Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby rozpuścić próbkę tłuszczu o wadze 5 g, wykorzystuje się 50 cm3 mieszanki 96% alkoholu etylowego oraz eteru dietylowego, połączonych w proporcji objętościowej 1 : 2. Jakie ilości cm3 każdego ze składników są potrzebne do przygotowania 150 cm3 tej mieszanki?

A. 75 cm3 alkoholu etylowego oraz 75 cm3 eteru dietylowego
B. 100 cm3 alkoholu etylowego oraz 50 cm3 eteru dietylowego
C. 100 cm3 alkoholu etylowego oraz 200 cm3 eteru dietylowego
D. 50 cm3 alkoholu etylowego oraz 100 cm3 eteru dietylowego
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Próbki wody, które mają być badane pod kątem zawartości krzemu, powinny być przechowywane w pojemnikach

A. ze szkła sodowego
B. ze szkła borowo-krzemowego
C. z kwarcu
D. z tworzywa sztucznego
CHM.03 Pytanie 87
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Działanie podejmowane po pobraniu próbki wody, mające na celu zachowanie jej składu chemicznego podczas transportu, określa się mianem

A. utrwalania
B. oczyszczania
C. mianowania
D. rozcieńczania
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Który sposób przechowywania próbek żywności jest niezgodny z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia?

Fragment Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego
(...)
Zakład przechowuje próbki, przez co najmniej 3 dni, licząc od chwili, kiedy cała partia została spożyta w miejscu wyłącznym właściwym do tego celu oraz w warunkach zapewniających utrzymanie temperatury +4°C lub niższej, w zależności od przechowywanego produktu.
Miejsce przechowywania próbek musi być tak zabezpieczone, aby dostęp do niego posiadał tylko kierujący zakładem lub osoba przez niego upoważniona.

A. Przechowywanie przez co najmniej 3 dni od czasu spożycia całej partii żywności.
B. Przechowywanie przez maksymalnie 3 dni od czasu pobrania próbek.
C. Przechowywanie w specjalnie do tego celu wyznaczonym miejscu, do którego dostęp posiada kierownik zakładu lub osoba przez niego upoważniona.
D. Przechowywanie w temperaturze maksymalnej +4°C.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Z przedstawionego opisu wynika, że kluczową właściwością próbki analitycznej jest jej

Próbka analityczna to fragment materiału stworzony z myślą o przeprowadzeniu badania lub obserwacji. Powinna odzwierciedlać przeciętny skład i cechy materiału, który jest badany.

A. reprezentatywność
B. rozpuszczalność
C. jednorodność
D. roztwarzalność
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na podstawie zamieszczonych w tabeli opisów metod rozdzielania mieszanin, dobierz odpowiadające im nazwy.

Tabela. Metody rozdzielania mieszanin
Lp.Opis metody
I.Zlewanie cieczy znad osadu.
II.Przeprowadzenie ciekłego rozpuszczalnika w stan pary.
III.Wyodrębnianie z mieszaniny ciał stałych lub cieczy składnika przy pomocy rozpuszczalnika tak dobranego, aby rozpuszczał żądany związek chemiczny.
IV.Powolne opadanie cząstek substancji stałej w cieczy pod wpływem własnego ciężaru.

A. I – sedymentacja, II – sublimacja, III – destylacja, IV – dekantacja.
B. I – dekantacja, II – odparowanie, III – ekstrakcja, IV – sedymentacja.
C. I – sedymentacja II– krystalizacja, III – ekstrakcja, IV – dekantacja.
D. I – dekantacja, II – sublimacja, III – filtracja, IV – sedymentacja.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Opis w ramce przedstawia sposób oczyszczania substancji poprzez

Próbke substancji stałej należy umieścić w kolbie kulistej, zaopatrzonej w chłodnicę zwrotną, dodać rozpuszczalnika - etanolu i delikatnie ogrzewać do wrzenia. Po lekkim ostudzeniu dodać do roztworu niewielką ilość węgla aktywnego, zagotować i przesączyć na gorąco. Przesącz pozostawić do ostygnięcia, a wydzielony osad odsączyć pod zmniejszonym ciśnieniem, przemyć niewielką ilością rozpuszczalnika, przenieść na szalkę, pozostawić do wyschnięcia, a następnie zważyć.

