Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.10 Pytanie 161
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile gramów białka ogólnego pobierze tucznik o masie ciała 55 kg, który zje 2,5 kg mieszanki pełnoporcjowej zawierającej 12,5 MJ energii metabolicznej w 1 kilogramie.

Koncentracja EM (MJ) oraz zalecany stosunek białka ogólnego do energii (g/MJ) w 1 kg mieszanki pełnoporcjowej
Grupa produkcyjna
(masa ciała, kg)
Energia metaboliczna
MJ/kg
Białko ogólne
g/MJ
Warchlaki (20-30)13 - 13,513,5
Tuczniki (30-60)12,5 - 13,512,8
Tuczniki (60-90)12,5 - 13,511,5
Tuczniki (>90)12,0 - 13,011,2

A. 160,00 g
B. 400,00 g
C. 143,75 g
D. 359,37 g
Organizacja i nadzorowanie pr…

Całkowita powierzchnia kojca dla 10 tuczników o masie ciała 75 kg powinna wynosić co najmniej

Wybrane parametry kojca dla świń
Prosiętado 10 kg – co najmniej 0,2 m² powierzchni
Warchlakiod 10 – 20 kg – co najmniej 0,2 m² powierzchni
Tucznikiod 30- 50 kg – co najmniej 0,4 m² powierzchni
od 50 – 85 kg – co najmniej 0,55 m² powierzchni
od 85 – 110kg – co najmniej 0,65 m² powierzchni
Loszki i knurki hodowlaneod 30 – 110 kg - co najmniej 1,4 m² powierzchni
Lochyco najmniej 2,25 m² powierzchni

A. 5,50 m2
B. 1.40 m2
C. 0,55 m2
D. 0,65 m2
Organizacja i nadzorowanie pr…

Runo, które zostało ściągnięte z owcy podczas strzyży, tuż po obrzeżeniu należy

A. rozłożyć cienką warstwą na stołach i dezynfekować przez 2-3 dni w parach amoniaku
B. zwinąć i położyć na drewnianej podłodze, aby przez 2-3 dni wystygło i wyschło
C. jak najszybciej zapakować w oznakowane worki
D. rozłożyć w celu oznaczenia rendement wełny
ROL.10 Pytanie 164
Organizacja i nadzorowanie pr…

W trakcie laktacji samicom zwierząt hodowlanych podaje się otręby pszenne z powodu ich właściwości

A. mlekopędnych
B. zatwardzających
C. smakowych
D. rozwalniających
ROL.10 Pytanie 165
Organizacja i nadzorowanie pr…

Przedstawione objawy świadczą o wystąpieniu

... Utrata apetytu, spadek wydajności mleka, wydalany suchy i twardy kał oraz wydychana woń acetonu u krów wysokomlecznych ...

A. mastitis.
B. biegunki.
C. ketozy.
D. kwasicy żwacza.
ROL.10 Pytanie 166
Organizacja i nadzorowanie pr…

W celu określenia terminu, sprawdza się u lochy obecność odruchu tolerancji na obskakiwanie oraz próbę dosiadu

A. inseminacji lub krycia
B. odsadzania prosiąt
C. zasuszenia
D. porodu
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zgodnie z zasadami Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej w gospodarstwie wprowadzono zakaz posiadania oraz magazynowania

A. preparatów mlekozastępczych
B. produktów leczniczych weterynaryjnych, które mogą być wykorzystywane do przyspieszania porodu
C. probiotyków oraz preparatów enzymatycznych
D. środków dezynfekujących stosowanych do odkażania pomieszczeń inwentarskich
Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby zapobiec kanibalizmowi w intensywnym chowie kur niosek prowadzonym w systemie podłogowym, co można wdrożyć?

A. zwiększenie liczby niosek przypadających na jedno gniazdo
B. zwiększenie liczby kur na 1m2 powierzchni podłogi
C. wydłużenie czasu trwania dnia świetlnego
D. ograniczenie intensywności oświetlenia w zakresie czerwono-pomarańczowym
Organizacja i nadzorowanie pr…

Dla grupy 10 macior powierzchnia kojca powinna wynosić co najmniej

Normy powierzchniowe dla poszczególnych kategorii zwierząt
[w m²/szt.]
kategoriamin. dla grupy
<6 szt.
min. dla grupy
6-40 szt.
min. dla grupy
>40 szt.
loszki1,801,641,48
maciory2,482,252,03

A. 16,4 m2
B. 24,8 m2
C. 22,5 m2
D. 20,0 m2
ROL.10 Pytanie 170
Organizacja i nadzorowanie pr…

W jakim wieku zaleca się odsadzenie źrebiąt od matek?

