Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.12 Pytanie 961
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Strefa otaczająca bezpośrednio gospodarstwo, gdzie stwierdzono chorobę zakaźną, która podlega obowiązkowemu zwalczaniu, określana jest jako

A. ognisko choroby
B. strefa zagrożona
C. strefa zapowietrzona
D. strefa buforowa
ROL.12 Pytanie 962
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jaką metodę podania leku należy wybrać, jeśli u suki wystąpił stan zapalny po przeprowadzeniu zabiegu sterylizacji, a lekarz zalecił stosowanie Karprofenu w dawce 4 mg/kg/dz p.o.?

A. Podskórnie
B. Domięśniowo
C. Dożylnie
D. Doustnie
ROL.12 Pytanie 963
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Leki w formie czopków podaje się metodą określaną w skrócie

A. i.m.
B. p.r.
C. s.c.
D. p.o.
ROL.12 Pytanie 964
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Termohigrometr umożliwia dokonywanie pomiarów temperatury

A. pomieszczenia, w którym znajdują się zwierzęta
B. paszy, którą podaje się zwierzętom
C. ciała zwierzęcia
D. wody przeznaczonej dla zwierząt
ROL.12 Pytanie 965
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Przy analizie włośnie z hodowlanych macior i knurów, jeśli nie ma filarów przepony, należy zebrać próbki o wadze

A. 4 g
B. 1 g
C. 2 g
D. 5 g
ROL.12 Pytanie 966
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Do głównych surowców obróbczych zalicza się

A. podroby
B. tusza
C. krew
D. skóra
ROL.12 Pytanie 967
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Umiejętność mikroorganizmów do przekraczania barier ochronnych organizmu, reprodukcji oraz rozprzestrzeniania się w nim, określa się jako

A. zjadliwość
B. inwazyjność
C. agresywność
D. rozprzestrzenialność
ROL.12 Pytanie 968
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Oddawanie moczu przez zwierzę w niewielkich ilościach, z obecnością krwi oraz objawami bólowymi wskazuje na

A. mocznicę
B. kamicę układu moczowego
C. ropne zapalenie nerek
D. zrost moczowodów
ROL.12 Pytanie 969
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W analizach poubojowych w celu identyfikacji motylicy dokonuje się nacięcia

A. wątroby.
B. języka.
C. płuc.
D. nerek.
ROL.12 Pytanie 970
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Co oznacza skrót SRM?

A. uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego
B. materiał szczególnego ryzyka
C. surowce rzeźne marginalne
D. produkty przeznaczone do spożycia przez ludzi
ROL.12 Pytanie 971
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Do wyczuwalnych węzłów chłonnych u bydła zaliczają się

A. dołu głodowego i nadwymieniowe
B. szyjne powierzchowne oraz zagardłowe
C. przyusznicze oraz żuchwowe
D. szyjne powierzchowne oraz podbiodrowe
ROL.12 Pytanie 972
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Do naczynia z aktywatorem krzepnięcia wprowadza się krew w celu przeprowadzenia analizy w

A. osoczu
B. krwi pełnej
C. krwi tętniczej
D. surowicy
ROL.12 Pytanie 973
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Za odpowiednie oznaczenie zwierzęcia hodowlanego odpowiada

A. Powiatowy Lekarz Weterynarii
B. posiadacz zwierzęcia
C. Kierownik Biura Powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
D. weterynarz zajmujący się gospodarstwem
ROL.12 Pytanie 974
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jaka jest optymalna temperatura wewnętrzna psa?

A. 40,5°C
B. 36,6°C
C. 38,5°C
D. 39,9°C
ROL.12 Pytanie 975
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Chorobą zakaźną, która najszybciej się rozprzestrzenia, jest

A. nosacizna
B. gruźlica
C. pryszczyca
D. bruceloza
ROL.12 Pytanie 976
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Wartość pH treści żwacza wynosząca 7,5 wskazuje na

A. normę
B. zasadowicę
C. kwasicę
D. ketozę
ROL.12 Pytanie 977
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Co oznacza skrót GHP?