A. destylację.
B. sublimację.
C. krystalizację.
D. ekstrakcję.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Podczas przewozu próbek wody, które mają być badane pod kątem właściwości fizykochemicznych, zaleca się, aby te próbki były

A. ogrzane do temperatury 15°C
B. ogrzane do temperatury 25°C
C. schłodzone do temperatury 6-10°C
D. schłodzone do temperatury 2-5°C
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Próbkę wody przeznaczoną do oznaczenia zawartości metali poddaje się utrwalaniu za pomocą

Sposoby utrwalania i przechowywania próbek wody przeznaczonych do badań fizykochemicznych.
OznaczenieSposób utrwalania i przechowywania
BarwaPrzechowywać w ciemności
MętnośćPrzechowywać w ciemności
TwardośćpH = 3 z użyciem HNO₃
OWO0,7 ml HCl/30 ml próbki
ChZTpH 1-2 z użyciem H₂SO₄
FosforPrzechowywać w temperaturze 1-5°C
GlinpH 1-2 z użyciem HNO₃
ŻelazopH 1-2 z użyciem HNO₃
UtlenialnośćpH1-2 z użyciem H₂SO₄. Przechowywać w ciemności

A. kwasu fosforowego(V).
B. kwasu siarkowego(VI).
C. kwasu azotowego(V).
D. kwasu solnego.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W celu usunięcia drobnych zawiesin z roztworu przed analizą spektrofotometryczną stosuje się:

A. dekantację bez sączenia
B. sączenie przez sączek o drobnych porach lub filtr membranowy
C. suszenie roztworu w suszarce laboratoryjnej
D. podgrzewanie roztworu do wrzenia
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Z kolby miarowej o pojemności 1 dm3, zawierającej roztwór HCl o stężeniu 0,1 mol/dm3, pobrano pipetą 2,5 cm3, a następnie przeniesiono do kolby miarowej o pojemności 20 cm3 i rozcieńczono wodą "do kreski" miarowej. Jakie stężenie ma otrzymany roztwór?

A. 0,0005 mol/dm3
B. 0,1250 mol/dm3
C. 0,0500 mol/dm3
D. 0,0125 mol/dm3
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż, który dodatek należy zastosować, w celu konserwacji próbek wody przeznaczonych do oznaczania jej twardości.

Tabela. Techniki konserwacji próbek wody
Stosowany dodatek
lub technika
Rodzaje próbek, do których dodatek lub technika jest stosowana
Kwas siarkowy(VI)zawierające węgiel organiczny, oleje lub tłuszcze, przeznaczone do oznaczania ChZT, zawierające aminy lub amoniak
Kwas azotowy(V)zawierające związki metali
Wodorotlenek soduzawierające lotne kwasy organiczne lub cyjanki
Chlorek rtęci(II)zawierające biodegradowalne związki organiczne oraz różne formy azotu i fosforu
Chłodzenie w
temperaturze 4°C
zawierające mikroorganizmy, barwę, zapach, organiczne formy węgla, azotu i fosforu, przeznaczone do określenia kwasowości, zasadowości oraz BZT

A. Wodorotlenek sodu.
B. Kwas azotowy(V).
C. Kwas siarkowy(VI).
D. Chlorek rtęci(II).
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na podstawie danych w tabeli próbkę, w której będzie oznaczany BZT, należy przechowywać