A. 4 miesiące
B. 10 miesięcy
C. 1 miesiąc
D. 6 miesięcy
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz minimalną powierzchnię okien w budynku dla 35 szt. młodych opasów utrzymywanych bez wydzielonych stanowisk na ściółce.

Wymagania dobrostanu utrzymania młodego bydła opasowego
Minimalna powierzchnia w przeliczeniu na 1 szt. bydła opasowego do 300 kg1,6 m²
Oświetlenie naturalne mierzone stosunkiem powierzchni okien do powierzchni podłogi1 : 25

A. 4,00 m2
B. 40,00 m2
C. 22,40 m2
D. 2,24 m2
Organizacja i nadzorowanie pr…

Mleko, które ma być sprzedawane, powinno być odbierane samochodem cysterną co drugi dzień z gospodarstwa i schładzane do jakiej temperatury zaraz po doju?

A. 0°C
B. 10°C
C. 8°C
D. 4°C
Organizacja i nadzorowanie pr…

Nie jest dozwolony ubój poza rzeźnią w sytuacji, gdy dotyczy to

A. bydła, jeśli mięso z tych zwierząt ma być sprzedawane na rynku
B. owiec, które są ubijane z konieczności
C. ubijania niewielkich ilości drobiu na sprzedaż bezpośrednią przez rolnika
D. świn w celu uzyskania mięsa do użytku własnego
ROL.10 Pytanie 174
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką powierzchnię pastwiska należy ustalić na jeden dzień wypasu dla 20 sztuk krów mlecznych? Do obliczeń wykorzystaj poniższe informacje.
Ocena pastwiska przy użyciu metody analitycznej wskazała, że na 1 metrze kwadratowym znajduje się średnio 1,1 kg zielonej masy, z czego niedojady wynoszą 0,1 kg. Jedna krowa pobiera dziennie 60 kg zielonki na pastwisku.

A. 14 arów
B. 12 arów
C. 16 arów
D. 10 arów
Organizacja i nadzorowanie pr…

W selektywnym indeksie zwierząt gospodarskich uwzględnia się cechy

A. o małej wartości ekonomicznej i dużym wskaźniku odziedziczalności
B. o dużej wartości ekonomicznej i małym wskaźniku odziedziczalności
C. o wysokiej wartości ekonomicznej i wysokim wskaźniku odziedziczalności
D. o małej wartości ekonomicznej i małym wskaźniku odziedziczalności
Organizacja i nadzorowanie pr…

W Polsce, maksymalna dozwolona gęstość kurcząt w hodowli brojlerów nie powinna przekraczać 33 kg/m2, co odpowiada orientacyjnie zagęszczeniu dorosłych ptaków gotowych do uboju?

A. 10 szt./m2
B. 13 szt./m2
C. 15 szt./m2
D. 20 szt./m2
ROL.10 Pytanie 179
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kondycja krowy przy wycieleniu wynosiła 3,0 pkt. BCS. Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, jaki skutek może wywołać spadek kondycji krowy o 1,2 pkt. BCS spowodowany przedłużającym się niskim pobraniem pasz po porodzie?

Terminy rozrodu i skuteczność inseminacji w zależności od wielkości spadku kondycji
Pkt. BCS – spadek po porodzie< 0,50,5 - 1,0> 1,0
Fizjologiczne terminy rozrodu (dni) i skuteczności inseminacji (%)
Liczba dni do wystąpienia I owulacji273142
Liczba dni do wystąpienia I rui484152
Liczba dni do wystąpienia I zabiegu inseminacji686779
Skuteczność I inseminacji (%)655317
< jest mniejsza od...; > jest większa od

A. Zwiększa się skuteczność I inseminacji o 65%.
B. Zmniejsza się skuteczność I inseminacji do 17%.
C. Skraca się okres wystąpienia I owulacji do 31 dni.
D. Wydłuża się okres wystąpienia I rui po porodzie do 48 dni.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jak długo powinien przechowywać dokumentację leczenia zwierząt właściciel zwierząt gospodarskich?

