Filtrowanie pytań
Organizacja i nadzorowanie pr…
A. zagwarantować dostęp do poideł z ciepłą wodą
B. spowodować szybki dostęp do siary
C. zapewnić oddzielne, bezpieczne miejsce w pobliżu matki
D. dopilnować odcięcia pępowiny oraz wytarcia skóry miękką słomą
Organizacja i nadzorowanie pr…
Wprowadzenie obcych prosiąt do lochy karmiącej powinno mieć miejsce nie później niż
A. po zakończeniu produkcji siary
B. dwa dni po urodzeniu
C. w okresie szczytowej laktacji lochy karmiącej
D. trzy dni po urodzeniu
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką całkowitą wartość brutto należy wpisać na fakturze VAT za podkucie 10 sztuk koni, jeżeli cena za jedną usługę wynosi 180 zł, a stawka VAT wynosi 23%?
A. 1800 zł
B. 2214 zł
C. 3960 zł
D. 2200 zł
Organizacja i nadzorowanie pr…
W przypadku prosiąt ssących, w celu zapobiegania anemii, zaleca się podanie w pierwszym tygodniu życia
A. probiotyków z żywymi kulturami bakterii kwasu mlekowego (np. Lactiferm)
B. preparatów enzymatycznych poprawiających efektywność trawienia paszy
C. preparatów zawierających żelazo w postaci zastrzyków (np. Ferrovet)
D. dodatków zawierających tlenek cynku
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ocena kondycji krowy wyniosła 2,5 pkt. według pięciostopniowej skali BCS. W której fazie laktacji taka kondycja jest najbardziej odpowiednia?
A. Początek zasuszenia
B. Przed wycieleniem
C. Miesiąc po wycieleniu
D. Środek laktacji
Organizacja i nadzorowanie pr…
U zwierząt hodowlanych, przebywających w słabo wentylowanych pomieszczeniach, może wystąpić przyspieszone tętno wywołane
A. niskim poziomem glukozy w organizmie
B. wysoką ilością tlenu we krwi
C. niska ilością wapnia w organizmie
D. wysoką ilością dwutlenku węgla we krwi
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile balotów sianokiszonki o masie 0,5 tony jest potrzebnych dla 100 krów na 10 dni karmienia, jeżeli dzienna porcja wynosi 15 kg?
A. 30 balotów
B. 20 balotów
C. 10 balotów
D. 15 balotów
Organizacja i nadzorowanie pr…
Wybór zwierząt do reprodukcji w obrębie tej samej rasy to
A. kojarzenie
B. krycie naturalne
C. krzyżowanie
D. postęp hodowlany
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na gospodarstwie o powierzchni 22 ha hoduje się 25 krów. Jaką należy wystawić ocenę dotycząca gęstości obsady krów w tym gospodarstwie?
A. Bardzo wysoka powyżej 100 DJP na 100 ha UR
B. Wysoka 80-100 DJP na 100 ha UR
C. Średnia 60-80 DJP na 100 ha UR
D. Niska do 60 DJP na 100 ha UR
Organizacja i nadzorowanie pr…
Infekcja pasożytami układu pokarmowego, prowadząca do zablokowania jelita u konia, który nie był odrobaczany, może skutkować
A. kolką
B. mięśniochwat
C. grypą
D. ochwat
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ile kilogramów mieszanki treściwej powinno się dodać do pasz objętościowych, aby umożliwić krowie mlecznej produkcję 24 kg mleka, gdy pasze objętościowe wystarczają tylko na 12 kg mleka, a z 1 kilograma mieszanki treściwej krowa uzyskuje 2 kg mleka?
A. 2 kg
B. 8 kg
C. 6 kg
D. 4 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…
Letni system żywienia bydła na pastwisku może prowadzić do
A. zaniku wyraźnych symptomów rui u krów (cicha ruj a)
B. zwiększenia udziału wysokich traw w składzie runi pastwiskowej
C. wzrostu poziomu związków azotu w wodach powierzchniowych oraz gruntach
D. znacznego obniżenia zawartości witaminy A w mleku
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jeden tucznik zjada dziennie 2,5 kg mieszanki pełnoporcjowej sporządzanej w gospodarstwie według podanej receptury. Ile kilogramów jęczmienia potrzeba do przygotowania mieszanki dla 10 tuczników na 7 dni żywienia?
