Filtrowanie pytań
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
A. Nieprawidłowe czyszczenie i dezynfekcja pipet do pobierania próbek pierwotnych
B. Pobranie nadmiernej liczby próbek pierwotnych
C. Nieodpowiednie mycie i dezynfekcja zbiorników do przechowywania mleka
D. Transport próbki mleka w temperaturze 30°C
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Wskaź sprzęt konieczny do przeprowadzenia miareczkowania?
A. Biureta, kolba stożkowa, lejek do biurety, statyw
B. Pipeta, kolba stożkowa, lejek, statyw
C. Biureta, kolba miarowa, lejek do biurety, statyw
D. Biureta, kolba stożkowa, kolba miarowa, statyw
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Jakie jest przeznaczenie pieca muflowego?
A. przygotowania próbek do postaci jonowej
B. koncentracji próbek
C. separacji próbek
D. rozkładu próbek na sucho
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
W jakim celu używa się kamyczków wrzenne w trakcie długotrwałego podgrzewania cieczy?
A. Obniżenia temperatury wrzenia cieczy
B. Zwiększenia temperatury wrzenia cieczy
C. Uniknięcia miejscowego przegrzewania się cieczy
D. Zwiększenia powierzchni kontaktu faz w celu przyspieszenia reakcji
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Aby zebrać próbki gazów, wykorzystuje się
A. miarki cylindryczne
B. detektory gazów
C. aspiratory
D. butelki z plastikowym wieczkiem
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Który symbol literowy umieszczany na naczyniach miarowych wskazuje na kalibrację do "wlewu"?
A. EX
B. A
C. B
D. IN
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Z uwagi na bezpieczeństwo pracy, ciecze żrące powinny być podgrzewane w łaźniach
A. piaskowych
B. wodnych
C. olejowych
D. powietrznych
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Urządzenie pokazane na ilustracji jest przeznaczone do
A. dekantacji
B. ługowania
C. sedymentacji
D. ekstrakcji ciecz-ciecz
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Do narzędzi pomiarowych zalicza się
A. naczynko wagowe
B. zlewkę
C. kolbę stożkową
D. cylinder
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Aby wykonać czynności analityczne wskazane w ramce, należy użyć: 
 
| Otrzymaną do badań próbkę badanego roztworu rozcieńczyć wodą destylowaną w kolbie miarowej o pojemności 100 cm3 do kreski i dokładnie wymieszać. Następnie przenieść pipetą 10 cm3 tego roztworu do kolby stożkowej, dodać ok. 50 cm3 wody destylowanej. | 
A. kolby stożkowej, moździerza, lejka Shotta, naczynka wagowego.
B. kolby miarowej, tygla, pipety, naczynka wagowego.
C. zlewki, kolby ssawkowej, lejka Buchnera, cylindra miarowego.
D. kolby stożkowej, kolby miarowej, pipety, cylindra miarowego.
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Gęstość cieczy w próbce określa się bezpośrednio za pomocą
A. kolorymetru
B. potencjometru
C. areometru
D. konduktometru
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Aby uzyskać roztwór AgNO3 (masa molowa AgNO3 to 169,8 g/mol) o stężeniu 0,1 mol/dm3, należy rozpuścić w wodzie destylowanej i dopełnić kolbę wodą destylowaną do zaznaczonej kreski.
A. odważyć 1,698 g AgNO3, przenieść do kolby miarowej o pojemności 1000 cm3, rozpuścić w wodzie destylowanej i dopełnić kolbę wodą destylowaną do zaznaczonej kreski
B. odważyć 16,98 g AgNO3, przenieść do kolby miarowej o pojemności 100 cm3, rozpuścić w wodzie destylowanej i dopełnić kolbę wodą destylowaną do zaznaczonej kreski
C. odważyć 169,80 g AgNO3, przenieść do kolby miarowej o pojemności 1000 cm3, rozpuścić
D. odważyć 1,698 g AgNO3, przenieść do kolby miarowej o pojemności 100 cm3, rozpuścić w wodzie destylowanej i dopełnić kolbę wodą destylowaną do zaznaczonej kreski
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Jaką metodę wykorzystuje się w laboratorium do rozdzielenia osadu AgCl od cieczy macierzystej w probówkach?
A. wirówkę.
B. wytrząsarkę.
C. komplet sit.
D. krystalizator.
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Gęstość próbki cieczy wyznacza się przy użyciu
A. refraktometru
B. piknometru
C. spektrofotometru
D. biurety
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Procedura oznaczenia kwasowości mleka. Do wykonania analizy, zgodnie z powyższą procedurą, potrzebne są 
 
| Do kolby stożkowej o pojemności 300 cm3 pobrać dokładnie 25 cm3 badanego mleka i rozcieńczyć wodą destylowaną do objętości 50 cm3. Dodać 2-3 krople fenoloftaleiny i miareczkować mianowanym roztworem wodorotlenku sodu do uzyskania lekko różowego zabarwienia. | 
A. pipeta wielomiarowa o pojemności 25 cm3, kolba stożkowa o pojemności 300 cm3, biureta, cylinder miarowy o pojemności 100 cm3.
