Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.12 Pytanie 281
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Zgodnie z ustawą z dnia 11 marca 2004 r. dotyczącą ochrony zdrowia zwierząt oraz zapobiegania chorobom zakaźnym u zwierząt, do obowiązkowego szczepienia przeciwko wściekliźnie zobowiązane są

A. wszystkie psy, które ukończyły 3 miesiąc życia
B. dzikie lisy występujące na całym terytorium kraju
C. koty wychodzące powyżej 6 miesiąca życia
D. fretki, które mają paszport
ROL.12 Pytanie 282
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jaka jest optymalna temperatura wewnętrzna ciała psa?

A. 39,9 °C
B. 36,6 °C
C. 38,5 °C
D. 40,5 °C
ROL.12 Pytanie 283
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Krytyczne punkty nadzoru w systemie HACCP ustala się na podstawie dokonanej analizy

A. zagrożeń chemicznych, biologicznych i fizycznych
B. odchyleń dotyczących jakości sensorycznej
C. występowania mikroorganizmów
D. zagrożeń mikrobiologicznych
ROL.12 Pytanie 284
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Pierwsze dwie cyfry w weterynaryjnym numerze identyfikacyjnym przyznanym zakładzie produkcji wskazują na

A. kod powiatu
B. numer przedsiębiorstwa
C. kod województwa
D. typ działalności
ROL.12 Pytanie 285
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Metoda powielania wybranych sekwencji DNA z wykorzystaniem łańcuchowej reakcji polimerazy DNA jest określana jako

A. immunofluorescencja
B. PCR
C. seroneutralizacja
D. ELISA
ROL.12 Pytanie 286
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Przy użyciu igły bada się opuszkę palca psa, aby ocenić

A. odruchy rdzeniowe
B. ruchy mimowolne
C. czucie głębokie
D. czucie powierzchowne
ROL.12 Pytanie 287
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Mózgowiec jest pozyskiwany w kierunku BSE z

A. drobiu
B. bydła
C. świn
D. koni
ROL.12 Pytanie 288
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jakie działanie jest niezbędne do przeprowadzenia przy saneczkowaniu psa?

A. usunięcie wydzieliny z gruczołów okołoodbytowych
B. podanie kontrastu przez odbyt
C. wykonanie zdjęcia RTG kręgosłupa
D. podanie środków na przeczyszczenie
ROL.12 Pytanie 289
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Zakaz szczepień występuje w przypadku

A. pryszczycy bydła
B. różycy świń
C. nosówki psów
D. grypy koni
ROL.12 Pytanie 290
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Aby przeprowadzić badanie w kierunku włośnia za pomocą wytrawiania, pobiera się próbkę o masie 2 g z filarów przepony od zwierząt przeznaczonych do uboju?

A. macior i knurów
B. loch i tuczników
C. tuczników i macior
D. knurów i tuczników
ROL.12 Pytanie 291
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Co jest dozwolone w celu przepędzania zwierząt podczas ich transportu w rzeźni?

A. naciskanie na gałki oczne
B. stosowanie grzechotek
C. wykręcanie ogona
D. ciągnięcie za futro
ROL.12 Pytanie 292
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Wirusowa choroba psów, której objawy obejmują napady szału, nasilone reakcje na bodźce zewnętrzne, nadmierną produkcję śliny, uszkodzenie mięśni żuchwy oraz przełyku, a także chwiejną postawę, śpiączkę, drgawki, ogólną dezorientację, nadwrażliwość na światło i problemy z zatrzymywaniem wody to

A. parwowiroza
B. nosówka
C. wścieklizna
D. tężec
ROL.12 Pytanie 293
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Mleko zbierane z farm powinno być poddawane badaniom w zakresie

A. pałeczek Salmonella
B. ogólnej liczby drobnoustrojów
C. bakterii z grupy coli
D. gronkowców
ROL.12 Pytanie 294
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Filary przepony stanowią preferowane miejsca, gdzie osiedlają się larwy włośni u

A. świń oraz bydła
B. świń oraz dzików
C. bydła oraz dzików
D. dzików oraz koni
ROL.12 Pytanie 295
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Do sporządzenia roztworu NaCl o stężeniu 26,5% w celu analizy kału, jakie składniki powinny zostać zastosowane?