A. 3 lata po uboju zwierzęcia
B. 2 lata kalendarzowe
C. 4 lata od daty dokonania ostatniego wpisu
D. 5 lat od daty ostatniego wpisu
Organizacja i nadzorowanie pr…

Oblicz koszt paszy (netto) potrzebnej do wyprodukowania 1000 szt. brojlerów kurzych przy podanych założeniach produkcji.

Założenia produkcji brojlerów
WyszczególnieniaWartość parametrów
Długość jednego cyklu produkcyjnego45 dni
Przyrost masy ciała brojlera w okresie tuczu2,7 kg
Zużycie paszy na 1 kg przyrostu1,65 kg
Cena 1 tony paszy treściwej1400 zł/netto

A. 6 237,00 zł
B. 3 780,00 zł
C. 4 455,00 zł
D. 2 310,00 zł
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz minimalną powierzchnię podłogi spełniającą warunki dobrostanu zwierząt, w kojcu zbiorowym dla ośmiu cieląt o średniej masie ciała 135 kg.

Minimalna powierzchnia kojca dla cieląt utrzymywanych
w różnych systemach, w przeliczeniu na 1 sztukę
Powierzchnia w m2/1 szt.
w zależności od sposobu utrzymania
Masa ciała cieląt
Kojce zbiorowe w pomieszczeniach
1,5m2do 150 kg
1,7 m2powyżej 150 do 220 kg
1,8 m2powyżej 220 kg
System otwarty
co najmniej 5 m2

A. 13,6 m2
B. 25,3 m2
C. 12,0 m2
D. 40,0 m2
ROL.10 Pytanie 184
Organizacja i nadzorowanie pr…

Gdzie w przewodzie pokarmowym drobiu odbywa się magazynowanie oraz rozmiękczenie pobranego pokarmu?

A. w jelicie ślepym
B. w żołądku gruczołowym
C. w wolu
D. w mielcu
ROL.10 Pytanie 185
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jak długo zazwyczaj trwa ruja u loch?

A. 120 godzin
B. 30 godzin
C. 50 godzin
D. 14 godzin
ROL.10 Pytanie 186
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, ile kilogramów mieszanki pełnoporcjowej o zawartości 12MJ EM/kg powinna pobrać locha prośna powyżej 90 dnia ciąży, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na energię metaboliczną?

Średnie dzienne zapotrzebowanie świń na energię i składniki pokarmowe
(wg Norm Żywienia Świń)
Grupa produkcyjnaEM
(MJ)
Białko ogólne
(g)
Białko strawne
(g)
Lizyna
(g)
Met. + Cyst.
(g)
Loszki 30 - 110 (kg)29,036529018,011,0
Lochy ciężarne < 90 dnia26,028122512,08,5
Lochy ciężarne > 90 dnia38,047938024,015,5
Lochy laktacja 6 tyg.68,088170044,028,5

A. 2,2 kg
B. 3,2 kg
C. 2,4 kg
D. 5,7 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…

Minimalna powierzchnia dla 5 szt. cieląt średnich (ok. 110 kg m.c.) przewożonych w transporcie drogowym powinna wynosić

KategoriaPrzybliżona waga
w kg
Powierzchnia
w m2/zwierzę
Małe cielęta500,30 do 0,40
Cielęta średnie1100,40 do 0,70
Duże cielęta2000,70 do 0,95

A. 1 m2
B. 3m2
C. 4m2
D. 2m2
ROL.10 Pytanie 188
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie danych zawartych w tabeli określ wymaganą zawartość lizyny w mieszance pełnoporcjowej dla loch karmiących zawierającej 13 MJ EM/kg.

