Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.11 Pytanie 42
Prowadzenie chowu i inseminac…

Co to jest produkt uboczny uzyskany podczas ekstrakcji oleju z nasion roślin oleistych, który znajduje zastosowanie w karmieniu zwierząt?

A. wywar
B. młóto
C. otręby
D. makuchy
Prowadzenie chowu i inseminac…

Podaj właściwą sekwencję narządów układu oddechowego.

A. Jama nosowa, gardło, tchawica, krtań, oskrzeliki i oskrzela
B. Jama nosowa, krtań, tchawica, gardło, oskrzela i oskrzeliki
C. Jama nosowa, gardło, krtań, tchawica, oskrzela i oskrzeliki
D. Jama nosowa, krtań, gardło, tchawica, oskrzeliki i oskrzela
ROL.11 Pytanie 45
Prowadzenie chowu i inseminac…

Dwunastnica znajduje się pomiędzy

A. jelitem czczym a jelitem biodrowym
B. jelitem biodrowym a jelitem ślepym
C. żołądkiem a jelitem cienkim
D. jelitem ślepym a okrężnicą
ROL.11 Pytanie 48
Prowadzenie chowu i inseminac…

Wskaż produkt uboczny, który powstaje podczas wytwarzania piwa i jest stosowany w karmieniu bydła.

A. Młóto
B. Ekspelery
C. Śruta poekstrakcyjna
D. Makuchy
ROL.11 Pytanie 49
Prowadzenie chowu i inseminac…

Rasa bydła klasyfikowana jako mała rasa mięsna, szybko dojrzewająca i charakteryzująca się szybkim przyrostem masy, bez rogów, o najczęściej czarnej i błyszczącej sierści. Doskonale radzi sobie w trudnych warunkach żywienia i klimatycznych. Jak nazywa się ta rasa?

A. aberdeen angus
B. limousine
C. salers
D. hereford
ROL.11 Pytanie 52
Prowadzenie chowu i inseminac…

Atlas to pierwszy kręg odcinka

A. piersiowego kręgosłupa
B. szyjnego kręgosłupa
C. krzyżowego kręgosłupa
D. lędźwiowego kręgosłupa
ROL.11 Pytanie 53
Prowadzenie chowu i inseminac…

Obecny stan fizjologiczny zwierzęcia, który jest wpływany przez czynniki środowiskowe i oceniany pod względem jego użyteczności, to

A. temperament
B. konstytucja
C. usposobienie
D. kondycja
ROL.11 Pytanie 54
Prowadzenie chowu i inseminac…

Krew, która opuszcza serce, jest rozprowadzana po całym organizmie zwierzęcia przez

A. żyły
B. tętnice
C. naczynia chłonne
D. naczynia włosowate
ROL.11 Pytanie 55
Prowadzenie chowu i inseminac…

Które z ras kur nie nadają się do ekologicznej produkcji jaj konsumpcyjnych?

A. dominant white cornish
B. żółtonóżka kuropatwiana
C. rhode island red
D. zielononóżka kuropatwiana
Prowadzenie chowu i inseminac…

Opis dotyczy selekcji

W hodowli bydła mlecznego selekcja ta pozwala na identyfikację dużej liczby najlepszych zwierząt w bardzo młodym wieku, pozwala na zastosowanie ostrzejszej selekcji, skrócenie odstępu między pokoleniami i prawie dwukrotnie większy postęp hodowlany.

A. genomowej.
B. hodowlanej.
C. sztucznej.
D. naturalnej.
ROL.11 Pytanie 58
Prowadzenie chowu i inseminac…

Który składnik paszy dostarcza najwięcej energii?

A. popiół
B. tłuszcz
C. włókno
D. białko
ROL.11 Pytanie 60
Prowadzenie chowu i inseminac…

Średnia liczba loch w grupie technologicznej wynosi 240 sztuk. Czas, przez jaki lochy są obecne w grupie, przekracza 12 miesięcy. Jaką wartość przelotowości można obliczyć w tej grupie?

