Filtrowanie pytań
HGT.07 Pytanie 481
Przygotowanie imprez i usług …
A. 8 godzin i 30 minut
B. 9 godzin i 15 minut
C. 9 godzin i 00 minut
D. 8 godzin i 45 minut
HGT.07 Pytanie 482
Przygotowanie imprez i usług …
Jakie wyspy są częścią Hiszpanii?
A. Teneryfa, Azory, Majorka
B. Korfu, Ibiza, Krk
C. Ibiza, Majorka, Minorka
D. Bali, Korsyka, Sardynia
HGT.07 Pytanie 483
Przygotowanie imprez i usług …
Ubezpieczenie chroniące przed kosztami rezygnacji z wyjazdu turystycznego jest ubezpieczeniem
A. obowiązkowym
B. towarzyszącym
C. obligatoryjnym
D. dobrowolnym
HGT.07 Pytanie 484
Przygotowanie imprez i usług …
Który z poniższych elementów może prowadzić do zwiększenia zainteresowania wczasami w kraju?
A. Wzrost cen wczasów za granicą
B. Obniżenie cen wczasów za granicą
C. Prognozy dotyczące opadów deszczu w kraju
D. Ryzyko wystąpienia powodzi w kraju
HGT.07 Pytanie 485
Przygotowanie imprez i usług …
Oblicz koszt imprezy przypadający na jednego uczestnika, który jest organizowany dla 25 uczniów, 2 opiekunów, pilota oraz kierowcy, jeśli całkowite wydatki na organizację wynoszą 4 500,00 zł, marża biura to 10%, a podatek VAT wynosi 23%?
A. 194,37 zł
B. 174,26 zł
C. 202,14 zł
D. 182,14 zł
HGT.07 Pytanie 486
Przygotowanie imprez i usług …
Gdzie można znaleźć najwięcej informacji na temat atrakcji turystycznych w mieście, regionie lub kraju?
A. w informatorze turystycznym
B. w ulotce turystycznej
C. w folderze turystycznym
D. w przewodniku turystycznym
HGT.07 Pytanie 487
Przygotowanie imprez i usług …
Koszt wycieczki objazdowej po Mazurach, ustalony przez pracownika biura podróży przed dodaniem 10% marży, wyniósł 10 000 zł. Jaka jest wysokość 22% podatku VAT od naliczonej marży?
A. 1 100 zł
B. 2 200 zł
C. 220 zł
D. 110 zł
HGT.07 Pytanie 488
Przygotowanie imprez i usług …
Który z globalnych systemów dystrybucji (GDS) ma największy udział w polskim rynku turystycznym?
A. Amadeus
B. Worldspan
C. Sabre
D. By Travelport
HGT.07 Pytanie 489
Przygotowanie imprez i usług …
Przygotowując przerwę kawową dla gości konferencji, należy
A. umieścić w sali konferencyjnej automat z kawą
B. wcześniej ustawić filiżanki z kawą na stołach konferencyjnych
C. serwować kawę w trakcie konferencji
D. zapewnić serwis kawowy w formie bufetu w holu
HGT.07 Pytanie 490
Przygotowanie imprez i usług …
Czym jest marża biura podróży?
A. prowizją dla sprzedawcy.
B. kosztem prowadzenia działalności.
C. narzutem na koszty usług.
D. podatkiem VAT.
HGT.07 Pytanie 491
Przygotowanie imprez i usług …
W jaki sposób powinno się ustawić ekran monitora w ergonomicznym miejscu pracy przy komputerze?
A. Bokiem do okna w odległości nie mniejszej niż 1 metr od źródła światła.
B. Bokiem do okna w odległości nieprzekraczającej 1 metra od źródła światła.
C. Tyłem do okna w odległości od 30 do 90 cm od źródła światła.
D. Przodem do okna w odległości od 50 do 150 cm od źródła światła.
HGT.07 Pytanie 492
Przygotowanie imprez i usług …
Podczas pobytu w obiekcie agroturystycznym goście skosztowali jako danie regionalne kartacze z mięsem. Był to posiłek pochodzący z kuchni
A. niemieckiej
B. żydowskiej
C. kaszubskiej
D. litewskiej
HGT.07 Pytanie 493
Przygotowanie imprez i usług …
Jakie składniki powinny być usunięte z diety wegańskiej?
