Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby pobrać dokładnie 20 cm3 próbkę wody do przeprowadzenia analiz, należy zastosować

A. pipetę jednomiarową o pojemności 10 cm3
B. pipetę wielomiarową o pojemności 25 cm3
C. cylinder miarowy o pojemności 25 cm3
D. pipetę jednomiarową o pojemności 20 cm3
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Sączenie na gorąco powinno być użyte, aby

A. nie miało miejsca wydzielanie kryształów z roztworu
B. miało miejsce wydzielanie kryształów z roztworu
C. nie doszło do rozpuszczenia substancji obecnych w roztworze
D. doszło do rozpuszczenia substancji obecnych w roztworze
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Próbkę laboratoryjną dzieli się na dwie części, ponieważ

A. przeprowadza się dwie analizy badanego produktu i przyjmuje wartość średnią z wyników
B. analizę produktu zawsze realizuje się dwiema różnymi metodami
C. jedna część jest przeznaczona do potencjalnego przeprowadzenia analizy rozjemczej
D. jedna część jest skierowana do dostawcy, a druga do odbiorcy produktu
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Próbka wzorcowa to próbka

A. przygotowana z próbki laboratoryjnej przez jej zmniejszenie
B. przeznaczona w całości do jednego oznaczenia
C. o dokładnie znanym składzie
D. otrzymana w wyniku zmieszania próbek jednostkowych
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na podstawie danych w tabeli określ, jaką masę próbki należy pobrać, jeżeli wielkość ziarna wynosi 1·10-5 m.

Wielkość ziaren lub kawałków [mm]Poniżej 11-1011-50Ponad 50
Pierwotna próbka (minimum) [g]10020010002500

A. 2500 g
B. 200 g
C. 1000 g
D. 100 g
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W trakcie pobierania próbek wody, które mają być analizowane pod kątem składników podatnych na rozkład fotochemiczny, należy

A. dodać do próbek roztwór H3PO4 w celu zakwaszenia
B. obniżyć temperaturę próbek do 10oC
C. wykorzystywać pojemniki z jasnego szkła z dokładnie dopasowanym korkiem
D. stosować opakowania nieprzezroczyste
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Zabieg, który wykonuje się podczas pobierania próbki wody do analizy, mający na celu zachowanie jej składu chemicznego w trakcie transportu, określa się mianem

A. zagęszczania
B. oczyszczania
C. rozcieńczania
D. utrwalania
CHM.03 Pytanie 14
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Losowo należy pobierać próbki z opakowań

A. z krawędzi opakowania
B. z kilku punktów w obrębie opakowania
C. z dolnej części opakowania
D. z górnej części opakowania
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jak definiuje się próbkę wzorcową?

A. fragment materiału pobrany z próbki laboratoryjnej, przeznaczony wyłącznie do jednego badania
B. próbkę uzyskaną w wyniku zbierania próbek jednostkowych do jednego zbiornika zgodnie z ustalonym schematem
C. próbkę utworzoną z próbki laboratoryjnej, z której następnie pobiera się próbkę analityczną
D. próbkę o ściśle określonym składzie
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W parownicy porcelanowej, w której znajduje się 2,5 g naftalenu, umieść krążek bibuły z niewielkimi otworami oraz odwrócony lejek szklany. Zatyczkę lejka zrób z korka z waty. Parownicę umieść w płaszczu grzejnym. Po delikatnym ogrzaniu parownicy, pary substancji przechodzą przez otwory w bibule i kondensują na wewnętrznych ściankach lejka... Powyższy opis dotyczy metody oczyszczania naftalenu przez

A. resublimację
B. sublimację
C. krystalizację
D. ługowanie
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Maksymalna średnica ziaren w partii substancji stałej wynosi 0,5 cm. Zgodnie z danymi zawartymi w tabeli próbka pierwotna tej substancji powinna mieć masę minimum

Tabela. Masa próbki pierwotnej w zależności od wielkości ziaren lub kawałków
Średnica ziaren lub kawałków [mm]do 11 - 1011 - 50ponad 50
Pierwotna próbka (minimum) [g]10020010002500

A. 100 g
B. 2500 g
C. 200 g
D. 1000 g
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Który z poniższych sposobów homogenizacji próbki jest najbardziej odpowiedni do przygotowania próbki gleby do analizy chemicznej?

A. Suszenie gleby przed pobraniem próbki bez mieszania
B. Dokładne wymieszanie i rozdrobnienie całej próbki
C. Pobranie losowego fragmentu bez rozdrabniania
D. Przesianie gleby przez sitko o dużych oczkach bez mieszania
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Do rozpuszczania próbek wykorzystuje się wodę królewską, która stanowi mieszaninę stężonych kwasów

A. H2SO4 i HCl w proporcji objętościowej 1:3
B. HCl i HNO3 w proporcji objętościowej 3:1
C. HNO3 i HCl w proporcji objętościowej 3:1
D. H2SO4 i HCl w proporcji objętościowej 3:1
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Próbka, której celem jest ustalenie poziomu składników, dla których oznaczenia przygotowane przez różne laboratoria są niezgodne, to próbka

A. do badań
B. jednostkowa
C. laboratoryjna
D. rozjemcza
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Podczas pobierania skoncentrowanego roztworu kwasu solnego konieczne jest pracowanie w włączonym dygestorium oraz zastosowanie