A. 26,5 g NaCl oraz 100 g wody
B. 13,25 g NaCl oraz 367,5 ml wody
C. 26,5 g NaCl oraz 73,5 g wody
D. 13,25 g NaCl oraz 50 ml wody
ROL.12 Pytanie 296
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jaja inwazyjne pobrane z otoczenia mogą powodować chorobę u zwierzęcia, jaką jest

A. glistnica
B. włośnica
C. wągrzyca
D. kokcydioza
ROL.12 Pytanie 297
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Na które z badań krwi zwierzę musi być wykonane na czczo?

A. pH krwi
B. Gazometrii
C. Kreatyniny
D. Morfologii
ROL.12 Pytanie 298
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Weterynaryjne badanie poubojowe płuc bydła po ukończeniu 6. tygodnia życia polega na ich nacięciu

A. w trzecim płacie tylnym, prostopadle do głównej osi
B. w trzecim płacie tylnym, równolegle do głównej osi
C. w 1/3 dolnej części, równolegle do głównej osi
D. w 1/3 górnej części, prostopadle do głównej osi
ROL.12 Pytanie 299
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Mleko UHT to mleko, które zostało poddane wpływowi

A. promieniowania UV przez kilka sekund
B. niskiej temperatury przez kilka minut
C. bardzo niskiego ciśnienia przez kilkanaście sekund
D. bardzo wysokiej temperatury przez kilka sekund
ROL.12 Pytanie 300
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Wzrost liczby leukocytów to

A. mielofibroza
B. trombocytoza
C. erytrocytoza
D. leukocytoza
ROL.12 Pytanie 301
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Atroskopia to proces wziernikowania, prawda?

A. jelita grubego
B. jamy brzusznej
C. oskrzeli
D. stawu
ROL.12 Pytanie 302
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Co oznacza skrót MOM?

A. mięso mielone
B. wyroby mięsne
C. magazynowanie w modyfikowanej atmosferze
D. mięso odkostnione mechanicznie
ROL.12 Pytanie 303
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Do grupy 2 UPPZ należy

A. zawartość układu pokarmowego świń
B. jelita bydła, które mają więcej niż 6 tygodni
C. osad pochodzący z wirówek oraz separatorów w mleczarni
D. płuca nasycone wodą z oparzalnika
ROL.12 Pytanie 304
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Wartość pH treści żwacza wynosząca 7,5 wskazuje na

A. kwasicę
B. normę
C. zasadowicę
D. ketozę
ROL.12 Pytanie 305
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Minimalna temperatura wody w sterylizatorach umiejscowionych w rzeźniach powinna wynosić co najmniej

A. 82°C
B. 100°C
C. 55°C
D. 63°C
ROL.12 Pytanie 306
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W procesie uboju drobiu oparzanie odbywa się tuż przed

A. odpierzaniem
B. wytrzewianiem
C. wykrwawianiem
D. oszałamianiem
ROL.12 Pytanie 307
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Próbki moczu do testów bakteriologicznych powinny być przekazane do laboratorium w ciągu

A. 12 godzin, przechowując w temperaturze około 15°C
B. 24 godzin, przechowując w temperaturze poniżej 0°C
C. 8 godzin, przechowując w temperaturze pokojowej
D. 4 godzin, przechowując w temperaturze 2-8°C
ROL.12 Pytanie 308
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Przed umieszczeniem sondy żołądkowej u psa, konieczne jest zmierzenie jej długości, porównując długość sondy z odległością od kłów psa do

