Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja transportu

Koszt transportu 1 t towaru na dystansie 1 km wynosi 0,45 zł. Jaką sumę trzeba będzie zapłacić za przewóz 24 t materiałów biurowych na odległość 175 km?

A. 1 811,25 zł
B. 78,75 zł
C. 1 890,00 zł
D. 10,80 zł
Organizacja transportu

Ile punktów załadunkowych powinno być zaplanowanych, posiadając 15 pojazdów do rozładunku w trakcie jednej zmiany roboczej, przy standardowym czasie pracy magazynu wynoszącym 8 godzin oraz czasie obsługi jednego pojazdu równym 30 minutom?

A. 4 punkty.
B. 2 punkty.
C. 8 punktów.
D. 1 punkt.
SPL.04 Pytanie 128
Organizacja transportu

Jaką procedurę celną powinno się wybrać w związku z czasowym wwozem do strefy celnej Unii Europejskiej towarów spoza Unii w celu ich naprawy?

A. Składu celnego
B. Odprawy czasowej
C. Uszlachetniania czynnego
D. Uszlachetniania biernego
Organizacja transportu

Załadunek paletowych jednostek ładunkowych (pjł) do kontenera rozpoczął się o godzinie 8:00. Ładunek został rozmieszczony w kontenerze w dwóch warstwach, w każdej warstwie w liczbie zgodnej z przedstawionym rysunkiem. O której godzinie najwcześniej pojazd z kontenerem będzie mógł wyjechać w trasę, jeżeli załadunek 1 pjł trwa 2 minuty, a czas załadunku kontenera na środek transportu drogowego wynosi 10 minut?

Rozmieszczenie paletowych jednostek ładunkowych w kontenerze w jednej warstwie

Ilustracja do pytania 10
A. O godzinie 9:10
B. O godzinie 10:00
C. O godzinie 9:00
D. O godzinie 9:50
SPL.04 Pytanie 131
Organizacja transportu

Zgodnie z Umową AETR maksymalny dobowy czas prowadzenia pojazdu może być wydłużony dwa razy w trakcie 6 dobowych cykli prowadzenia do

A. 9 godzin
B. 10 godzin
C. 11 godzin
D. 12 godzin
Organizacja transportu

Przewóz środkami transportu drogowego marchewki, pietruszki i kalafiorów, gotowych do spożycia, powinien być realizowany w temperaturze maksymalnej

Fragment umowy ATP z dnia 1 września 1970 ratyfikowanej przez Prezydenta RP dnia 14 maja 2015 r.
Produkty spożywczeTemperatura maksymalna
I Surowe mleko+6°C
II Mięso czerwone i duża dziczyzna+7°C
III Produkty mięsne, mleko pasteryzowane, masło, świeży nabiał (jogurt, kefir, śmietana, świeży ser), gotowe do spożycia gotowane produkty spożywcze przyrządzone surowo warzywne i produkty warzywne, skoncentrowany sok owocowy, dziczyzna, drób, produkty rybne niewymienione poniżej+6°C
IV Dziczyzna, drób, króliki+4°C
V Czerwone podroby+3°C
V Mięso mielone+2°C

A. +6°C
B. +3°C
C. +7°C
D. +4°C
Organizacja transportu

Firma transportowa wystawiła rachunek na 615,00 zł brutto za przewóz 20 ton ładunku na dystansie 100 kilometrów. Usługa ta podlega 23% stawce VAT. Jaka jest cena jednostkowa netto za jeden tonokilometr?

A. 500,00 zł
B. 5,00 zł
C. 25,00 zł
D. 0,25 zł
Organizacja transportu

Pracownik został poproszony o zebranie ładunku składającego się z 18 opakowań zbiorczych. Zlecenie musi spełniać następujące wymagania:
- używane są palety typu EUR (1200 x 800 x 144 mm)
- wymiary opakowania zbiorczego to 400 x 400 x 400 mm
- maksymalna wysokość pjł nie może przekraczać 1344 mm

Ile minimalnie palet jest potrzebnych do wykonania tego zlecenia?

A. 1 paleta
B. 2 palety
C. 4 palety
D. 3 palety
Organizacja transportu

Jakie działania w procesie transportu obejmuje formowanie jednostek ładunkowych?

A. Wykonawcze, które mają miejsce przed przewozem
B. Organizacyjne, które mają miejsce w czasie przewozu
C. Wykonawcze, które mają miejsce w czasie przewozu
D. Organizacyjne, które mają miejsce przed przewozem
Organizacja transportu

Jeśli według cennika koszt przewozu do 150 km wynosi 500,00 zł, a opłata za każdy kilometr powyżej 150 km to 3,50 zł/km, to jaka będzie kwota za transport ładunku na dystansie 350 km?

A. 1 200,00 zł
B. 700,00 zł
C. 525,00 zł
D. 503,50 zł
SPL.04 Pytanie 138
Organizacja transportu

Do której reguły Incoterms 2020 odnoszą się obowiązki sprzedającego i kupującego zapisane w tabeli?

