Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i nadzorowanie pr…

Celem wprowadzenia wymogów dotyczących dobrostanu jest zapewnienie zwierzętom

A. stałej temperatury w pomieszczeniach przez cały czas ich utrzymania
B. ubogiego żywienia oraz higieny przestrzeni, w których się znajdują
C. ocienionych wybiegów dla wszystkich grup oraz gatunków
D. zdrowia, komfortu w warunkach życia oraz ochrona przed zranieniami i cierpieniem
ROL.10 Pytanie 122
Organizacja i nadzorowanie pr…

W żywieniu cieląt należy unikać stosowania syntetycznych związków azotowych niebiałkowych (np. mocznik pastewny) z powodu

A. wysokich kosztów hodowli cieląt
B. niedopasowania żwacza do przetwarzania tych związków
C. wysokiej zawartości tych związków w preparatach mlekozastępczych
D. zbyt szybkiego wzrostu mikroflory układu pokarmowego
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na obszarze 22 ha znajduje się 25 krów. Jaką ocenę poziomu obsady krów można przypisać temu gospodarstwu?

A. Wysoki (80-100 DJP na 100 ha UR)
B. Średni (60-80 DJP na 100 ha UR)
C. Niski (do 60 DJP na 100 ha UR)
D. Bardzo wysoki (powyżej 100 DJP na 100 ha UR)
ROL.10 Pytanie 126
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz dzienne zapotrzebowanie na energię produkcyjną konia o masie ciała 600 kg używanego do pracy lekkiej, jeżeli dzienne zapotrzebowanie na energię produkcyjną konia stanowi 120% zapotrzebowania bytowego.

Zapotrzebowanie bytowe na energię koni o różnej masie ciała
Masa ciała w kg300400500600700800
Zapotrzebowanie bytowe
na energię strawną w MJ
4350637588100

A. 133,3 MJ ES
B. 90,0 MJ ES
C. 75,6 MJ ES
D. 105,6 MJ ES
ROL.10 Pytanie 127
Organizacja i nadzorowanie pr…

Prolaktyna to hormon produkowany przez przysadkę mózgową, który kontroluje

A. stężenie glukozy we krwi
B. proces laktacji w gruczole piersiowym
C. ciśnienie tętnicze w organizmie
D. zawartość wapnia oraz fosforu w ciele
ROL.10 Pytanie 128
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaki zestaw pasz może skompensować dietę krowy, jeśli na podstawie analizy zawartości mocznika w mleku stwierdzono brak energii?

A. Melasowane wysłodki buraczane i kiszonka z kukurydzy
B. Śruta poekstrakcyjna i kiszonka z roślin motylkowych
C. Śruta z bobiku i zielonka koniczyny z trawami
D. Mieszanka treściwa o wysokiej zawartości białka i zielonka z lucerny
ROL.10 Pytanie 129
Organizacja i nadzorowanie pr…

Oksytocyna to hormon produkowany przez

A. grasicę
B. część wysepkową trzustki
C. przysadkę mózgową
D. tarczycę
ROL.10 Pytanie 130
Organizacja i nadzorowanie pr…

Komorą żołądka, która odpowiada za funkcje żołądka u zwierząt monogastrycznych w przypadku przeżuwaczy, jest zwana

A. czepcem
B. trawieńcem
C. księgami
D. żwaczem
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podczas krzyżowania wstecznego w hodowli trzody chlewnej, lochę mieszańca (wbp x pbz) powinno się połączyć z knurem

A. rasą pietrain
B. trzema rasami mieszańca
C. rasą wbp
D. mieszańcem wbp x pbz
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zgodnie z przedstawioną w rozporządzeniu informacją, do transportu nadaje się

n n nn n nn n nn n nn
Transport loch w zaawansowanej ciąży lub tuż po oproszeniu.
n „Zwierzęta zranione lub wykazujące słabość fizjologiczną lub patologię, nie będą uważane za zdolne do transportu, w szczególności, jeśli:

n [...]

n są to ciężarne samice będące w okresie przekraczającym 90 % lub więcej przewidywanego okresu ciąży, lub są to samice, które urodziły w poprzednim tygodniu".
n Rozdział I pkt. 2 lit. c) w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1/2005n
Możliwość transportu zwierząt w przypadku spełnienia pewnych warunków
n „Chore lub zranione zwierzęta mogą być uznawane za zdolne do transportu, jeśli są:
n a) lekko zranione lub chore, a transport nie spowoduje dodatkowego cierpienia;
n Rozdział I pkt. 3 w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1/2005n

A. locha powyżej 102 dnia ciąży.
B. locha w pierwszym tygodniu po porodzie.
C. tucznik z bezkrwawym zadrapaniem na łopatce.
D. tucznik z mocnym zaczerwienieniem na zadzie po obgryzieniu ogona.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Mleko pochodzące od krowy, która była leczona antybiotykiem z określoną karencją wynoszącą 3 dni, może zostać wprowadzone do obrotu

A. czwartego dnia po zakończeniu terapii
B. trzeciego dnia po zakończeniu terapii
C. po czterech dniach leczenia
D. po trzech dniach od rozpoczęcia terapii
ROL.10 Pytanie 135
Organizacja i nadzorowanie pr…

Niedobór witaminy A u zwierząt można zrekompensować poprzez wprowadzenie do diety

A. zielonek, marchewki pastewnej i czerwonej
B. buraków pastewnych oraz wysłodków buraczanych
C. siana suszonego na słońcu oraz ziemniaków
D. mleka odtłuszczonego oraz serwatki
Organizacja i nadzorowanie pr…

Właściciel hodowli trzody chlewnej jest zobowiązany do oznakowania zwierząt, które przebywają dłużej niż miesiąc w miejscu stada?