A. rękojeści mostka
B. łopatki
C. wątroby
D. ostatniego żebra
ROL.12 Pytanie 309
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Do późnych symptomów śmierci zalicza się

A. plama opadowa
B. stężenie pośmiertne
C. bladość
D. autoliza
ROL.12 Pytanie 310
Wykonywanie weterynaryjnych c…

TSE to zbiór schorzeń wywoływanych przez

A. priony
B. bakterie
C. wirusy
D. pasożyty
ROL.12 Pytanie 311
Wykonywanie weterynaryjnych c…

U psa odruch kaszlu można wywołać, naciskając

A. tchawicę
B. nozdrza
C. przeponę
D. klatkę piersiową
ROL.12 Pytanie 312
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jakie będą skutki braku witaminy A u zwierząt?

A. krzywica
B. kurza ślepota
C. zaburzenia w płodności
D. szkorbut
ROL.12 Pytanie 313
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Barwienie metodą Grama umożliwia rozróżnienie

A. komórek erytrocytarnych
B. patogenów wirusowych
C. organizmów pasożytniczych
D. mikroorganizmów bakteryjnych
ROL.12 Pytanie 314
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Swierzbowiec Sarcoptes scabiei znajduje swoje miejsce życia

A. w płucach
B. w naskórku
C. w układzie pokarmowym
D. w cewce moczowej
ROL.12 Pytanie 315
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Przedsiębiorstwa sektora spożywczego zobowiązane są, aby mięso po badaniu poubojowym zostało niezwłocznie schłodzone w rzeźni do temperatury nie wyższej niż

Fragment Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 853/2004
Wszelkie prace przy obróbce mięsa muszą być zorganizowane w sposób zapobiegający zanieczyszczeniu lub je minimalizujący. W tym celu, przedsiębiorstwa sektora spożywczego muszą zapewnić, aby:
a) mięso przeznaczone do rozbioru było wnoszone do pomieszczeń roboczych stopniowo, w miarę potrzeb;
b) w trakcie rozbioru, oddzielania tuszy od kości, trybowania, porcjowania i krojenia, pakowania jednostkowego lub zbiorczego, temperatura mięsa wynosiła nie więcej niż 3°C dla podrobów i 7°C dla pozostałego mięsa, przez utrzymanie temperatury otoczenia nie wyższej niż 12°C lub za pomocą innego alternatywnego systemu o równoważnym skutku;

A. 3,7°C
B. 3°C
C. 12°C
D. 7°C
ROL.12 Pytanie 316
Wykonywanie weterynaryjnych c…

W kurniku, w którym przebywa 18 000 brojlerów, jednego dnia zmarło 15 ptaków. Jaki jest wskaźnik śmiertelności dziennej?

A. 83%
B. 0,83%
C. 8,3%
D. 0,083%
ROL.12 Pytanie 317
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jakim przyrządem dokonuje się pomiaru wilgotności powietrza w pomieszczeniu inwentarskim?

A. higrometrem
B. barometrem
C. aerometrem
D. termometrem
ROL.12 Pytanie 318
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Podczas badania kota zaobserwowano niezwykle szybkie tętno. Taki stan określa się mianem

A. bradykardii
B. mikrokardii
C. tachykardii
D. miokardii
ROL.12 Pytanie 319
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Przed sterylizacją narzędzi chirurgicznych w autoklawie, należy je najpierw

A. opalić nad płomieniem
B. osuszyć
C. wyczyścić, przepłukać w bieżącej wodzie
D. wyczyścić, przepłukać i osuszyć
ROL.12 Pytanie 320
Wykonywanie weterynaryjnych c…

Jak często placówka weterynaryjna, która przeprowadza szczepienia psów przeciwko wściekliźnie, jest zobowiązana do przesyłania powiatowemu lekarzowi weterynarii listy zwierząt, które zostały zaszczepione?

A. Co trzy miesiące
B. Co miesiąc
C. Co sześć miesięcy
D. Raz do roku