Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
ROL.12 Pytanie 881
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Mięso surowe z wadą PSE jest

A. ciemne, suche i zbite,
B. czerwone, jędrne i soczyste,
C. blade, miękkie i wodniste,
D. blade, suche i zbite.
ROL.12 Pytanie 882
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Weterynaryjne badanie poubojowe płuc bydła powyżej 6. tygodnia życia obejmuje ich nacięcie

A. w trzecim płacie tylnym, równolegle do głównej osi.
B. w 1/3 dolnej części, równolegle do głównej osi.
C. w 1/3 górnej części, prostopadle do głównej osi.
D. w trzecim płacie tylnym, prostopadle do głównej osi.
ROL.12 Pytanie 883
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W trakcie poubojowego badania koni białych i siwych należy zwrócić szczególną uwagę na występowanie

A. białaczki.
B. czerniakomięsaków.
C. nosacizny.
D. brucelozy.
ROL.12 Pytanie 884
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Przedsiębiorstwa sektora spożywczego zobowiązane są, aby mięso po badaniu poubojowym zostało niezwłocznie schłodzone w rzeźni do temperatury nie wyższej niż

Ilustracja do pytania 4
A. 3,7°C
B. 7°C
C. 3°C
D. 12°C
ROL.12 Pytanie 885
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Do chorób odzwierzęcych nie należy

A. salmonelloza.
B. afrykański pomór świń.
C. bruceloza.
D. wąglik.
ROL.12 Pytanie 886
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Referencyjna metoda wykrywania włośni Trichinella spiralis w mięsie wymaga zastosowania jako składnika płynu wytrawiającego

A. 25% kwasu chlorowodorowego.
B. 25% kwasu siarkowego.
C. 12% kwasu siarkowego.
D. 12% kwasu chlorowodorowego.
ROL.12 Pytanie 887
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) 2075/2005 z późn. zmianami Parlamentu Europejskiego i Rady obowiązkowemu badaniu w kierunku włośnicy należy poddać mięso pochodzące od

A. wyłącznie świń i dzików.
B. świń, dzików, koni.
C. świń, bydła, dzików.
D. dzików, owiec, koni.
ROL.12 Pytanie 888
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Referencyjną metodą wykrywania włośni jest

A. metoda wytrawiania próby zbiorczej z zastosowaniem magnetycznego mieszania.
B. test sztucznego trawienia do wykrywania in vitro larw włośni w próbkach mięsa PrioCHECK Trichinella AAD Kit.
C. metoda mechanicznie wspomaganego wytrawiania próby zbiorczej/technika sedymentacji.
D. metoda mechanicznie wspomaganego wytrawiania próby zbiorczej/technika izolacji filtrowej.
ROL.12 Pytanie 889
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Do badania na włośnie od hodowlanych macior i knurów, w przypadku braku filarów przepony, pobiera się próbki o masie

A. 4 g
B. 2 g
C. 5 g
D. 1 g
ROL.12 Pytanie 890
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Po przybyciu zwierząt kopytnych do rzeźni badanie przedubojowe musi nastąpić przed ubojem w czasie krótszym niż

A. 6 godz.
B. 48 godz.
C. 24 godz.
D. 12 godz.
ROL.12 Pytanie 891
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Inspekcja Weterynaryjna realizuje zadania z zakresu

A. bezpieczeństwa żywności pochodzenia niezwierzęcego w czasie produkcji.
B. występowania organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO) w środkach spożywczych.
C. kontroli użycia środków ochrony roślin.
D. bezpieczeństwa pasz.
ROL.12 Pytanie 892
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Ile godzin jest ważne świadectwo zdrowia dla drobiu żywego przewożonego z gospodarstwa do rzeźni?

A. 72 godziny.
B. 48 godzin.
C. 24 godziny.
D. 12 godzin.
ROL.12 Pytanie 893
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Materiał szczególnego ryzyka (SRM), pozyskany na terenie rzeźni, jest przetrzymywany w zamykanych pojemnikach i barwiony

A. błękitem patentowym.
B. fioletem krystalicznym.
C. fuksyną karbolową.
D. zielenią malachitową.
ROL.12 Pytanie 894
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Chorobą zakaźną zwierząt niepodlegającąobowiązkowi zwalczania jest

A. gorączka doliny Rift.
B. choroba pęcherzykowa świń.
C. pryszczyca.
D. salmonelloza.
ROL.12 Pytanie 895
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Pobieranie próbek do badań na obecność Salmonella sp. z tusz wołowych, wieprzowych, baranich, kozich i końskich polega na

A. pobraniu wymazu z prostnicy.
B. przeprowadzeniu wymazu z powierzchni tuszy przy użyciu gąbki ściernej.
C. wycięciu fragmentu skóry wraz z przylegającą tkanką mięśniową.
D. pobraniu próbek kału.
ROL.12 Pytanie 896
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Mając na uwadze dobrostan zwierząt, niedopuszczalny jest transport ciężarnych samic

A. po przekroczeniu 90% czasu trwania ciąży.
B. po przekroczeniu 2/3 czasu trwania ciąży.
C. po przekroczeniu 6 miesiąca ciąży.
D. przez cały okres ciąży.
ROL.12 Pytanie 897
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Okres karencji produktu leczniczego podawany jest dla

A. krwi i tkanki mięśniowej.
B. moczu i krwi.
C. tkanki mięśniowej i mleka.
D. mleka i moczu.
ROL.12 Pytanie 898
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Termohigrometr służy do pomiaru temperatury i