| Receptura mieszanki | |
|---|---|
| Składnik mieszanki | Ilość składnika w mieszance (%) |
| Pszenica | 10 |
| Jęczmień | 30 |
| pszenżyto | 50 |
| Koncentrat T | 10 |
A. 87,5 kg
B. 52,5 kg
C. 75,0 kg
D. 25,0 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…
Kontrola weterynaryjna oraz oznaczanie mięsa informuje
A. o terminie przydatności do spożycia
B. o wartości użytkowej mięsa
C. o zawartości tkanki mięśniowej
D. o grubości tkanki tłuszczowej
Organizacja i nadzorowanie pr…
Dla owiec trzymanych w grupie, minimalna powierzchnia kojca dla owcy z jednym jagnięciem powinna wynosić przynajmniej
A. 4,5-5,0 m2
B. 1,5-2,0 m2
C. 2,5-3,0 m2
D. 3,5-4,0 m2
Organizacja i nadzorowanie pr…
Przyczyną opisanych objawów występujących u prosiąt jest
| Zaobserwowane objawy chorobowe u prosiąt |
| Bladość skóry i błon śluzowych, nastroszona sierść, zahamowanie przyrostów masy ciała, apatia, niechęć do pobierania pokarmu. |
A. brak witaminy D w mleku lochy.
B. podawanie żelaza w paszy lochom prośnym.
C. brak wapnia w paszy prosiąt.
D. niedobór żelaza w organizmie prosiąt.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Właściciele bydła mają obowiązek zgłaszania urodzin, zgonów oraz transportu bydła do i z miejsca siedziby stada wraz z datami tych wydarzeń?
A. powiatowemu lekarzowi weterynarii w terminie 7 dni od daty wystąpienia tego zdarzenia
B. kierownikowi biura powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w terminie do 7 dni od daty wystąpienia tego zdarzenia
C. kierownikowi biura powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ciągu 30 dni od daty wystąpienia tego zdarzenia
D. dyrektorowi regionalnego biura Agencji Rynku Rolnego w terminie 14 dni od daty wystąpienia zdarzenia
Organizacja i nadzorowanie pr…
Oblicz na podstawie danych przedstawionych w tabeli niezbędną powierzchnię kojców dla stada cieląt utrzymywanych w gospodarstwie w kojcach grupowych na ściółce.
| Kategoria zwierząt | Liczba sztuk w gospodarstwie | Wymagana powierzchnia kojca m²/szt. |
|---|---|---|
| cielęta o masie ciała do 150 kg | 12 | 1,5 |
| cielęta o masie ciała powyżej 150 do 220 kg | 10 | 1,7 |
| cielęta o masie ciała powyżej 220 kg | 20 | 1,8 |
| razem cieląt w gospodarstwie: | 42 | X |
A. 35,0 m2
B. 16,2 m2
C. 17,0 m2
D. 71,0 m2
Organizacja i nadzorowanie pr…
Przy których wynikach tuczu, opisanych w tabeli, będzie największa opłacalność produkcji, przy stałej cenie mieszanki pełnodawkowej?
| Lp. | Przyrosty dzienne w g | Średnie dzienne spożycie mieszanki pełnodawkowej w kg na 1 tucznika |
|---|---|---|
| 1 | 800 | 3,0 |
| 2 | 810 | 2,9 |
| 3 | 790 | 2,8 |
| 4 | 760 | 2,7 |
A. 1
B. 3
C. 4
D. 2
Organizacja i nadzorowanie pr…
Oblicz wartość miesięcznej sprzedaży 6000 litrów mleka od hodowcy, dla którego cena 1 litra mleka ustalana została według zamieszczonego cennika.
| Cennik skupu mleka | ||
|---|---|---|
| Składniki ceny 1 litra mleka | Cena jednostki zł | Wartość składników ceny 1 litra mleka od hodowcy zł |
| Parametry podstawowe | ||
| Jednostka białka | 0,09 | 0,36 |
| Jednostka tłuszczu | 0,04 | 0,16 |
| Jednostka litra | 0,10 | 0,10 |
| Klasa extra | 0,37 | 0,37 |
| pozaklasowe | bez dopłaty | - |
| Dopłaty do ilości / dostawa miesięczna/ i inne | ||
| 900 - 1500 litrów | 0,03 | - |
| 1501 - 4500 litrów | 0,04 | - |
| 4501 - 7500 litrów | 0,05 | 0,05 |
| do chłodzenia do temp 4°C | 0,08 | 0,08 |
| do 1 l mleka z gospodarstw z atestem sanitarno-weterynaryjnym | 0,18 | 0,18 |
| do 1 l mleka dla hodowców prowadzących ocenę wartości użytkowej bydła | 0,01 | - |
A. 7800 zł
B. 6720 zł
C. 5700 zł
D. 5940 zł
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na pastwiskach przeznaczonych dla bydła mięsnego w czasie wzmożonego występowania owadów, których ukąszenia wywołują świąd skóry, należy
A. instalować lampy lepowe na słupkach ogrodzenia kwatery
B. instalować czochradła z preparatem owadobójczym
C. zamontować kurtynę wodną
D. urządzać oczka wodne o nieutwardzonych brzegach w pobliżu wiat ochronnych
Organizacja i nadzorowanie pr…
Określ zapotrzebowanie ogólne na energię netto laktacji (MJ NEL) dla krowy o masie ciała 600 kg przy dziennej produkcji mleka 20 kg o 4% tłuszczu.
