Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i nadzorowanie pr…

Ubój przeprowadzany poza rzeźnią jest zabroniony w przypadkach

A. ubijania niewielkiej ilości drobiu dla sprzedaży bezpośredniej przez producenta.
B. owiec poddawanych ubojowi w sytuacji przymusowej.
C. bydła, jeśli mięso z tych zwierząt ma być sprzedawane na rynku.
D. świn na potrzeby pozyskania mięsa dla siebie.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie wyciągu z rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wskaż minimalną wielkość kojca dla utrzymywanych grupowo 8 maciorek z 12 jagniętami.

Wyciąg z rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 czerwca 2010 r. w sprawie minimalnych warunków utrzymywania zwierząt gospodarskich innych niż te, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej
§ 16
Minimalne warunki utrzymywania owiec
(...)
3. Powierzchnia pomieszczenia dla owiec utrzymywanych grupowo, w przeliczeniu na jedną sztukę, powinna wynosić w przypadku utrzymywania:
1) tryków – co najmniej 2 m2;
2) matek z jagniętami – co najmniej 1,5 m2 i dodatkowo co najmniej 0,5 m2 dla każdego jagnięcia ssącego;
3) jarek – co najmniej 0,8 m2;
4) tryczków – co najmniej 1,5 m2;
5) skopków – co najmniej 0,6 m2.

A. 16 m2
B. 14 m2
C. 12 m2
D. 18 m2
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zamieszczone zasady wpisu do księgi hodowlanej dotyczą

Minimalne wymagania, jakie powinny spełniać zwierzęta wpisywane do części wstępnej księgi dla rasy Polskiej Holsztyńsko-Fryzyjskiej:

  • są poddane ocenie wartości użytkowej.
  • są zarejestrowane w systemie informatycznym Symlek.
  • posiadają umaszczenie charakterystyczne dla odmian barwnych: czarno-białej lub czerwono-białej rasy Polskiej Holsztyńsko-Fryzyjskiej
  • zostały uznane za odpowiadające standardowi hodowlanemu,
  • w przypadku zwierząt posiadających udokumentowane pochodzenie posiadają min.75% genów odmian barwnych bydła holsztyńsko-fryzyjskiego lub min. 75% genów odmian barwnych bydła holsztyńsko-fryzyjskiego i ras: polskiej czarno-białej i polskiej czerwono-białej.

A. rozdziału elita.
B. księgi wstępnej.
C. rejestru bydła.
D. księgi głównej.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podstawowym warunkiem zapewnienia dobrostanu wśród zwierząt hodowlanych jest

A. przeprowadzanie dekornizacji u zwierząt z rogami
B. dostarczanie pasz odpowiednich do gatunku, wieku oraz celu użytkowania
C. utrzymywanie dużych zwierząt na uwięzi
D. zapewnienie nieograniczonego dostępu do wybiegów, bez względu na system chowu
ROL.10 Pytanie 47
Organizacja i nadzorowanie pr…

Program komputerowy "INRAtion" jest przeznaczony do

A. prowadzenia elektronicznej ewidencji stada
B. opracowywania dawek pokarmowych dla bydła
C. wyliczania stopnia pokrewieństwa stada
D. opracowywania dawek pokarmowych dla świń
ROL.10 Pytanie 48
Organizacja i nadzorowanie pr…

Choroba, która objawia się całkowitym brakiem lub istotnym niedoborem witamin w organizmie, prowadzi do

A. niedokrwistości
B. awitaminozy
C. hiperwitaminozy
D. hipowitaminozy
ROL.10 Pytanie 51
Organizacja i nadzorowanie pr…

Karmienie oraz podawanie kozom suchych pasz objętościowych przed wypasem zapobiega

A. kulawce kóz
B. tężyczce pastwiskowej
C. wzdęciu żwacza
D. zapaleniu wymienia
Organizacja i nadzorowanie pr…

Hodowca powinien przeprowadzać kontrolę stanu zdrowia w kierunku występowania mastitis przed dojem poprzez wykonanie

A. prób TOK z wykorzystaniem aparatu Fossomatic
B. pomiaru stopnia zanieczyszczeń mleka aparatem "Mifi"
C. pomiaru pH mleka za pomocą pehametru
D. prób TOK, używając tacki z czterema zagłębieniami oraz masterapidu
ROL.10 Pytanie 54
Organizacja i nadzorowanie pr…

Gazy generowane w wyniku procesów fermentacyjnych zachodzących w żwaczu u przeżuwaczy są usuwane głównie podczas

A. diurezy
B. przeżuwania
C. odbijania
D. odłykania
ROL.10 Pytanie 55
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jedna kilogram mieszanki pełnoporcjowej dla kur nioski zawiera 175 g białka ogólnego. Dzienne spożycie paszy przez nioskę wynosi 100 g. Ile białka ogólnego przyjmie nioska każdego dnia?

