Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
CHM.03 Pytanie 321
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Podczas ważenia substancji w naczynku wagowym na wadze technicznej, dla zrównoważenia masy na szalce położono odważniki: 20 g, 2 g, 500 mg, 200 mg, 20 mg, 10 mg, 10 mg i 5 g. Masa substancji z naczynkiem wyniosła

A. 22,745 g.
B. 22,740 g.
C. 27,745 g.
D. 27,740 g.
CHM.03 Pytanie 322
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na schemacie postępowania przy pobieraniu próbek środowiskowych do analizy literą Y oznaczono próbkę

A. ogólną.
B. do analizy.
C. laboratoryjną.
D. wtórną.
CHM.03 Pytanie 323
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Zlewanie cieczy znad osadu to

A. dekantacja.
B. sedymentacja.
C. filtracja.
D. destylacja.
CHM.03 Pytanie 324
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Odczynnik czysty (skrót: cz.) cechuje stopień czystości rzędu

A. 99-99,9%.
B. 99,9-99,99%.
C. 90-99%.
D. 99,99-99,999%.
CHM.03 Pytanie 325
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

200 g roztworu wodorotlenku sodu (M = 40 g/mol) o stężeniu 10 % rozcieńczono w kolbie miarowej o pojemności 500 cm3 wodą destylowaną do kreski. Stężenie molowe otrzymanego roztworu wynosi

A. 4,0 mol/dm3
B. 0,1 mol/dm3
C. 0,5 mol/dm3
D. 1,0 mol/dm3
CHM.03 Pytanie 326
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na rysunku przedstawiono

Ilustracja do pytania 6
A. płuczkę.
B. pobornik.
C. próbnik.
D. rotametr.
CHM.03 Pytanie 327
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Przyrząd przedstawiony na rysunku służy do oczyszczania próbki

Ilustracja do pytania 7
A. wody.
B. ścieków.
C. gleby.
D. powietrza.
CHM.03 Pytanie 328
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na rysunku numerami 1 i 4 oznaczono:

A. 1 - chłodnicę zwrotną, 4 - kolbę destylacyjną.
B. 1 - kolbę destylacyjną, 4 - chłodnicę zwrotną.
C. 1 - kolbę destylacyjną, 4 - ekstraktor.
D. 1 - ekstraktor, 4 - chłodnicę zwrotną.
CHM.03 Pytanie 329
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aparat przedstawiony na rysunku służy do

A. dekantacji.
B. sedymentacji.
C. ekstrakcji ciecz-ciecz.
D. ługowania.
CHM.03 Pytanie 330
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Podstawowy zestaw do sączenia poza statywem i sączkiem składa się

A. z lejka, kolby stożkowej, zlewki.
B. z lejka, 2 kolb stożkowych, bagietki.
C. z lejka, 2 zlewek, bagietki.
D. z lejka, zlewki, 2 bagietek.
CHM.03 Pytanie 331
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Dla cieczy bezbarwnej odczyt w biurecie pokazanej na rysunku wynosi

Ilustracja do pytania 11
A. 23,5 cm3
B. 24,3 cm3
C. 24,2 cm3
D. 23,8 cm3
CHM.03 Pytanie 332
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Przemiana zolu w żel to proces zwany

A. peptyzacją.
B. koagulacją.
C. azulacją.
D. sedymentacją.
CHM.03 Pytanie 333
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Zestaw przedstawiony na rysunku służy do

Ilustracja do pytania 13
A. destylacji próżniowej.
B. destylacji frakcjonowanej.
C. aeracji.
D. destylacji z parą wodną.
CHM.03 Pytanie 334
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na etykiecie kwasu siarkowego(VI) znajduje się zapis:
Określ gęstość kwasu siarkowego(VI).

Ilustracja do pytania 14
A. 1,84 g/cm3
B. 0,184 g/cm3
C. 1,84 g/dm3
D. 0,184 g/dm3
CHM.03 Pytanie 335
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na etykiecie kwasu siarkowego(VI) znajduje się piktogram pokazany na rysunku. Oznacza to, że substancja ta jest

Ilustracja do pytania 15
A. nieszkodliwa.
B. mutagenna.
C. żrąca.
D. rakotwórcza.
CHM.03 Pytanie 336
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na rysunku numerem 3 oznaczono

Ilustracja do pytania 16
A. kolbę okrągłodenną.
B. łącznik.
C. rurkę szklaną.
D. chłodnicę.
CHM.03 Pytanie 337
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na rysunku przedstawiono palnik gazowy

Ilustracja do pytania 17
A. Büchnera.
B. Mekera.
C. Bunsena.
D. Teclu.
CHM.03 Pytanie 338
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Substancje ciekłe lub stałe utleniające oznakowane są piktogramem

Ilustracja do pytania 18
A. B.
B. C.
C. A.
D. D.
CHM.03 Pytanie 339
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby rozpuścić cukier w ilości 220 g w 100 g wody, należy podgrzać wodę do temperatury

Ilustracja do pytania 19
A. 323K.
B. 273K.
C. 373K.
D. 303K.
CHM.03 Pytanie 340
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Substancją, która w temperaturze 40°C rozpuści się w ilości około 80 g w 100 g wody, jest

Ilustracja do pytania 20
A. azotan(V) sodu.
B. azotan(V) ołowiu(II).
C. jodek potasu.
D. azotan(V) potasu.
CHM.03 Pytanie 341
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Sposobem przeprowadzenia składników próbki do roztworu nie jest