| Zapotrzebowanie bytowe na energię netto laktacji i produkcję 1kg mleka o 4% tłuszczu | |
|---|---|
| Zapotrzebowanie bytowe | |
| Masa ciała | MJ NEL |
| 450 | 28,6 |
| 500 | 31,0 |
| 600 | 35,5 |
| 650 | 37,7 |
| Zapotrzebowanie produkcyjne | |
| na 1kg mleka o 4% tłuszczu | 3,17 |
A. 98,90 MJ NEL
B. 63,40 MJ NEL
C. 35,50 MJ NEL
D. 38,67 MJ NEL
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż rasę bydła najmniej przydatną dla wielkotowarowych gospodarstw wyspecjalizowanych w intensywnej produkcji mleka.
| Przeciętna wydajność kg mleka i jego składników uzyskanych w 2017 roku od krów ocenianych w Polsce | |||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Rasa | Mleko | Tłuszcz | Białko | ||||
| (kg) | (kg) | (%) | (kg) | (%) | |||
| I | CZARNO-BIAŁA* | 8 360 | 339 | 4,05 | 282 | 3,37 | |
| II | CZERWONO-BIAŁA* | 7 601 | 317 | 4,17 | 260 | 3,42 | |
| III | POLSKA CZERWONA | 3 646 | 156 | 4,27 | 123 | 3,37 | |
| IV | POLSKA CZARNO-BIAŁA | 4 509 | 188 | 4,16 | 147 | 3,25 | |
| * dotyczy ras polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej i czerwono-białej | |||||||
A. Czerwono-biała.
B. Polska czerwona
C. Polska czarno-biała.
D. Czarno-biała
Organizacja i nadzorowanie pr…
Do efektywnej hodowli tuczników o świetnych parametrach mięsnych najkorzystniejsze jest potomstwo loszek ras podstawowych po knurach rasy
A. wielkiej białej polskiej
B. puławskiej
C. polskiej białej zwisłouchej
D. pietrain
Organizacja i nadzorowanie pr…
Gdzie w układzie pokarmowym konia zachodzi główny proces trawienia włókna paszy?
A. w dwunastnicy
B. w żołądku
C. w okrężnicy małej
D. w jelicie ślepym
Organizacja i nadzorowanie pr…
Średnia waga indyków produkcyjnych wynosi 9,5 kg. Jaką powierzchnię indycznika powinno się przeznaczyć dla stada 1200 sztuk ptaków przy maksymalnym zagęszczeniu 57 kg/m2?
A. 541,50 m2
B. 200,00 m2
C. 126,30 m2
D. 1200,00 m2
Organizacja i nadzorowanie pr…
Obcinanie ogonów u jagniąt przeznaczonych do dalszej hodowli z wykorzystaniem emaskulatora wykonuje się
A. za 9. kręgiem ogonowym w wieku 3 tygodni
B. za 2. kręgiem ogonowym tuż po narodzinach
C. pomiędzy 3. a 4. kręgiem ogonowym około 14. dnia życia
D. pomiędzy 5. a 6. kręgiem ogonowym w 7. dniu życia
Organizacja i nadzorowanie pr…
Wskaż rasę bydła, która nadaje się do ekstensywnego hodowli?
A. Piemontese
B. Charolaise
C. Aberdeen angus
D. Belgijska biało-błękitna
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką powierzchnię pastwiska należy przeznaczyć na dzienny wypas dla 20 krów mlecznych? W obliczeniach uwzględnij następujące dane:
Analiza pastwiska metodą analityczną pokazała, że na 1 metrze kwadratowym jest średnio 1,1 kg zielonej masy, z czego niedojady stanowią 0,1 kg. Jedna krowa na pastwisku spożywa 60 kg zielonki w ciągu dnia.
