Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

CHM.03 Pytanie 201
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Gdzie należy przechowywać cyjanek potasu KCN?

A. w szczelnie zamkniętym eksykatorze
B. w warunkach chłodniczych
C. w stalowej szafie, zamkniętej na klucz
D. w pojemniku, z dala od źródeł ciepła
CHM.03 Pytanie 202
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W wyniku rozkładu 100 g węglanu wapnia, otrzymano 25 g tlenku wapnia. Wydajność procentowa reakcji wynosi

MCaCO3 = 100g / molMCaO = 56g / mol

A. 4,4%
B. 56,0%
C. 100%
D. 44,6%
CHM.03 Pytanie 203
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Próbkę uzyskaną z próbki ogólnej poprzez jej zmniejszenie nazywa się

A. średnią
B. śladową
C. pierwotną
D. ogólną
CHM.03 Pytanie 204
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, do oznaczania którego parametru próbka musi być utrwalona w niskim pH.

Oznaczany parametrRodzaj naczynia do przechowywaniaSposób utrwalaniaDopuszczalny czas przechowywania
barwaszklane lub polietylenowe- schłodzenie do temperatury 2-5°C24 h
fosforany ogólneszklane lub polietylenowe- zakwaszenie kwasem siarkowym(VI)
- schłodzenie do temperatury 2-5°C
4 h
48 h
BZTszklane- schłodzenie do temperatury 2-5°C
- przechowywanie w ciemności
24 h
azot azotanowy(V)szklane lub polietylenowe- schłodzenie do temperatury 2-5°C
- dodanie 2 cm3 chloroformu do 1 dm3 próbki
24 h
48 h

A. Fosforanów ogólnych.
B. Azotu azotanowego(V).
C. BZT.
D. Barwy.
CHM.03 Pytanie 205
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Ile węglanu sodu trzeba odmierzyć, aby uzyskać 200 cm3 roztworu o stężeniu 8% (m/v)?

A. 8,0 g
B. 9,6 g
C. 1,6 g
D. 16,0 g
CHM.03 Pytanie 206
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W przypadku zanieczyszczeń szklanych naczyń osadami o charakterze nieorganicznym, takimi jak wodorotlenki, tlenki oraz węglany, do ich oczyszczania używa się

A. płynu do zmywania naczyń
B. kwasu solnego
C. roztworu KMnO4 z dodatkiem kwasu solnego
D. wody destylowanej
CHM.03 Pytanie 207
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Po zmieszaniu wszystkie pierwotne próbki danej partii materiału tworzą próbkę

A. wtórną
B. średnią
C. ogólną
D. analityczną
CHM.03 Pytanie 208
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Zawarty fragment instrukcji odnosi się do

Po dodaniu do kolby Kjeldahla próbki analizowanego materiału, kwasu siarkowego(VI) oraz katalizatora, należy delikatnie ogrzewać zawartość kolby za pomocą palnika gazowego. W początkowym etapie ogrzewania zawartość kolby wykazuje pienienie i zmienia kolor na ciemniejszy. W tym czasie należy przeprowadzać ogrzewanie bardzo ostrożnie, a nawet z przerwami, aby uniknąć "wydostania się" czarnobrunatnej masy do szyjki kolby.

A. wyprażenia próbki do stałej masy
B. topnienia próbki
C. mineralizacji próbki na mokro
D. mineralizacji próbki na sucho
CHM.03 Pytanie 209
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jakie środki należy zastosować do gaszenia pożaru metali, takich jak magnez, sód czy potas?

A. gaśnicy pianowej
B. wody
C. piasku
D. gaśnicy śniegowej
CHM.03 Pytanie 210
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Wody pobrane ze studni powinny być przewożone w szczelnie zamkniętych butelkach z przezroczystego materiału

A. z tworzywa sztucznego, w temperaturze około 4°C
B. szklanych, w temperaturze około 30°C
C. z tworzywa sztucznego, w temperaturze około 20°C
D. szklanych, w temperaturze około 20°C
CHM.03 Pytanie 211
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W laboratoriach roztwór potasu dichromianu(VI) w stężonym kwasie siarkowym(VI) wykorzystuje się do

A. odkamieniania urządzeń wodnych
B. czyszczenia szkła laboratoryjnego
C. wytrącania trudno rozpuszczalnych soli w wodzie
D. roztwarzania różnych stopów
CHM.03 Pytanie 212
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby przeprowadzić analizę jakościową, próbkę mosiądzu należy roztworzyć w stężonym kwasie

A. siarkowym(VI)
B. bromowodorowym
C. azotowym(V)
D. chlorowodorowym
CHM.03 Pytanie 213
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby przygotować 250 cm3 roztworu wodorotlenku potasu o stężeniu 0,25 mola, potrzebne będzie

