Filtrowanie pytań
Prowadzenie chowu i inseminac…
A. Drożdże paszowe
B. Śruta z jęczmienia
C. Ziemniaki gotowane na parze
D. Kiszonka z kukurydzy
Prowadzenie chowu i inseminac…
Średnia liczba loch w grupie technologicznej wynosi 240 sztuk. Czas ich pobytu w grupie przekracza 12 miesięcy. Jaką przelotowość będzie miała ta grupa?
A. 20 sztuk
B. 240 sztuk
C. 360 sztuk
D. 120 sztuk
Prowadzenie chowu i inseminac…
Trzy ostatnie cyfry na kolczyku dla świń wskazują numer
A. serii kolczyków
B. siedziby stada
C. duplikatu kolczyka
D. indywidualnego zwierzęcia
Prowadzenie chowu i inseminac…
Przeciętna ilość zwierząt w różnych grupach technologicznych przez rok wynosi
A. bilans zwierząt
B. obrót stada
C. stan średnioroczny
D. przelotowość
Prowadzenie chowu i inseminac…
Aby uzupełnić wapń w diecie kur niosek, należy zastosować
A. sól pastewną
B. karotenoidy
C. probiotyki
D. kredę pastewną
Prowadzenie chowu i inseminac…
Która rasa kur jest najbardziej odpowiednia do ekologicznego chowu w Polsce?
A. Zielononóżka kuropatwiana
B. New Hampshire
C. Dominant White Cornish
D. Plymouth Rock
Prowadzenie chowu i inseminac…
Wybierz parametry funkcjonowania systemu udojowego, które będą zgodne z zasadami w zawodzie doju krów?
A. Podciśnienie 52 – 58 kPa, liczba pulsów – 80
B. Podciśnienie 42 – 48 kPa, liczba pulsów – 60
C. Podciśnienie 20 – 28 kPa, liczba pulsów – 20
D. Podciśnienie 32 – 38 kPa, liczba pulsów – 40
Prowadzenie chowu i inseminac…
Jakie jest właściwe określenie momentu unasienienia krowy, u której pierwsze symptomy rui zauważono w porze porannej?
A. następnego dnia po południu
B. w tym samym dniu po południu
C. bezpośrednio po zaobserwowaniu
D. następnego dnia rano
Prowadzenie chowu i inseminac…
Aby zwiększyć jakość wołowiny pozyskiwanej z stad krów mlecznych, przeprowadza się krzyżowanie między tymi krowami a buhajami ras mięsnych. W tym procesie wykorzystuje się buhaja rasy
A. Hereford
B. Jersey
C. Ayrshire
D. Angler
Prowadzenie chowu i inseminac…
Jak długo utrzymuje się standardowa laktacja u krów?
A. 280 dni
B. 305 dni
C. 365 dni
D. 250 dni
Prowadzenie chowu i inseminac…
Opuchlizna powiek, niestabilność zadu, osłabienie, brak łaknienia, leżenie, obniżona temperatura ciała. Choroba ta zazwyczaj dotyczy odsadzonych prosiąt i warchlaków. Co może wskazywać na tę chorobę?
A. smołowej
B. obrzękowej
C. cementowej
D. nosoryjowej
Prowadzenie chowu i inseminac…
Jakie pasze zaliczają się do suchych pasz objętościowych?
A. Kiszonka, zielonka, okopowe
B. Ziarno, nasiona roślin motylkowych, okopowe
C. Susz, wysłodki buraczane, siano
D. Siano, słoma, plewy
Prowadzenie chowu i inseminac…
W hodowli zwierząt w duchu ekologicznym nie wykorzystuje się
A. preparatów pochodzenia roślinnego.
B. szczepionek, które nie są wymagane przez przepisy.
C. probiotyków.
D. leków opartych na homeopatii.
Prowadzenie chowu i inseminac…
Który organ nadzoruje, czy gospodarstwo realizuje produkcję zwierzęcą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą?
A. Departament Ochrony Środowiska
B. Inspekcja Weterynaryjna
C. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
D. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Prowadzenie chowu i inseminac…
Jak długo trwa ciąża u kotki?
A. 42-44 dni
B. 63-64 dni
C. 72-74 dni
D. 30-32 dni
Prowadzenie chowu i inseminac…
W diecie klaczy karmiących wykorzystuje się dodatek stymulujący laktację w formie pójła z
A. kiszonek z kukurydzy
B. otrąb pszennych
C. śruty poekstrakcyjnej sojowej
D. siana z traw
Prowadzenie chowu i inseminac…
W trakcie przygotowań do laktacji w diecie dla maciorek zwiększa się zawartość
A. białka
B. witamin
C. suchej masy
D. energii
Prowadzenie chowu i inseminac…
Profilaktyczne podawanie preparatu z żelazem prosiętom w wieku 2-4 dni ma na celu zapobieganie
A. kanibalizmowi
B. krzywicy
C. parakeratozie
D. anemii
Prowadzenie chowu i inseminac…
W ekologicznej hodowli świń nie ma zakazu
A. profilaktycznego używania leków
B. kastracji knurków
C. użycia hormonów przyspieszających wzrost
D. obcinania kiełków i ogonków
Prowadzenie chowu i inseminac…
Kreda pastewna, zmielone muszle ślimaków oraz skorupy jajek są dodawane do pasz dla kur w celu dostarczenia ptakom
A. białek
B. lipidów
C. węglowodanów
D. soli mineralnych
Prowadzenie chowu i inseminac…
Jaja konsumpcyjne oznaczone 3-PL-12245678 pochodzą z hodowli
A. wolnowybiegowej
B. ekologicznej
C. ściółkowej
D. klatkowej
Prowadzenie chowu i inseminac…
Zbyt duża liczba kurcząt pod sztuczną kwoką sygnalizuje niewłaściwą
A. niską temperaturę
B. wysoką temperaturę
C. intensywność oświetlenia
D. niską intensywność oświetlenia
Prowadzenie chowu i inseminac…
Zjawiskiem nietypowym dla behawioryzmu krów jest sytuacja, gdy
A. krowa o dominującej pozycji w grupie rozpoczyna żerowanie, inne podążają za nią
B. w grupie krów występuje hierarchia społeczna
C. każda krowa posiada indywidualny dystans osobisty
D. krowa żeruje w sąsiedztwie swoich odchodów
Prowadzenie chowu i inseminac…
Gdy pies saneczkuje i liże okolice odbytu, co należy zrobić?