Wymagana zawartość lizyny, białka i wapnia w gramach na 1 MJ energii metabolicznej
Faza cykluLizynaBiałko ogólneBiałko strawneWapń
Ciąża do 90 dnia0,4511,08,70,6
Laktacja0,6513,010,00,62

A. 8,45 g
B. 11,00 g
C. 13,00 g
D. 5,85 g
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wzrost zainteresowania wołowiną, przy niezmiennej podaży tego mięsa, doprowadzi na rynku do

A. zmniejszenia produkcji wołowiny
B. braku jakichkolwiek zmian w cenie wołowiny
C. obniżenia ceny wołowiny
D. wzrostu ceny wołowiny
ROL.10 Pytanie 190
Organizacja i nadzorowanie pr…

Podawanie owcom wody rano oraz oferowanie im suchych pasz objętościowych przed wyjściem na pastwisko pomaga uniknąć

A. tężyczki pastwiskowej
B. wzdęcia żwacza
C. kulawki zanokcicowej
D. motylicy wątrobowej
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zgodnie z ustawą Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 r. dotyczącą wymagań oraz procedur związanych z utrzymywaniem gatunków zwierząt hodowlanych, dla których normy ochrony zostały ustalone w przepisach UE, ile sztuk tuczników o wadze 50 kg można trzymać w kojcu o wymiarach 3 m x 4 m?

A. 40
B. 30
C. 12
D. 50
Organizacja i nadzorowanie pr…

Mleko, które jest przewożone do sprzedaży samochodem cysterną co dwa dni z gospodarstwa, powinno być natychmiast po doju schłodzone do temperatury nieprzekraczającej

A. 0°C
B. 4°C
C. 8°C
D. 10°C
ROL.10 Pytanie 193
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zgodnie z tabelą, dzienne zapotrzebowanie na energię netto (MJ NEL) oraz białko ogólne (g) krowy produkującej 20 kg mleka o zawartości tłuszczu 4% wynosi

Zapotrzebowanie na energię netto (MJ) i białko ogólne (g)
na produkcję 1 kg mleka o różnym procencie tłuszczu
Zawartość tłuszczu w 1 kg mleka
(%)
Energia netto
(MJ)
Białko ogólne
(g)
3,02,875
3,53,080
4,03,285
4,53,490

A. 64 MJ EN; 1700 g b. og.
B. 60 MJ EN; 1500 g b. og.
C. 68 MJ EN; 1800 g b. og.
D. 56 MJ EN; 1600 g b. og.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zbyt duża liczba tuczników w tuczarni może prowadzić do

A. wystąpienia kanibalizmu
B. nadmiernego schłodzenia pomieszczenia
C. powstania parakeratozy
D. zwiększonego przepływu powietrza i zapylania
ROL.10 Pytanie 195
Organizacja i nadzorowanie pr…

Brak apetytu, zmniejszenie wydajności mleka, wydalanie suchego i twardego kału oraz zapach acetonu wydobywający się od krów o wysokiej produkcji mleka. Opisane symptomy wskazują na

A. ketozę.
B. kwasicy żwacza.
C. luźne stolce.
D. zapalenie wymienia.
ROL.10 Pytanie 196
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jeśli ruja u krowy miała miejsce rano, to najlepszym momentem na inseminację jest

A. następnego poranka
B. od razu
C. w godzinach popołudniowych tego samego dnia
D. w następny dzień w godzinach popołudniowych
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wybór rasy buhaja do krycia krów w stadzie komercyjnym jest przede wszystkim uzależniony od

A. metody krycia krów
B. celu, dla którego hodowane są cielęta
C. sposobu utrzymania krów w gospodarstwie
D. warunków zoohigienicznych w jakich przebywają cielęta
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jak powinno się przeprowadzać koszenie niedojadów na pastwisku, które jest eksploatowane w systemie kwaterowym?

A. po zakończeniu wypasu na danej kwaterze
B. przed rozpoczęciem wiosennego wzrostu roślinności
C. wyłącznie po pierwszym wypasie na każdej z kwater
D. jedynie po zakończeniu sezonu pastwiskowego na wszystkich kwaterach
ROL.10 Pytanie 200
Organizacja i nadzorowanie pr…

Owulacja to proces polegający na

A. pęknięciu dojrzałego pęcherzyka jajowego
B. powstawaniu komórek rozrodczych w gonadach
C. przenikaniu plemnika do komórki jajowej
D. połączeniu plemnika z komórką jajową