Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
CHM.03 Pytanie 281
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Z porcelany wykonane są

A. naczynka wagowe i krystalizatory.
B. szkiełka zegarkowe i szalki Petriego.
C. zlewki i bagietki.
D. moździerze i parowniczki.
CHM.03 Pytanie 282
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W celu przygotowania zestawu do sączenia należy zgromadzić

A. lejek szklany, statyw metalowy, kółko metalowe, zlewkę.
B. bagietkę, zlewkę, łapę metalową, statyw metalowy.
C. szkiełko zegarkowe, tryskawkę, kolbę stożkową.
D. biuretę, statyw metalowy, zlewkę.
CHM.03 Pytanie 283
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Kalibracja pH-metru nie jest konieczna po

A. każdym pomiarze w danej serii.
B. dłuższej przerwie w pomiarach.
C. długotrwałym używaniu tej samej elektrody.
D. wymianie elektrody.
CHM.03 Pytanie 284
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Materiały stosowane w laboratoriach, mogące tworzyć mieszaniny wybuchowe, przechowuje się

A. w wydzielonych piwnicach murowanych.
B. na wolnym powietrzu pod dachem.
C. w dowolnych miejscach laboratorium.
D. w izolowanych pomieszczeniach magazynów ogólnych.
CHM.03 Pytanie 285
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jaki stopień czystości ma odczynnik chemiczny przedstawiony na etykiecie?

Ilustracja do pytania 5
A. Czysty.
B. Spektralnie czysty.
C. Techniczny.
D. Czysty do analiz.
CHM.03 Pytanie 286
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Przedstawiony na rysunku zestaw stosowany jest do destylacji

Ilustracja do pytania 6
A. prostej.
B. frakcyjnej.
C. z parą wodną.
D. pod zmniejszonym ciśnieniem.
CHM.03 Pytanie 287
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Odpady stałe typu resztki sączków, zbite szkło, powstające w laboratorium analitycznym, należy umieścić

A. w workach z polietylenu i opisać zawartość.
B. w kartonowych pudłach.
C. w szklanych słoikach z plastikową nakrętką.
D. w pojemnikach na odpady komunalne.
CHM.03 Pytanie 288
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W celu przygotowania roztworu o ściśle określonym stężeniu należy użyć kolby przedstawionej na rysunku

Ilustracja do pytania 8
A. D.
B. A.
C. B.
D. C.
CHM.03 Pytanie 289
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Wszystkie pojemniki z odpadami, zarówno ciekłymi jak i stałymi, przekazywane służbie utylizacji odpadów, muszą zostać zaopatrzone w informacje

A. o rodzaju analizy, do której były wykorzystywane.
B. o możliwie szczegółowym składzie tych odpadów.
C. o nazwie producenta, dacie zakupu.
D. o dacie i godzinie przekazania.
CHM.03 Pytanie 290
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Destylacja to proces

A. przejścia ze stanu stałego w stan gazowy, z pominięciem stanu ciekłego.
B. rozdzielania ciekłej mieszaniny przez odparowanie i skroplenie jej składników.
C. przechodzenia ciała ze stanu ciekłego w stan stały.
D. syntezy substancji prowadzony pod wpływem katalizatora.
CHM.03 Pytanie 291
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Proces, w wyniku którego następuje wytrącenie z roztworu przesyconego substancji stałej na skutek obniżenia temperatury, to

A. krystalizacja.
B. sedymentacja.
C. dekantacja.
D. odparowanie.
CHM.03 Pytanie 292
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Obowiązujący sposób magazynowania trujących odczynników chemicznych w laboratorium analitycznym przedstawiono na zdjęciu

Ilustracja do pytania 12
A. A.
B. D.
C. C.
D. B.
CHM.03 Pytanie 293
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na rysunku przedstawiono proces

Ilustracja do pytania 13
A. ekstrakcji.
B. destylacji.
C. sedymentacji.
D. sączenia.
CHM.03 Pytanie 294
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Błąd w odczytywaniu wskazań menisku cieczy znajdującej się w kolbie miarowej, wynikający z nieodpowiedniego ustawienia oka względem podziałki, określany jest jako błąd

A. precyzji.
B. przypadkowy.
C. paralaksy.
D. instrumentalny.
CHM.03 Pytanie 295
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Ile wynosi stężenie roztworu NaOH, zawierającego w 1 dm3 4 g wodorotlenku sodu (masa molowa NaOH = 40 g/mol)?