A. oświetlenia.
B. natężenia hałasu.
C. wilgotności.
D. ruchu powietrza.
ROL.12 Pytanie 899
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Za niezdolne do transportu uważane są ciężarne samice w okresie przekraczającym 90% czasu trwania ciąży, co w przypadku trzody oznacza, że ciąża trwała co najmniej

A. 14 tygodni.
B. 12 tygodni.
C. 18 tygodni.
D. 8 tygodni.
ROL.12 Pytanie 900
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Zgodnie z informacjami w tabeli, w pomieszczeniach, w których utrzymuje się cielęta, nie bada się stężenia

Ilustracja do pytania 20
A. H2S
B. HCl
C. CO2
D. NH3
ROL.12 Pytanie 901
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Razem, bez konieczności oddzielania, możliwy jest transport

A. zwierząt uwiązanych i nieuwiązanych.
B. dorosłych ogierów i byków.
C. matek karmiących z potomstwem.
D. zwierząt z rogami i bez rogów.
ROL.12 Pytanie 902
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Świnie po przemieszczeniu do siedziby stada innej niż siedziba stada urodzenia otrzymują nowy numer identyfikacyjny w postaci

A. tatuażu.
B. mikrochipa.
C. paszportu.
D. kolczyka.
ROL.12 Pytanie 903
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W weterynaryjnym numerze identyfikacyjnym kod województwa oznaczają cyfry

A. pierwsza i druga.
B. siódma i ósma.
C. trzecia i czwarta.
D. piąta i szósta.
ROL.12 Pytanie 904
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Wskaż prawdziwą informację dotyczącą afrykańskiego pomoru świń.

A. Wrażliwe są wyłącznie świnie i dziki.
B. Wektorem są owady kłujące.
C. Brak wyraźnych objawów klinicznych.
D. Jest to choroba odzwierzęca.
ROL.12 Pytanie 905
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Mleko odbierane z gospodarstw musi być badane w kierunku

A. ogólnej liczby drobnoustrojów.
B. pałeczek Salmonella.
C. gronkowców.
D. bakterii z grupy coli.
ROL.12 Pytanie 906
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Na powstanie syndromu DFD w dużej mierze mają wpływ

A. infekcje bakteryjne.
B. czynniki stresogenne.
C. mykotoksykozy.
D. leki weterynaryjne.
ROL.12 Pytanie 907
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Do fizycznych zanieczyszczeń żywności należą

A. środki dezynfekcyjne.
B. pozostałości leków weterynaryjnych.
C. ziarna piasku.
D. toksyny bakteryjne.
ROL.12 Pytanie 908
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Okres karencji wymagany jest w przypadku stosowania pasz zawierających

A. stabilizator flory jelitowej.
B. regulator kwasowości.
C. kokcydiostatyki.
D. aminokwasy.
ROL.12 Pytanie 909
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Skarmianie zwierząt paszami zanieczyszczonymi grzybami może powodować

A. vibriozę.
B. mykotoksykozę.
C. toksoplazmozę.
D. ketozę.
ROL.12 Pytanie 910
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Hodowca może dokonać zakupu paszy leczniczej w oparciu o

A. zgodę uzyskaną w ARiMR.
B. dokument handlowy wytwórcy pasz.
C. łańcuch żywnościowy zwierząt.
D. receptę wystawioną przez lekarza weterynarii.
ROL.12 Pytanie 911
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Włośnica jest chorobą

A. wirusową.
B. prionową.
C. pasożytniczą.
D. bakteryjną.
ROL.12 Pytanie 912
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Badaniu w kierunku TSE (pasażowalnych gąbczastych encefalopatii) podlegają

A. bydło i owce.
B. świnie i owce.
C. bydło i świnie.
D. świnie i konie.
ROL.12 Pytanie 913
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Prątek jest czynnikiem etiologicznym

A. toksoplazmozy.
B. pryszczycy.
C. wścieklizny.
D. gruźlicy.
ROL.12 Pytanie 914
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Chorobą bakteryjną podlegającą obowiązkowi zwalczania z urzędu jest

A. gorączka Q.
B. salmonelloza.
C. paratuberkuloza.
D. gruźlica.
ROL.12 Pytanie 915
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Grubość fałdu skóry mierzy się w teście

A. serologicznym.
B. maleinizacji.
C. tuberkulinizacji.
D. aglutynacji.
ROL.12 Pytanie 916
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W metodzie wykrywania włośni w skład płynu wytrawiającego wchodzą 2 litry

A. pepsyny.
B. kwasu solnego.
C. siarkowodoru.
D. wody.
ROL.12 Pytanie 917
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W metodzie wykrywania włośni metodą wytrawiania próbki zbiorczej z zastosowaniem metody magnetycznego mieszadła do przygotowania próbki laboratoryjnej do wytrawiania próbki o masie co najmniej 2 g pobiera się z dostarczonych do laboratorium filarów przepony pobranych od

A. loch i tuczników.
B. knurów i tuczników.
C. tuczników i macior.
D. macior i knurów.
ROL.12 Pytanie 918
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Metoda wytrawiania włośni polega na uwolnieniu larw z

A. mózgu.
B. płuc.
C. tkanki mięśniowej.
D. wątroby.
ROL.12 Pytanie 919
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Dopuszczony jest ubój gospodarczy bydła w wieku do

A. 8 miesięcy.
B. 6 miesięcy.
C. 12 miesięcy.
D. 24 miesięcy.
ROL.12 Pytanie 920
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W uboju rytualnym nie ma etapu

A. wytrzewiania.
B. skórowania.
C. oszałamiania.
D. wykrwawiania.