A. Dobrą Praktykę Hodowlaną
B. Dobrą Praktykę Produkcyjną
C. Dobrą Praktykę Higieniczną
D. Dobrą Praktykę Spożywczą
ROL.12 Pytanie 978
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W kontekście uboju gospodarczego, do jakiego momentu życia bydła jest on dozwolony?

A. 12 miesiąca życia
B. 6 miesiąca życia
C. 6 tygodnia życia
D. 12 tygodnia życia
ROL.12 Pytanie 979
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Przeprowadzenie badania w kierunku obecności pałeczek Salmonella jest niezbędne przed skierowaniem do uboju

A. bydła
B. królików
C. drobiu
D. świń
ROL.12 Pytanie 980
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W celu przeprowadzenia badań mikrobiologicznych, próbka mleka powinna być dostarczona do laboratorium w ciągu 24 godzin w temperaturze

A. w zakresie od -8°C do 0°C
B. w zakresie od 1°C do 8°C
C. w zakresie od 10°C do 15°C
D. w zakresie od 15°C do 25°C
ROL.12 Pytanie 981
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W kontekście walki z chorobami zakaźnymi u zwierząt, teren wyznaczony wokół strefy zakazanej, podlegający ograniczeniom, w tym szczególnie zakazom, nakazom oraz środkom kontroli, nosi nazwę obszaru

A. zakaźnego
B. zanieczyszczonego
C. buforowego
D. zagrożonego
ROL.12 Pytanie 982
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Surowe mięso z defektem PSE charakteryzuje się

A. czerwonym kolorem, jędrnością i soczystością
B. jasnym odcieniem, miękkością i dużą zawartością wody
C. ciemnym zabarwieniem, suchością i twardością
D. jasnym kolorem, suchością i twardością
ROL.12 Pytanie 983
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Tężyczka poporodowa u suk jest wynikiem braku

A. Ca
B. K
C. Mg
D. P
ROL.12 Pytanie 984
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Scyntygrafia to technika obrazowania stosowana w medycynie nuklearnej, która polega na podawaniu do organizmu substancji chemicznych, zazwyczaj farmaceutyków oznakowanych

A. związkami jodu
B. węglem
C. związkami baru
D. radioizotopami
ROL.12 Pytanie 985
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Próbkę kału do analizy parazytologicznej należy przechowywać do następnego dnia w temperaturze

A. 2 do 8°C
B. poniżej 0°C
C. powyżej 25°C
D. około 15°C
ROL.12 Pytanie 986
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Co oznacza termin "okres karencji"?

A. okres od ostatniego podania leku kurze do momentu rozpoczęcia zbierania jaj do celów konsumpcyjnych
B. okres wydzielenia zwierząt, wobec których zachodzi przypuszczenie, że mogą przenosić choroby zakaźne
C. czas od zakażenia do pojawienia się symptomów chorobowych
D. czas od chwili połknięcia larwy inwazyjnej przez właściwego gospodarza do momentu wydalenia jaj wraz z kałem
ROL.12 Pytanie 987
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Materiałem wykorzystywanym w badaniach dotyczących choroby Aujeszkyego jest

A. mocz
B. pień mózgu
C. filar przepony
D. krew
ROL.12 Pytanie 988
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Mleko surowe to produkt wydzielany przez gruczoły mleczne zwierząt pochodzący od

A. klaczy, krów, owców i kóz
B. bawolic, klaczy, owców i krów
C. owców, kóz, krów i świń
D. krów, owców, kóz i bawolic
ROL.12 Pytanie 989
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jakie badanie umożliwia ustalenie profilu wrażliwości mikroorganizmów na działanie środków przeciwdrobnoustrojowych?