Obowiązkiem sprzedającego jest dostarczenie towaru na statek w porcie załadunku. Od tego miejsca ryzyko przechodzi na kupującego, jednakże nadal sprzedający ma obowiązek zawrzeć umowę przewozu morskiego oraz ponieść koszty dostarczenia towaru do portu przeznaczenia.

A. EXW
B. CFR
C. DAP
D. FAS
Organizacja transportu

Na podstawie danych zawartych w tabeli, wskaż, które przedsiębiorstwo transportowe osiągnęło najwyższy wskaźnik niezawodności dostaw.

Przedsiębiorstwo transportoweLiczba zrealizowanych przewozów [szt.]Liczba terminowo zrealizowanych przewozów [szt.]Liczba nieterminowo zrealizowanych przewozów [szt.]
A.89086030
B.1 4501 310140
C.57050070
D.2 3802 050330

A. Przedsiębiorstwo transportowe D
B. Przedsiębiorstwo transportowe C
C. Przedsiębiorstwo transportowe B
D. Przedsiębiorstwo transportowe A
Organizacja transportu

Jednostka miary czasu wykorzystania środków transportowych do realizacji określonych zadań, obliczana jako różnica pomiędzy momentem zakończenia a rozpoczęcia, nazywana jest

A. tonokilometr
B. motogodzina
C. wozogodzina
D. wozokilometr
Organizacja transportu

Zgodnie z fragmentem umowy określ, który środek transportu należy zastosować do przewozu artykułów spożywczych głęboko zamrożonych (-20°C).

Fragment Umowy ATP
Określenia i normy specjalnych środków transportu do przewozu
szybko psujących się artykułów żywnościowych
Klasa A. Środek transportu – chłodnia wyposażony w takie urządzenie chłodnicze, przy którym t1 może mieścić się między +12 °C i 0°C włącznie.
Klasa B. Środek transportu – chłodnia wyposażony w takie urządzenie chłodnicze, przy którym t1 może mieścić się między +12°C i -10°C włącznie.
Klasa C. Środek transportu – chłodnia wyposażony w takie urządzenie chłodnicze, przy którym t1 może mieścić się między +12°C i -20°C włącznie.
Klasa D. Środek transportu – chłodnia wyposażony w takie urządzenie chłodnicze, przy którym t1 nie jest wyższe niż +2°C.
Klasa E. Środek transportu – chłodnia wyposażony w takie urządzenie chłodnicze, przy którym t1 nie jest wyższe niż -10°C.
Klasa F. Środek transportu – chłodnia wyposażony w takie urządzenie chłodnicze, przy którym t1 nie jest wyższe niż -20°C.

A. Lodownia z normalną izolacją klasy A.
B. Lodownia ze wzmocnioną izolacją klasy B.
C. Chłodnia ze wzmocnioną izolacją klasy F.
D. Ogrzewany środek transportu z normalną izolacją klasy A.
Organizacja transportu

Jak długo trzeba poczekać na załadunek jednej paletowej jednostki ładunkowej (pjł) przez wózek widłowy, gdy średni czas jednego cyklu wynosi 5 minut? O której najpóźniej kierowca powinien podstawić pojazd do załadunku, mając na uwadze, że wyjazd z ładunkiem zaplanowano na godzinę 7:00, a do załadunku czeka 24 pjł?

A. 6:00
B. 5:30
C. 6:30
D. 5:00
Organizacja transportu

Dobierz naczepę o najwyższym współczynniku wypełnienia objętościowego do przewozu 50 paletowych jednostek ładunkowych o wymiarach (dł. x szer. x wys.): 1,2 x 0,8 x 1,35 m. Jednostki ładunkowe mogą być piętrzone w stosie paletowym.

NaczepaWymiary wewnętrzne naczepy
(dł. x szer. x wys.)
[mm]
A.7 300 x 2 480 x 2 600
B.10 620 x 2 490 x 2 950
C.13 620 x 2 480 x 2 500
D.13 620 x 2 480 x 2 950

A. Naczepa A.
B. Naczepa B.
C. Naczepa C.
D. Naczepa D.
Organizacja transportu

Na podstawie zamieszczonego fragmentu umowy, określ klasy środków transportu, w których może być wykonywany przewóz żywności głęboko mrożonej, z zachowaniem normy temperatury do -20°C.