B. cylinder miarowy o pojemności 50 cm3, kolba stożkowa o pojemności 300 cm3, biureta.
C. pipeta jednomiarowa o pojemności 25 cm3, zlewka o pojemności 300 cm3, biureta.
D. pipeta jednomiarowa o pojemności 25 cm3, kolba stożkowa o pojemności 300 cm3, biureta, cylinder miarowy o pojemności 25 cm3.
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Urządzeniem pomiarowym nie jest
A. termometr
B. pehametr
C. konduktometr
D. eksykator
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
W celu przygotowania 100 cm3 roztworu mianowanego, jaką kolbę należy zastosować?
A. stożkową o pojemności 0,1 dm3
B. miarową o pojemności 10 cm3
C. stożkową o pojemności 100 cm3
D. miarową o pojemności 0,1 dm3
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Aby obliczyć gęstość cieczy przy użyciu metody hydrostatycznej, należy zastosować
A. ebuliometr
B. piknometr
C. wagosuszarkę
D. wagę Mohra
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Podczas pomiaru masy substancji w naczyniu wagowym na wadze technicznej, dla zrównoważenia ciężaru na szalce umieszczono odważniki: 20 g, 2 g, 500 mg, 200 mg, 20 mg, 10 mg, 10 mg oraz 5 g. Całkowita masa substancji z naczynkiem wyniosła
A. 27,740 g
B. 27,745 g
C. 22,745 g
D. 22,740 g
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Podczas pobierania próby wody do oznaczania metali ciężkich zaleca się stosowanie butelek wykonanych z:
A. szkła sodowego
B. aluminium
C. ceramiki
D. polietylenu wysokiej gęstości (HDPE)
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Czego się używa w produkcji z porcelany?
A. naczynia wagowe oraz krystalizatory
B. moździerze i parowniczki
C. zlewki oraz bagietki
D. szkiełka zegarkowe oraz szalki Petriego
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Podstawowy zestaw do filtracji, oprócz statywu i sączka, obejmuje
A. lejka, 2 zlewki, bagietki
B. lejka, zlewki, 2 bagietek
C. lejka, 2 kolb stożkowych, bagietki
D. lejka, kolby stożkowej, zlewki
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Jakie zestawienie sprzętu laboratoryjnego wykorzystuje się do filtracji osadów?
A. Zlewka, lejek, trójnóg, tygiel
B. Zlewka, lejek, statyw, bagietka
C. Zlewka, lejek, waga, bagietka
D. Zlewka, waga, tryskawka, bagietka
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Aby otrzymać roztwór AgNO3 (masa molowa AgNO3 to 169,8 g/mol) o stężeniu 0,1 mol/dm3, należy
A. odważyć 1,698 g AgNO3, przenieść do kolby miarowej o pojemności 100 cm3, rozpuścić w wodzie destylowanej i uzupełnić kolbę wodą destylowaną do kreski
B. odważyć 1,698 g AgNO3, przenieść do kolby miarowej o pojemności 1000 cm3, rozpuścić w wodzie destylowanej i uzupełnić kolbę wodą destylowaną do kreski
C. odważyć 16,98 g AgNO3, przenieść do kolby miarowej o pojemności 100 cm3, rozpuścić w wodzie destylowanej i uzupełnić kolbę wodą destylowaną do kreski
D. odważyć 169,80 g AgNO3, przenieść do kolby miarowej o pojemności 1000 cm3, rozpuścić w wodzie destylowanej i uzupełnić kolbę wodą destylowaną do kreski
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Wybierz spośród wymienionych właściwości tę, która nie dotyczy naczyń kwarcowych.
A. Większa kruchość oraz mniejsza odporność na uderzenia niż naczynia wykonane z normalnego szkła
B. Niska wrażliwość na zmiany temperatury
C. Przepuszczalność promieniowania ultrafioletowego
D. Odporność na działanie kwasu fluorowodorowego oraz roztworu wodorotlenku potasu
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Którą z poniższych czynności należy wykonać, aby zapewnić wysoką dokładność pomiaru masy substancji podczas przygotowywania próbki do analizy chemicznej?