A. 0,175 g
B. 17,50 g
C. 175,0 g
D. 1,750 g
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką rasę świń powinno się wybrać do hodowli w gospodarstwie ukierunkowanym na produkcję mięsa wieprzowego najwyższej jakości?

A. Berkszyr
B. Wietnamską
C. Złotnicką pstrą
D. Polską białą zwisłouchą
ROL.10 Pytanie 61
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wysoki udział w diecie krowy łatwo przyswajalnych i szybko fermentujących węglowodanów może prowadzić do

A. przemieszczenia trawieńca
B. kwasicy żwacza
C. porażenia poporodowego
D. zasadowicy żwacza
ROL.10 Pytanie 63
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie substancje stosuje się w celu uzupełnienia niedoborów składników odżywczych w diecie krów, gdy korzysta się z pasz objętościowych?

A. zielonki z roślin strączkowych
B. mączki zwierzęce
C. kiszonki z kukurydzy
D. mieszanki treściwe
ROL.10 Pytanie 64
Organizacja i nadzorowanie pr…

Niedostateczna ilość cynku przy podwyższonym poziomie wapnia w dietach dla tuczników skutkuje

A. chorobą obrzękową
B. biegunkami oraz zachorowaniami na ZZZN
C. zaparciami oraz pojawieniem się zespołu MMA
D. parakeratozą
ROL.10 Pytanie 65
Organizacja i nadzorowanie pr…

Emisja amoniaku z hodowli zwierzęcej do atmosfery jest jedną z przyczyn

A. powstawania kwaśnych deszczów
B. wystąpienia suszy hydrologicznej
C. wystąpienia gwałtownych burz wiosennych
D. powstawania trąb powietrznych
ROL.10 Pytanie 67
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zjawisko hipertrofii obserwowane u rasy Belgian Blue

A. zwiększa libido buhajów
B. zwiększa akumulację tkanki tłuszczowej
C. poprawia wskaźniki rozmnażania tej rasy
D. zwiększa przyrost tkanki mięśniowej
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie danych zawartych w tabeli określ minimalną powierzchnię środka transportu do przewozu
15 szt. ostrzyżonych owiec o średniej masie ciała 57 kg.

Wielkość powierzchni ładownej w środkach transportu drogowego
Kategoria zwierzątWaga w kgPowierzchnia [m²/zwierzę]
Ostrzyżone owce oraz jagnięta o masie 26 kg lub większejdo 55od 0,20 do 0,30
powyżej 55powyżej 0,30
Nieostrzyżone owcedo 55od 0,30 do 0,40
powyżej 55powyżej 0,40
Owce w zaawansowanej ciążydo 55od 0,40 do 0,50
powyżej 55powyżej 0,50

A. 0,3 m2
B. 6,0 m2
C. 4,5 m2
D. 7,5 m2
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile poideł dzwonowych należy umieścić w kurniku dla 9 000 szt. niosek w wieku 8 tygodni, aby zabezpieczyć dobrostan zwierząt?

Warunki techniczne wychowu niosek
Wiek (tyg.)do 44-16
Liczba ptaków na 1 poidło
– pisklęce100
– dzwonowe150100
– kropelkowe1612

A. 100 poideł.
B. 60 poideł.
C. 90 poideł.
D. 150 poideł.
Organizacja i nadzorowanie pr…

W stadzie krów o rasach mięsnych, które wycieliły się w okresie od stycznia do maja, kiedy powinno się zorganizować ponowne krycie?

A. od sierpnia do października
B. od kwietnia do sierpnia
C. od lipca do września
D. od lutego do maja
Organizacja i nadzorowanie pr…

W selekcyjnym indeksie zwierząt hodowlanych uwzględnia się

A. cechy o niskiej wartości ekonomicznej oraz niskim wskaźniku dziedziczenia
B. cechy o wysokiej wartości ekonomicznej oraz niskim wskaźniku dziedziczenia
C. cechy o wysokiej wartości ekonomicznej i wysokim wskaźniku odziedziczalności
D. cechy o niskiej wartości ekonomicznej oraz wysokim wskaźniku dziedziczenia
ROL.10 Pytanie 73
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zgodnie z informacją zawartą w tabeli, największe wahania zapotrzebowania na składniki mineralne w cyklu rozrodczym krów dotyczą