A. 14,0 g KOH (K — 39 g/mol, O — 16 g/mol, H — 1 g/mol)
B. 35,0 g KOH
C. 3,5 g KOH
D. 0,35 g KOH
CHM.03 Pytanie 214
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Naczynia z roztworem kwasu siarkowego(VI) o dużym stężeniu nie powinny być pozostawiane otwarte nie tylko za względów bezpieczeństwa, ale także dlatego, że kwas

A. zmniejszy swoją masę, ponieważ jest higroskopijny
B. zmniejszy swoją masę, ponieważ jest lotny
C. zwiększy swoje stężenie, ponieważ wyparuje woda
D. zwiększy swoją masę, ponieważ jest higroskopijny
CHM.03 Pytanie 215
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Proces chemiczny, który polega na przejściu substancji w stanie stałym do roztworu, związany z reakcją tej substancji z rozpuszczalnikiem, to

A. rozpuszczanie
B. ekstrakcja
C. krystalizacja
D. roztwarzanie
CHM.03 Pytanie 216
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W tabeli zestawiono objętości molowe czterech gazów odmierzone w warunkach normalnych.
Dla którego spośród wymienionych w tabeli gazów objętość molowa najbardziej odchyla się od wartości obliczonej dla gazu doskonałego?

GazSO2CHCl3(para)O3NH3
Objętość molowa (dm3/mol)21,8922,6021,622,08

A. Tlenku siarki(IV).
B. Ozonu.
C. Amoniaku.
D. Chloroformu.
CHM.03 Pytanie 217
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Odczynnik, który nie został wykorzystany, należy zutylizować zgodnie z informacjami zawartymi na etykiecie

A. w kwietniu 2017 roku
B. w czerwcu 2017 roku
C. 5 maja 2017 roku
D. 13 maja 2017 roku
CHM.03 Pytanie 218
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Który z poniższych sposobów homogenizacji próbki jest najbardziej odpowiedni do przygotowania próbki gleby do analizy chemicznej?

A. Przesianie gleby przez sitko o dużych oczkach bez mieszania
B. Pobranie losowego fragmentu bez rozdrabniania
C. Suszenie gleby przed pobraniem próbki bez mieszania
D. Dokładne wymieszanie i rozdrobnienie całej próbki
CHM.03 Pytanie 219
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Ile gramów cukru trzeba dodać do 200 gramów wody o temperaturze 20°C, aby uzyskać roztwór nasycony?

A. 200 g
B. 50 g
C. 400 g
D. 100 g
CHM.03 Pytanie 220
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Rozpuszczalniki organiczne powinny być składowane

A. w przestrzeni ogólnodostępnej
B. w drewnianych szafkach
C. w miejscu o dużym nasłonecznieniu
D. w metalowych szafach
CHM.03 Pytanie 221
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na skutek krystalizacji 18 g kwasu benzoesowego uzyskano 8 g czystego produktu. Jaką wydajność miała ta krystalizacja?

A. 44,44%
B. 2,25%
C. 44,44 g
D. 2,25 g
CHM.03 Pytanie 222
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

200 g soli zostało poddane procesowi oczyszczania poprzez krystalizację. Uzyskano 125 g czystego produktu. Jaką wydajność miała krystalizacja?

A. 60,5%
B. 125%
C. 62,5%
D. 75%
CHM.03 Pytanie 223
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby poprawić efektywność reakcji opisanej równaniem: HCOOH + C2H5OH ⇄ HCOOC2H5 + H2O, należy

A. dodać etylowy ester kwasu mrówkowego
B. wprowadzić wodę
C. oddestylować etylowy ester kwasu mrówkowego
D. zmniejszyć stężenie kwasu mrówkowego
CHM.03 Pytanie 224
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby oszacować czystość MgCO3, poddano prażeniu próbkę o wadze 5 g tej soli aż do osiągnięcia stałej masy. W trakcie prażenia zachodzi reakcja:
MgCO3 → MgO + CO2 Całkowity ubytek masy wyniósł 2,38 g.
(Masy molowe reagentów to: MgCO3 – 84 g/mol, MgO – 40 g/mol, CO2 – 44 g/mol) Jaką czystość miała próbka węglanu magnezu?

A. około 50% czystej substancji
B. 90,7% czystej substancji
C. bliżej nieokreśloną masę domieszek
D. 100% czystej substancji
CHM.03 Pytanie 225
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Po połączeniu 50 cm3 wody z 50 cm3 alkoholu etylowego, objętość otrzymanej mieszanki jest poniżej 100 cm3. Zjawisko to jest spowodowane

A. desorpcją
B. kontrakcją
C. adsorpcją
D. ekstrakcją
CHM.03 Pytanie 226
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Woda używana w laboratorium chemicznym, uzyskana poprzez filtrację przez wymieniacz jonowy, jest określana mianem wody

A. mineralizowanej
B. demineralizowanej
C. redestylowanej
D. destylowanej
CHM.03 Pytanie 227
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jaką objętość powinna mieć kolba miarowa, aby przygotować mianowany roztwór NaOH o stężeniu 0,050 M z analitycznej odważki, która zawiera 0,1 mola NaOH?