Oznaczany parametrRodzaj naczynia do przechowywaniaSposób utrwalaniaDopuszczalny czas przechowywania
barwaszklane lub polietylenowe- schłodzenie do temperatury 2-5°C24 h
fosforany ogólneszklane lub polietylenowe- zakwaszenie kwasem siarkowym(VI)
- schłodzenie do temperatury 2-5°C
4 h
48 h
BZTszklane- schłodzenie do temperatury 2-5°C
- przechowywanie w ciemności
24 h
azot azotanowy(V)szklane lub polietylenowe- schłodzenie do temperatury 2-5°C
- dodanie 2 cm3 chloroformu do 1 dm3 próbki
24 h
48 h

A. w butelce z ciemnego szkła.
B. w metalowym naczyniu.
C. w polietylenowej butelce.
D. w szklanej butelce.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Zawarty fragment instrukcji odnosi się do

Po dodaniu do kolby Kjeldahla próbki analizowanego materiału, kwasu siarkowego(VI) oraz katalizatora, należy delikatnie ogrzewać zawartość kolby za pomocą palnika gazowego. W początkowym etapie ogrzewania zawartość kolby wykazuje pienienie i zmienia kolor na ciemniejszy. W tym czasie należy przeprowadzać ogrzewanie bardzo ostrożnie, a nawet z przerwami, aby uniknąć "wydostania się" czarnobrunatnej masy do szyjki kolby.

A. mineralizacji próbki na sucho
B. wyprażenia próbki do stałej masy
C. topnienia próbki
D. mineralizacji próbki na mokro
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Proces, w którym woda jest usuwana z zamrożonego materiału poprzez sublimację lodu
(czyli bezpośrednie przejście do stanu pary z pominięciem stanu ciekłego) nazywa się

A. homogenizacja
B. pasteryzacja
C. asocjacja
D. liofilizacja
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Przedstawiony sposób dotyczy pobierania próbki wody do przeprowadzenia badań

Sposób pobierania próbki wody do przeprowadzenia badań:
- próbki pobrać do sterylnych butelek;
- przed przystąpieniem do pobierania wody zdjąć z kurka wszelkie urządzenia, zeskrobać zanieczyszczenia, następnie całkowicie otwierając i zamykając zawór, wielokrotnie płukać;
- metalowy kurek wysterylizować płomieniem, a kurek z tworzywa sztucznego alkoholem etylowym;
- kurek otworzyć do połowy przepływu i spuszczać wodę przez około 2-3 minuty do osiągnięcia stałej temperatury;
- pobrać próbkę wody napełniając butelkę do około ¾ objętości i natychmiast zamknąć korkiem.

A. w celu oznaczenia zawartości metali ciężkich.
B. mikrobiologicznych.
C. fizykochemicznych.
D. w celu oznaczenia zawartości rozpuszczonych gazów.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W próbkach obecne są składniki, które znacznie różnią się pod względem zawartości. Składnik, którego procentowy udział w próbce jest niższy od 0,01%, nazywamy

A. śladem
B. domieszką
C. ultraśladem
D. matrycą
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na podstawie informacji zawartych w tabeli określ, który parametr spośród podanych należy oznaczyć w pierwszej kolejności.

Tabela. Sposoby utrwalania próbek wody i ścieków, miejsce analizy, dopuszczalny czas przechowywania próbek
Oznaczany parametrRodzaj naczynia do przechowywania próbkiSposób utrwalania próbkiMiejsce wykonania analizyDopuszczalny czas przechowywania próbki
Chlorkiszklane
lub polietylenowe
-laboratorium96 godzin
Chlor pozostałyszklane-w miejscu
pobrania próbki
-
ChZTszklanezakwaszenie do pH<2,
schłodzenie
do temperatury 2-5°C
laboratorium24 godziny
Kwasowośćszklane
lub polietylenowe
schłodzenie
do temperatury 2-5°C
laboratorium4 godziny
Manganszklane
lub polietylenowe
zakwaszenie do pH<2,
schłodzenie
do temperatury 2-5°C
laboratorium48 godziny

A. Kwasowość.
B. Mangan.
C. Chemiczne zapotrzebowanie na tlen (ChZT).
D. Chlor pozostały.