A. Mleko i jaja.
B. Warzywa oraz owoce.
C. Cerealia i orzechy.
D. Grzyby oraz tofu.
HGT.07 Pytanie 494
Przygotowanie imprez i usług …
W programie wydarzenia pielgrzymkowego dla polonii amerykańskiej powinno się uwzględnić zwiedzanie miejsc związanych z
A. relikwiami świętych
B. obiektami militarnymi
C. ludowymi obrzędami
D. muzeami biograficznymi
HGT.07 Pytanie 495
Przygotowanie imprez i usług …
Biuro podróży organizujące zagraniczne wyprawy w góry, które obejmują spływy w korytach rwących rzek, powinno zapewnić uczestnikom opiekę
A. przewodnika górskiego tatrzańskiego
B. przewodnika terenowego
C. przewodnika miejskiego
D. międzynarodowego przewodnika górskiego
HGT.07 Pytanie 496
Przygotowanie imprez i usług …
Kto powinien sprawować nadzór nad grupą 14 kolonistów podczas kąpieli na zorganizowanym kąpielisku?
A. Ratownik
B. Ratownik oraz dwóch opiekunów
C. Dwóch ratowników i opiekun
D. Ratownik i opiekun
HGT.07 Pytanie 497
Przygotowanie imprez i usług …
W umowie o świadczenie usług turystycznych nie jest konieczne, aby zawierała informację na temat
A. metody płatności
B. pilota wycieczki
C. środka transportu
D. programu wycieczki
HGT.07 Pytanie 498
Przygotowanie imprez i usług …
Gdzie znajdują się Bazylika św. Franciszka oraz Bazylika św. Klary?
A. w Asyżu
B. w Turynie
C. w Lourdes
D. w Fatimie
HGT.07 Pytanie 499
Przygotowanie imprez i usług …
Umowa dotycząca tymczasowego przydzielania określonej liczby usług turystycznych w ustalonym czasie, z opcją częściowej lub całkowitej rezygnacji z tych usług, to
A. allotment
B. zamówienie
C. franchising
D. czarter
HGT.07 Pytanie 500
Przygotowanie imprez i usług …
Osoba zajmująca się organizowaniem turystyki dla innych to
A. przewodnik turystyczny
B. pilot wycieczek
C. touroperator
D. rezydent
HGT.07 Pytanie 501
Przygotowanie imprez i usług …
Biuro Podróży Okraj zorganizowało dla studentów wyprawę górską. Nocleg jest przewidziany w obiekcie dysponującym 49 miejscami noclegowymi w pokojach wieloosobowych. Obiekt oferuje bufet, punkt IT, punkt GOPR oraz ściankę wspinaczkową. Jaki obiekt proponuje to biuro?
A. Kamping
B. Pensjonat
C. Hotel
D. Schronisko
HGT.07 Pytanie 502
Przygotowanie imprez i usług …
Pracownik agencji turystycznej Tornado spędza 8 godzin dziennie przed komputerem. Jakie zagrożenie zdrowotne może mu grozić?
A. choroby układu moczowego
B. zapalenie ucha
C. pogorszenie słuchu
D. pogorszenie ostrości widzenia
HGT.07 Pytanie 503
Przygotowanie imprez i usług …
Do antropogenicznych atrakcji turystycznych zaliczają się
A. głazy narzutowe
B. krajobrazy
C. rezerwaty przyrody
D. muzea
HGT.07 Pytanie 504
Przygotowanie imprez i usług …
Zainauguruj konferencję naukową dla grupy lekarzy od
A. przerwy kawowej.
B. rozmów w kuluarach
C. rejestracji uczestników.
D. wykładu inauguracyjnego.
HGT.07 Pytanie 505
Przygotowanie imprez i usług …
Do składników marketingu mix (5P) należą między innymi:
A. produkt, dystrybucja, proces
B. produkt, cena, personel
C. produkt, proces, promocja
D. produkt, cena, proces
HGT.07 Pytanie 506
Przygotowanie imprez i usług …
SWOT analiza, jako kluczowy etap w kreowaniu produktu turystycznego, to
A. charakterystyka silnych i słabych stron produktu turystycznego
B. procedura zachowania klienta
C. narzędzie marketingowe
D. identyfikacja silnych i słabych stron oraz możliwości i zagrożeń produktu turystycznego
HGT.07 Pytanie 507
Przygotowanie imprez i usług …
Oblicz, jaka jest rzeczywista odległość pomiędzy miejscowościami, jeśli na mapie o skali 1:300 000 wynosi ona 6 cm.