A. 0,001 mol/dm3
B. 1 mol/dm3
C. 0,01 mol/dm3
D. 0,1 mol/dm3
CHM.03 Pytanie 296
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Mianowanie roztworu o stężeniu przybliżonym można przeprowadzić poprzez

A. miareczkowanie tym samym roztworem mianowanym o ściśle określonym stężeniu.
B. miareczkowanie innym roztworem mianowanym o ściśle określonym stężeniu.
C. miareczkowanie innym roztworem niemianowanym.
D. odczytanie gęstości tego roztworu.
CHM.03 Pytanie 297
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Wskaż opis fiksanali.

A. Małe ampułki z nieokreśloną masą związku chemicznego.
B. Kapsułki zawierające niewielkie ilości związku chemicznego.
C. Małe ampułki ze ściśle określoną masą związku chemicznego.
D. Małe kapsułki z nieokreśloną ilością stałego związku chemicznego.
CHM.03 Pytanie 298
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Do grupy odczynników o specjalnym przeznaczeniu nie zalicza się

A. wzorców.
B. wskaźników.
C. wodnych roztworów kwasów.
D. rozpuszczalników do chromatografii.
CHM.03 Pytanie 299
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na opakowaniach odczynników chemicznych znajdują się oznakowania literowe R i S (wg rozporządzenia CLP: H i P), które informują

A. o zawartości zanieczyszczeń i sposobie ich usuwania.
B. o ilości domieszek w składzie i terminie przydatności.
C. o ryzyku zagrożenia i sposobie postępowania z nimi.
D. o pojemności i składzie opakowania.
CHM.03 Pytanie 300
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W celu przeprowadzenia opisanego doświadczenia, należy przygotować:

Ilustracja do pytania 20
A. aspirynę, moździerz, etanol, kolbę stożkową 100 ml, łaźnię wodną, lejek szklany, kolbę ssawkową, lejek sitowy, sączek karbowany.
B. polopirynę, metanol, kolbę stożkową 100 ml, łaźnię wodną, bagietkę, lejek szklany, termometr.
C. aspirynę etanol, kolbę stożkową 250 ml, łaźnię wodną, lejek metalowy do sączenia na gorąco, bagietkę, pompkę wodą, cylinder miarowy.
D. etopirynę, stężony kwas siarkowy, etanol, kolbę ssawkową lejek sitowy, pompkę wodną, eksykator, cylinder miarowy, moździerz.
CHM.03 Pytanie 301
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Wskaż, które dane powinny znajdować się w ewidencji rozchodu substancji niebezpiecznych, używanych do analiz laboratoryjnych.

A. Termin przydatności, konsystencja substancji.
B. Ilość prowadzonych prób przy użyciu danej substancji, termin wydania.
C. Wydane ilości, stan zapasów, nazwisko osoby, której została wydana.
D. Sposób wydawania, nazwisko osoby wydającej.
CHM.03 Pytanie 302
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Próbkę ogólną przygotowuje się z próbek

A. analitycznych.
B. laboratoryjnych.
C. pierwotnych.
D. wtórnych.
CHM.03 Pytanie 303
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Próbki z opakowań należy pobrać losowo

A. z kilku miejsc przekroju opakowania.
B. z połowy objętości opakowania.
C. z dna opakowania.
D. z brzegów opakowania.
CHM.03 Pytanie 304
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Proces pozbycia się substancji organicznych z próbki, w wyniku jej spalenia, to

A. mineralizacja sucha.
B. roztworzenie.
C. mineralizacja mokra.
D. ekstrakcja do fazy stałej.
CHM.03 Pytanie 305
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Próbki pobrano z materiału o objętości 100 m3, wysypanego z opakowania. Liczba miejsc poboru próbek pierwotnych z tego materiału wynosi