A. 1 dm3
B. 200 cm3
C. 2 dm3
D. 100 cm3
CHM.03 Pytanie 228
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Wskaż jaka zawartość chlorków w próbce wody pozwala na wykorzystanie tej wody do produkcji betonu zgodnie z normą PN-EN 1008.

Wymagania dotyczące zawartości chlorków w wodzie do produkcji betonu według normy PN-EN 1008
substancjadopuszczalna wartość w mg/dm3
chlorki1000

A. 1000 g/dm3
B. 1000 g/m3
C. 107 mg/m3
D. 10 g/dm3
CHM.03 Pytanie 229
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Chemikalia, dla których upłynął okres przydatności,

A. należy zutylizować z odpadami chemicznymi
B. można wykorzystać do końca opakowania
C. można je stosować, pod warunkiem że substancja pozostaje czysta
D. powinny być przechowywane w magazynie
CHM.03 Pytanie 230
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Naczynia miarowe, skalibrowane "na wlew" (IN) to:

A. pipety jednomiarowe o obj. 25 cm3
B. kolby destylacyjne
C. biurety
D. kolby miarowe
CHM.03 Pytanie 231
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W próbkach obecne są składniki, które znacznie różnią się pod względem zawartości. Składnik, którego procentowy udział w próbce jest niższy od 0,01%, nazywamy

A. domieszką
B. śladem
C. matrycą
D. ultraśladem
CHM.03 Pytanie 232
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Z podanego wykazu wybierz sprzęt potrzebny do zmontowania zestawu do sączenia pod próżnią.

123456
pompka wodnalejek
z długą nóżką
kolba
okrągłodenna
kolba ssawkowalejek sitowychłodnica
powietrzna

A. 1,2,3
B. 4,5,6
C. 1,4,5
D. 1,2,4
CHM.03 Pytanie 233
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jakim rozpuszczalnikiem o niskiej temperaturze wrzenia wykorzystuje się do suszenia szkła laboratoryjnego?

A. roztwór węglanu wapnia
B. alkohol etylowy
C. woda amoniakalna
D. kwas siarkowy(VI)
CHM.03 Pytanie 234
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Rozdział składników mieszaniny w chromatografii odbywa się dzięki ich różnym

A. adsorpcji
B. rozpuszczalności
C. lotności
D. absorpcji
CHM.03 Pytanie 235
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Piknometr służy do określania

A. wilgotności
B. lepkości
C. rozpuszczalności
D. gęstości
CHM.03 Pytanie 236
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Próbkę laboratoryjną dzieli się na dwie części, ponieważ

A. jedna część jest skierowana do dostawcy, a druga do odbiorcy produktu
B. przeprowadza się dwie analizy badanego produktu i przyjmuje wartość średnią z wyników
C. jedna część jest przeznaczona do potencjalnego przeprowadzenia analizy rozjemczej
D. analizę produktu zawsze realizuje się dwiema różnymi metodami
CHM.03 Pytanie 237
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Reagenty o najwyższej czystości to reagenty

A. spektralnie czyste.
B. czyste.
C. czyste do badań.
D. chemicznie czyste.
CHM.03 Pytanie 238
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Który sposób przechowywania próbek żywności jest niezgodny z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia?

Fragment Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego
(...)
Zakład przechowuje próbki, przez co najmniej 3 dni, licząc od chwili, kiedy cała partia została spożyta w miejscu wyłącznym właściwym do tego celu oraz w warunkach zapewniających utrzymanie temperatury +4°C lub niższej, w zależności od przechowywanego produktu.
Miejsce przechowywania próbek musi być tak zabezpieczone, aby dostęp do niego posiadał tylko kierujący zakładem lub osoba przez niego upoważniona.

A. Przechowywanie przez maksymalnie 3 dni od czasu pobrania próbek.
B. Przechowywanie przez co najmniej 3 dni od czasu spożycia całej partii żywności.
C. Przechowywanie w specjalnie do tego celu wyznaczonym miejscu, do którego dostęp posiada kierownik zakładu lub osoba przez niego upoważniona.
D. Przechowywanie w temperaturze maksymalnej +4°C.
CHM.03 Pytanie 239
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Które spośród substancji wymienionych w tabeli pozwolą pochłonąć wydzielający się tlenek węgla(IV)?

IIIIIIIVV
Ca(OH)2(aq)NaOH(s)HNO3(stęż)CuO(s)CaO(s)

A. I, III, IV.
B. I, II, IV.
C. II, IV, V.
D. I, II, V
CHM.03 Pytanie 240
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Przykładem piany stałej jest

faza rozproszonafaza rozpraszająca
gazcieczciało stałe
gaz-pianapiana stała
cieczaerozol ciekłyemulsjaemulsja stała
ciało stałeaerozol stałyzolzol stały

A. mgła.
B. pumeks.
C. masło.
D. bite białko.