A. w ciągu 7 dni od dnia narodzin
B. w terminie 30 dni od dnia narodzin
C. nie później niż 1 dzień przed wyjazdem ze siedziby stada
D. najpóźniej w dniu wyjazdu ze siedziby stada
Organizacja i nadzorowanie pr…

Sezon wypasu w gospodarstwie trwa do 15 października. Jeśli w stadzie krów mlecznych korzystających z pastwisk korekcja racic miała miejsce 15 kwietnia, to kiedy powinna być zaplanowana następna korekcja?

A. około 15-20 października
B. około 15 września
C. około 15-20 sierpnia
D. około 15 maja
ROL.10 Pytanie 138
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wysoka temperatura w pomieszczeniach, w których przebywają lochy karmiące, wpływa na

A. wzrost ilości ciał odpornościowych w siarze
B. zwiększenie spożycia paszy oraz wody przez lochy
C. ograniczenie spożycia paszy oraz obniżenie mleczności loch
D. mniejsze ryzyko upadków prosiąt na skutek przygnieceń przez lochę
ROL.10 Pytanie 141
Organizacja i nadzorowanie pr…

Obecność dwutlenku węgla w oborze na poziomie przekraczającym 3000 ppm prowadzi u krów mlecznych do

A. zapalnych zmian w wymieniu
B. spadku wydajności mleka
C. większego poboru paszy
D. większego spożycia wody
ROL.10 Pytanie 142
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby uniknąć wystąpienia tężyczki pastwiskowej, zaleca się dodawanie do diety krów preparatów paszowych z magnezem

A. przez okres 1-2 miesięcy po zakończeniu żywienia pastwiskowego
B. na zakończenie żywienia pastwiskowego
C. zaraz po zakończeniu żywienia pastwiskowego
D. w początkowej fazie żywienia pastwiskowego
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ubój poza rzeźnią jest niedopuszczalny w przypadku

A. świn w celu uzyskania mięsa na własne potrzeby
B. owców, które są poddawane ubojowi z konieczności
C. bydła, jeżeli mięso z tych zwierząt ma być wprowadzone na rynek
D. ubijania niewielkich ilości drobiu do sprzedaży bezpośredniej przez producenta
ROL.10 Pytanie 144
Organizacja i nadzorowanie pr…

Niedobór witaminy A w organizmach zwierząt można zrekompensować, wprowadzając do diety

A. siano suszone na słońcu oraz ziemniaki
B. buraki pastewne i wysłodki buraczane
C. mleko odtłuszczone i serwatkę
D. zielonki, marchew pastewną i czerwoną
ROL.10 Pytanie 145
Organizacja i nadzorowanie pr…

Trawienie włókna obecnego w diecie lochy ma miejsce w

A. dwunastnicy oraz jelicie czczym dzięki amylazie trzustkowej
B. jelicie czczym i biodrowym z udziałem sacharazy
C. żołądku oraz dwunastnicy z pomocą pepsyny
D. jelicie grubym przy współpracy enzymów bakterii zasiedlających to jelito
ROL.10 Pytanie 146
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ucząc prosięta ssące do przyjmowania pasz stałych, można to realizować poprzez oferowanie oseskom

A. namoczonych nasion łubinu
B. gniecionego ziarna owsa
C. zwilżonych otrąb pszennych
D. prażonego ziarna jęczmienia
Organizacja i nadzorowanie pr…

Hodowca zwierząt ma obowiązek zapobiegania rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych przenoszonych przez zwierzęta

A. przesunięcia podejrzanych zwierząt do ubojni z własnym transportem
B. powiadomienia weterynarza o podejrzeniu wystąpienia choroby zakaźnej
C. stosowania leków zawierających antybiotyki
D. likwidacji martwych zwierząt na swoim terenie
ROL.10 Pytanie 148
Organizacja i nadzorowanie pr…

Krajowa rasa bydła odpowiednia do ekstensywnego użytkowania, zwłaszcza w gospodarstwach ekologicznych to

A. czarno-biała
B. charolaise
C. polska czerwona
D. czerwono-biała
Organizacja i nadzorowanie pr…

W tabeli podano preferowaną przez klientów barwę skorupki jaj kurzych. Którą rasę kur niosek wybierzesz do produkcji jaj na eksport do Niemiec?

