Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

MOD.03 Pytanie 1001
Projektowanie i wytwarzanie w…

Cena uszycia sukni w zakładzie krawieckim wynosi 150 zł. Aby wykonać suknię damską w tym zakładzie użyto:
1,10 m żorżety wełnianej w cenie 50 zł za 1 mb
0,90 m podszewki w cenie 10 zł za 1 mb
1 zamek w cenie 6 zł za 1 szt.
Jakie są koszty bezpośrednie związane z wykonaniem sukni damskiej w tym zakładzie?

A. 220 zł
B. 210 zł
C. 226 zł
D. 216 zł
MOD.11 Pytanie 1002
Organizacja procesów wytwarza…

Które z wymienionych defektów w gotowej odzieży brakarz powinien zakwalifikować jako błędy surowcowe?

A. Odcienie koloru na tkaninie
B. Brak mocowania szwu na początku i końcu szwów
C. Brak ciągłości szwu w szwach
D. Niewłaściwa budowa rękawów
MOD.03 Pytanie 1004
Projektowanie i wytwarzanie w…

Zaszewkę piersiową w przedstawionych formach bluzki przeniesiono

Ilustracja do pytania 4
A. do linii ramienia.
B. do linii boku.
C. w cięcie pionowe.
D. do linii środka przodu.
MOD.03 Pytanie 1005
Projektowanie i wytwarzanie w…

Brzeg spódnicy z pełnego koła jest nieregularny. Aby prawidłowo wykonać cyrklowanie, należy

A. założyć spódnicę na sylwetkę
B. założyć spódnicę na manekina
C. zawiesić spódnicę na wieszaku
D. rozłożyć spódnicę na płasko
MOD.11 Pytanie 1006
Organizacja procesów wytwarza…

Podczas finalnej inspekcji, na podstawie rysunku technicznego oraz tabeli wymiarów, brakarz dokonuje kontroli

A. wielkości poszczególnych elementów odzieży
B. łączenia elementów konstrukcyjnych odzieży
C. układania poszczególnych składników odzieży
D. jakości materiałów użytych w odzieży
Organizacja procesów wytwarza…

Określ metodę układania tkaniny z włosem na wierzchu.

A. Z odcinanymi końcami stroną prawą do lewej
B. Zygzakowy z odcinanymi końcami
C. Zygzakowy bez odcinania końców
D. Bez odcinania końców stroną prawą do prawej
MOD.11 Pytanie 1008
Organizacja procesów wytwarza…

Jaką metodę kontroli opisuje stwierdzenie: "...metoda ta polega na ocenie jakości produktów lub surowców przy użyciu zmysłów oraz porównaniu cech jakościowych badanych elementów z ustalonymi normami "?

A. Pełnej
B. Organoleptycznej
C. Wyrywkowej
D. Laboratoryjnej
MOD.11 Pytanie 1009
Organizacja procesów wytwarza…

Jakie jest główne zadanie analizy tkaniny w laboratorium?

A. określenie kierunku osnowy i wątku
B. rozpoznanie prawej i lewej strony tkaniny
C. zbadanie skłonności tkaniny do pillingu
D. ustalenie kierunku skrętu włókien
Projektowanie i wytwarzanie w…

Na rozmiar dodatku konstrukcyjnego (luzu) w obwodzie klatki piersiowej (opx) dla dobrze dopasowanej bluzki z tkaniny, która zachowuje swoje wymiary, wpływa przede wszystkim,

A. dodatek technologiczny
B. grubość warstw odzieżowych znajdujących się pod bluzką
C. grubość warstw zewnętrznych
D. dodatek funkcjonalny
Organizacja procesów wytwarza…

Jaką metodę warstwowania stosuje się do grubych, rozłożonych materiałów płaszczowych z wyraźnym wzorem?