A. antybiogram
B. leukogram
C. jonogram
D. chemogram
ROL.12 Pytanie 990
Wykonywanie weterynaryjnych c…

O poważnym zagrożeniu życia zwierzęcia może świadczyć obecność tętna

A. nitkowatego
B. chybkiego
C. drutowanego
D. pełnego
ROL.12 Pytanie 991
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W metodzie identyfikacji włośni do składu płynu wytrawiającego potrzeba 2 litry

A. kwasu solnego
B. wody
C. pepsyny
D. siarkowodoru
ROL.12 Pytanie 992
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Na podstawie fragmentu rozporządzenia określ, ile czasu powinien wynosić w kurniku nieprzerwany okres ciemności w rytmie dobowym, przy zastosowanym sztucznym oświetleniu.

§ 5.
W przypadku gdy w kurniku, w którym utrzymuje się kury nioski:

(…) jest zastosowane oświetlenie sztuczne – kurnik oświetla się w rytmie dobowym tak, aby około 1/3 doby stanowiło nieprzerwany okres ciemności oraz występowały okresy przyciemniania odpowiadające zmierzchowi (…)

A. 6 godzin.
B. 4 godziny.
C. 8 godzin.
D. 3 godziny.
ROL.12 Pytanie 993
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Co oznacza znak jakości zdrowotnej?

A. owalna pieczęć urzędowa przybita na półtuszy wieprzowej
B. wszystkie symbole i oznaczenia znajdujące się na opakowaniu, które świadczą o wysokiej klasie produktu mięsnego
C. Weterynaryjny Numer Identyfikacyjny umieszczony na opakowaniu produktów pochodzenia zwierzęcego
D. wartość odżywcza produktu mięsnego podana na opakowaniu
ROL.12 Pytanie 994
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Która z dostępnych nici chirurgicznych ma największą grubość?

A. Dexon 2-0
B. Dexon 2
C. Dexon 0
D. Dexon 5-0
ROL.12 Pytanie 995
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Opis postępowania w nagłych wypadkach dotyczy fazy

Z terapeutycznego punktu widzenia w fazie tej należy na pierwszym miejscu uwzględnić kontynuowanie leczenia wlewami, w celu utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. Następnie, poprzez bardzo dokładną obserwację, należy rozpoznać pojawiające się komplikacje już w stadium początkowym i natychmiast im przeciwdziałać. Do dalszych czynności leczniczych tego etapu należy pierwotne zaopatrzenie ran, a także czasowe unieruchomienie przemieszczonych złamań i zwichniętych stawów.

A. wstrząsu.
B. świadomości.
C. stabilizacji.
D. diagnostyki.
ROL.12 Pytanie 996
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Czym jest czynnik wywołujący enzootyczną białaczkę u bydła?

A. wirus
B. komar
C. bakteria
D. kleszcz
ROL.12 Pytanie 997
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jakie schorzenie powoduje występowanie zapachu owoców (acetonu) w moczu?

A. ketonurii
B. bakteriurii
C. leukocyturii
D. ropomoczu
ROL.12 Pytanie 998
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Ketoza jest rodzajem zaburzenia

A. metabolicznego
B. hormonalnego
C. sensorycznego
D. behawioralnego
ROL.12 Pytanie 999
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Na druku z analizy moczu skrót "SG" oznacza

A. ciężar właściwy moczu
B. pH moczu
C. osad moczu
D. klarowność moczu
ROL.12 Pytanie 1 000
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Na zamieszczonym wyniku liczba płytek krwi wynosi

WBC3,48 tys/ul
NEUT1,22 tys/ul
LYMPH1,42 tys/ul
MONO0,51 tys/ul
EO0,32 tys/ul
BASO0,01 tys/ul
RBC2,62 mln/ul
HGB9,9 g/dl
HCT27,3%
MCV104,2 fL
MCH37,8 pg
MCHC36,3 pg
PLT29 tys/ul
PDW14,1 fL
PCT0,03%

A. 0,03%
B. 29 tys/µl
C. 3,48 tys/µl
D. 14,1 fL