A. 360 szt.
B. 120 szt.
C. 20 szt.
D. 240 szt.
ROL.11 Pytanie 61
Prowadzenie chowu i inseminac…

Najbardziej powszechną metodą przechowywania całych roślin kukurydzy jest

A. suszenie
B. toastowanie
C. parowanie
D. kiszenie
ROL.11 Pytanie 64
Prowadzenie chowu i inseminac…

Wskaż rodzaj paszy o składzie: sucha masa SM 91%, białko ogólne BO 60%, włókno surowe WS 0%?

A. Siano łąkowe
B. Ziarno pszenicy
C. Mączka rybna
D. Nasiona soi
ROL.11 Pytanie 66
Prowadzenie chowu i inseminac…

Stajenny dokonał rozczyszczenia kopyt niepodkutych koni 1.07.2013 r. W jakim okresie powinien zrealizować następne rozczyszczenie?

A. 01-15.08.2013 r.
B. 08-14.07.2013 r.
C. 22-29.08.2013 r.
D. 15-28.07.2013 r.
ROL.11 Pytanie 67
Prowadzenie chowu i inseminac…

Zespół stawowy obejmujący staw udowo-rzepkowy oraz staw udowo-piszczelowy określa się mianem stawu

A. stępu
B. kolanowym
C. udowym
D. piszczelowym
ROL.11 Pytanie 68
Prowadzenie chowu i inseminac…

Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz dzienną dawkę mieszanki treściwej dla jednego tucznika.

Parametry 1 kg mieszanki:
Energia metaboliczna – 12,8 MJ
Białko ogólne – 14,8 %
Dzienne zapotrzebowanie tucznika na energię metaboliczną i białko ogólne:
Energia metaboliczna – 28,2 MJ
Białko ogólne – 325 g

A. 2,0 kg
B. 3,0 kg
C. 2,2 kg
D. 2,5 kg
ROL.11 Pytanie 69
Prowadzenie chowu i inseminac…

Kiedy należy przeprowadzić unasienienie krowy, jeśli pierwsze symptomy rui zauważono w poranku?

A. w tym samym dniu po południu
B. zaraz po dostrzeżeniu
C. następnego dnia rano
D. następnego dnia po południu
ROL.11 Pytanie 73
Prowadzenie chowu i inseminac…

Jakie elementy kostne wspomagają funkcjonowanie mięśni?

A. trzeszczki
B. kaletki
C. powięzi
D. więzadła
ROL.11 Pytanie 74
Prowadzenie chowu i inseminac…

Z uwagi na wysoką zawartość substancji antyodżywczych oraz ich działanie zapierające i wzdęciowe w diecie świń, należy unikać podawania większych ilości śruty

A. z żyta
B. z kukurydzy
C. z pszenicy
D. z jęczmienia
Prowadzenie chowu i inseminac…

Koza wykazuje oznaki niepokoju, wydaje dźwięki, porusza ogonem, unosi włosy na grzbiecie, często oddaje mocz w niewielkich ilościach, a po dotyku w okolicy lędźwiowej może reagować za pomocą wygięcia grzbietu lub przykucnięcia. W oparciu o te symptomy można ocenić, że koza jest

A. złośliwa
B. nerwowa
C. w rui
D. chora
ROL.11 Pytanie 77
Prowadzenie chowu i inseminac…

Najbardziej wiarygodną metodą oceny gotowości lochy do krycia lub sztucznego unasienniania jest

A. sprawdzenie odruchu tolerancji
B. codzienny pomiar temperatury ciała lochy
C. wyliczenie daty zabiegu od terminu odsądzenia prosiąt
D. obserwacja rui
ROL.11 Pytanie 78
Prowadzenie chowu i inseminac…

Ile kilogramów preparatu zakwaszającego należy użyć do sporządzenia 500 kg mieszanki pełnoporcjowej dla warchlaków?

Preparat zakwaszający
Dawkowanie na 1 tonę paszy:
- prosięta, warchlaki: 2 kg
- lochy, tuczniki, knury: 1,5 kg

A. 1,0 kg
B. 3,0 kg
C. 0,5 kg
D. 5,0 kg
ROL.11 Pytanie 80
Prowadzenie chowu i inseminac…

Substancje, które są dodawane do pasz w celu zabezpieczenia składników podatnych na utlenianie, takich jak witaminy czy karoteny, to

A. detoksykanty
B. enzymy paszowe
C. konserwanty
D. antyoksydanty