Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja i nadzorowanie pr…

Aby dostarczyć nowo narodzonym zwierzętom przeciwciała, należy

A. zagwarantować dostęp do poideł z ciepłą wodą
B. spowodować szybki dostęp do siary
C. zapewnić oddzielne, bezpieczne miejsce w pobliżu matki
D. dopilnować odcięcia pępowiny oraz wytarcia skóry miękką słomą
ROL.10 Pytanie 202
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wprowadzenie obcych prosiąt do lochy karmiącej powinno mieć miejsce nie później niż

A. po zakończeniu produkcji siary
B. dwa dni po urodzeniu
C. w okresie szczytowej laktacji lochy karmiącej
D. trzy dni po urodzeniu
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką całkowitą wartość brutto należy wpisać na fakturze VAT za podkucie 10 sztuk koni, jeżeli cena za jedną usługę wynosi 180 zł, a stawka VAT wynosi 23%?

A. 1800 zł
B. 2214 zł
C. 3960 zł
D. 2200 zł
ROL.10 Pytanie 204
Organizacja i nadzorowanie pr…

W przypadku prosiąt ssących, w celu zapobiegania anemii, zaleca się podanie w pierwszym tygodniu życia

A. probiotyków z żywymi kulturami bakterii kwasu mlekowego (np. Lactiferm)
B. preparatów enzymatycznych poprawiających efektywność trawienia paszy
C. preparatów zawierających żelazo w postaci zastrzyków (np. Ferrovet)
D. dodatków zawierających tlenek cynku
ROL.10 Pytanie 205
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ocena kondycji krowy wyniosła 2,5 pkt. według pięciostopniowej skali BCS. W której fazie laktacji taka kondycja jest najbardziej odpowiednia?

A. Początek zasuszenia
B. Przed wycieleniem
C. Miesiąc po wycieleniu
D. Środek laktacji
Organizacja i nadzorowanie pr…

U zwierząt hodowlanych, przebywających w słabo wentylowanych pomieszczeniach, może wystąpić przyspieszone tętno wywołane

A. niskim poziomem glukozy w organizmie
B. wysoką ilością tlenu we krwi
C. niska ilością wapnia w organizmie
D. wysoką ilością dwutlenku węgla we krwi
ROL.10 Pytanie 207
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile balotów sianokiszonki o masie 0,5 tony jest potrzebnych dla 100 krów na 10 dni karmienia, jeżeli dzienna porcja wynosi 15 kg?

A. 30 balotów
B. 20 balotów
C. 10 balotów
D. 15 balotów
ROL.10 Pytanie 208
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wybór zwierząt do reprodukcji w obrębie tej samej rasy to

A. kojarzenie
B. krycie naturalne
C. krzyżowanie
D. postęp hodowlany
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na gospodarstwie o powierzchni 22 ha hoduje się 25 krów. Jaką należy wystawić ocenę dotycząca gęstości obsady krów w tym gospodarstwie?

A. Bardzo wysoka powyżej 100 DJP na 100 ha UR
B. Wysoka 80-100 DJP na 100 ha UR
C. Średnia 60-80 DJP na 100 ha UR
D. Niska do 60 DJP na 100 ha UR
ROL.10 Pytanie 210
Organizacja i nadzorowanie pr…

Infekcja pasożytami układu pokarmowego, prowadząca do zablokowania jelita u konia, który nie był odrobaczany, może skutkować

A. kolką
B. mięśniochwat
C. grypą
D. ochwat
ROL.10 Pytanie 211
Organizacja i nadzorowanie pr…

Ile kilogramów mieszanki treściwej powinno się dodać do pasz objętościowych, aby umożliwić krowie mlecznej produkcję 24 kg mleka, gdy pasze objętościowe wystarczają tylko na 12 kg mleka, a z 1 kilograma mieszanki treściwej krowa uzyskuje 2 kg mleka?

