Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Który z poniższych czynników nie mógł przyczynić się do błędnego określenia całkowitej liczby drobnoustrojów w surowym mleku?

A. Nieprawidłowe czyszczenie i dezynfekcja pipet do pobierania próbek pierwotnych
B. Pobranie nadmiernej liczby próbek pierwotnych
C. Nieodpowiednie mycie i dezynfekcja zbiorników do przechowywania mleka
D. Transport próbki mleka w temperaturze 30°C
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Wskaź sprzęt konieczny do przeprowadzenia miareczkowania?

A. Biureta, kolba stożkowa, lejek do biurety, statyw
B. Pipeta, kolba stożkowa, lejek, statyw
C. Biureta, kolba miarowa, lejek do biurety, statyw
D. Biureta, kolba stożkowa, kolba miarowa, statyw
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W jakim celu używa się kamyczków wrzenne w trakcie długotrwałego podgrzewania cieczy?

A. Obniżenia temperatury wrzenia cieczy
B. Zwiększenia temperatury wrzenia cieczy
C. Uniknięcia miejscowego przegrzewania się cieczy
D. Zwiększenia powierzchni kontaktu faz w celu przyspieszenia reakcji
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby wykonać czynności analityczne wskazane w ramce, należy użyć:

Otrzymaną do badań próbkę badanego roztworu rozcieńczyć wodą destylowaną w kolbie miarowej o pojemności 100 cm3 do kreski i dokładnie wymieszać. Następnie przenieść pipetą 10 cm3 tego roztworu do kolby stożkowej, dodać ok. 50 cm3 wody destylowanej.

A. kolby stożkowej, moździerza, lejka Shotta, naczynka wagowego.
B. kolby miarowej, tygla, pipety, naczynka wagowego.
C. zlewki, kolby ssawkowej, lejka Buchnera, cylindra miarowego.
D. kolby stożkowej, kolby miarowej, pipety, cylindra miarowego.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby uzyskać roztwór AgNO3 (masa molowa AgNO3 to 169,8 g/mol) o stężeniu 0,1 mol/dm3, należy rozpuścić w wodzie destylowanej i dopełnić kolbę wodą destylowaną do zaznaczonej kreski.

A. odważyć 1,698 g AgNO3, przenieść do kolby miarowej o pojemności 1000 cm3, rozpuścić w wodzie destylowanej i dopełnić kolbę wodą destylowaną do zaznaczonej kreski
B. odważyć 16,98 g AgNO3, przenieść do kolby miarowej o pojemności 100 cm3, rozpuścić w wodzie destylowanej i dopełnić kolbę wodą destylowaną do zaznaczonej kreski
C. odważyć 169,80 g AgNO3, przenieść do kolby miarowej o pojemności 1000 cm3, rozpuścić
D. odważyć 1,698 g AgNO3, przenieść do kolby miarowej o pojemności 100 cm3, rozpuścić w wodzie destylowanej i dopełnić kolbę wodą destylowaną do zaznaczonej kreski
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Procedura oznaczenia kwasowości mleka. Do wykonania analizy, zgodnie z powyższą procedurą, potrzebne są

Do kolby stożkowej o pojemności 300 cm3 pobrać dokładnie 25 cm3 badanego mleka i rozcieńczyć wodą destylowaną do objętości 50 cm3. Dodać 2-3 krople fenoloftaleiny i miareczkować mianowanym roztworem wodorotlenku sodu do uzyskania lekko różowego zabarwienia.

A. pipeta wielomiarowa o pojemności 25 cm3, kolba stożkowa o pojemności 300 cm3, biureta, cylinder miarowy o pojemności 100 cm3.
B. cylinder miarowy o pojemności 50 cm3, kolba stożkowa o pojemności 300 cm3, biureta.
C. pipeta jednomiarowa o pojemności 25 cm3, zlewka o pojemności 300 cm3, biureta.
D. pipeta jednomiarowa o pojemności 25 cm3, kolba stożkowa o pojemności 300 cm3, biureta, cylinder miarowy o pojemności 25 cm3.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Podczas pomiaru masy substancji w naczyniu wagowym na wadze technicznej, dla zrównoważenia ciężaru na szalce umieszczono odważniki: 20 g, 2 g, 500 mg, 200 mg, 20 mg, 10 mg, 10 mg oraz 5 g. Całkowita masa substancji z naczynkiem wyniosła

A. 27,740 g
B. 27,745 g
C. 22,745 g
D. 22,740 g
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Podczas pobierania próby wody do oznaczania metali ciężkich zaleca się stosowanie butelek wykonanych z:

A. szkła sodowego
B. aluminium
C. ceramiki
D. polietylenu wysokiej gęstości (HDPE)
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Podstawowy zestaw do filtracji, oprócz statywu i sączka, obejmuje

A. lejka, 2 zlewki, bagietki
B. lejka, zlewki, 2 bagietek
C. lejka, 2 kolb stożkowych, bagietki
D. lejka, kolby stożkowej, zlewki
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jakie zestawienie sprzętu laboratoryjnego wykorzystuje się do filtracji osadów?

