Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Obsługa magazynów

Poniższy dokument informuje o

Poznań, dnia 21 czerwca 2012 r.
Potwierdzenia zamówienia nr 34/06/2012
Potwierdzam przyjęcie zamówienia nr. 34/06/2012 z dnia 18.06.2012 r. Przedsiębiorstwa ABC Sp. z o.o. do realizacji

Dostawca „1"
Jan Nowak

A. wycofaniu zamówienia.
B. zakupie towaru.
C. realizacji zamówienia.
D. sprzedaży towaru.
Obsługa magazynów

W procesie projektowania supra- i infrastruktury systemu logistyki produkcyjnej można wyodrębnić kolejne cztery etapy. Na którym etapie projektowania (patrz tabela poniżej) ustala się harmonogram dla transportu wewnątrzzakładowego?

Etap IEtap IIEtap IIIEtap IV
dobór formy organizacji produkcjidobór sprzętu ładunkowego i określenie jego liczbydobór środków transportowych i określenie ich liczby oraz organizacja i planowanie transportu wewnętrznegoustalenie zapotrzebowania na powierzchnię magazynową oraz wyposażenie zaplecza technicznego
ABCD

A. B.
B. C.
C. D.
D. A.
Obsługa magazynów

Firma zamierza zrealizować analizę ABC zapasów, aby ustalić, w której części magazynu powinny być przechowywane różne asortymenty, co pozwoli na skrócenie czasu kompletacji zamówienia oraz jego wydania dla klienta. Na podstawie jakiego kryterium należy przeprowadzić analizę ABC zapasów?

A. Częstotliwości wydań
B. Wartości przyjęć
C. Wielkości wydań
D. Częstotliwości przyjęć
SPL.01 Pytanie 166
Obsługa magazynów

Nieprzeprowadzanie monitoringu temperatury podczas przechowywania nadtlenków organicznych stwarza ryzyko

A. wydzielenie się ciepła prowadzącego do wybuchu
B. utlenienia się nadtlenków organicznych
C. zmiany ich zabarwienia i konsystencji
D. rozpuszczenia się nadtlenków i wsiąknięcia w podłoże
Obsługa magazynów

Przedsiębiorca swoje produkty pakuje do plastikowych kubeczków, które następnie umieszcza w tekturowym pudle. Zgodnie z przedstawionym fragmentem Ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi przedsiębiorca powinien wykazać poziom recyklingu odpadów opakowaniowych na poziomie

Ustawa z dnia 13 czerwca 2013 r. o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi
Załącznik nr 1 docelowy poziom odzysku i recyklingu odpadów opakowaniowych
Poz.Odpady opakowaniowe powstałe zPoziom w %
rodzaj opakowańodzyskrecykling
1opakowań razem6156
2opakowań z tworzyw sztucznych23,5
3opakowań z aluminium51
4opakowań ze stali, w tym z blachy stalowej51
5opakowań z papieru i tektury61
6opakowań ze szkła61
7opakowań z drewna16

A. 61,0% dla opakowań z plastiku i 16,0% dla opakowań z tektury.
B. 23,5% dla opakowań z plastiku i 61,0% dla opakowań z tektury.
C. 61,0% dla opakowań z plastiku i 51,0% dla opakowań z tektury.
D. 23,5% dla opakowań z plastiku i 51,0% dla opakowań z tektury.
Obsługa magazynów

Zakład produkujący komputery przenośne otrzymał zamówienie na wykonanie 60 szt. komputerów. Ustal, ile procesorów powinien zamówić zakład produkcyjny, aby zamówienie zostało zrealizowane. Weź pod uwagę zapas w magazynie i stan produkcji w toku.

Pozycja
w kartotece
magazynowej
Zapas
w magazynie
w szt.
Produkcja w toku
w szt.
Karta graficzna8010
Czytnik karty pamięci1305
Procesor35-
Akumulator35-

A. 35 szt.
B. 25 szt.
C. 15 szt.
D. 45 szt.
Obsługa magazynów

W magazynie zaplanowano umiejscowić 12 jednorodnych rzędów regałowych, z czego w każdym rzędzie znajduje się 2 identyczne regały. Ile miejsc paletowych powinien dysponować jeden regał, jeśli magazyn ma być przystosowany do przechowywania 2 160 paletowych jednostek ładunkowych (pjł)?