A. 2 kg
B. 8 kg
C. 6 kg
D. 4 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…

Letni system żywienia bydła na pastwisku może prowadzić do

A. zaniku wyraźnych symptomów rui u krów (cicha ruj a)
B. zwiększenia udziału wysokich traw w składzie runi pastwiskowej
C. wzrostu poziomu związków azotu w wodach powierzchniowych oraz gruntach
D. znacznego obniżenia zawartości witaminy A w mleku
ROL.10 Pytanie 213
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jeden tucznik zjada dziennie 2,5 kg mieszanki pełnoporcjowej sporządzanej w gospodarstwie według podanej receptury. Ile kilogramów jęczmienia potrzeba do przygotowania mieszanki dla 10 tuczników na 7 dni żywienia?

Receptura mieszanki
Składnik mieszankiIlość składnika w mieszance (%)
Pszenica10
Jęczmień30
pszenżyto50
Koncentrat T10

A. 87,5 kg
B. 52,5 kg
C. 75,0 kg
D. 25,0 kg
ROL.10 Pytanie 214
Organizacja i nadzorowanie pr…

Kontrola weterynaryjna oraz oznaczanie mięsa informuje

A. o terminie przydatności do spożycia
B. o wartości użytkowej mięsa
C. o zawartości tkanki mięśniowej
D. o grubości tkanki tłuszczowej
ROL.10 Pytanie 216
Organizacja i nadzorowanie pr…

Przyczyną opisanych objawów występujących u prosiąt jest

Zaobserwowane objawy chorobowe u prosiąt
Bladość skóry i błon śluzowych, nastroszona sierść, zahamowanie przyrostów masy ciała, apatia, niechęć do pobierania pokarmu.

A. brak witaminy D w mleku lochy.
B. podawanie żelaza w paszy lochom prośnym.
C. brak wapnia w paszy prosiąt.
D. niedobór żelaza w organizmie prosiąt.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Właściciele bydła mają obowiązek zgłaszania urodzin, zgonów oraz transportu bydła do i z miejsca siedziby stada wraz z datami tych wydarzeń?

A. powiatowemu lekarzowi weterynarii w terminie 7 dni od daty wystąpienia tego zdarzenia
B. kierownikowi biura powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w terminie do 7 dni od daty wystąpienia tego zdarzenia
C. kierownikowi biura powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ciągu 30 dni od daty wystąpienia tego zdarzenia
D. dyrektorowi regionalnego biura Agencji Rynku Rolnego w terminie 14 dni od daty wystąpienia zdarzenia
Organizacja i nadzorowanie pr…

Oblicz na podstawie danych przedstawionych w tabeli niezbędną powierzchnię kojców dla stada cieląt utrzymywanych w gospodarstwie w kojcach grupowych na ściółce.

Kategoria zwierzątLiczba sztuk
w gospodarstwie
Wymagana powierzchnia kojca
m²/szt.
cielęta o masie ciała do 150 kg121,5
cielęta o masie ciała powyżej 150 do 220 kg101,7
cielęta o masie ciała powyżej 220 kg201,8
razem cieląt w gospodarstwie:42X

A. 35,0 m2
B. 16,2 m2
C. 17,0 m2
D. 71,0 m2
Organizacja i nadzorowanie pr…

Przy których wynikach tuczu, opisanych w tabeli, będzie największa opłacalność produkcji, przy stałej cenie mieszanki pełnodawkowej?

Lp.Przyrosty dzienne w gŚrednie dzienne spożycie mieszanki pełnodawkowej
w kg na 1 tucznika
18003,0
28102,9
37902,8
47602,7

A. 1
B. 3
C. 4
D. 2
Organizacja i nadzorowanie pr…

Oblicz wartość miesięcznej sprzedaży 6000 litrów mleka od hodowcy, dla którego cena 1 litra mleka ustalana została według zamieszczonego cennika.

Cennik skupu mleka
Składniki ceny 1 litra mlekaCena jednostki
Wartość składników ceny
1 litra mleka
od hodowcy
Parametry podstawowe
Jednostka białka0,090,36
Jednostka tłuszczu0,040,16
Jednostka litra0,100,10
Klasa extra0,370,37
pozaklasowebez dopłaty-
Dopłaty do ilości / dostawa miesięczna/ i inne
900 - 1500 litrów0,03-
1501 - 4500 litrów0,04-
4501 - 7500 litrów0,050,05
do chłodzenia do temp 4°C0,080,08
do 1 l mleka z gospodarstw z atestem sanitarno-weterynaryjnym0,180,18
do 1 l mleka dla hodowców prowadzących ocenę wartości użytkowej bydła0,01-