Ilustracja do pytania 25
A. 250
B. 100
C. 50
D. 5
CHM.03 Pytanie 306
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Próbki wody przeznaczone do badań mikrobiologicznych należy pobierać do butelek

A. umytych wodorotlenkiem sodu.
B. sterylnych.
C. dokładnie wypłukanych, np. po niegazowanej wodzie mineralnej.
D. zanurzonych wcześniej na 2-3 min w alkoholu etylowym.
CHM.03 Pytanie 307
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na rysunku przedstawiono urządzenie służące do poboru próbek

Ilustracja do pytania 27
A. sypkich.
B. stałych.
C. proszkowych.
D. ciekłych.
CHM.03 Pytanie 308
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W celu pobrania próbek gazowych stosuje się

A. aspiratory.
B. cylindry miarowe.
C. czujniki gazów.
D. butelki z nakrętką plastikową.
CHM.03 Pytanie 309
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Jaką metodę poboru próbek przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 29
A. Warstwową.
B. Losową.
C. Proporcjonalną.
D. Systematyczną.
CHM.03 Pytanie 310
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Do rozpuszczania próbki tłuszczu o masie 5 g stosuje się 50 cm3 mieszaniny 96% alkoholu etylowego i eteru dietylowego, zmieszanych ze sobą w stosunku objętościowym 1 : 2. Ile cm3 poszczególnych składników należy użyć, aby przygotować 150 cm3 tej mieszaniny?

A. 75 cm3 alkoholu etylowego i 75 cm3 eteru dietylowego.
B. 100 cm3 alkoholu etylowego i 50 cm3 eteru dietylowego.
C. 100 cm3 alkoholu etylowego i 200 cm3 eteru dietylowego.
D. 50 cm3 alkoholu etylowego i 100 cm3 eteru dietylowego.
CHM.03 Pytanie 311
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Znakiem X na schemacie zestawu do poboru próbek gazowych zaznaczono

Ilustracja do pytania 31
A. cylindry.
B. kolby.
C. pipety.
D. płuczki.
CHM.03 Pytanie 312
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Próbki zawierają składniki różniące się znacznie zawartością. Składnik, którego udział procentowy w próbce jest mniejszy od 0,01%, to

A. ślad.
B. matryca.
C. ultraślad.
D. domieszka.
CHM.03 Pytanie 313
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Naczynia miarowe, kalibrowane "na wlew" (IN) to:

A. biurety.
B. kolby miarowe.
C. kolby destylacyjne.
D. pipety jednomiarowe o poj. 25 cm3.
CHM.03 Pytanie 314
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Próbkę przygotowaną z próbki ogólnej, przez jej redukcję, określa się jako

A. ogólną.
B. średnią.
C. śladową.
D. pierwotną.
CHM.03 Pytanie 315
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Wagi laboratoryjne ze względu na nośność i dokładność dzieli się na

A. analityczne i szalkowe.
B. periodyczne i aperiodyczne.
C. techniczne i analityczne.
D. dźwigniowe i elektroniczne.
CHM.03 Pytanie 316
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Stężenie procentowe roztworu otrzymanego po rozpuszczeniu 25 g jodku potasu w 100 cm3 wody destylowanej (o gęstości 1 g/cm3) wynosi

A. 75%
B. 25%
C. 2,5%
D. 20%
CHM.03 Pytanie 317
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Wszystkie próbki pierwotne danej partii materiału po zmieszaniu stanowią próbkę

A. wtórną.
B. analityczną.
C. średnią.
D. ogólną.
CHM.03 Pytanie 318
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Różnica między średnim wynikiem oznaczenia a wartością rzeczywistą to błąd

A. systematyczny.
B. przypadkowy.
C. względny.
D. bezwzględny.
CHM.03 Pytanie 319
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W celu rozróżnienia instalacji znajdujących się w laboratorium chemicznym, rury do próżni maluje się kolorem

A. czerwonym.
B. szarym.
C. żółtym.
D. niebieskim.
CHM.03 Pytanie 320
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Do mycia szkła miarowego zanieczyszczonego substancjami tłustymi stosuje się

A. słabą zasadę.
B. gorącą wodę.
C. słaby kwas.
D. mieszaninę chromową.