Filtrowanie pytań
Prowadzenie chowu i inseminac…
A. w okresie między 6 a 8 tygodniem życia
B. po zakończeniu 6 miesiąca życia
C. po osiągnięciu 3 miesiąca życia
D. w okresie między 2 a 3 tygodniem życia
Prowadzenie chowu i inseminac…
W składzie wysokiej jakości siana łąkowego nie powinno być
A. rajgras wyniosły
B. tymotka łąkowa
C. wiechlina łąkowa
D. skrzyp polny
Prowadzenie chowu i inseminac…
Jaja do inkubacji powinny być
A. świeże
B. w kształcie kulistym
C. jak największe
D. wyczyszczone
Prowadzenie chowu i inseminac…
Jaką minimalną liczbę sztuk świń musi mieć rolnik planujący ich hodowlę, aby zarejestrować siedzibę stada?
A. 1 sztuka
B. 3 sztuki
C. 2 sztuki
D. 4 sztuki
Prowadzenie chowu i inseminac…
Aby usunąć z wieprzowiny nieprzyjemny, charakterystyczny zapach, knury są poddawane
A. oczyszczaniu
B. terapii
C. odrobaczaniu
D. kastracji
Prowadzenie chowu i inseminac…
Elementy mieszanek treściwych, które mają za zadanie łączenie toksycznych metabolitów oraz mykotoksyn produkowanych przez niepożądane mikroorganizmy, to
A. prebiotyki
B. detoksykanty
C. enzymy
D. przeciwutleniacze
Prowadzenie chowu i inseminac…
W ekologicznej hodowli zwierząt nie używa się
A. probiotyków
B. preparatów ziołowych
C. leków homeopatycznych
D. szczepionek, które nie są wymagane przez przepisy
Prowadzenie chowu i inseminac…
Kondensowane suplementy mineralne lub mineralno-witaminowe w formie tabletek, kapsułek lub ampułek, podawane krowom dożwaczowo za pomocą specjalnych pistoletów, to
A. prebiotyki
B. bolusy
C. inokulanty
D. detoksykanty
Prowadzenie chowu i inseminac…
Jakim narządem zarodek pobiera z krwi matki substancje odżywcze oraz tlen, a wydala dwutlenek węgla i niepotrzebne produkty przemiany materii?
A. Łożyska
B. Omoczni
C. Kosmówki
D. Owodni
Prowadzenie chowu i inseminac…
Określ temperaturę graniczną, powyżej której plemniki buhaja mogą ulec znacznemu uszkodzeniu, np. podczas wyjmowania nasienia z pojemnika.
A. –150 °C
B. –190 °C
C. –130 °C
D. –170 °C
Prowadzenie chowu i inseminac…
Na jakie części dzieli się księga hodowlana?
A. rejestry oraz część wstępną
B. część wstępną oraz główną
C. rozdziały oraz rejestry
D. rejestry oraz główną część
Prowadzenie chowu i inseminac…
Właściciel bydła, owiec oraz kóz jest zobowiązany do zgłoszenia w biurze powiatowym ARiMR każdej zmiany lokalizacji zwierząt w ciągu
A. 21 dni od daty wystąpienia zdarzenia
B. 180 dni od daty wystąpienia zdarzenia
C. 30 dni od daty wystąpienia zdarzenia
D. 7 dni od daty wystąpienia zdarzenia
Prowadzenie chowu i inseminac…
Otręby mają właściwości mlekopędne
A. żytnie
B. lniane
C. pszenne
D. owsiane
Prowadzenie chowu i inseminac…
Ile dni wystarczy 15 kg opakowanie mieszanki mineralnej dla 5 klaczy w okresie laktacji, przy stosowaniu 200 g/szt./dzień?
A. 15 dni
B. 30 dni
C. 25 dni
D. 20 dni
Prowadzenie chowu i inseminac…
Zabieg pielęgnacyjny polegający na eliminacji martwej sierści (trymowanie) przeprowadza się przede wszystkim
A. u koni
B. u owiec
C. u kóz
D. u psów
Prowadzenie chowu i inseminac…
Podmiot zajmujący się punktem kopulacyjnym ogierów ma obowiązek przechowywać kopię świadectwa pokrycia przez okres
A. roku od daty pokrycia
B. trzech lat od daty pokrycia
C. pięciu lat od daty pokrycia
D. dwóch lat od daty pokrycia
Prowadzenie chowu i inseminac…
Nadmiar wapnia w organizmach zwierzęcych określamy jako
A. hiperkalcemia
B. hipernatremia
C. hiperkapnia
D. hiperkaliemia
Prowadzenie chowu i inseminac…
W procesie transportu tlenu z płuc do tkanek oraz dwutlenku węgla z tkanek do płuc uczestniczą
A. monocyty
B. trombocyty
C. erytrocyty
D. leukocyty
Prowadzenie chowu i inseminac…
Podczas podawania drobnych buraków owcy doszło do zadławienia. Co należy zastosować w celu udzielenia pierwszej pomocy?
A. dutkę
B. emaskulator
C. dekornizator
D. sondę
Prowadzenie chowu i inseminac…
Która rasa owiec jest klasyfikowana jako plenna?
A. Owcę fińską
B. Polską owcę długowełnistą
C. Owcę nizinną polską
D. Owcę kamieniecką
Prowadzenie chowu i inseminac…
Obecność kwasu powoduje obniżenie jakości kiszonki?
A. octowego
B. mlekowego
C. masłowego
D. propionowego
Prowadzenie chowu i inseminac…
Kolor sierści brunatno-żółty, ogon oraz grzywa w tej samej lub jaśniejszej tonacji, skóra ciemna.
Jaki to opis konia maści?