A. 50 km
B. 18 km
C. 180 km
D. 5 km
HGT.07 Pytanie 508
Przygotowanie imprez i usług …
Złota Uliczka, dawniej miejsce zamieszkania lokalnych złotników, jest jedną z najbardziej znanych atrakcji turystycznych
A. Moskwy
B. Wilna
C. Bratysławy
D. Pragi
HGT.07 Pytanie 509
Przygotowanie imprez i usług …
Morskie kąpielisko oraz dom uzdrowiskowy, które powstały dzięki inicjatywie Haffnera, znajdują się
A. w Sopocie
B. w Świnoujściu
C. w Kołobrzegu
D. w Międzyzdrojach
HGT.07 Pytanie 510
Przygotowanie imprez i usług …
Termin first minute w propozycji biura podróży oznacza
A. sprzedaż produktu turystycznego tuż przed terminem
B. przedsprzedaż ofert katalogowych na nadchodzący sezon
C. ofertę z najwyższą oceną w danym momencie przez użytkowników
D. atrakcyjną cenowo propozycję dla wybranych klientów
HGT.07 Pytanie 511
Przygotowanie imprez i usług …
W przypadku pożaru w hotelu, zanim przybędzie straż pożarna, turyści przebywający w obiekcie powinni przede wszystkim kierować się wskazówkami
A. pracowników hotelowych.
B. przewodnika grupy.
C. osób obserwujących sytuację.
D. pozostałych gości.
HGT.07 Pytanie 512
Przygotowanie imprez i usług …
Gdzie mają miejsce Targi Regionów oraz Produktów Turystycznych TOUR SALON?
A. W Warszawie
B. W Katowicach
C. W Łodzi
D. W Poznaniu
HGT.07 Pytanie 513
Przygotowanie imprez i usług …
Jaką potrawę można polecić grupie turystów przestrzegających diety wegetariańskiej?
A. Musakę
B. Kwaśnicę
C. Kaszankę
D. Chłodnik
HGT.07 Pytanie 514
Przygotowanie imprez i usług …
Przyjazd grupy polonijnej z Ukrainy do Polski określa się jako turystyka
A. motywacyjna
B. alternatywna
C. ekologiczna
D. etniczna
HGT.07 Pytanie 515
Przygotowanie imprez i usług …
Planując rejs jachtem, konieczne jest zapewnienie uczestnikom odpowiednich usług
A. sommeliera
B. konsjerża
C. skippera
D. rezydenta
HGT.07 Pytanie 516
Przygotowanie imprez i usług …
Który z pakietów oferowanych przez hotele zaspokoi potrzeby grupy studentów planujących aktywne spędzenie czasu w Beskidach?
A. Przejażdżki bryczką, wędkarstwo, grzybobranie, bilard
B. Wycieczki rowerowe, jeździectwo, piłka siatkowa, tenis ziemny
C. Gry komputerowe, szachy, wspinaczka ściankowa, pływanie w basenie
D. Maraton filmowy, tenis stołowy, aerobik w basenie, gra w szachy
HGT.07 Pytanie 517
Przygotowanie imprez i usług …
Który z wymienionych elementów zalicza się do naturalnych zasobów turystycznych?
A. Rzeźba terenu
B. Basen termalny
C. Hotel
D. Szlak turystyczny
HGT.07 Pytanie 518
Przygotowanie imprez i usług …
Zgodnie z regulacjami prawnymi w Polsce, jaka jest stawka podatku za usługi przewodnika turystycznego?
A. 0%
B. 5%
C. 23%
D. 8%
HGT.07 Pytanie 519
Przygotowanie imprez i usług …
Jaką opcję noclegu powinien wybrać referent biura podróży dla pary emerytów, którzy pragną zakupu usługi z pełnym wyżywieniem?
A. pensjonat
B. kemping
C. motel
D. hostel
HGT.07 Pytanie 520
Przygotowanie imprez i usług …
Oblicz łączny koszt trzydniowej wycieczki dla uczniów do Gdańska, znając, że całkowita wartość kosztów bezpośrednich wynosi 15 000,00 zł, a marża netto biura to 10% tych wydatków?
A. 17 620,00 zł
B. 16 845,00 zł
C. 17 500,00 zł
D. 16 620,00 zł