Filtrowanie pytań
Prowadzenie chowu i inseminac…
A. Sussex
B. Rhode island red
C. Dominant white cornish
D. New hampshire
Prowadzenie chowu i inseminac…
Co to jest produkt uboczny uzyskany podczas ekstrakcji oleju z nasion roślin oleistych, który znajduje zastosowanie w karmieniu zwierząt?
A. wywar
B. młóto
C. otręby
D. makuchy
Prowadzenie chowu i inseminac…
Podaj właściwą sekwencję narządów układu oddechowego.
A. Jama nosowa, gardło, tchawica, krtań, oskrzeliki i oskrzela
B. Jama nosowa, krtań, tchawica, gardło, oskrzela i oskrzeliki
C. Jama nosowa, gardło, krtań, tchawica, oskrzela i oskrzeliki
D. Jama nosowa, krtań, gardło, tchawica, oskrzeliki i oskrzela
Prowadzenie chowu i inseminac…
Kury rasy, które są typem użytkowym nieśnym, to
A. sussex
B. zielononóżka kuropatwiana
C. leghorn
D. dominant white cornish
Prowadzenie chowu i inseminac…
Dwunastnica znajduje się pomiędzy
A. jelitem czczym a jelitem biodrowym
B. jelitem biodrowym a jelitem ślepym
C. żołądkiem a jelitem cienkim
D. jelitem ślepym a okrężnicą
Prowadzenie chowu i inseminac…
W końcowej fazie hodowli gęsi często stosuje się ziarno
A. owsa
B. żyta
C. jęczmienia
D. pszenicy
Prowadzenie chowu i inseminac…
Czym jest trymowanie u psów?
A. pozbywanie się woskowiny i włosów z uszu
B. eliminowanie martwej sierści
C. usuwanie kamienia nazębnego
D. przycinanie pazurów
Prowadzenie chowu i inseminac…
Wskaż produkt uboczny, który powstaje podczas wytwarzania piwa i jest stosowany w karmieniu bydła.
A. Młóto
B. Ekspelery
C. Śruta poekstrakcyjna
D. Makuchy
Prowadzenie chowu i inseminac…
Rasa bydła klasyfikowana jako mała rasa mięsna, szybko dojrzewająca i charakteryzująca się szybkim przyrostem masy, bez rogów, o najczęściej czarnej i błyszczącej sierści. Doskonale radzi sobie w trudnych warunkach żywienia i klimatycznych. Jak nazywa się ta rasa?
A. aberdeen angus
B. limousine
C. salers
D. hereford
Prowadzenie chowu i inseminac…
Do jakiego celu używa się Furminatora?
A. do przycinania pazurów
B. do oczyszczania uszu
C. do eliminacji kamienia nazębnego
D. do pielęgnacji sierści
Prowadzenie chowu i inseminac…
Zgodnie z klasyfikacją EUROP, tusza wieprzowa wyróżniająca się najwyższą ilością mięsa otrzymuje oznaczenie
A. R
B. U
C. E
D. P
Prowadzenie chowu i inseminac…
Atlas to pierwszy kręg odcinka
A. piersiowego kręgosłupa
B. szyjnego kręgosłupa
C. krzyżowego kręgosłupa
D. lędźwiowego kręgosłupa
Prowadzenie chowu i inseminac…
Obecny stan fizjologiczny zwierzęcia, który jest wpływany przez czynniki środowiskowe i oceniany pod względem jego użyteczności, to
A. temperament
B. konstytucja
C. usposobienie
D. kondycja
Prowadzenie chowu i inseminac…
Krew, która opuszcza serce, jest rozprowadzana po całym organizmie zwierzęcia przez
A. żyły
B. tętnice
C. naczynia chłonne
D. naczynia włosowate
Prowadzenie chowu i inseminac…
Które z ras kur nie nadają się do ekologicznej produkcji jaj konsumpcyjnych?
A. dominant white cornish
B. żółtonóżka kuropatwiana
C. rhode island red
D. zielononóżka kuropatwiana
Prowadzenie chowu i inseminac…
Właściciel samicy otrzymuje dokument potwierdzający przeprowadzenie zabiegu sztucznego unasiennienia w postaci
A. II kopii
B. I kopii
C. dowolnej kopii
D. oryginału
Prowadzenie chowu i inseminac…
Opis dotyczy selekcji
| W hodowli bydła mlecznego selekcja ta pozwala na identyfikację dużej liczby najlepszych zwierząt w bardzo młodym wieku, pozwala na zastosowanie ostrzejszej selekcji, skrócenie odstępu między pokoleniami i prawie dwukrotnie większy postęp hodowlany. |
A. genomowej.
B. hodowlanej.
C. sztucznej.
D. naturalnej.
Prowadzenie chowu i inseminac…
Który składnik paszy dostarcza najwięcej energii?
A. popiół
B. tłuszcz
C. włókno
D. białko
Prowadzenie chowu i inseminac…
Kury rasy Leghorn mają grzebień
A. pojedynczy
B. orzeszkowy
C. różyczkowy
D. groszkowy
Prowadzenie chowu i inseminac…
Średnia liczba loch w grupie technologicznej wynosi 240 sztuk. Czas, przez jaki lochy są obecne w grupie, przekracza 12 miesięcy. Jaką wartość przelotowości można obliczyć w tej grupie?