A. dereszowatej
B. bułanej
C. kasztanowatej
D. gniadej
Prowadzenie chowu i inseminac…
Który organ nadzoruje, czy gospodarstwo realizuje produkcję zwierzęcą z zachowaniem Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej?
A. Inspekcja Weterynaryjna
B. Wydział Ochrony Środowiska
C. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
D. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Prowadzenie chowu i inseminac…
Którego gatunku samice mają najkrótszy czas ciąży?
A. Kozy
B. Owce
C. Świni
D. Bydło
Prowadzenie chowu i inseminac…
Podmiot prowadzący produkcję rolną utrzymujący obsadę większą niż 60 DJP wg stanu średniorocznego opracowuje plan nawożenia azotem. Które z gospodarstw musi sporządzić taki plan?
| Gospodarstwo | Grupa technologiczna zwierząt | Stan średnioroczny szt. | Współczynnik przeliczeniowy na DJP |
|---|---|---|---|
| A. | kurczęta brojlery | 16 000 | 0,0036 |
| B. | krowy | 45 | 1,2 |
| C. | tuczniki | 480 | 0,14 |
| D. | bydło opasowe | 155 | 0,36 |
A. B.
B. C.
C. D.
D. A.
Prowadzenie chowu i inseminac…
Skuteczne pokrycie lochy miało miejsce 1 stycznia, a poród przewiduje się na dzień
A. 27 lipca
B. 27 maja
C. 26 kwietnia
D. 26 czerwca
Prowadzenie chowu i inseminac…
Zgodnie z zasadami dotyczącymi obrotu stadem bydła, przewidywany wskaźnik wycieleń krów z początkowego stanu szacuje się na 90%. Początkowa liczba krów wynosi 150 sztuk. Jak wiele cieląt uzyskamy "z urodzenia"?
A. 90
B. 135
C. 150
D. 45
Prowadzenie chowu i inseminac…
Kiedy zaczyna się stopniowe wprowadzanie pierwszych pasz stałych w diecie szczeniąt, zazwyczaj od około
A. 6 tygodnia życia
B. 1 tygodnia życia
C. 3 tygodnia życia
D. 9 tygodnia życia
Prowadzenie chowu i inseminac…
Aby prawidłowo wytwarzać erytrocyty, konieczne jest
A. witamina B12
B. witamina C
C. witamina K
D. witamina D3
Prowadzenie chowu i inseminac…
Słomkę z zamrożonym nasieniem byka należy niezwłocznie po wyjęciu z pojemnika podgrzać w ciepłej wodzie lub w elektrycznej rozmrażarce do nasienia, w temperaturze
A. 37°C
B. 40°C
C. 42°C
D. 32°C
Prowadzenie chowu i inseminac…
Nerki o powierzchni powycinanej są częścią układu wydalniczego
A. królika
B. kury
C. konia
D. krowy
Prowadzenie chowu i inseminac…
W jakim wieku dokonuje się ubojów kurczaków brojlerów?
A. 5÷6 tygodni
B. 8÷9 tygodni
C. 10÷12 tygodni
D. 3÷4 tygodni
Prowadzenie chowu i inseminac…
Ruja u krów przejawia się między innymi
A. oddaleniem się od stada
B. skakaniem na inne zwierzęta
C. brakiem apetytu
D. leżeniem
Prowadzenie chowu i inseminac…
Jakie z poniższych działań jest zabronione w ekologicznym hodowli zwierząt?
A. Korekcja racic i kopyt
B. Kastracja prosiąt
C. Transfer zarodków
D. Sztuczne unasiennianie
Prowadzenie chowu i inseminac…
Najlepszym pożywieniem dla cieląt w pierwszej dobie ich życia jest
A. siano
B. siara
C. pójło
D. mleko
Prowadzenie chowu i inseminac…
Na kolor żółtek jaj korzystnie wpływają składniki zawarte w pożywieniu
A. lipidy
B. karotenoidy
C. pierwiastki mineralne
D. cukry
Prowadzenie chowu i inseminac…
Termin "inseminacja zwierząt" nie obejmuje
A. oceny jakości zebranej spermę
B. pobierania nasienia od samca
C. embriotransferu
D. pakowania i przechowywania nasienia
Prowadzenie chowu i inseminac…
Przy wywozie bydła, owiec lub kóz z Polski, a także ich zarodków, nasienia oraz komórek jajowych, jakie dokumenty są wymagane?
A. dowód zakupu
B. dowód sprzedaży
C. świadectwo zdrowia
D. księga rejestracji
Prowadzenie chowu i inseminac…
W grupie warchlaków przelotowość wynosi 2 405 osobników. Średni stan warchlaków przebywających w grupie przez 2 miesiące wyniesie
A. 4 810 osobników
B. 200 osobników
C. 401 osobników
D. 1 205 osobników
Prowadzenie chowu i inseminac…
Opis dotyczy rasy
| Rasa bydła mięsnego wywodząca się z Włoch. Masa ciała dorosłego buhaja 900 do 1000 kg, krowy – 600 kg, wysokość w kłębie 145 – 140 cm. Umaszczenie krów jest siwo-białe, czasami jasnobeżowe z ciemną pigmentacją śluzawicy, uszu, rogów i racic. Umaszczenie buhajów jest ciemniejsze z czarnym podpaleniem na głowie i rogach. Stosunkowo niewielka głowa, zwarte tuby, cienki kościec i doskonałe umięśnienie zadu. Rasa średnio wcześnie dojrzewająca; pierwsze krycie jałówek w wieku 16-18 miesięcy. Krowy produkują w okresie laktacji ok. 2000 kg mleka o wysokiej zawartości białka ogólnego, które wykorzystywane jest do produkcji sera – parmezanu. |
A. piemontese.
B. hereford.
C. salers.
D. charolaise.