A. 7800 zł
B. 6720 zł
C. 5700 zł
D. 5940 zł
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na pastwiskach przeznaczonych dla bydła mięsnego w czasie wzmożonego występowania owadów, których ukąszenia wywołują świąd skóry, należy

A. instalować lampy lepowe na słupkach ogrodzenia kwatery
B. instalować czochradła z preparatem owadobójczym
C. zamontować kurtynę wodną
D. urządzać oczka wodne o nieutwardzonych brzegach w pobliżu wiat ochronnych
ROL.10 Pytanie 222
Organizacja i nadzorowanie pr…

Określ zapotrzebowanie ogólne na energię netto laktacji (MJ NEL) dla krowy o masie ciała 600 kg przy dziennej produkcji mleka 20 kg o 4% tłuszczu.

Zapotrzebowanie bytowe na energię netto laktacji
i produkcję 1kg mleka o 4% tłuszczu
Zapotrzebowanie bytowe
Masa ciałaMJ NEL
45028,6
50031,0
60035,5
65037,7
Zapotrzebowanie produkcyjne
na 1kg mleka o 4% tłuszczu3,17

A. 98,90 MJ NEL
B. 63,40 MJ NEL
C. 35,50 MJ NEL
D. 38,67 MJ NEL
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż rasę bydła najmniej przydatną dla wielkotowarowych gospodarstw wyspecjalizowanych w intensywnej produkcji mleka.

Przeciętna wydajność kg mleka i jego składników uzyskanych w 2017 roku od krów ocenianych w Polsce
RasaMlekoTłuszczBiałko
(kg)(kg)(%)(kg)(%)
ICZARNO-BIAŁA*8 3603394,052823,37
IICZERWONO-BIAŁA*7 6013174,172603,42
IIIPOLSKA CZERWONA3 6461564,271233,37
IVPOLSKA CZARNO-BIAŁA4 5091884,161473,25
* dotyczy ras polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej i czerwono-białej

A. Czerwono-biała.
B. Polska czerwona
C. Polska czarno-biała.
D. Czarno-biała
ROL.10 Pytanie 224
Organizacja i nadzorowanie pr…

Do efektywnej hodowli tuczników o świetnych parametrach mięsnych najkorzystniejsze jest potomstwo loszek ras podstawowych po knurach rasy

A. wielkiej białej polskiej
B. puławskiej
C. polskiej białej zwisłouchej
D. pietrain
ROL.10 Pytanie 225
Organizacja i nadzorowanie pr…

Gdzie w układzie pokarmowym konia zachodzi główny proces trawienia włókna paszy?

A. w dwunastnicy
B. w żołądku
C. w okrężnicy małej
D. w jelicie ślepym
Organizacja i nadzorowanie pr…

Średnia waga indyków produkcyjnych wynosi 9,5 kg. Jaką powierzchnię indycznika powinno się przeznaczyć dla stada 1200 sztuk ptaków przy maksymalnym zagęszczeniu 57 kg/m2?

A. 541,50 m2
B. 200,00 m2
C. 126,30 m2
D. 1200,00 m2
Organizacja i nadzorowanie pr…

Obcinanie ogonów u jagniąt przeznaczonych do dalszej hodowli z wykorzystaniem emaskulatora wykonuje się

A. za 9. kręgiem ogonowym w wieku 3 tygodni
B. za 2. kręgiem ogonowym tuż po narodzinach
C. pomiędzy 3. a 4. kręgiem ogonowym około 14. dnia życia
D. pomiędzy 5. a 6. kręgiem ogonowym w 7. dniu życia
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką powierzchnię pastwiska należy przeznaczyć na dzienny wypas dla 20 krów mlecznych? W obliczeniach uwzględnij następujące dane:
Analiza pastwiska metodą analityczną pokazała, że na 1 metrze kwadratowym jest średnio 1,1 kg zielonej masy, z czego niedojady stanowią 0,1 kg. Jedna krowa na pastwisku spożywa 60 kg zielonki w ciągu dnia.