A. stapianie.
B. liofilizacja.
C. roztwarzanie.
D. mineralizacja.
CHM.03 Pytanie 342
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Według zasady pierwszeństwa, znajdując na opakowaniu zbiorczym odczynnika piktogramy pokazane na rysunku, należy zwrócić szczególną uwagę na to, że substancja jest

Ilustracja do pytania 22
A. wybuchowa.
B. żrąca.
C. łatwopalna.
D. toksyczna.
CHM.03 Pytanie 343
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby sporządzić 500 g roztworu o stężeniu 10% (m/m), należy odważyć

A. 10 g substancji.
B. 50 g substancji.
C. 5 g substancji.
D. 100 g substancji.
CHM.03 Pytanie 344
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Zgodnie z wykresem najsłabiej rozpuszczalną substancją jest

Ilustracja do pytania 24
A. AgNO3.
B. KNO3.
C. KI.
D. KClO4.
CHM.03 Pytanie 345
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Na rysunku przedstawiającym płomień palnika gazowego najwyższa temperatura płomienia znajduje się w strefie

Ilustracja do pytania 25
A. II.
B. I.
C. III.
D. IV.
CHM.03 Pytanie 346
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Objętość roztworu o stężeniu 0,5 mol/dm3 przygotowanego z 0,1 mola KOH wynosi

A. 200 dm3
B. 200 cm3
C. 20 dm3
D. 20 ml
CHM.03 Pytanie 347
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby ogrzać roztwór do temperatury 330 K, należy użyć:

A. trójnogu, siatki ceramicznej, zlewki, termometru z zakresem temperatur 0--0°C
B. trójnogu, siatki ceramicznej, zlewki, termometru z zakresem temperatur 0-+100°C
C. statywu, siatki, zlewki, termometru z zakresem temperatur 0+100°C
D. statywu, siatki, zlewki, termometru z zakresem temperatur 0--50°C
CHM.03 Pytanie 348
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Spośród sprzętu miarowego przedstawionego na rysunku do wyznaczenia współmierności kolby i pipety należy wybrać

Ilustracja do pytania 28
A. 1 i 4.
B. 1 i 5.
C. 1 i 2.
D. 1 i 3.
CHM.03 Pytanie 349
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Do nastawienia miana roztworu służą substancje

A. robocze.
B. miarowe.
C. podstawowe.
D. wtórne.
CHM.03 Pytanie 350
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Do gaszenia pożaru metali (m.in. magnezu, sodu, potasu) należy użyć

A. gaśnicy pianowej.
B. wody.
C. piasku.
D. gaśnicy śniegowej.
CHM.03 Pytanie 351
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Różnica między wskazaniami w biurecie wynosi

Ilustracja do pytania 31
A. 7,3
B. 3,8
C. 3,5
D. 7,5
CHM.03 Pytanie 352
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Gęstość próbki ciekłej oznacza się za pomocą

A. refraktometru.
B. biurety.
C. piknometru.
D. spektrofotometru.
CHM.03 Pytanie 353
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Rysunek przedstawia etapy zmniejszania próbki ogólnej. Jest to metoda

Ilustracja do pytania 33
A. ćwiartowania.
B. rozdwajania.
C. przemiennego sypania dwóch stożków.
D. przesypywania stosów.
CHM.03 Pytanie 354
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Do oznaczania temperatury topnienia związków chemicznych służy aparat

A. Thielego.
B. Soxletha.
C. Kippa.
D. Englera.
CHM.03 Pytanie 355
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Spośród podanych właściwości wybierz tę, która nie charakteryzuje naczyń kwarcowych.

A. Większa kruchość i mniejsza wytrzymałość na uderzenia od naczyń wykonanych ze szkła zwykłego.
B. Odporność na działanie kwasu fluorowodorowego i roztworu wodorotlenku potasu.
C. Przepuszczalność promieniowania nadfioletowego.
D. Mała wrażliwość na zmiany temperatury.
CHM.03 Pytanie 356
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W którym zestawie wymieniono sprzęty laboratoryjne niezbędne do sporządzenia 10% (m/m) roztworu chlorku sodu?

A. Waga laboratoryjna, kolba miarowa, naczynko wagowe, palnik.
B. Waga laboratoryjna, zlewka, cylinder miarowy, naczynko wagowe.
C. Waga laboratoryjna, zlewka, cylinder miarowy, palnik.
D. Waga laboratoryjna, cylinder miarowy, kolba miarowa, szkiełko zegarkowe.
CHM.03 Pytanie 357
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Którym piktogramem powinien być oznakowany pojemnik zawierający substancję rakotwórczą?

Ilustracja do pytania 37
A. A.
B. C.
C. B.
D. D.
CHM.03 Pytanie 358
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

W celu zwiększenia stężenia składników śladowych w roztworze próbkę poddaje się

A. rozcieńczaniu.
B. roztwarzaniu.
C. liofilizacji.
D. zagęszczaniu.
CHM.03 Pytanie 359
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Aby w badanej próbie w trakcie zmiany pH nastąpiła zmiana barwy na malinową, należy użyć

Ilustracja do pytania 39
A. wskaźnika uniwersalnego.
B. lakmusu.
C. oranżu metylowego.
D. fenoloftaleiny.
CHM.03 Pytanie 360
Przygotowywanie sprzętu, odcz…

Wskaż uszeregowanie odczynników chemicznych zgodnie ze wzrastającym poziomem czystości.

A. Czysty, chemicznie czysty, czysty do analizy, czysty spektralnie.
B. Czysty do analizy, chemicznie czysty, czysty spektralnie, czysty.
C. Czysty spektralnie, chemicznie czysty, czysty do analizy, czysty.
D. Czysty, czysty do analizy, chemicznie czysty, czysty spektralnie.