A. 90 miejsc paletowych
B. 180 miejsc paletowych
C. 360 miejsc paletowych
D. 45 miejsc paletowych
Obsługa magazynów

Którym wózkiem, można najszybciej wyładować z naczepy 66 skrzyń o masie 1 200 kg każda?

Udźwig: 1,5 t
Średnia prędkość: 5 km/h
Możliwość pobrania jednorazowo 1 skrzyni.
Udźwig: 1,2 t
Średnia prędkość: 12 km/h
Możliwość pobrania jednorazowo 1 skrzyni.
Wózek A.Wózek B.
Udźwig: 2,5 t
Średnia prędkość: 10 km/h
Możliwość pobrania jednorazowo 2 skrzyń.
Udźwig: 2,0 t
Średnia prędkość: 8 km/h
Możliwość pobrania jednorazowo 2 skrzyń.
Wózek C.Wózek D.

A. Wózkiem A.
B. Wózkiem B.
C. Wózkiem C.
D. Wózkiem D.
SPL.01 Pytanie 176
Obsługa magazynów

Korzystając z danych zawartych w tabelach, wskaż warunki przechowywania jaj w pomieszczeniach magazynowych.

Wymagania dotyczące wilgotności względnej powietrza podczas przechowywania towarów
Optymalna wilgotność względna powietrzaRodzaj towaru
85 ÷ 90%kwiaty, świeże owoce i warzywa,
mrożonki owocowe i warzywne, ryby
65 ÷ 80%jaja, miód
60 ÷ 70%mąka, cukier, sól, zboże, suszone owoce, papier,
drewno
50%żelazo, wyroby metalowe, deski


Wymagania dotyczące temperatury powietrza podczas przechowywania towarów
Temperatura przechowywaniaRodzaj towaru
20°Cmąka, cukier, sól
15°Coleje jadalne, deski
4°C ÷ 10°Cmargaryna, mleko
3°C ÷ 10°Cmasło, smalec, jaja
0°C ÷ 10°Cowoce, warzywa
-18°C ÷ -26°Cmrożone mięso wieprzowe, drób, ryby

A. Temperatura 3°C ÷ 10°C, wilgotność względna 85 ÷ 90%
B. Temperatura 4°C ÷ 10°C, wilgotność względna 65 ÷ 85%
C. Temperatura 3°C ÷ 10°C, wilgotność względna 65 ÷ 80%
D. Temperatura 0°C ÷ 10°C, wilgotność względna 60 ÷ 70%
Obsługa magazynów

Na podstawie danych zawartych w ramce oblicz wartość zapasu materiału A w magazynie na dzień 10 lutego, jeżeli wydania realizowane są zgodnie z metodą LIFO.

Do magazynu przyjęto następujące partie materiałów A:

– 3 lutego: 350 kg po 10,00 zł/kg

– 4 lutego: 400 kg po 15,00 zł/kg

– 6 lutego: 160 kg po 20,00 zł/kg

RAZEM: 910 kg


Z magazynu wydano następujące partie materiałów A:

– 8 lutego: 170 kg

– 9 lutego: 500 kg

RAZEM: 670 kg

A. 2 400,00 zł
B. 3 600,00 zł
C. 4 800,00 zł
D. 4 250,00 zł
SPL.01 Pytanie 182
Obsługa magazynów

Jakie zestawienie ilustruje właściwą sekwencję procesów w łańcuchu dostaw?

A. Konsumpcja → zaopatrzenie → produkcja → dystrybucja
B. Dystrybucja → konsumpcja → zaopatrzenie → produkcja
C. Produkcja → dystrybucja → konsumpcja → zaopatrzenie
D. Zaopatrzenie → produkcja → dystrybucja → konsumpcja
Obsługa magazynów

Podane w tabeli elementy infrastruktury punktowej są charakterystyczne dla

  • magazyn,
  • platforma przeładunkowa,
  • intermodalny terminal przeładunkowy,
  • pomieszczenie biurowe,
  • obiekt biurowy,
  • posterunek celny,
  • stacja tankowania pojazdów,
  • punkt technicznej obsługi pojazdów,
  • myjnia samochodowa,
  • obiekt gastronomiczny,
  • motel.

