Filtrowanie pytań
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
A. aparat Boetiusa
B. kriometr
C. wiskozymetr
D. piknometr
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Jakie urządzenie laboratoryjne jest używane do realizacji procesu ekstrakcji?
A. Biureta gazowa
B. Kolba ssawkowa
C. Kolba stożkowa
D. Rozdzielacz
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Wskaź zestaw reagentów oraz przyrządów wymaganych do przygotowania 0,5 dm3 roztworu HCl o stężeniu 0,2 mol/dm3?
A. Kolba pomiarowa na 1000 cm3, cylinder pomiarowy na 500 cm3, 1 naważka analityczna HCl
B. Kolba pomiarowa na 500 cm3, 1 odważka analityczna HCl 0,1mol/dm3
C. Kolba pomiarowa na 500 cm3, 2 odważki analityczne HCl 0,1 mol/dm3
D. Kolba pomiarowa na 1000 cm3, cylinder pomiarowy na 500 cm3, 4 odważki analityczne HCl 0,1 mol/dm3
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Na podstawie danych w tabeli próbkę, w której będzie oznaczany BZT, należy przechowywać 
 
| Oznaczany parametr | Rodzaj naczynia do przechowywania | Sposób utrwalania | Dopuszczalny czas przechowywania | 
|---|---|---|---|
| barwa | szklane lub polietylenowe | - schłodzenie do temperatury 2-5°C | 24 h | 
| fosforany ogólne | szklane lub polietylenowe | - zakwaszenie kwasem siarkowym(VI) - schłodzenie do temperatury 2-5°C  | 4 h 48 h  | 
| BZT | szklane | - schłodzenie do temperatury 2-5°C - przechowywanie w ciemności  | 24 h | 
| azot azotanowy(V) | szklane lub polietylenowe | - schłodzenie do temperatury 2-5°C - dodanie 2 cm3 chloroformu do 1 dm3 próbki  | 24 h 48 h  | 
A. w szklanej butelce.
B. w polietylenowej butelce.
C. w metalowym naczyniu.
D. w butelce z ciemnego szkła.
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Waga przedstawiona na rysunku umożliwia ważenie substancji z dokładnością do

A. 10 mg
B. 10 g
C. 1,00 g
D. 0,01 mg
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Na ilustracji oznaczono numery 1 i 4:
A. 1 - chłodnicę zwrotną, 4 - kolbę destylacyjną
B. 1 - kolbę destylacyjną, 4 - chłodnicę zwrotną
C. 1 - kolbę destylacyjną, 4 - ekstraktor
D. 1 - ekstraktor, 4 - chłodnicę zwrotną
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Wskaż prawidłowo dobrany sposób kalibracji i zastosowanie szkła miarowego. 
 
| Nazwa naczynia | Sposób kalibracji | Zastosowanie | |
|---|---|---|---|
| A. | kolba miarowa | Ex | do sporządzania roztworów mianowanych o określonej objętości | 
| B. | cylinder miarowy | Ex | do sporządzania roztworów mianowanych o określonej objętości | 
| C. | pipeta Mohra | Ex | do odmierzania określonej objętości cieczy | 
| D. | biureta | In | do odmierzania określonej objętości cieczy | 
A. B.
B. D.
C. A.
D. C.
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
W trakcie destylacji cieczy wykorzystuje się tzw. kamienie wrzenne, ponieważ
A. przyspieszają przebieg destylacji
B. umożliwiają równomierne wrzenie cieczy
C. obniżają temperaturę wrzenia cieczy
D. przyspieszają proces wrzenia cieczy
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Na podstawie informacji zawartych w tabeli określ, który parametr spośród podanych należy oznaczyć w pierwszej kolejności. 
 
| Tabela. Sposoby utrwalania próbek wody i ścieków, miejsce analizy, dopuszczalny czas przechowywania próbek | ||||
|---|---|---|---|---|
| Oznaczany parametr | Rodzaj naczynia do przechowywania próbki | Sposób utrwalania próbki | Miejsce wykonania analizy | Dopuszczalny czas przechowywania próbki | 
| Chlorki | szklane lub polietylenowe  | - | laboratorium | 96 godzin | 
| Chlor pozostały | szklane | - | w miejscu pobrania próbki  | - | 
| ChZT | szklane | zakwaszenie do pH<2, schłodzenie do temperatury 2-5°C  | laboratorium | 24 godziny | 
| Kwasowość | szklane lub polietylenowe  | schłodzenie do temperatury 2-5°C  | laboratorium | 4 godziny | 
| Mangan | szklane lub polietylenowe  | zakwaszenie do pH<2, schłodzenie do temperatury 2-5°C  | laboratorium | 48 godziny | 
A. Chlor pozostały.
B. Kwasowość.
C. Mangan.
D. Chemiczne zapotrzebowanie na tlen (ChZT).
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Kalibracja pH-metru nie jest potrzebna po
A. każdym pomiarze w danej serii.
B. wymianie elektrody.
C. dłuższej przerwie w pomiarach.
D. długotrwałym używaniu tej samej elektrody.