A. 14 arów
B. 10 arów
C. 12 arów
D. 16 arów
ROL.10 Pytanie 230
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zdolność zwierzęcia do produkcji komórek płciowych jest nazywana

A. cyklem płodowym
B. dojrzałością płciową
C. dojrzałością rozpłodową
D. cyklem płciowym
ROL.10 Pytanie 231
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na jakie czynniki wpływa zapotrzebowanie energetyczne krowy?

A. na ilość tłuszczu w mleku
B. na wagę i wiek
C. na poziom produkcji mleka
D. na ilość białka w mleku
ROL.10 Pytanie 232
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wrzosówka to odmiana owiec przeznaczona do hodowli w gospodarstwach

A. produkujących genetycznie zmodyfikowane surowce
B. specjalizujących się w wytwarzaniu jednolitej cienkiej wełny
C. ekologicznych, które dbają o ochronę środowiska naturalnego
D. nowoczesnych o wysokiej wydajności
ROL.10 Pytanie 233
Organizacja i nadzorowanie pr…

Brak witaminy E oraz selenu w diecie kur niosek prowadzi do

A. niskiej krzepliwości krwi i powiększenia tarczycy
B. zaburzeń w wchłanianiu wapnia i fosforu
C. spadku nieśności i odporności ptaków
D. krzywicy oraz problemów z rozmnażaniem
Organizacja i nadzorowanie pr…

Nadwyżka bezpośrednia z produkcji żywca wołowego, obliczona w oparciu o dane w tabeli, wynosi

WyszczególnienieIlość
kg
Cena
w zł za kg
Wartość
w zł
Produkcja główna żywiec wołowy50073500
Koszty bezpośrednie w tym:
- koszt odnowienia stada-cielę w wieku 2 tygodni
- koszt paszy
- opieka weterynaryjna
- pozostałe koszty bezpośrednie
6512780
2100
85
10

A. 620 zł
B. 780 zł
C. 525 zł
D. 500 zł
Organizacja i nadzorowanie pr…

Systemy oświetleniowe zarządzane komputerowo, które uwzględniają standardy długości dnia świetlnego oraz natężenia światła na różne okresy, wykorzystuje się w hodowli

A. cieląt
B. źrebiąt
C. prosiąt
D. kurcząt
Organizacja i nadzorowanie pr…

Osoba posiadająca zwierzęta hodowlane oraz zwierzęta, z których uzyskiwane produkty przeznaczone są do konsumpcji przez ludzi, ma obowiązek

A. przechowywania książki o leczeniu stada przez okres 2 lat
B. utrzymywania kart ewidencyjnych leczenia zwierząt, które otrzymuje od pracownika Powiatowego Biura ARiMR
C. osobiście dokonywania zapisów o chorobach i terapii zwierząt
D. prowadzenia ewidencji leczenia zwierząt, na podstawie zapisów sporządzanych przez lekarza weterynarii leczącego zwierzęta
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie funkcje, takie jak termoregulacja, ochrona, wydzielanie oraz czucie, pełni w ciele zwierząt?

A. zespół narządów trawiennych
B. układ powłokowy
C. układ kostno-stawowy
D. układ odpornościowy
Organizacja i nadzorowanie pr…

Które produkty pochodzenia zwierzęcego mogą być przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej przez właściciela gospodarstwa agroturystycznego, utrzymującego zwierzęta wg podanego w tabeli stanu?

Pogłowie zwierząt w gospodarstwie
Gatunki rasy i grupy technologiczne zwierzątLiczba zwierząt (szt.)
Bydło: krowy mleczne – polska czerwona2
Cielęta do 3 m-ca1
Świnie: lochy - złotnicka pstra2
Tuczniki8
Drób: kaczki – pekin10

A. Mleko, śmietana i siara.
B. Tusze wołowe.
C. Jaja przepiórcze.
D. Tusze wieprzowe.
ROL.10 Pytanie 240
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie warunki przechowywania jaj konsumpcyjnych są zgodne z zasadami?

A. Temperatura 15–20°C; wilgotność 75%
B. Temperatura 5–10°C; wilgotność 70%
C. Temperatura 10–15°C; wilgotność 70%
D. Temperatura 20–25°C; wilgotność 75%