A. centrum logistycznego.
B. obiektu magazynowego.
C. parku magazynowego.
D. punktu ładunkowego.
Obsługa magazynów

W magazynach chłodniczych komory są podzielone na przestrzenie charakteryzujące się wysoką izolacyjnością termiczną oraz paroszczelnością. Komora, zgodnie z klasyfikacją opartą na temperaturze panującej w jej wnętrzu, o zakresie temperatur od -5 do -10°C, określana jest jako komora

A. z atmosferą kontrolowaną
B. mroźnicza
C. mroźnicza głębokiego mrożenia
D. chłodnicza
Obsługa magazynów

Jednym ze sposobów zabezpieczania towaru przed uszkodzeniami jest blokowanie. Jego celem jest

A. eliminacja drgań towaru w trakcie transportu
B. oddzielanie towarów przewożonych jednym środkiem transportu za pomocą przekładek
C. zapewnienie, że towar nie będzie się przesuwał
D. ochrona transportowanego towaru przed zarysowaniami i gromadzeniem się kurzu
SPL.01 Pytanie 186
Obsługa magazynów

Zakład wytwarzający elementy do samochodów osobowych organizuje transport części zamiennych do różnych hurtowni na podstawie indywidualnych zamówień, na terenie Polski w systemie

A. sztafetowym
B. obwodowym
C. zbiorczym
D. promienistym
Obsługa magazynów

Przedsiębiorstwo produkcyjne zamierza nawiązać współpracę z przedsiębiorstwem transportowym. Na podstawie zamieszczonych w tabeli kryteriów oceny jakości dostawy oraz ich wag oceń, które przedsiębiorstwo transportowe świadczy usługi o najwyższej jakości.

Przedsiębiorstwo transportoweKryteria jakości dostawy i ich wagi
Elastyczność przewozów
(waga 0,3)
Realizacja dostaw
na czas
(waga 0,3)
Brak uszkodzeń
ładunku
(waga 0,4)
A.476
B.558
C.866
D.397

A. D.
B. B.
C. C.
D. A.
Obsługa magazynów

Wskaż towary, które zaklasyfikujesz do grupy C według klasyfikacji ABC

TowarIlośćCenaWartośćWartość narastająco% narastająco
Masło15002,353525,003525,0022,81
Cukier11252,102362,505887,5038,09
Jogurt8502,402400,007927,5051,29
Kefir13001,602080,0010007,5064,75
Oliwa7002,902030,0012037,5077,88
Ryż7502,702025,0014062,5090,98
Miód8812,301082,4015144,9097,99
Ocet702,30161,0015305,9099,03
Sól1201,25150,0015455,90100,00

A. Masło, cukier, jogurt.
B. Miód, ocet, sól.
C. Miód, ryż, oliwa.
D. Kefir, oliwa, ryż.
Obsługa magazynów

W magazynie towarów spożywczych ustalono limit ubytków naturalnych na poziomie 0,2% wartości rocznego obrotu. Na podstawie danych o wartości obrotu w 2017 r. określ kwotę niedoboru mieszczącego się w granicach normy ubytków naturalnych.

Wartość obrotu
w roku
styczeń - marzeckwiecień - czerwieclipiec - wrzesieńpaździernik - grudzień
2016 r.58 000,00 zł75 000,00 zł125 000,00 zł135 000,00 zł
2017 r.62 000,00 zł77 000,00 zł130 000,00 zł135 500,00 zł

A. 786,00 zł
B. 7 860,00 zł
C. 809,00 zł
D. 8 090,00 zł
SPL.01 Pytanie 195
Obsługa magazynów

Jaki typ produkcji jest wykorzystywany przez firmę, która wytwarza ograniczone ilości gotowych wyrobów w różnorodnym asortymencie na specjalne zamówienie klienta?

A. Masowy
B. Cykliczny
C. Jednostkowy
D. Seryjny
SPL.01 Pytanie 199
Obsługa magazynów

Do kategorii odpadów przemysłowych nie wlicza się

A. resztek jedzenia w restauracji
B. popiołów pochodzących z elektrociepłowni
C. odpadów pochodzących z przeróbki ropy naftowej
D. ubytków szklanych w hucie szkła