A. Odcinanie tkaniny na końcach nakładu
B. Zygzak z odcinaniem na końcach nakładu
C. Składanie tkaniny na końcach nakładu
D. Zygzak z przytrzymywaniem tkaniny
MOD.03 Pytanie 1015
Projektowanie i wytwarzanie w…

Jaką długość tkaniny gładkiej poliestrowej o szerokości 1,10 m należy przeznaczyć na uszycie spódnicy podstawowej o długości 50 cm dla klientki z wymiarami ot = 68 cm i obt = 92 cm?

A. 0,60 m
B. 1,10 m
C. 1,15 m
D. 0,55 m
Projektowanie i wytwarzanie w…

Fartuch medyczny wykonany z bawełnianego perkalu powinien być prasowany w temperaturze

A. 180°C z użyciem pary
B. 110°C bez użycia pary
C. 200°C z użyciem pary
D. 150°C bez użycia pary
MOD.03 Pytanie 1017
Projektowanie i wytwarzanie w…

Czynniki, które mają wpływ na użytkowe cechy tkanin, to:

A. oporność na ścieranie, wytrzymałość na rozciąganie
B. trwałość wymiarów, oporność na gniecenie, oporność na zmechacenia
C. higroskopijność, przepuszczalność powietrza, właściwości cieplne
D. śliskość, strzępienie, właściwości termiczne
MOD.11 Pytanie 1019
Organizacja procesów wytwarza…

Osoby nabywające odzież w sklepach fast fashion są częścią grupy, która zaspokaja potrzebę

A. ubierania się według aktualnych trendów mody, inwestując niewielkie sumy pieniędzy
B. ubierania się zgodnie z najnowszymi trendami mody, przeznaczając duże wydatki finansowe
C. podkreślania swojego osobistego stylu poprzez zakupy u projektanta
D. akcentowania swojego unikalnego stylu przez zakup klasycznych ubrań
Organizacja procesów wytwarza…

W procesie produkcji wykrojów automatyczne cięcie materiałów można przeprowadzić, wykorzystując metodę

A. wycinania przy pomocy wykrojników
B. hydromechaniczną
C. laserową
D. cięcia przy użyciu maszyn krojczych
Organizacja procesów wytwarza…

Aby oznaczyć zewnętrzne punkty montażowe na wykrojach wykonanych w dużym nakładzie, konieczne jest wykorzystanie krajarki z ostrzem

A. wielokątnym
B. tarcowym
C. radełkowym
D. pionowym
Organizacja procesów wytwarza…

W przedsiębiorstwie odzieżowym, które ma wydziały rozmieszczone na różnych piętrach w budynku posiadającym 3 kondygnacje, wykorzystuje się transport

A. pionowy
B. ukośny
C. piętrowy
D. poziomy
MOD.03 Pytanie 1028
Projektowanie i wytwarzanie w…

Który z przedstawionych na rysunku mankietów zastosowano do wykończenia dołów skróconych rękawów w bluzce damskiej?

Ilustracja do pytania 28
A. Mankiet z wywiniętym obrębem.
B. Mankiet doszyty dwustronnie.
C. Mankiet ze stębnówką na zewnątrz.
D. Mankiet doszyty konfekcyjnie.
MOD.03 Pytanie 1029
Projektowanie i wytwarzanie w…

Jakie pomiary powinny zostać wykonane na klientce w celu zaprojektowania form spódnicy kloszowej z półokręgu?

A. ZTv, opx, ot
B. ZKo, obt
C. TD, ot
D. ZWo, obt, ot
Projektowanie i wytwarzanie w…

Przyczyną zaplatania nitek w materiałach podczas szycia szwów montażowych w sukience uszytej z jedwabnej satyny jest

A. uszkodzone ostrze igły
B. niewłaściwe ustawienie chwytacza
C. nieodpowiedni dobór nici
D. niedostatecznie ostre ostrze chwytacza
MOD.03 Pytanie 1031
Projektowanie i wytwarzanie w…

Kołnierz leżący płasko na ramionach, okrągły i odsłaniający szyję, najczęściej stosowany w ubraniach dla dzieci, to jaki kołnierz?

A. be-be
B. marynarkowy
C. napoleoński
D. koszulowy