Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby pobrać dokładnie 20 cm3 próbkę wody do przeprowadzenia analiz, należy zastosować

A. pipetę jednomiarową o pojemności 10 cm3
B. pipetę wielomiarową o pojemności 25 cm3
C. cylinder miarowy o pojemności 25 cm3
D. pipetę jednomiarową o pojemności 20 cm3
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Sączenie na gorąco powinno być użyte, aby

A. nie doszło do rozpuszczenia substancji obecnych w roztworze
B. nie miało miejsca wydzielanie kryształów z roztworu
C. miało miejsce wydzielanie kryształów z roztworu
D. doszło do rozpuszczenia substancji obecnych w roztworze
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Próbkę laboratoryjną dzieli się na dwie części, ponieważ

A. przeprowadza się dwie analizy badanego produktu i przyjmuje wartość średnią z wyników
B. jedna część jest skierowana do dostawcy, a druga do odbiorcy produktu
C. analizę produktu zawsze realizuje się dwiema różnymi metodami
D. jedna część jest przeznaczona do potencjalnego przeprowadzenia analizy rozjemczej
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Próbka wzorcowa to próbka

A. otrzymana w wyniku zmieszania próbek jednostkowych
B. przeznaczona w całości do jednego oznaczenia
C. przygotowana z próbki laboratoryjnej przez jej zmniejszenie
D. o dokładnie znanym składzie
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na podstawie danych w tabeli określ, jaką masę próbki należy pobrać, jeżeli wielkość ziarna wynosi 1·10-5 m.

Wielkość ziaren lub kawałków [mm]Poniżej 11-1011-50Ponad 50
Pierwotna próbka (minimum) [g]10020010002500

A. 1000 g
B. 2500 g
C. 200 g
D. 100 g
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W trakcie pobierania próbek wody, które mają być analizowane pod kątem składników podatnych na rozkład fotochemiczny, należy

A. dodać do próbek roztwór H3PO4 w celu zakwaszenia
B. wykorzystywać pojemniki z jasnego szkła z dokładnie dopasowanym korkiem
C. stosować opakowania nieprzezroczyste
D. obniżyć temperaturę próbek do 10oC
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Zabieg, który wykonuje się podczas pobierania próbki wody do analizy, mający na celu zachowanie jej składu chemicznego w trakcie transportu, określa się mianem

A. utrwalania
B. rozcieńczania
C. zagęszczania
D. oczyszczania
CHM.03 Pytanie 14
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Losowo należy pobierać próbki z opakowań

A. z kilku punktów w obrębie opakowania
B. z dolnej części opakowania
C. z krawędzi opakowania
D. z górnej części opakowania
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jak definiuje się próbkę wzorcową?

A. próbkę utworzoną z próbki laboratoryjnej, z której następnie pobiera się próbkę analityczną
B. próbkę uzyskaną w wyniku zbierania próbek jednostkowych do jednego zbiornika zgodnie z ustalonym schematem
C. próbkę o ściśle określonym składzie
D. fragment materiału pobrany z próbki laboratoryjnej, przeznaczony wyłącznie do jednego badania
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W parownicy porcelanowej, w której znajduje się 2,5 g naftalenu, umieść krążek bibuły z niewielkimi otworami oraz odwrócony lejek szklany. Zatyczkę lejka zrób z korka z waty. Parownicę umieść w płaszczu grzejnym. Po delikatnym ogrzaniu parownicy, pary substancji przechodzą przez otwory w bibule i kondensują na wewnętrznych ściankach lejka... Powyższy opis dotyczy metody oczyszczania naftalenu przez

A. krystalizację
B. sublimację
C. resublimację
D. ługowanie
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Maksymalna średnica ziaren w partii substancji stałej wynosi 0,5 cm. Zgodnie z danymi zawartymi w tabeli próbka pierwotna tej substancji powinna mieć masę minimum

Tabela. Masa próbki pierwotnej w zależności od wielkości ziaren lub kawałków
Średnica ziaren lub kawałków [mm]do 11 - 1011 - 50ponad 50
Pierwotna próbka (minimum) [g]10020010002500

A. 200 g
B. 100 g
C. 1000 g
D. 2500 g
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Który z poniższych sposobów homogenizacji próbki jest najbardziej odpowiedni do przygotowania próbki gleby do analizy chemicznej?

A. Dokładne wymieszanie i rozdrobnienie całej próbki
B. Pobranie losowego fragmentu bez rozdrabniania
C. Suszenie gleby przed pobraniem próbki bez mieszania
D. Przesianie gleby przez sitko o dużych oczkach bez mieszania
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Do rozpuszczania próbek wykorzystuje się wodę królewską, która stanowi mieszaninę stężonych kwasów

A. HCl i HNO3 w proporcji objętościowej 3:1
B. H2SO4 i HCl w proporcji objętościowej 3:1
C. H2SO4 i HCl w proporcji objętościowej 1:3
D. HNO3 i HCl w proporcji objętościowej 3:1
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Próbka, której celem jest ustalenie poziomu składników, dla których oznaczenia przygotowane przez różne laboratoria są niezgodne, to próbka

A. do badań
B. rozjemcza
C. jednostkowa
D. laboratoryjna
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Podczas pobierania skoncentrowanego roztworu kwasu solnego konieczne jest pracowanie w włączonym dygestorium oraz zastosowanie