A. 14 arów
B. 10 arów
C. 12 arów
D. 16 arów
Organizacja i nadzorowanie pr…
Zdolność zwierzęcia do produkcji komórek płciowych jest nazywana
A. cyklem płodowym
B. dojrzałością płciową
C. dojrzałością rozpłodową
D. cyklem płciowym
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na jakie czynniki wpływa zapotrzebowanie energetyczne krowy?
A. na ilość tłuszczu w mleku
B. na wagę i wiek
C. na poziom produkcji mleka
D. na ilość białka w mleku
Organizacja i nadzorowanie pr…
Wrzosówka to odmiana owiec przeznaczona do hodowli w gospodarstwach
A. produkujących genetycznie zmodyfikowane surowce
B. specjalizujących się w wytwarzaniu jednolitej cienkiej wełny
C. ekologicznych, które dbają o ochronę środowiska naturalnego
D. nowoczesnych o wysokiej wydajności
Organizacja i nadzorowanie pr…
Brak witaminy E oraz selenu w diecie kur niosek prowadzi do
A. niskiej krzepliwości krwi i powiększenia tarczycy
B. zaburzeń w wchłanianiu wapnia i fosforu
C. spadku nieśności i odporności ptaków
D. krzywicy oraz problemów z rozmnażaniem
Organizacja i nadzorowanie pr…
Przewidywana data porodu lochy przypada na 28 marca. Kiedy należy przenieść lochę do kojca porodowego?
A. 27 marca
B. 10 marca
C. 12 marca
D. 21 marca
Organizacja i nadzorowanie pr…
Nadwyżka bezpośrednia z produkcji żywca wołowego, obliczona w oparciu o dane w tabeli, wynosi
| Wyszczególnienie | Ilość kg | Cena w zł za kg | Wartość w zł |
|---|---|---|---|
| Produkcja główna żywiec wołowy | 500 | 7 | 3500 |
| Koszty bezpośrednie w tym: - koszt odnowienia stada-cielę w wieku 2 tygodni - koszt paszy - opieka weterynaryjna - pozostałe koszty bezpośrednie | 65 | 12 | 780 2100 85 10 |
A. 620 zł
B. 780 zł
C. 525 zł
D. 500 zł
Organizacja i nadzorowanie pr…
Systemy oświetleniowe zarządzane komputerowo, które uwzględniają standardy długości dnia świetlnego oraz natężenia światła na różne okresy, wykorzystuje się w hodowli
A. cieląt
B. źrebiąt
C. prosiąt
D. kurcząt
Organizacja i nadzorowanie pr…
Osoba posiadająca zwierzęta hodowlane oraz zwierzęta, z których uzyskiwane produkty przeznaczone są do konsumpcji przez ludzi, ma obowiązek
A. przechowywania książki o leczeniu stada przez okres 2 lat
B. utrzymywania kart ewidencyjnych leczenia zwierząt, które otrzymuje od pracownika Powiatowego Biura ARiMR
C. osobiście dokonywania zapisów o chorobach i terapii zwierząt
D. prowadzenia ewidencji leczenia zwierząt, na podstawie zapisów sporządzanych przez lekarza weterynarii leczącego zwierzęta
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie funkcje, takie jak termoregulacja, ochrona, wydzielanie oraz czucie, pełni w ciele zwierząt?
A. zespół narządów trawiennych
B. układ powłokowy
C. układ kostno-stawowy
D. układ odpornościowy
Organizacja i nadzorowanie pr…
Które produkty pochodzenia zwierzęcego mogą być przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej przez właściciela gospodarstwa agroturystycznego, utrzymującego zwierzęta wg podanego w tabeli stanu?
| Pogłowie zwierząt w gospodarstwie | |
|---|---|
| Gatunki rasy i grupy technologiczne zwierząt | Liczba zwierząt (szt.) |
| Bydło: krowy mleczne – polska czerwona | 2 |
| Cielęta do 3 m-ca | 1 |
| Świnie: lochy - złotnicka pstra | 2 |
| Tuczniki | 8 |
| Drób: kaczki – pekin | 10 |
A. Mleko, śmietana i siara.
B. Tusze wołowe.
C. Jaja przepiórcze.
D. Tusze wieprzowe.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie warunki przechowywania jaj konsumpcyjnych są zgodne z zasadami?
A. Temperatura 15–20°C; wilgotność 75%
B. Temperatura 5–10°C; wilgotność 70%
C. Temperatura 10–15°C; wilgotność 70%
D. Temperatura 20–25°C; wilgotność 75%