Zapotrzebowanie na witaminy i pierwiastki wpływające na płodność i mleczność krów o m.c. 600 kg
SkładnikPełna laktacjaWczesna laktacja (0-5 tyg.)
25 kg mleka/dzień
Krowy zasuszone
D₃ j.m./dz.10 00015 00010 000
E j.m./dz.500500500
Ca g/dz.989842
P g/dz.616134
Fe ppm (mg/kg s.m.)505050
Se ppm (mg/kg s.m.)0,30,30,2

A. selenu i fosforu.
B. wapnia i żelaza.
C. wapnia i fosforu.
D. żelaza i selenu.
ROL.10 Pytanie 74
Organizacja i nadzorowanie pr…

Z grupy 30 owiec hodowlanych wyodrębniono stado maciorek, do którego został wprowadzony jeden tryk na czas ich rui. Jak nazywa się opisana metoda rozrodu?

A. nadzorowane.
B. swobodne.
C. haremowe.
D. ręczne.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Po analizie parametrów rozrodu wybierz stado najbardziej nadające się do intensywnej produkcji jagniąt rzeźnych.

Stado1234
Liczba matek wyznaczonych do krycia1000100010001000
Liczba matek pokrytych980970990980
Liczba matek wykoconych950850890960
Liczba jagniąt urodzonych1200130016001820
Odchów jagniąt %97,988,897,195,5
Użytkowość rozpłodowa %115,0115,0152,0172,0

A. 3
B. 2
C. 1
D. 4
ROL.10 Pytanie 76
Organizacja i nadzorowanie pr…

Układ stabilizacyjny kończyn konia pozwala na

A. relaks oraz sen w pozycji stojącej
B. ochronę w sytuacji niebezpieczeństwa
C. skracanie oraz wydłużanie kroków
D. osiąganie dużych prędkości w krótkim czasie
ROL.10 Pytanie 77
Organizacja i nadzorowanie pr…

Oblicz dzienne zapotrzebowanie na mieszankę treściwą dla stada loch

Lp.Faza cyklu produkcyjnego (rozrodczego) lochLiczba loch w szt.Dzienna dawka paszy w kg/szt.
1Lochy luźne przed kryciem23,0
2Lochy niskoprośne102,5
3Lochy wysokoprośne53,0
4Lochy karmiące 10 prosiąt46,5

A. 72 kg
B. 31 kg
C. 46 kg
D. 15 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…

Oblicz dochód rolniczy na 1 owcę matkę.

Przykładowy rachunek kosztów i przychodów wyliczony
na 1 owcę matkę.
Lp.WyszczególnieniaWartość
1.Razem pasze327,29 zł
2.Inne koszty bezpośrednie
(zakup tryka, strzyża, usługi
weterynaryjne)
14,50 zł
3.Razem koszty bezpośrednie341,79 zł
4.Utrzymanie budynków i urządzeń
(10%k.bezp.)
34,18 zł
5.Koszty ogólnogospodarcze(15%k.bezp.)51,27 zł
6.Łączne koszty427,24 zł
7.Wartość produkcji472,17 zł
8.Dochód rolniczy

A. 44,93 zł
B. 130,38 zł
C. 14,50 zł
D. 85,45 zł
Organizacja i nadzorowanie pr…

W gospodarstwach, gdzie jednocześnie przebywa więcej niż 6 sztuk cieląt starszych niż 8 tygodni, powinny być one trzymane do 6 miesiąca życia

A. na uwięzi
B. w zbiorowych kojcach
C. w indywidualnych kojcach
D. indywidualnie w budkach z wybiegami
Organizacja i nadzorowanie pr…

Pojemność zbiornika na gnojowicę dla 75 krów przy 4-miesięcznym okresie składowania powinna wynosić

Rodzaj utrzymania zwierzątPojemność wymagana na OSN
(na 6-miesięcy)
Pojemność wymagana
na pozostałych obszarach
(na 4-miesiące)
System ściółkowy3,5 m³/1 DJP na obornik2,5 m³/1 DJP na obornik
System ściółkowy3,5 m³/1 DJP na gnojówkę,
wody gnojowe
2 m³/1 DJP na gnojówkę,
wody gnojowe
System bezściółkowy10 m³/1 DJP na gnojowicę7 m³/1 DJP na gnojowicę

A. 525 m3
B. 250 m3
C. 350 m3
D. 725 m3