A. Zlewka, lejek, trójnóg, tygiel
B. Zlewka, lejek, statyw, bagietka
C. Zlewka, lejek, waga, bagietka
D. Zlewka, waga, tryskawka, bagietka
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby otrzymać roztwór AgNO3 (masa molowa AgNO3 to 169,8 g/mol) o stężeniu 0,1 mol/dm3, należy

A. odważyć 1,698 g AgNO3, przenieść do kolby miarowej o pojemności 100 cm3, rozpuścić w wodzie destylowanej i uzupełnić kolbę wodą destylowaną do kreski
B. odważyć 1,698 g AgNO3, przenieść do kolby miarowej o pojemności 1000 cm3, rozpuścić w wodzie destylowanej i uzupełnić kolbę wodą destylowaną do kreski
C. odważyć 16,98 g AgNO3, przenieść do kolby miarowej o pojemności 100 cm3, rozpuścić w wodzie destylowanej i uzupełnić kolbę wodą destylowaną do kreski
D. odważyć 169,80 g AgNO3, przenieść do kolby miarowej o pojemności 1000 cm3, rozpuścić w wodzie destylowanej i uzupełnić kolbę wodą destylowaną do kreski
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Wybierz spośród wymienionych właściwości tę, która nie dotyczy naczyń kwarcowych.

A. Większa kruchość oraz mniejsza odporność na uderzenia niż naczynia wykonane z normalnego szkła
B. Niska wrażliwość na zmiany temperatury
C. Przepuszczalność promieniowania ultrafioletowego
D. Odporność na działanie kwasu fluorowodorowego oraz roztworu wodorotlenku potasu
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Którą z poniższych czynności należy wykonać, aby zapewnić wysoką dokładność pomiaru masy substancji podczas przygotowywania próbki do analizy chemicznej?

A. Zastosować wagę analityczną o dokładności do 0,1 mg.
B. Wystarczy ważyć substancję na zwykłej wadze kuchennej.
C. Użyć linijki do określenia objętości substancji.
D. Pominąć etap ważenia przy sporządzaniu roztworu.
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Laboratoryjny stół powinien być zaopatrzony w instalację gazową oraz

A. wodociągową i grzewczą
B. elektryczną oraz chłodniczą
C. elektryczną i wodociągowo-kanalizacyjną
D. elektryczną, próżniową oraz hydrantową
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jakie narzędzie w laboratorium jest wykorzystywane do rozdrabniania małych ilości substancji stałych?

A. krystalizator ze szpatułką metalową
B. parownica z łyżeczką porcelanową
C. zlewka z bagietką
D. moździerz z tłuczkiem
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Komora przeszklona w formie dużej szafy, wyposażona w wentylator, która zapobiega wydostawaniu się szkodliwych substancji do atmosfery laboratorium oraz chroni przed pożarami i eksplozjami, to

A. zespół powietrzny
B. komora laminarna
C. dygestorium
D. urządzenie do sterylizacji
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby przeprowadzać ręczną obróbkę szkła w laboratorium, konieczne jest posiadanie okularów ochronnych oraz rękawic.

A. chroniące przed substancjami chemicznymi
B. zwykłe gumowe
C. płócienne
D. zapewniające izolację termiczną
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Proces przesiewania próbki prowadzi się za pomocą urządzenia przedstawionego na rysunku

A. C.
B. A.
C. D.
D. B.
Tabela. Sposoby utrwalania próbek wody i ścieków, miejsce analizy, dopuszczalny czas przechowywania próbek
Oznaczany parametrRodzaj naczynia do przechowywania próbkiSposób utrwalania próbkiMiejsce wykonania analizyDopuszczalny czas przechowywania próbki
Chlorkiszklane
lub polietylenowe
-laboratorium96 godzin
Chlor pozostałyszklane-w miejscu
pobrania próbki
-
ChZTszklanezakwaszenie do pH<2 ,
schłodzenie
do temperatury 2-5°C
laboratorium 24 godziny
Kwasowośćszklane
lub polietylenowe
schłodzenie
do temperatury 2-5°C
laboratorium4 godziny
Manganszklane
lub polietylenowe
zakwaszenie do pH<2 ,
schłodzenie
do temperatury 2-5°C
laboratorium 48 godzin

Odważka analityczna

azotan(V) srebra(I)

AgNO3

0,1 mol/dm3

A. jedną kolbę miarową o pojemności 1000 cm3 mianowanego roztworu AgNO3 o stężeniu 0,1 mol/dm3.
B. cztery kolby miarowe o pojemności 250 cm3 mianowanego roztworu AgNO3 o stężeniu 0,025 mol/dm3.
C. dwie kolby miarowe o pojemności 500 cm3 mianowanego roztworu AgNO3 o stężeniu 0,1 mol/dm3.
D. jedną kolbę miarową o pojemności 500 cm3 mianowanego roztworu AgNO3 o stężeniu 0,05 mol/dm3.