A. rękawic odpornych na kwasy, maski ochronnej
B. fartucha, okularów ochronnych, rękawic odpornych na kwasy
C. okularów ochronnych, rękawic lateksowych, maski ochronnej
D. fartucha, okularów ochronnych, maski ochronnej, rękawic lateksowych
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Wskaż metodę rozdzielenia układu, w którym fazą rozproszoną jest ciało stałe, a fazą rozpraszającą gaz.

faza rozproszonafaza rozpraszająca
gazcieczciało stałe
gaz-pianapiana stała
cieczaerozol ciekłyemulsjaemulsja stała
ciało stałeaerozol stałyzolzol stały

A. Destylacja.
B. Filtracja.
C. Dekantacja.
D. Sedymentacja.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na podstawie informacji zawartych w tabeli wskaż mieszaninę oziębiającą o temperaturze -21 °C.

Temperatura mieszaninySkład mieszaninyStosunek masowy
-15 °Clód + octan sodu10:9
-18 °Clód + chlorek amonu10:3
-21 °Clód + chlorek sodu3:1
-25 °Clód + azotan amonu1:9

A. 100 g lodu i 30 g chlorku amonu.
B. 150 g lodu i 50 g chlorku sodu.
C. 10 g lodu i 3 g chlorku sodu.
D. 90 g lodu i 30 g chlorku amonu.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Z partii materiału należy pobrać ogólną próbkę w ilości odpowiadającej promilowi całej partii. Na podstawie podanej informacji określ, ile pierwotnych próbek, każda ważąca 10 g, trzeba pobrać z partii cukru o masie 0,5 t, aby uzyskać reprezentatywną próbkę ogólną?

A. 10
B. 100
C. 50
D. 5
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, do oznaczania którego parametru próbka musi być utrwalona w niskim pH.

Oznaczany parametrRodzaj naczynia do przechowywaniaSposób utrwalaniaDopuszczalny czas przechowywania
barwaszklane lub polietylenowe- schłodzenie do temperatury 2-5°C24 h
fosforany ogólneszklane lub polietylenowe- zakwaszenie kwasem siarkowym(VI)
- schłodzenie do temperatury 2-5°C
4 h
48 h
BZTszklane- schłodzenie do temperatury 2-5°C
- przechowywanie w ciemności
24 h
azot azotanowy(V)szklane lub polietylenowe- schłodzenie do temperatury 2-5°C
- dodanie 2 cm3 chloroformu do 1 dm3 próbki
24 h
48 h

A. Barwy.
B. BZT.
C. Fosforanów ogólnych.
D. Azotu azotanowego(V).
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W celu uzyskania 500 g mieszaniny oziębiającej o temperaturze -18oC należy zmieszać

Tabela. Mieszaniny oziębiające
Temperatura
mieszaniny [°C]
Skład mieszaninyStosunek
masowy
-2Woda + chlorek amonu10 : 3
-15Woda + rodanek amonu10 : 13
-18Lód + chlorek amonu10 : 3
-21Lód + chlorek sodu3 : 1
-22Lód + chlorek amonu + azotan(V) amonu25 : 5 : 11
-25Lód + azotan(V) amonu1 : 1

A. 250,0 g wody i 250,0 g rodanku amonu.
B. 384,6 g lodu i 115,4 g chlorku amonu.
C. 375,0 g lodu i 125,0 g chlorku sodu.
D. 384,6 g wody i 115,4 g chlorku amonu.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Część partii pobrana w sposób jednorazowy z jednego źródła towaru zapakowanego lub z jednego opakowania jednostkowego określana jest mianem próbki

A. ogólnej
B. analitycznej
C. średniej laboratoryjnej
D. pierwotnej
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Fragment procedury analitycznej
(...) Przenieś badany roztwór całkowicie do rozdzielacza gruszkowego o pojemności od 50 do 100 cm3, dodaj 5 cm3 roztworu tiocyjanianu potasu oraz 10 cm3 alkoholu izopentylowego, a następnie wstrząsaj zawartością przez 30 sekund.
Po rozdzieleniu faz przenieś roztwór wodny do drugiego rozdzielacza, natomiast fazę organiczną do suchej kolbki miarowej o pojemności 50 cm3(...) Który rodzaj ekstrakcji jest opisany w powyższym fragmencie?

A. Okresowej ciecz – ciecz
B. Okresowej ciało stałe – ciecz
C. Ciągłej ciało stałe – ciecz
D. Ciągłej ciecz – ciecz
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Który z poniższych czynników nie mógł przyczynić się do błędnego określenia całkowitej liczby drobnoustrojów w surowym mleku?

A. Pobranie nadmiernej liczby próbek pierwotnych
B. Transport próbki mleka w temperaturze 30°C
C. Nieodpowiednie mycie i dezynfekcja zbiorników do przechowywania mleka
D. Nieprawidłowe czyszczenie i dezynfekcja pipet do pobierania próbek pierwotnych
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Pobieranie próbek wody z zbiornika wodnego, który zasila system wodociągowy, powinno odbywać się

A. w najgłębszym punkcie, z którego czerpana jest woda
B. na powierzchni wody, w pobliżu brzegu zbiornika
C. w miejscu oraz na głębokości, gdzie następuje czerpanie wody
D. na powierzchni wody, w centralnej części zbiornika