A. odpchlić go i wykąpać
B. opróżnić mu gruczoły okołoodbytowe
C. podać mu leki przeciwwirusowe
D. przystrzyc mu sierść w okolicy odbytu
Prowadzenie chowu i inseminac…
Jak długo użytkowane są krowy w stawie podstawowym, jeśli wynosi to 5 lat? Ile krów trzeba corocznie wyeliminować z stada liczącego 80 osobników?
A. 40
B. 80
C. 8
D. 16
Prowadzenie chowu i inseminac…
Siano, owies oraz marchew to pasze wykorzystywane głównie w żywieniu
A. koni
B. świń
C. kóz
D. owiec
Prowadzenie chowu i inseminac…
Makuchy, wykorzystywane jako pasza dla zwierząt, są produktem ubocznym, który powstaje podczas wytwarzania
A. mąki
B. oleju
C. piwa
D. cukru
Prowadzenie chowu i inseminac…
Metoda bilansowa, która polega na określeniu ilości składnika pobranego z paszy oraz ilości tego składnika wydalonego z kałem, służy do ustalania
A. strawności paszy
B. zbilansowania paszy
C. składu chemicznego paszy
D. kaloryczności paszy
Prowadzenie chowu i inseminac…
Żołądek jednokomorowy jest elementem układu pokarmowego
A. królika oraz kozy
B. kota oraz psa
C. krowy oraz owcy
D. konia oraz świni
Prowadzenie chowu i inseminac…
Do grupy zwierząt mięsnych zalicza się świnie, które
A. dojrzewają wcześnie i rosną szybko
B. dojrzewają późno i rosną wolno
C. dojrzewają późno i rosną szybko
D. dojrzewają wcześnie i rosną wolno
Prowadzenie chowu i inseminac…
Koza została skutecznie pokryta 15 października. Kiedy przewiduje się termin porodu?
A. 15 marca
B. 15 lipca
C. 15 stycznia
D. 15 lutego
Prowadzenie chowu i inseminac…
Określ warunki, które należy spełnić, aby rozpocząć użytkowanie rozpłodowe dla loszki i knurka, uwzględniając ich wiek oraz masę ciała.
A. Loszka 6 miesięcy i 80-90 kg, knurek 8-10 miesięcy
B. Loszka 8 miesięcy i 110-120 kg, knurek 6-8 miesięcy
C. Loszka 8 miesięcy i 110-120 kg, knurek 8-10 miesięcy
D. Loszka 10 miesięcy i 120-130 kg, knurek 10-12 miesięcy
Prowadzenie chowu i inseminac…
Która z podanych ras występuje w wersji nagiej oraz owłosionej?
A. Pudel
B. Maltańczyk
C. Grzywacz chiński
D. Yorkshire terrier
Prowadzenie chowu i inseminac…
W fermentowanej masie do produkcji kwasu mlekowego w ilości zapewniającej prawidłowy proces fermentacji konieczna jest odpowiednia ilość
A. węglowodanów
B. tłuszczy
C. witamin
D. białka
Prowadzenie chowu i inseminac…
Którego gatunku samice mają najkrótszy czas trwania ciąży?
A. Kóz
B. Bydła
C. Owiec
D. Świń
Prowadzenie chowu i inseminac…
Jakie rasy bydła należą do typu mlecznego?
A. jersey i ayrshire
B. polska czerwona oraz limousine
C. charolaise oraz angler
D. holsztyńsko-fryzyjska i hereford
Prowadzenie chowu i inseminac…
Najlepsze warunki dla przyjaznego zachowania zwierząt hodowlanych tworzy
A. określenie hierarchii w stadzie
B. opieka nad młodym
C. zbilansowana dieta
D. zapewnienie dobrostanu
Prowadzenie chowu i inseminac…
Jakie działania należy podjąć w przypadku udzielania pierwszej pomocy koniowi wykazującemu objawy ochwatu?
A. owijaniu i ogrzewaniu mięśni zadu konia
B. stosowaniu ciepłych okładów na kopyta
C. wykonaniu zimnych okładów na kopyta
D. schładzaniu mięśni zadu konia
Prowadzenie chowu i inseminac…
U krów produkujących mleko najbardziej preferowane jest wymię
A. obwisłe
B. piętrowe
C. kuliste
D. miskowate
Prowadzenie chowu i inseminac…
Mieszanki paszowe w pełnej formie są głównie używane w karmieniu
A. koni i bydła
B. królików i norek
C. świn i drobiu
D. kóz i owiec