Barwa skorupki% preferencji populacji ludzkiejPreferencje
w wybranych państwach
Biała56 %USA; Niemcy
Brązowa46 %Polska; Anglia

A. White Rock.
B. Rhode Island Red.
C. Leghorn.
D. Plymouth Rock.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką kwotę brutto należy wpisać na fakturze VAT za podkucie 10 sztuk koni, jeśli cena za jednostkę usługi wynosi 180 zł, a obowiązuje 23% stawka VAT?

A. 2 214 zł
B. 1 800 zł
C. 2 200 zł
D. 3 960 zł
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podejmując decyzję o zostawieniu rocznej jałówki w grupie zwierząt przeznaczonych do remontu stada krów mlecznych, konieczne jest zbadanie wyników wydajności jej

A. potomstwa.
B. rodzeństwa.
C. własnej.
D. przodków.
Organizacja i nadzorowanie pr…

W stadzie owiec hodowanych na jagnięta rzeźne, zwiększenie współczynnika urodzeń można osiągnąć poprzez krzyżowanie samic rasy lokalnej z trykami rasy

A. ile de france
B. berrichon du cher
C. romanowskiej
D. dorset
ROL.10 Pytanie 154
Organizacja i nadzorowanie pr…

Które rasy owiec są odpowiednie do produkcji mięsa?

A. ile-de-France i suffolk
B. karakuł i fryzyjska
C. polska owca górska i fińska
D. merynos australijski i wrzosówka
Organizacja i nadzorowanie pr…

Długość liniowych pojemników na paszę i wodę dla 2 tys. sztuk brojlerów kurzych wynosi

Wyciąg z rozporządzenia MRiRW z dn. 15 02.2010 Dz.U. Nr 56
§ 35. Kurnik dla kurcząt brojlerów wyposaża się w:
1) urządzenia do karmienia:
a) liniowe pojemniki na paszę, których minimalną długość linii brzegu ustala się mnożąc 0,07 m przez liczbę tych kurcząt w tym kurniku lub b) kołowe pojemniki na paszę, których minimalną długość linii brzegu ustala się mnożąc 0,03 m przez liczbę tych kurcząt w tym kurniku;
2) urządzenia do pojenia:
a) liniowe pojemniki na wodę, których minimalną długość linii brzegu ustala się mnożąc 0,02 m przez liczbę tych kurcząt w tym kurniku lub b) kołowe pojemniki na wodę, których minimalną długość linii brzegu ustala się mnożąc 0,01 m przez liczbę tych kurcząt w tym kurniku lub c) poidła kropelkowe lub kubeczkowe, przy czym poidło powinno przypadać nie więcej niż na 10 kurcząt brojlerów;

A. 140 m na paszę i 40 m na wodę.
B. 70 m na paszę i 20 m na wodę.
C. 100 m na paszę i 30 m na wodę.
D. 60 m na paszę i 10 m na wodę.
ROL.10 Pytanie 156
Organizacja i nadzorowanie pr…

Oblicz zapotrzebowanie na zboże dla grupy 150 tuczników, jeśli w trakcie tuczu jeden tucznik potrzebuje 270 kg mieszanki pełnoporcjowej, a procentowy udział zbóż w tej mieszance wynosi 70%?

A. 15,00 t
B. 28,35 t
C. 40,50 t
D. 18,90 t
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zgodnie z przedstawioną klasyfikacją, jeżeli tusza maciorki waży 62,5 kg, zawartość mięsa w tuszy wynosi 30 kg, to według której klasy jakościowej nastąpi rozliczenie zakładów mięsnych z hodowcą za dostarczony żywiec?

Klasyfikacja tusz owczych w skali EUROP
  • S – 60% lub więcej,
  • E – 55% lub więcej, ale mniej niż 60%,
  • U – 50% lub więcej, ale mniej niż 55%,
  • R – 45% lub więcej, ale mniej niż 50%,
  • O – 40% lub więcej, ale mniej niż 45%,
  • P – mniej niż 40%.
Klasa = zawartość chudego mięsa w tuszy ×100%
masa tuszy

A. Klasy U
B. Klasy R
C. Klasy O
D. Klasy E
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podaj datę zakończenia stanówki dla owiec rasy czarnogłówka, która rozpoczęła się 15 czerwca. Długość stanówki wynosi dwa cykle płciowe.

A. Mniej więcej 30 czerwca
B. Mniej więcej 17 lipca
C. Mniej więcej 04 sierpnia
D. Mniej więcej 27 lipca
ROL.10 Pytanie 160
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz zapotrzebowanie ogólne na energię netto laktacji dla krowy, której dzienna produkcja wynosi 25 kg mleka o zawartości 4% tłuszczu.

Zapotrzebowanie energetyczne krowy w laktacji o masie ciała 600 kg
Rodzaj zapotrzebowaniaPotrzeby energetyczne
(MJ NEL)
Zapotrzebowanie bytowe35,5
Zapotrzebowanie produkcyjne (na 1kg mleka o zawartości tłuszczu 4%)3,17
Zapotrzebowanie ogólne?

A. 38,68 MJ NEL
B. 112,54 MJ NEL
C. 114,75 MJ NEL
D. 79,25 MJ NEL