Na podstawie zamieszczonego fragmentu decyzji określ poziom dobrostanu w kurniku, w którym skumulowany wskaźnik śmiertelności wyniósł 4%, a ocenę zmian na podeszwach obliczono na 60 punktów.
Ocena poziomu dobrostanu
|
Ocena poziomu dobrostanu
|
| § 5. |
| W przypadku gdy w kurniku, w którym utrzymuje się kury nioski: (...) jest zastosowane oświetlenie sztuczne – kurnik oświetla się w rytmie dobowym tak, aby około 1/3 doby stanowiło nieprzerwany okres ciemności oraz występowały okresy przyciemniania odpowiadające zmierzchowi (...) |
| Minimalne wymagania w zakresie dostępnej powierzchni w magazynie żywca w odniesieniu do bydła utrzymywanego w systemie bezuwięziowym: – cielęta o masie ciała do 150 kg – 1,5 m², – cielęta o masie ciała powyżej 150 do 220 kg – 1,7 m², – cielęta o masie ciała powyżej 220 kg – do 1,8 m², – masie ciała do 300 kg – co najmniej 1,6 m², – masie ciała powyżej 300 kg – co najmniej 2,2 m². Źródło: Instrukcja GLW nr GIWz.420-31/13 |
| W tej metodzie utrata przytomności zwierząt następuje na skutek szybkiego obniżenia w krwi wartości pH. |