(…)Dla klas A, B i C z dowolnym ustalonym praktycznie stałym poziomem temperatury t1, zgodnie z podanymi niżej normami określonymi dla poniższych trzech klas:
Klasa A. Środek transportu - chłodnia wyposażony w takie urządzenie chłodnicze, przy którym t1 może mieścić się między + 12 °C i 0°C włącznie.
Klasa B. Środek transportu - chłodnia wyposażony w takie urządzenie chłodnicze, przy którym t1 może mieścić się między +12°C i -10°C włącznie.
Klasa C. Środek transportu - chłodnia wyposażony w takie urządzenie chłodnicze, przy którym t1 może mieścić się między +12°C i -20°C włącznie.
Dla klas D, E i F z ustalonym praktycznie stałym poziomem temperatury t1 zgodnie z podanymi niżej normami określonymi dla poniższych trzech klas:
Klasa D. Środek transportu - chłodnia wyposażony w takie urządzenie chłodnicze, przy którym t1 nie jest wyższe niż +2°C.
Klasa E. Środek transportu - chłodnia wyposażony w takie urządzenie chłodnicze, przy którym t1 nie jest wyższe niż -10°C.
Klasa F. Środek transportu - chłodnia wyposażony w takie urządzenie chłodnicze, przy którym t1 nie jest wyższe niż -20°C. (…)

A. Klasa D i klasa E.
B. Klasa C i klasa F.
C. Klasa A i klasa F.
D. Klasa B i klasa E.
Organizacja transportu

Wyznacz minimalną liczbę stanowisk do przeładunku potrzebnych do rozładunku 8 pojazdów w trakcie jednej zmiany roboczej, mając na uwadze, że nominalny czas pracy punktu przeładunkowego wynosi 7 godzin. Każdy z pojazdów transportuje 30 paletowych jednostek ładunkowych (pjł), a czas obsługi jednej jednostki ładunkowej to 3 minuty.

A. 4 stanowiska
B. 2 stanowiska
C. 11 stanowisk
D. 1 stanowisko
Organizacja transportu

Przedsiębiorstwo transportowe posiada 4 zestawy drogowe o ładowności 18 ton każdy. Oblicz średni wskaźnik wykorzystania ładowności taboru przedsiębiorstwa, jeżeli pojazdy każdego dnia przewożą ładunki zgodnie z zestawieniem podanym w tabeli.

Zestaw drogowyŁadunek
118 paletowych jednostek ładunkowych (pjł) o masie 740 kg/pjł
210 skrzyniopalet o masie 500 kg/szt. i 10 skrzyniopalet o masie 800 kg/szt.
320 beczek o masie 400 kg/szt. i 5 skrzyń o masie 372 kg/szt.
418 000 litrów benzyny o masie 13 500 kg

A. 0,31
B. 0,76
C. 0,69
D. 1,45
Organizacja transportu

Do atutów rynku usług transportu i spedycji możemy zaliczyć

A. wysoki poziom zużycia infrastruktury transportowej
B. liczne wąskie gardła w przepływie towarów
C. rozbudowany zasób istniejących sieci, węzłów i terminali drogowych
D. niska konkurencja wśród przewoźników lotniczych i morskich
Organizacja transportu

Jakie są właściwe etapy realizacji procesu przewozowego?

A. Załadunek oraz zabezpieczenie ładunku → dojazd pojazdu do miejsca załadunku → przewóz → rozładunek → powrót pojazdu z miejsca rozładunku do bazy lub nowego miejsca załadunku
B. Dojazd pojazdu do miejsca załadunku → załadunek oraz zabezpieczenie ładunku → przewóz → powrót pojazdu z miejsca rozładunku do bazy lub nowego miejsca załadunku → rozładunek
C. Dojazd pojazdu do miejsca załadunku → rozładunek → przewóz → załadunek oraz zabezpieczenie ładunku → powrót pojazdu z miejsca rozładunku do bazy lub nowego miejsca załadunku
D. Dojazd pojazdu do miejsca załadunku → załadunek oraz zabezpieczenie ładunku → przewóz → rozładunek → powrót pojazdu z miejsca rozładunku do bazy lub nowego miejsca załadunku
Organizacja transportu

Jednostka transportowa, która charakteryzuje się specyficznie zaprojektowanym nadwoziem, określającym rodzaj przewozu, jaki może być zrealizowany, to

A. samochód ciężarowy
B. naczepa
C. ciągnik siodłowy
D. przyczepa
SPL.04 Pytanie 160
Organizacja transportu

Który akt prawny określa zasady podejmowania i wykonywania krajowego oraz międzynarodowego transportu drogowego?

Akt prawnyCharakterystyka
A. Prawo o ruchu drogowymUstawa regulująca przepisy i zasady obowiązujące uczestników ruchu drogowego.
B. Ustawa Prawo przewozoweAkt prawny regulujący przewóz osób i rzeczy, wykonywany odpłatnie na podstawie umowy, przez uprawnionych do tego przewoźników, z wyjątkiem transportu morskiego, lotniczego i konnego.
C. Ustawa o transporcie drogowymAkt prawny regulujący zasady prowadzenia zarobkowego transportu drogowego oraz zasady działania Inspekcji Transportu Drogowego.
D. Ustawa o czasie pracy kierowcówUstawa regulująca czas pracy kierowców wykonujących przewóz drogowy, zatrudnionych na podstawie stosunku pracy oraz obowiązki pracodawców w zakresie wykonywania przewozów drogowych.

A. B.
B. C.
C. D.
D. A.