A. rękawic odpornych na kwasy, maski ochronnej
B. fartucha, okularów ochronnych, rękawic odpornych na kwasy
C. fartucha, okularów ochronnych, maski ochronnej, rękawic lateksowych
D. okularów ochronnych, rękawic lateksowych, maski ochronnej
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Wskaż metodę rozdzielenia układu, w którym fazą rozproszoną jest ciało stałe, a fazą rozpraszającą gaz.

faza rozproszonafaza rozpraszająca
gazcieczciało stałe
gaz-pianapiana stała
cieczaerozol ciekłyemulsjaemulsja stała
ciało stałeaerozol stałyzolzol stały

A. Destylacja.
B. Sedymentacja.
C. Filtracja.
D. Dekantacja.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na podstawie informacji zawartych w tabeli wskaż mieszaninę oziębiającą o temperaturze -21 °C.

Temperatura mieszaninySkład mieszaninyStosunek masowy
-15 °Clód + octan sodu10:9
-18 °Clód + chlorek amonu10:3
-21 °Clód + chlorek sodu3:1
-25 °Clód + azotan amonu1:9

A. 100 g lodu i 30 g chlorku amonu.
B. 10 g lodu i 3 g chlorku sodu.
C. 150 g lodu i 50 g chlorku sodu.
D. 90 g lodu i 30 g chlorku amonu.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Z partii materiału należy pobrać ogólną próbkę w ilości odpowiadającej promilowi całej partii. Na podstawie podanej informacji określ, ile pierwotnych próbek, każda ważąca 10 g, trzeba pobrać z partii cukru o masie 0,5 t, aby uzyskać reprezentatywną próbkę ogólną?

A. 10
B. 5
C. 100
D. 50
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, do oznaczania którego parametru próbka musi być utrwalona w niskim pH.

Oznaczany parametrRodzaj naczynia do przechowywaniaSposób utrwalaniaDopuszczalny czas przechowywania
barwaszklane lub polietylenowe- schłodzenie do temperatury 2-5°C24 h
fosforany ogólneszklane lub polietylenowe- zakwaszenie kwasem siarkowym(VI)
- schłodzenie do temperatury 2-5°C
4 h
48 h
BZTszklane- schłodzenie do temperatury 2-5°C
- przechowywanie w ciemności
24 h
azot azotanowy(V)szklane lub polietylenowe- schłodzenie do temperatury 2-5°C
- dodanie 2 cm3 chloroformu do 1 dm3 próbki
24 h
48 h

A. Fosforanów ogólnych.
B. Azotu azotanowego(V).
C. Barwy.
D. BZT.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W celu uzyskania 500 g mieszaniny oziębiającej o temperaturze -18oC należy zmieszać

Tabela. Mieszaniny oziębiające
Temperatura
mieszaniny [°C]
Skład mieszaninyStosunek
masowy
-2Woda + chlorek amonu10 : 3
-15Woda + rodanek amonu10 : 13
-18Lód + chlorek amonu10 : 3
-21Lód + chlorek sodu3 : 1
-22Lód + chlorek amonu + azotan(V) amonu25 : 5 : 11
-25Lód + azotan(V) amonu1 : 1

A. 250,0 g wody i 250,0 g rodanku amonu.
B. 384,6 g lodu i 115,4 g chlorku amonu.
C. 384,6 g wody i 115,4 g chlorku amonu.
D. 375,0 g lodu i 125,0 g chlorku sodu.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Część partii pobrana w sposób jednorazowy z jednego źródła towaru zapakowanego lub z jednego opakowania jednostkowego określana jest mianem próbki

A. analitycznej
B. ogólnej
C. średniej laboratoryjnej
D. pierwotnej
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Fragment procedury analitycznej
(...) Przenieś badany roztwór całkowicie do rozdzielacza gruszkowego o pojemności od 50 do 100 cm3, dodaj 5 cm3 roztworu tiocyjanianu potasu oraz 10 cm3 alkoholu izopentylowego, a następnie wstrząsaj zawartością przez 30 sekund.
Po rozdzieleniu faz przenieś roztwór wodny do drugiego rozdzielacza, natomiast fazę organiczną do suchej kolbki miarowej o pojemności 50 cm3(...) Który rodzaj ekstrakcji jest opisany w powyższym fragmencie?

A. Okresowej ciecz – ciecz
B. Okresowej ciało stałe – ciecz
C. Ciągłej ciało stałe – ciecz
D. Ciągłej ciecz – ciecz
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Który z poniższych czynników nie mógł przyczynić się do błędnego określenia całkowitej liczby drobnoustrojów w surowym mleku?

A. Transport próbki mleka w temperaturze 30°C
B. Nieodpowiednie mycie i dezynfekcja zbiorników do przechowywania mleka
C. Nieprawidłowe czyszczenie i dezynfekcja pipet do pobierania próbek pierwotnych
D. Pobranie nadmiernej liczby próbek pierwotnych
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Pobieranie próbek wody z zbiornika wodnego, który zasila system wodociągowy, powinno odbywać się

A. w najgłębszym punkcie, z którego czerpana jest woda
B. na powierzchni wody, w centralnej części zbiornika
C. w miejscu oraz na głębokości, gdzie następuje czerpanie wody
D. na powierzchni wody, w pobliżu brzegu zbiornika