A. 360 szt.
B. 120 szt.
C. 20 szt.
D. 240 szt.
Prowadzenie chowu i inseminac…
Najbardziej powszechną metodą przechowywania całych roślin kukurydzy jest
A. suszenie
B. toastowanie
C. parowanie
D. kiszenie
Prowadzenie chowu i inseminac…
Używanie ziemniaków zazieleniałych lub skiełkowanych w diecie świń jest zabronione z powodu ich toksycznego działania
A. ligniny
B. solaniny
C. metioniny
D. fitazy
Prowadzenie chowu i inseminac…
Która z poniższych struktur anatomicznych nie wchodzi w skład jelita cienkiego?
A. Jelito ślepe
B. Dwunastnica
C. Jelito biodrowe
D. Jelito czcze
Prowadzenie chowu i inseminac…
Wskaż rodzaj paszy o składzie: sucha masa SM 91%, białko ogólne BO 60%, włókno surowe WS 0%?
A. Siano łąkowe
B. Ziarno pszenicy
C. Mączka rybna
D. Nasiona soi
Prowadzenie chowu i inseminac…
Technika segregacji plemników oraz ich podział na gamety "Y" i gamety "X" to
A. transgeneza
B. kriokonserwacja
C. seksowanie
D. embriotransfer
Prowadzenie chowu i inseminac…
Stajenny dokonał rozczyszczenia kopyt niepodkutych koni 1.07.2013 r. W jakim okresie powinien zrealizować następne rozczyszczenie?
A. 01-15.08.2013 r.
B. 08-14.07.2013 r.
C. 22-29.08.2013 r.
D. 15-28.07.2013 r.
Prowadzenie chowu i inseminac…
Zespół stawowy obejmujący staw udowo-rzepkowy oraz staw udowo-piszczelowy określa się mianem stawu
A. stępu
B. kolanowym
C. udowym
D. piszczelowym
Prowadzenie chowu i inseminac…
Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz dzienną dawkę mieszanki treściwej dla jednego tucznika.
| Parametry 1 kg mieszanki: Energia metaboliczna – 12,8 MJ Białko ogólne – 14,8 % |
| Dzienne zapotrzebowanie tucznika na energię metaboliczną i białko ogólne: Energia metaboliczna – 28,2 MJ Białko ogólne – 325 g |
A. 2,0 kg
B. 3,0 kg
C. 2,2 kg
D. 2,5 kg
Prowadzenie chowu i inseminac…
Kiedy należy przeprowadzić unasienienie krowy, jeśli pierwsze symptomy rui zauważono w poranku?
A. w tym samym dniu po południu
B. zaraz po dostrzeżeniu
C. następnego dnia rano
D. następnego dnia po południu
Prowadzenie chowu i inseminac…
Przy wykonaniu trokarowania krowy z ostrym wzdęciem żwacza, jaki obszar należy przebić?
A. prawego dołu głodowego
B. lewego dołu głodowego
C. linii grzbietu
D. linii białej
Prowadzenie chowu i inseminac…
Niedobór jodu w diecie zwierząt prowadzi do
A. niedoczynności tarczycy
B. zaburzeń krzepliwości krwi
C. niedokrwistości
D. łamliwości kości
Prowadzenie chowu i inseminac…
Co zaliczamy do produktów wytwarzanych przez pszczoły?
A. bundz
B. kumys
C. pierzga
D. smuszka
Prowadzenie chowu i inseminac…
Jakie elementy kostne wspomagają funkcjonowanie mięśni?
A. trzeszczki
B. kaletki
C. powięzi
D. więzadła
Prowadzenie chowu i inseminac…
Z uwagi na wysoką zawartość substancji antyodżywczych oraz ich działanie zapierające i wzdęciowe w diecie świń, należy unikać podawania większych ilości śruty
A. z żyta
B. z kukurydzy
C. z pszenicy
D. z jęczmienia
Prowadzenie chowu i inseminac…
Koza wykazuje oznaki niepokoju, wydaje dźwięki, porusza ogonem, unosi włosy na grzbiecie, często oddaje mocz w niewielkich ilościach, a po dotyku w okolicy lędźwiowej może reagować za pomocą wygięcia grzbietu lub przykucnięcia. W oparciu o te symptomy można ocenić, że koza jest
A. złośliwa
B. nerwowa
C. w rui
D. chora
Prowadzenie chowu i inseminac…
Częstotliwość rui u owiec wynosi średnio co ile dni?
A. 17 dni
B. 10 dni
C. 21 dni
D. 28 dni
Prowadzenie chowu i inseminac…
Najbardziej wiarygodną metodą oceny gotowości lochy do krycia lub sztucznego unasienniania jest
A. sprawdzenie odruchu tolerancji
B. codzienny pomiar temperatury ciała lochy
C. wyliczenie daty zabiegu od terminu odsądzenia prosiąt
D. obserwacja rui
Prowadzenie chowu i inseminac…
Ile kilogramów preparatu zakwaszającego należy użyć do sporządzenia 500 kg mieszanki pełnoporcjowej dla warchlaków?
| Preparat zakwaszający | |
| Dawkowanie na 1 tonę paszy: | |
| - prosięta, warchlaki: 2 kg | |
| - lochy, tuczniki, knury: 1,5 kg |
A. 1,0 kg
B. 3,0 kg
C. 0,5 kg
D. 5,0 kg
Prowadzenie chowu i inseminac…
Ejakulacja to
A. uwolnienie komórki jajowej
B. wzwód
C. wytrysk nasienia
D. popęd płciowy
Prowadzenie chowu i inseminac…
Substancje, które są dodawane do pasz w celu zabezpieczenia składników podatnych na utlenianie, takich jak witaminy czy karoteny, to
A. detoksykanty
B. enzymy paszowe
C. konserwanty
D. antyoksydanty