A. Zastosować wagę analityczną o dokładności do 0,1 mg.
B. Wystarczy ważyć substancję na zwykłej wadze kuchennej.
C. Użyć linijki do określenia objętości substancji.
D. Pominąć etap ważenia przy sporządzaniu roztworu.
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Butle gazowe (czasy butli) napełnione wodorem są oznaczone kolorem
A. czerwonym
B. żółtym
C. jasnozielonym
D. niebieskim
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Jakie urządzenie wykorzystuje się do określania lepkości płynów?
A. areometr
B. wiskozymetr
C. piknometr
D. kolorymetr
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Laboratoryjny stół powinien być zaopatrzony w instalację gazową oraz
A. wodociągową i grzewczą
B. elektryczną oraz chłodniczą
C. elektryczną i wodociągowo-kanalizacyjną
D. elektryczną, próżniową oraz hydrantową
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Laboratoryjny aparat szklany, który wykorzystuje kwasy do wytwarzania gazów w reakcji z metalem lub odpowiednią solą, to
A. aparat Hofmanna
B. aparat Kippa
C. aparat Soxhleta
D. aparat Orsata
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Ekstrakcję w trybie ciągłym przeprowadza się
A. w rozdzielaczu z korkiem
B. w kolbie płaskodennej
C. w zestawie do ogrzewania
D. w aparacie Soxhleta
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Aby przeprowadzić syntezę substancji organicznej w temperaturze 150°C, należy zastosować łaźnię
A. powietrzną
B. olejową
C. wodną
D. parową
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Jakie narzędzie w laboratorium jest wykorzystywane do rozdrabniania małych ilości substancji stałych?
A. krystalizator ze szpatułką metalową
B. parownica z łyżeczką porcelanową
C. zlewka z bagietką
D. moździerz z tłuczkiem
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Roztwór o dokładnej masie z odważki analitycznej powinien być sporządzony
A. w zlewce
B. w kolbie stożkowej
C. w cylindrze miarowym
D. w kolbie miarowej
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Komora przeszklona w formie dużej szafy, wyposażona w wentylator, która zapobiega wydostawaniu się szkodliwych substancji do atmosfery laboratorium oraz chroni przed pożarami i eksplozjami, to
A. zespół powietrzny
B. komora laminarna
C. dygestorium
D. urządzenie do sterylizacji
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
W przypadku zanieczyszczeń szklanych naczyń osadami o charakterze nieorganicznym, takimi jak wodorotlenki, tlenki oraz węglany, do ich oczyszczania używa się
A. płynu do zmywania naczyń
B. wody destylowanej
C. roztworu KMnO4 z dodatkiem kwasu solnego
D. kwasu solnego
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Aby przeprowadzać ręczną obróbkę szkła w laboratorium, konieczne jest posiadanie okularów ochronnych oraz rękawic.
A. chroniące przed substancjami chemicznymi
B. zwykłe gumowe
C. płócienne
D. zapewniające izolację termiczną
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Proces przesiewania próbki prowadzi się za pomocą urządzenia przedstawionego na rysunku 
 
| Tabela. Sposoby utrwalania próbek wody i ścieków, miejsce analizy, dopuszczalny czas przechowywania próbek | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| Oznaczany parametr | Rodzaj naczynia do przechowywania próbki | Sposób utrwalania próbki | Miejsce wykonania analizy | Dopuszczalny czas przechowywania próbki | |
| Chlorki | szklane lub polietylenowe  | - | laboratorium | 96 godzin | |
| Chlor pozostały | szklane | - | w miejscu pobrania próbki  | - | |
| ChZT | szklane | zakwaszenie do pH<2 , schłodzenie do temperatury 2-5°C  | laboratorium | 24 godziny | |
| Kwasowość | szklane lub polietylenowe  | schłodzenie do temperatury 2-5°C  | laboratorium | 4 godziny | |
| Mangan | szklane lub polietylenowe  | zakwaszenie do pH<2 , schłodzenie do temperatury 2-5°C  | laboratorium | 48 godzin | |
Odważka analityczna azotan(V) srebra(I) AgNO3 0,1 mol/dm3  | 
A. jedną kolbę miarową o pojemności 1000 cm3 mianowanego roztworu AgNO3 o stężeniu 0,1 mol/dm3.
B. cztery kolby miarowe o pojemności 250 cm3 mianowanego roztworu AgNO3 o stężeniu 0,025 mol/dm3.
C. dwie kolby miarowe o pojemności 500 cm3 mianowanego roztworu AgNO3 o stężeniu 0,1 mol/dm3.
D. jedną kolbę miarową o pojemności 500 cm3 mianowanego roztworu AgNO3 o stężeniu 0,05 mol/dm3.
 Przygotowywanie sprzętu, odcz… 
Wagi laboratoryjne można klasyfikować według nośności oraz precyzji na
A. analityczne i szalkowe
B. periodyczne i aperiodyczne
C. dźwigniowe i elektroniczne
D. techniczne i analityczne