietka
D. Kolba stożkowa, lejek z sitkiem, bagietka
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
W jakiej standardowej temperaturze są kalibrowane szklane naczynia pomiarowe?
A. 25°C
B. 19°C
C. 21°C
D. 20°C
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
W celu przeprowadzenia opisanego doświadczenia, należy przygotować: 
 
| Opis procesu wydzielenia kwasu acetylosalicylowego z tabletek | 
|---|
| Pięć rozgniecionych tabletek aspiryny (polopiryny) umieszcza się w kolbie stożkowej o pojemności 100 ml, dodaje 10 ml etanolu i ogrzewa na łaźni wodnej, aż do momentu rozpadnięcia się tabletek. W roztworze znajduje się kwas acetylosalicylowy, natomiast masa tabletkowa pozostaje w osadzie. Osad ten odsącza się na ogrzanym lejku szklanym zaopatrzonym w sączek karbowany. Do odebiornego przesączu dodaje się 20-30 ml zimnej wody destylowanej. Dodatek wody powoduje wypadanie osadu aspiryny z roztworu (zmniejsza się rozpuszczalność aspiryny w roztworze wodno-alkoholowym). Wydzielone kryształy odsączyć na lejku sitowym i suszyć na powietrzu. | 
A. aspirynę, moździerz, etanol, kolbę stożkową 100 ml, łaźnię wodną, lejek szklany, kolbę ssawkową, lejek sitowy, sączek karbowany.
B. aspirynę etanol, kolbę stożkową 250 ml, łaźnię wodną, lejek metalowy do sączenia na gorąco, bagietkę, pompkę wodą, cylinder miarowy.
C. polopirynę, metanol, kolbę stożkową 100 ml, łaźnię wodną, bagietkę, lejek szklany, termometr.
D. etopirynę, stężony kwas siarkowy, etanol, kolbę ssawkową lejek sitowy, pompkę wodną, eksykator, cylinder miarowy, moździerz.